Τελευταία Νέα
Πολιτική

Έξω πάμε καλά παρά την αδυναμία να δημιουργηθεί αρραγές εσωτερικό μέτωπο απέναντι στην Τουρκία

Έξω πάμε καλά παρά την αδυναμία να δημιουργηθεί αρραγές εσωτερικό μέτωπο απέναντι στην Τουρκία
Με την τουρκική προκλητικότητα να βρίσκεται εκτός ορίων αναμένεται με ενδιαφέρον το άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ
Στη δεδομένη κρίσιμη συγκυρία, με την τουρκική προκλητικότητα να βρίσκεται εκτός ορίων καθώς τέτοια κλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουμε να δούμε από την εποχή των Ιμίων, αναμένεται με ενδιαφέρον σήμερα και αύριο Παρασκευή, το άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιείται στο Βερολίνο.
Η Αθήνα, σε αυτό σκηνικό, κινείται με γνώμονα το τρίπτυχο ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και προσαρμογή των σχεδιασμών στη διαμορφούμενη πραγματικότητα.
Ο διπλωματικός μαραθώνιος της κυβέρνησης είναι συνεχής επιδιώκοντας την διπλωματική απομόνωση του Tayyip Erdogan η οποία όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιτυγχάνεται.
Και αυτό όπως υπογραμμίζουν, φαίνεται τόσο από τις συμφωνίες για την ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο που έγιναν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα όσο και με την  επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο. Κινήσεις, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, που δυσκολεύουν την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας και δείχνουν ότι όλα γίνονται με βάση το διεθνές δίκαιο.
Σε αυτό ποντάρει η Ελλάδα και στο σημερινό άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών διότι εκεί είναι υποχρεωμένος ο κ. Borell να παρουσιάσει κατάλογο κυρώσεων.
Κυρώσεις, οι οποίες αναμένεται να τονιστεί πως αν η Τουρκία δεν κάνει πίσω από αυτή την επιθετική πολιτική στην οποία επιδίδεται απέναντι σε ένα κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα δει να στρέφονται εναντίον της.
Βέβαια, οι τελικές αποφάσεις αναμένονται τον Σεπτέμβριο, οπότε έχει προγραμματιστεί η Σύνοδος Κορυφής και συγκεκριμένα στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.
Στο μεταξύ, το τηλεφώνημα του Donald Trump στον Κυριάκο Μητσοτάκη την ώρα που οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται, αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς αναδεικνύει το γεγονός ότι  η Ουάσινγκτον παρακολουθεί τις εξελίξεις στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και ανησυχεί για την δραστηριότητα της Άγκυρας, ενώ βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, τηλεφώνησε το βράδυ της Τετάρτης στον Έλληνα πρωθυπουργό, προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο για το ενδιαφέρον του και για την επικοινωνία, η οποία έγινε, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες.
Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα κτίζει τις συμμαχίες της και προσπαθεί, όσο μπορεί, να έχει ερείσματα σε διεθνές επίπεδο. Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση με πειθαρχία και ψυχραιμία επιχειρεί να χειριστεί την δύσκολη κατάσταση και έχοντας γνώμονα πάντα, να μη δώσει δικαιολογία στον Erdogan να ρίξει στη χώρα μας την ευθύνη για ένα θερμό επεισόδιο.
Την ίδια ώρα στο εσωτερικό της χώρας, οι πολιτικές δυνάμεις όπως όλα δείχνουν, αδυνατούν να δημιουργήσουν αρραγές μέτωπο με κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση να συγκρούονται σφοδρά.
Ενδεικτικό του κλίματος αποτελεί η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για την κύρωση της συμφωνίας μεταξύ της χώρας μας με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών και ΑΟΖ ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια, κατηγόρησαν την κυβέρνηση για ανυπαρξία εθνικής στρατηγικής.
Η ψηφοφορία πάντως, είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει σήμερα στις τρεις το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί γύρω στις οκτώ το απόγευμα, καθώς οι βουλευτές θα προσέρχονται ανά ομάδες των εκατό ατόμων προκειμένου να ψηφίσουν, λόγω της επαναφοράς των αυξημένων προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση του Covid-19 στις συνεδριάσεις της Βουλής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης