Τελευταία Νέα
Διεθνή

Columbia Review: Πως ο Gates ελέγχει τα μεγάλα και παγκόσμια μέσα ενημέρωσης

tags :
Columbia Review: Πως ο Gates ελέγχει τα μεγάλα και παγκόσμια μέσα ενημέρωσης
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα πρακτορεία ειδήσεων παρουσίασαν ευρέως τον Bill Gates ως εμπειρογνώμονα δημόσιας υγείας για το covid - 19, παρόλο που ο Gates δεν έχει ιατρική εκπαίδευση
Τον Αύγουστο του 2019, ένα πείραμα του πανεπιστημίου του Harvard έδειξε τις προεκτάσεις της βοήθειας που δίδεται σε οικογένειες χαμηλού εισοδήματος να βρουν στέγη σε πλουσιότερες γειτονιές, δίνοντας στα παιδιά τους πρόσβαση σε καλύτερα σχολεία και την ευκαιρία να «σπάσουν τον κύκλο της φτώχειας».
Σύμφωνα με τους ερευνητές που αναφέρονται σε άρθρο στο NPR, αυτά τα παιδιά θα μπορούσαν να έχουν 183.000 δολάρια μεγαλύτερα κέρδη κατά τη διάρκεια της ζωής τους - μια εντυπωσιακή πρόβλεψη για ένα πρόγραμμα στέγασης που βρίσκεται ακόμα στο πειραματικό του στάδιο.
Εάν διαβάσει όμως κανείς την ιστορία, θα παρατηρήσει ότι κάθε ειδικός που αναφέρεται είναι συνδεδεμένος με το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, το οποίο βοηθά στη χρηματοδότηση του έργου.
Επίσης, ενδιαφέρον έχει και η σημείωση του συντάκτη στο τέλος του άρθρου, η οποία αποκαλύπτει ότι το ίδιο το NPR λαμβάνει χρηματοδότηση από τον Gates.
Η χρηματοδότηση το NPR από τον Gates «δεν ήταν παράγοντας για το γιατί ή πώς παρουσιάσαμε την ιστορία», λέει η δημοσιογράφος Pam Fessler.
Η ιστορία, ωστόσο, είναι μία από τις εκατοντάδες του NPR που έχει αναφορές για το Ίδρυμα Gates ή το έργο που χρηματοδοτεί, συμπεριλαμβανομένων μυριάδων ευνοϊκών έργων γραμμένων από την προοπτική του Gates ή των δικαιούχων του, αναφέρει ανάλυση του Tim Schwab στο Columbia Journalism Review.
Και αυτό ενέχει μια μεγαλύτερη τάση - και ηθικό ζήτημα - με τους δισεκατομμυριούχους φιλάνθρωπους να χρηματοδοτούν τις ειδήσεις.
Το Broad Foundation, του οποίου η φιλανθρωπική ατζέντα περιλαμβάνει την προώθηση σχολείων, χρηματοδότησε σε ένα μέρος μέρος των εκθέσεων της LA Times για την εκπαίδευση.
Ο Charles Koch έχει κάνει φιλανθρωπικές δωρεές σε δημοσιογραφικά ιδρύματα όπως το Ινστιτούτο Poynter, καθώς και σε πρακτορεία ειδήσεων όπως το Daily Caller, που υποστηρίζουν τη συντηρητική του πολιτική.
Και το Ίδρυμα Rockefeller χρηματοδοτεί το Vox's Future Perfect, ένα έργο αναφοράς που εξετάζει τον κόσμο «μέσω του φακού του αποτελεσματικού αλτρουισμού».
Καθώς οι φιλάνθρωποι γεμίζουν ολοένα και περισσότερο τα κενά χρηματοδότησης σε ειδησεογραφικούς οργανισμούς - ένας ρόλος που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επεκταθεί στην ύφεση των μέσων ενημέρωσης μετά την πανδημία κορωνοϊού - μια ανησυχία είναι πώς αυτό θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι αίθουσες ειδήσεων αναφέρουν τους ευεργέτες τους.
Πουθενά αυτή η ανησυχία δεν είναι μεγαλύτερη από ό,τι με το Ίδρυμα Gates, έναν κορυφαίο δωρητή σε πρακτορεία ειδήσεων και ένα συχνά θέμα ευνοϊκής κάλυψης ειδήσεων.
Είναι απλώς η τελευταία υπενθύμιση ότι όλες οι αναφορές του NPR σχετικά με τον κορωνοϊό και την Κίνα είναι ύποπτες λόγω των συνδέσεών της με τον Gates και, κατ' επέκταση, τον ΠΟΥ.
Τον Απρίλιο, διαπιστώθηκε ότι αυτό το κομμάτι ήταν ένα τρομερό παράδειγμα ενός δημοσιογράφου που δεν καθιστά σαφείς όλες τις πηγές - συνδέσμους προς την Κίνα.
Αν και συμπεριλήφθηκαν μερικές ενδείξεις.
Φυσικά, ακόμη και το CJR άφησε ορισμένα εμφανή παραδείγματα της τάσης των μέσων ενημέρωσης για την προστασία του Gates.
Φέρεται να ήταν στενός φίλος του Jeffrey Epstein, ακόμη και να διατηρεί δεσμούς μετά την πρώτη θητεία του αποθανόντος παιδόφιλου στη φυλακή.
Φυσικά, το Ίδρυμα Gates ασκεί ένα ασυνήθιστο επίπεδο βάρους, αλλά δεν είναι μόνο του.
Το Ίδρυμα Clinton έχει επωφεληθεί από εξίσου ευνοϊκή μεταχείριση από τον κύριο Τύπο, αν όχι περισσότερο.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, πρόσφατα εξετάστηκαν περίπου είκοσι χιλιάδες φιλανθρωπικές επιχορηγήσεις που είχε κάνει το Ίδρυμα Gates μέχρι τα τέλη Ιουνίου και βρέθηκαν περισσότερα από 250 εκατομμύρια δολάρια προς τη δημοσιογραφία.
Οι παραλήπτες περιελάμβαναν πρακτορεία όπως το BBC, το NBC, το Al Jazeera, το ProPublica, το National Journal, The Guardian, το Univision, το Medium, οι Financial Times, το Atlantic, το Texas Tribune, η Gannett, η Washington Monthly και η Le Monde.
Επίσης, στηρίχθηκαν φιλανθρωπικές οργανώσεις που σχετίζονται με ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως το BBC Media Action και το Neediest Cases Fund των New York Times.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι παραλήπτες λένε ότι διανέμουν μέρος της χρηματοδότησης ως υποτροφίες σε άλλους δημοσιογραφικούς οργανισμούς - γεγονός που καθιστά δύσκολη την προβολή της πλήρους εικόνας της χρηματοδότησης του Gates στην τέταρτη εξουσία.
Το ίδρυμα βοήθησε ακόμη και στη χρηματοδότηση μιας έκθεση του 2016 από το American Press Institute που χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με το πώς οι αίθουσες ειδήσεων μπορούν να διατηρήσουν την συντακτική ανεξαρτησία από φιλάνθρωπους χρηματοδότες.
Στη διαπίστωση αναφέρεται ότι υπάρχουν λίγα στοιχεία που δείχνουν ότι οι χρηματοδότες επιμένουν ή ασκούν οποιαδήποτε κριτική.
Ωστόσο, τα βασικά δεδομένα της μελέτης έδειξαν ότι σχεδόν το ένα τρίτο των χρηματοδοτών ανέφεραν ότι είδαν τουλάχιστον κάποιο περιεχόμενο που χρηματοδότησαν πριν από τη δημοσίευση.
Η γενναιοδωρία του Gates φαίνεται να βοήθησε στην ανάπτυξη ενός ολοένα και πιο φιλικού περιβάλλοντος μέσων για την πιο γνωστή φιλανθρωπική οργάνωση στον κόσμο.
Πριν από είκοσι χρόνια, οι δημοσιογράφοι εξέτασαν την αρχική εισβολή του Billl Gates στη φιλανθρωπία ως όχημα για την άσκηση δημοσίων σχέσεων προκειμένου να ενισχύσουν τη φτωχή φήμη της Microsoft μετά από μία διαμάχη με το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Σήμερα, το ίδρυμα αποτελεί συχνά λαμπερών άρθρων που περιγράφουν τα καλά έργα του.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα πρακτορεία ειδήσεων παρουσίασαν ευρέως τον Bill Gates ως εμπειρογνώμονα δημόσιας υγείας για το covid - 19, παρόλο που ο Gates δεν έχει ιατρική εκπαίδευση.
Το PolitiFact και το USA Today (που διευθύνεται από το Ινστιτούτο Poynter και το Gannett, αντίστοιχα - και τα δύο έχουν λάβει χρήματα από το Ίδρυμα Gates) έχουν χρησιμοποιήσει ακόμη και τις πλατφόρμες ελέγχου γεγονότων για να υπερασπιστούν τον Gates από «ψευδείς θεωρίες συνωμοσίας» και «παραπληροφόρηση», όπως ιδέα ότι το ίδρυμα έχει οικονομικές επενδύσεις σε εταιρείες που αναπτύσσουν εμβόλια και θεραπείες.
Στην πραγματικότητα, ο ιστότοπος του ιδρύματος δείχνει σαφώς επενδύσεις σε τέτοιες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Gilead και CureVac.
Με τον ίδιο τρόπο που τα ειδησεογραφικά μέσα έδωσαν στον Gates υπερβολικό βήμα στην πανδημία, το ίδρυμα έχει από καιρό χρησιμοποιήσει τη φιλανθρωπική του προσφορά για να διαμορφώσει τη δημόσια συζήτηση για τα πάντα, από την παγκόσμια υγεία έως την εκπαίδευση και τη γεωργία - ένα επίπεδο επιρροής που έχει οδηγήσει τον Gates στη λίστα των πιο ισχυρών ανθρώπων στον κόσμο του Forbes.
Το Ίδρυμα Gates μπορεί να παρουσιάσει σημαντικά φιλανθρωπικά επιτεύγματα τις τελευταίες δύο δεκαετίες - όπως βοηθώντας στη μείωση της πολιομυελίτιδας και στη διάθεση νέων πόρων για την καταπολέμηση της ελονοσίας - αλλά ακόμη και αυτές οι προσπάθειες έχουν προσελκύσει ειδικούς επικριτές που λένε ότι ο Gates μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλεί βλάβη ή να μας αποσπά την προσοχή από πιο σημαντικά έργα δημόσιας υγείας.
Τέλος, ο αρθρογράφος παρουσιάζει και τη θέση του Gates σε αυτήν την ανάλυση.
Καθώς η CJR ολοκλήρωσε τον πραγματικό έλεγχο αυτού του άρθρου, το Ίδρυμα Gates προσέφερε μια πιο συγκεκριμένη απάντηση:
«Οι αποδέκτες - δημοσιογράφοι των επιδοτήσεων του ιδρύματος υπήρξαν και συνεχίζουν να είναι μερικά από τα πιο σεβαστά πρακτορεία δημοσιογραφίας στον κόσμο...
Η γραμμή αμφισβήτησης σας υποδηλώνει ότι αυτοί οι οργανισμοί έχουν θέσει σε κίνδυνο την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία τους αναφέροντας την παγκόσμια υγεία, την ανάπτυξη και την εκπαίδευση υπό το πρίσμα της χρηματοδότησης από ιδρύματα.
Διαφωνούμε έντονα με αυτήν την έννοια".

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης