Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Παρά τους λεονταρισμούς και την Gunboat Diplomacy της Τουρκίας σύρραξη με την Ελλάδα δεν θα υπάρξει – Η ΑΟΖ του Καστελόριζου…πανικοβάλει

Παρά τους λεονταρισμούς και την Gunboat Diplomacy της Τουρκίας σύρραξη με την Ελλάδα δεν θα υπάρξει – Η ΑΟΖ του Καστελόριζου…πανικοβάλει
Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις και χρησιμοποιεί ως μέσο εκφοβισμού την Gunboat Diplomacy δηλαδή την διπλωματία των κανονιοφόρων με στόχο να ασκήσει πίεση, να εκφοβίσει την Ελλάδα
(upd6) Παρά τους λεκτικούς λεονταρισμούς της Τουρκίας, τις προκλητικές δηλώσεις του τούρκου Προέδρου Erdogan για ψευτομαγκιές των ελλήνων... σύρραξη με την Ελλάδα δεν θα υπάρξει.
Η κλιμάκωση της έντασης με όρους λεκτικούς για εσωτερική κατανάλωση αλλά και η προπαγάνδα περί του ναυτικού, των ερευνητικών πλοίων και των υποβρυχίων από την Τουρκία δεν δείχνει πόλεμο.
Αντιθέτως η Τουρκία αγωνιά να κερδίσει την πρόσβαση στο Ανατολικό Αιγαίο αλλά το μεγάλο εμπόδιο είναι το Καστελόριζο και η δυνητική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ΑΟΖ που μπορεί να διαθέτει το ελληνικό νησί.
Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις και χρησιμοποιεί ως μέσο εκφοβισμού την Gunboat Diplomacy δηλαδή την διπλωματία των κανονιοφόρων με στόχο να ασκήσει πίεση, να εκφοβίσει την Ελλάδα.
Δεν είναι τυχαίο ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε ότι οι φρεγάτες TCG GEDİZ και TCG BARBAROS, που συμμετείχαν στην Επιχείρηση Μεσογειακή Ασπίδα, εφοδιάστηκαν με καύσιμα από το πλοίο καυσίμων ITS ETNA που ανήκε στο Ιταλικό Ναυτικό και ότι αναπτύχθηκαν διαδικασίες συνεργασίας.
Image
Image
Ταυτόχρονα το τουρκικό πολεμικό πλοίο TCG Meltem (P-334) βρέθηκε στα ανοικτά των ακτών του Kalkan, στην περιοχή Kaş της Αττάλειας, απέναντι από το νησί Καστελόριζο ή στα τουρκικά Meis.
Όμως και η Ελλάδα ακολουθεί την ίδια στρατηγική, μαζί με τις ΗΠΑ πραγματοποίησε ναυτικές ασκήσεις στέλνοντας ένα μήνυμα στην Τουρκία.
Image
Το βασικό πρόβλημα της Τουρκίας έχει ένα όνομα η ΑΟΖ του Καστελόριζου…πανικοβάλει τον Erdogan


Η Τουρκία έχει σοβαρό πρόβλημα με το Καστελόριζο.
Η Τουρκία δεν αμφισβητεί την ελληνικότητα του Καστελόριζου - Meis στα τουρκικά - αλλά αμφισβητεί την δυνατότητα που έχει ένα νησί 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων και απέχει 2,02 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Τουρκία και 570 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα να έχει δυνατότητα ΑΟΖ Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και προφανώς και υφαλοκρηπίδας.
Για την Ελλάδα το ζήτημα είναι πολύ καθαρό τα νησιά έχουν δικαίωμα σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, η ΑΟΖ εκτείνεται σε βάθος 200 μιλίων πέραν των χωρικών υδάτων όπως και η υφαλοκρηπίδα.
Για την Τουρκία όμως το Καστελόριζο είναι εμπόδιο γιατί δεν επιτρέπει να προχωρήσει στις εξορύξεις φυσικού αερίου ή και πετρελαίου.
Για την Ελλάδα που δικαιούται να αυξήσει τα χωρικά ύδατα από 6 σε 12 ναυτικά μίλια η κατάσταση είναι πιο ξεκάθαρη.
Η Τουρκία θέλει σε μια περιοχή που εκτείνεται μεταξύ Νοτίου του Καστελόριζου, δυτικά της Νότιας Κύπρου και Νοτιοανατολικά της Κρήτης να διεξάγει έρευνες γιατί έχει ενδείξεις για κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Η Ελλάδα θεωρεί και ορθώς, ότι, η Τουρκία παραβιάζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνικότητα ορισμένων νησιών και βραχονησίδων και θέτει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με το πρόσχημα ότι η Ελλάδα παραβιάζει την Συνθήκη της Λωζάνης.
Από όλα αυτά τα θέματα για την Τουρκία ένα είναι το βασικό πρόβλημα... το Καστελόριζο το οποίο δημιουργεί πρόβλημα στα σχέδια της Τουρκίας να εκμεταλλευτεί μια ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.
Image
Image
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης