Τελευταία Νέα
Διεθνή

Aνησυχία για τις επαναμολύνσεις από τον κορωνοϊό διεθνώς – Στο κόκκινο Αμερική, ΕΕ – Στους 822 χιλ. οι νεκροί, 24 εκατ. τα κρούσματα

Aνησυχία για τις επαναμολύνσεις από τον κορωνοϊό διεθνώς – Στο κόκκινο Αμερική, ΕΕ – Στους 822 χιλ. οι νεκροί, 24 εκατ. τα κρούσματα
Αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται στη νοτιοανατολική Ασία και σε περιοχές της ανατολικής Μεσογείου - ΠΟΥ: Σπάνιο αλλά μπορεί κάποιος να μολυνθεί εκ νέου από τον κορωνοϊό
Με χαμηλότερη ταχύτητα φαίνεται να προχωρά η εξάπλωση του κορωνοϊού στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με εξαίρεση τη νοτιοανατολική Ασία και περιοχές της ανατολικής Μεσογείου.
Ο συναγερμός για την επιδημία βέβαια παραμένει, καθώς ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες σπεύδουν να επισημάνουν ενόψει του φθινοπώρου το εκρηκτικό «κοκτέιλ» που μπορεί να προκαλέσει στη δημόσια υγεία η ταυτόχρονη δραστηριότητα του κορωνοϊού με τον ιό της γρίπης.

Η αμερικανική ήπειρος αποτελεί την πλέον πληγείσα περιοχή (εκεί καταγράφεται το 50% των νέων κρουσμάτων και το 62% των 39.240 θανάτων που σημειώθηκαν παγκοσμίως την περασμένη εβδομάδα) και ακολουθεί η περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας, όπου και καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες αύξηση κατά 28% των νέων περιστατικών και κατά 15% των θανάτων με την Ινδία να πρωτοστατεί καθώς για 8η συνεχόμενη ημέρα καταγράφει καθημερινά περισσότερες από 60.000 μολύνσεις.
Σταθερή αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται και στην Ευρώπη τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, αν και μείωση αναφέρεται στον αριθμό των θυμάτων, κάτι που ενδεχομένως να οφείλεται στο ότι αυτοί που μολύνονται κυρίως είναι άνθρωποι νεαρότερης ηλικίας ενώ σε ύφεση φαίνεται πως είναι ο ιός στην Κίνα, όπου για 10η συνεχόμενη ημέρα δεν έχει αναφερθεί ούτε ένα εγχώριο κρούσμα, αν και οι κάτοικοι της πόλης Xinjiang παραμένουν σε κατ’οίκον περιορισμό προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού που καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες.
Συναγερμός πάντως έχει σημάνει στην επιστημονική κοινότητα για τις περιπτώσεις επαναμόλυνσης ασθενών από τον κορωνοϊό που καταγράφηκαν σε Ολλανδία, Βέλγιο και Χόνγκ Κόνγκ, γεγονός που είναι σπάνιο αλλά μπορεί να συμβεί, όπως επιβεβαιώνει ο ΠΟΥ.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί από την επιδημία έφτασαν τους 82.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 24 εκατομμύρια, ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, είναι πάνω από 15,6 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 24.007.049 και οι θάνατοι σε 821.933
- Πρώτες οι ΗΠΑ σε κρούσματα με 5.810.192 και σε νεκρούς με 179.310
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 116.580 και σε κρούσματα με 3.669.995
- Τρίτo σε νεκρούς το Μεξικό με 61.450 και τέταρτη η Ινδία με 59.449
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 41.535 νεκρούς.
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 968.297 – Στους 16.638 οι νεκροί
- Έκτο σε κρούσματα το Περού με 600.438, έβδομο το Μεξικό με 568.621, όγδοη η Κολομβία με 562.113 και ένατη η Ισπανία με 412.553
- Δέκατη η Χιλή με 400.985 κρούσματα
- Στους 35.445 οι νεκροί στην Ιταλία, στους 30.549 οι νεκροί στη Γαλλία.
Image
ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τους 178.000 οι νεκροί από τον κορωνοϊό – Μέτρα μετά την έξαρση κρουσμάτων σε φοιτητές

Ξεπέρασαν τους 178.000 οι νεκροί στις ΗΠΑ από την επιδημία του κορωνοϊού καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν τουλάχιστον 1.210 νέοι θάνατοι.
Συνολικά οι νεκροί στις ΗΠΑ ανέρχονται σε 178.518 επί συνόλου 5.779.028 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Οι ΗΠΑ είναι σε απόλυτους αριθμούς η πλέον πληγείσα χώρα παγκοσμίως από την επιδημία του κορωνοϊού.
Εν τω μεταξύ, περιοριστικά μέτρα λαμβάνονται σε πολλά πανεπιστήμια της χώρας, καθώς καταγράφεται έξαρση κρουσμάτων και θετικών περιπτώσεων ανάμεσα στους φοιτητές λίγες ημέρες πριν αρχίσει το νέο ακαδημαϊκό έτος.
Είναι χαρακτηριστικό πως το πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα ανέφερε περισσότερους από 550 θετικούς φοιτητές και προσωπικό από την έναρξη των μαθημάτων από τις 19/8 με το δήμαρχο της Tuscaloosa να κάνει λόγο για δραματική αύξηση των κρουσμάτων και να διατάσσει το κλείσιμο των μπαρ για 14 ημέρες.
Αλλά και το πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, η οποία άρχισε μαθήματα από τις 17 Αυγούστου, ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 100 φοιτητές σε campus του Λος Άντζελες τέθηκαν σε 14ήμερη καραντίνα καθώς εκτέθηκαν στον ιό.
Image
Εφιάλτης ο κορωνοϊός για τη Λατινική Αμερική – Αυξάνονται θύματα και κρούσματα

Στον απόλυτο εφιάλτη εξελίσσεται η επιδημία του κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική καθώς με αμείωτη ένταση αυξάνονται τα θύματα και τα κρούσματα.
Στη Βραζιλία το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν άλλοι 1.271 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και εντοπίστηκαν 47.134 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Η Βραζιλία μετρά συνολικά 116.580 θανάτους επί συνόλου 3.669.995 επιβεβαιωμένων περιπτώσεων μόλυνσης και είναι η δεύτερη πληττόμενη χώρα παγκοσμίως – μετά τις ΗΠΑ – και σε νεκρούς και σε μολύνσεις.
Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση και στο Μεξικό.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 650 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 4.916 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Το Μεξικό, το οποίο κατατάσσεται τρίτο στην παγκόσμια κατάταξη όσον αφορά τον αριθμό των θυμάτων, μετρά 61.450 νεκρούς επί συνόλου 568.621 επιβεβαιωμένων περιπτώσεων μόλυνσης.
Την ίδια στιγμή, στην Χιλή ξεπεράστηκε χθες Τρίτη το όριο των 400.000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, όμως η κυβέρνηση του προέδρου Sebastian Pinera μιλά για σταθεροποίηση του ρυθμού εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, ο οποίος είχε φθάσει στην κορύφωση τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
Κατά τον ημερήσιο απολογισμό του υπουργείου Υγείας, τις προηγούμενες 24 ώρες εντοπίστηκαν 1.406 νέες επιβεβαιωμένες μολύνσεις και καταγράφηκαν 42 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19.
Συνολικά, οι μολύνσεις ανέρχονται σε 400.985, ενώ οι θάνατοι έχουν φθάσει τους 10.958.
Αν στον αριθμό αυτό προστεθούν οι λεγόμενες ύποπτες περιπτώσεις, ο απολογισμός στη λατινοαμερικάνικη χώρα αυξάνεται στους 14.938 νεκρούς.
Από τον Μάιο, η Χιλή βίωσε ραγδαία επιτάχυνση του αριθμού των κρουσμάτων μόλυνσης.
Το ρεκόρ, 6.938 σε 24 ώρες, καταγράφηκε τη 14η Ιουνίου.
Ωστόσο, η καμπύλη της εξάπλωσης άρχισε να κάμπτεται περί τα μέσα Ιουλίου.
Έκτοτε, βρίσκεται σε επίπεδο γύρω στα 2.000 κρούσματα μόλυνσης σε ημερήσια βάση.
Στο Σαντιάγο, όπου ζουν τα επτά από τα 18 εκατομμύρια των κατοίκων της Χιλής, η πανδημία μοιάζει να έχει σταθεροποιηθεί εδώ κι έναν μήνα, καθώς η μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας ξεκίνησε τη σταδιακή άρση των έκτακτων περιοριστικών μέτρων.
 
Προ των πυλών το δεύτερο κύμα στην Ευρώπη

Αντιμέτωπη με ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού είναι η Ευρώπη με τις περισσότερες κυβερνήσεις να μελετούν τις επόμενες κινήσεις τους.
Η Ιταλία ανακοίνωσε πως αποκλείει ένα γενικό lockdown παρά τη σταθερή αύξηση των νέων κρουσμάτων (το περασμένο Σάββατο 22/8 ανακοίνωσε 1.071 νέα κρούσματα, τα περισσότερα από τον περασμένο Μάιο όταν και χαλάρωσε τα περιοριστικά μέτρα), αν και έχει θέσει σε εφαρμογή την υποχρεωτική διεξαγωγή τεστ σε όσους επιστρέφουν από διακοπές από Κροατία, Ελλάδα, Μάλτα και Ισπανία και έχει κλείσει τα night clubs.
Την επιβολή ενός νέου lockdown αποκλείει και η Γαλλία, η οποία πάντως έχει απαγορεύσει τη συνάθροιση πολλών ατόμων σε αρκετές επαρχίες ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε πολλές συνοικίες και σε δημόσιους χώρους στο Παρίσι ενώ η Ισπανία  έχει εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες μετά την έξαρση κρουσμάτων ενώ έχει επιβάλλει την παραμονή στο σπίτι στην Καταλονία.
Η Γερμανία έχει καταστήσει υποχρεωτικό το τεστ στα αεροδρόμια της χώρας για όσους επιστρέφουν από ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ το Βέλγιο έχει καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στις Βρυξέλλες ενώ περιορισμοί υπάρχουν και στον αριθμό των πελατών στα εστιατόρια.
Παράλληλα η βελγική κυβέρνηση αποφάσισε να καθυστερήσει την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στην οικονομία και στην κοινωνία ενώ έχει εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες για πολλές χώρες της Ευρώπης.

Image
Γαλλία: Νέο αρνητικό ρεκόρ τα 5.429 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Το γαλλικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι κατέγραψε 5.429 νέες μολύνσεις από κορωνοϊό τις τελευταίες 24 ώρες, ένα νέο υψηλό μετά την άρση του lockdown και μάλιστα ένα επίπεδο ημερήσιων κρουσμάτων τόσο υψηλό που καταγράφεται για πρώτη φορά μετά τους αριθμούς ρεκόρ κρουσμάτων της επιδημίας στις αρχές Απριλίου.
Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί με τον ιό στη Γαλλία ανέρχεται πλέον σε 253.587.
Το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι τα στοιχεία για τον συνολικό απολογισμό των θανάτων και για τις νοσηλείες λόγω της COVID-19 για σήμερα δεν ήταν ακόμη διαθέσιμα λόγω μιας τεχνικής βλάβης.
Χθες Τρίτη, το υπουργείο ανέφερε ότι ο αθροιστικός αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 16 φτάνοντας τα 30.544, και ότι 4.600 άνθρωποι νοσηλεύονται με COVID-19, συμπεριλαμβανομένων 410 που είναι σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Κίνα: Δέκα συνεχόμενες ημέρες χωρίς εγχώριο κρούσμα κορωνοϊού με 15 εισαγόμενα


Για δέκατη συνεχόμενη ημέρα η Κίνα ανακοινώνει πως δεν έχει καταγράψει κάποιο εγχώριο κρούσμα κορωνοϊού.
Το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανέφερε πως το τελευταίο 24ωρο, καταγράφηκαν 15 εισαγόμενα κρούσματα, από 14 που ήταν την προηγούμενη ημέρα.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 84.996 ενώ οι νεκροί φτάνουν στους 4.634, αριθμός αμετάβλητος από τον περασμένο Μάιο.
Παράλληλα, αναφέρθηκαν και 14 νέες περιπτώσεις ασυμπτωματικών, από 16 που ήταν την προηγούμενη ημέρα.

Αυστραλία: Νέα έξαρση κρουσμάτων στην Βικτόρια, αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών

Νέα έξαρση καταγράφει η επιδημία του κορωνοϊού στην Αυστραλία και ιδιαίτερα στην Πολιτεία της Βικτόρια, η οποία δέχεται και το μεγαλύτερο πλήγμα τις τελευταίες εβδομάδες.
Όπως ανακοινώθηκε, το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 24 νέοι θάνατοι από την επιδημία, αριθμός που αποτελεί τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό έως χθες.
Παράλληλα, καταγράφηκαν και 149 νέες μολύνσεις.
Σημειώνεται πως την προηγούμενη ημέρα είχαν αναφερθεί 8 θάνατοι και 148 νέες μολύνσεις.
Παρά την αισθητή μείωση τους, τα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό ξεπέρασαν τα 25.000.
Η κυβέρνηση της Βικτόρια κατέστησε σαφές πως σκοπεύει να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί για έναν χρόνο, ώστε να μπορεί να επιβάλλει έκτακτα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας την περίοδο αυτή.
Η πρόθεσή της έχει θορυβήσει αρκετούς, ανάμεσά τους στελέχη της ομοσπονδιακής κεντροδεξιάς κυβέρνησης, που χαρακτηρίζουν το προτεινόμενο μέτρο αντιδημοκρατικό.
Image
ΠΟΥ: Εξαπλώνεται αλλά βραδύτερα ο κορωνοϊός

Η πανδημία της COVID-19 εξακολουθεί να εξαπλώνεται, όμως η αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό και των θανάτων έχει επιβραδυνθεί παγκοσμίως, εκτός από τη νοτιοανατολική Ασία και περιοχές της ανατολικής Μεσογείου, ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Στην τελευταία του επιδημιολογική επικαιροποίηση των στοιχείων του, ο ΠΟΥ ανέφερε πως η αμερικανική ήπειρος παραμένει η πιο σκληρά πληγείσα περιοχή, καταγράφοντας το 50% των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης και το 62% των 39.240 θανάτων που σημειώθηκαν παγκοσμίως την περασμένη εβδομάδα.
«Πάνω από 1,7 εκατομμύριο νέα περιστατικά COVID-19 και 39.000 νέοι θάνατοι αναφέρθηκαν στον ΠΟΥ την εβδομάδα που τελείωσε στις 23 Αυγούστου, μια μείωση 4% του αριθμού των περιστατικών και (μια μείωση 12%) του αριθμού των θανάτων σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα», ανέφερε ο ΠΟΥ.
Η Νοτιοανατολική Ασία, η δεύτερη περισσότερο πληγείσα περιοχή, σημείωσε άλμα καταγράφοντας το 28% των νέων περιστατικών και 15% των θανάτων με την Ινδία να εξακολουθεί να καταγράφει την πλειονότητα των περιστατικών μόλυνσης, ενώ ο ιός εξαπλώνεται ραγδαία και στο Νεπάλ.
Στην περιοχή ανατολικής Μεσογείου, ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων κορονοϊού αυξήθηκε κατά 4%, όμως ο αριθμός των θανάτων μειώνεται σταθερά τις τελευταίες έξι εβδομάδες, ανέφερε ο ΠΟΥ.
Ο Λίβανος, η Τυνησία και η Ιορδανία κατέγραψαν τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι αριθμοί των κρουσμάτων και των θανάτων που καταγράφηκαν στην Αφρική μειώθηκαν κατά 8% και 11% αντίστοιχα την περασμένη εβδομαδα, «κυρίως λόγω της μείωσης των κρουσμάτων που καταγράφηκαν στην Αλγερία, την Κένυα, την Γκάνα, τη Σενεγάλη και τη Νότια Αφρική», ανέφερε ο ΠΟΥ.
«Στην περιοχή της Ευρώπης, ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων αυξάνεται σταθερά τις τελευταίες τρεις εβδομάδας.
Ωστόσο, μόνο μια μικρή μείωση (1%) καταγράφηκε την τελευταία εβδομάδα, και ο αριθμός των θανάτων συνέχισε να μειώνεται σε όλη την περιοχή» ανέφερε ο ΠΟΥ.
Στην περιοχή δυτικού Ειρηνικού του ΠΟΥ, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώθηκε κατά 5%, λόγω κυρίως της μικρότερης διάδοσης του ιού στην Ιαπωνία, την Αυστραλία, τη Σιγκαπούρη, την Κίνα και το Βιετνάμ.
Η Νότια Κορέα κατέγραψε ένα άλμα 180% των κρουσμάτων «κυρίως λόγω μιας αύξησης των κρουσμάτων που συνδέονται με θρησκευτικές συναθροίσεις».
 
Προβληματισμός για τις επαναμολύνσεις ασθενών από κορωνοϊό σε Ολλανδία, Βέλγιο και Χόνγκ Κόνγκ

Προβληματίζουν τους επιστήμονες τα περιστατικά επαναμολύνσεων ασθενών από κορωνοϊό σε Ολλανδία, Βέλγιο και Χόνγκ Κόνγκ, καθώς παραμένει μεγάλο ερώτημα το πόσο διαρκεί η περίοδος ανοσίας ενός ανθρώπου που έχει μολυνθεί και θεραπευτεί από τον ιό.
Σε δηλώσεις της η ιολόγος και σύμβουλος της κυβέρνησης της Ολλανδίας, Marion Koopmans υποστήριξε ότι μέχρι στιγμής είναι πιο γνωστές περιπτώσεις ανθρώπων που ασθενούν από τον νέο κορωνοϊό για μεγάλο διάστημα, στη συνέχεια φαίνεται να αναρρώνουν, όμως μετά υποτροπιάζουν.
Όμως μια πραγματική επαναμόλυνση, όπως στις περιπτώσεις στην Ολλανδία, το Βέλγιο και το Χονγκ Κονγκ, απαιτεί γενετικό έλεγχο του ιού και στην πρώτη και τη δεύτερη μόλυνση ώστε να ελεγχθεί αν ο ιός διαφέρει λίγο στις δύο περιπτώσεις.
Σύμφωνα με την Koopmans, οι επαναμολύνσεις ήταν αναμενόμενες.
«Το γεγονός ότι εμφανίζεται κάποιος με επαναμόλυνση δεν με ανησυχεί.
Πρέπει να δούμε αν συμβαίνει συχνά» είπε η Koopmans, τη στιγμή που η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει στο εάν αυτές οι περιπτώσεις επαναμόλυνσης είναι σπάνιες ή αν υπάρχουν πολλοί άλλοι άνθρωποι που ενδέχεται να επαναμολυνθούν ύστερα από ένα χρονικό διάστημα έξι μηνών.
Ερευνητές στο Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα 24 Αυγούστου ότι εντόπισαν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα επαναμόλυνσης από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα για την εξέλιξη της πανδημίας.
"Αυτή η περίπτωση δείχνει ότι μια επαναμόλυνση μπορεί να συμβεί λίγους μήνες αφότου κάποιος ανέρρωσε από την πρώτη μόλυνση", αναφέρει στην ανακοίνωση το τμήμα Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ (HKU).
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο ασθενής μολύνθηκε δύο φορές μέσα σε διάστημα τεσσαράμισι μηνών.
"Οι ασθενείς που προσβλήθηκαν ήδη από την Covid-19 θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι μπορεί να μολυνθούν και πάλι και οφείλουν να τηρούν τις αποστάσεις, να φορούν μάσκα και να πλένουν τα χέρια τους", είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους συντάκτες της μελέτης, ο Kelvin Kai-Wang To.
"Αυτή η περίπτωση δείχνει ότι ίσως είναι αρκετά δύσκολο να εξαλειφθεί η Covid επειδή ο ιός κυκλοφορεί στην κοινότητα και μπορεί να επαναμολύνει τους ανθρώπους", όπως συμβαίνει και με άλλους κορονοϊούς οι οποίοι προκαλούν το απλό κρυολόγημα, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η γενετική ανάλυση έδειξε ότι οι δύο διαδοχικές μολύνσεις στον ίδιο άνθρωπο προκλήθηκαν από δύο διαφορετικά στελέχη του ιού SARS-CoV-2 που προκαλεί την Covid-19.
"Αυτό αποδεικνύει ότι πρόκειται για νέα μόλυνση και όχι για παρατεταμένη παρουσία του ιού", εξήγησε ο Kelvin Kai-Wang To.

ΠΟΥ: Σπάνιο αλλά μπορεί κάποιος να μολυνθεί εκ νέου από τον κορωνοϊό

Άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από τη νόσο Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός είναι πιθανό να μολυνθούν εκ νέου, αν και το ενδεχόμενο αυτό είναι σπάνιο, δήλωσε χθες Τετάρτη 26 Αυγούστοιυ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με αφορμή πρόσφατη μελέτη από το Χονγκ Κονγκ.
Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα ομάδα ερευνητών δημοσίευσαν μελέτη που αναφέρεται στην πρώτη τεκμηριωμένη επαναμόλυσης από τον κορωνοϊό ενός 33χρονου άνδρα.
Ο ασθενής μολύνθηκε για πρώτη φορά στα τέλη Μαρτίου και για δεύτερη φορά σχεδόν 4,5 μήνες αργότερα, σύμφωνα με το STAT News.
"Δεν σημαίνει ότι συμβαίνει συχνά, ξέρουμε ότι είναι δυνατόν", δήλωσε η Δρ Maria Van Kerkhove, επικεφαλής του τμήματος αναδυόμενων ασθενών και ζωονόσων του ΠΟΥ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
"Είναι κάτι που ξέραμε ότι θα μπορούσε να συμβεί, με βάση την εμπειρία μας από άλλους κορωνοϊούς".
Παρότι πολλά πράγματα σχετικά με τον ιό SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο Covid-19, δεν είναι ακόμη γνωστά, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τα άτομα που έχουν μολυνθεί αναπτύσσουν κάποια αντισώματα κατά της νόσου μόλις αναρρώσουν.
Ωστόσο, δεν γνωρίζουν ακόμη πόσο διαρκεί αυτή η ανοσία, δήλωσε η Kerkhove.
Πρόσθεσε δε ότι η περίπτωση του ασθενούς από το Χονγκ Κονγκ δεν θεωρείται η μοναδική ανθρώπου που μολύνθηκε δύο φορές από τον νέο κορωνοϊό, παρότι είναι η πρώτη που έχει τεκμηριωθεί.  
Πρόκειται για μία περίπτωση από τα 23,5 εκατομμύρια κρούσματα μέχρι στιγμής, ωστόσο εκτιμούμε ότι τα άτομα που έχουν μολυνθεί αναπτύσσουν κάποια αντισώματα, μια ανοσοαπόκριση που διαρκεί για αρκετό καιρό, επομένως μαθαίνουμε", σημείωσε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ.
Η Kerkhove επανέλαβε ότι ανεξάρτητα από το αν κάποιος έχει μολυνθεί ή όχι, θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει το μέτρο της κοινωνικής αποστασιοποίησης, να φοράει μάσκα και να τηρεί τις προτεινόμενες προφυλάξεις.
"Ναι, είναι πιθανό να αρχίσουμε να βλέπουμε επαναμολύνσεις, αλλά διαθέτουμε τα εργαλεία που μπορούν να αποτρέψουν τις μολύνσεις", δήλωσε η Kerkhove.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης