Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

DW: Πιθανή νέα τηλεφωνική επικοινωνία Merkel με Erdogan στις 28/8

DW: Πιθανή νέα τηλεφωνική επικοινωνία Merkel με Erdogan στις 28/8
Πιθανή νέα τηλεφωνική επικοινωνία Merkel - Erdogan
Σε ένα σκηνικό προκλητικότητας, με την τουρκική πλευρά να προβαίνει σε αλλεπάλληλες εμπρηστικές κινήσεις, συντηρώντας την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, η Γερμανία φέρεται να μπαίνει ξανά σε ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα.
Όπως έγινε γνωστό από την ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, υπάρχουν πληροφορίες για νέα τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα σε Angela Merkel και Recep Tayyip Erdogan, την Παρασκευή 28/8.
Η συγκεκριμένη είδηση φτάνει μετά την άκαρπη διαμοσολάβηση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Heiko Maas, για την αποκλιμάκωση της κρίσης στα ελληνοτουρκικά.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, ο Mevlut Cavusoglu επιτέθηκε στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Δεν θα μπορούσε, ακόμη, να περάσει στα ψιλά το νέο παραληρημα Erdogan.
Μιλώντας στην 949η επέτειο για τη μάχη του Μαντζικέρτ, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε τα εξής:
«Θα πάρουμε ό,τι δικαιούμαστε σε Μαύρη θάλασσα, Μεσόγειο και Αιγαίο».
Την ίδια στιγμή, η απόφαση του Erdogan να τραβήξει το σκοινί παρατείνοντας τις έρευνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και τον πλου του στολίσκου των πολεμικών πλοίων που συνοδεύουν το Oruc Reis μέχρι τις 27 Αυγούστου προκάλεσε την αντίδραση της Αθήνας που ανακοίνωσε τη διεξαγωγή τριήμερων αεροναυτικών γυμνασίων μέχρι και την Πέμπτη.
Η ελληνική άσκηση θα διεξαχθεί στην ευρύτερη περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης, της Καρπάθου, της Ρόδου και νοτίων του Καστελόριζου μέχρι τις βραδινές ώρες της 27ης Αυγούστου.
Τα μεσάνυχτα της Πέμπτης εκπνέει και η χρονική διάρκεια της παράνομης τουρκικής Navtex με την οποία προβλέπεται η συνέχιση της περιήγησης του τουρκικού στολίσκου σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Στις 13 Αυγούστου είχε υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Erdogan και την Merkel, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Erdogan φέρεται να υποστήριξε τότε ότι η Άγκυρα δεν επιδιώκει οποιεσδήποτε «περιπέτειες» στην περιοχή ισχυριζόμενος πως η κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή προκαλείται από την Ελλάδα.
Κάλεσε, μάλιστα, την Αθήνα να σεβαστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας.
«Ο δρόμος προς μια λύση στην Aνατολική Μεσόγειο είναι μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης», είχε τονίσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης