Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Παρέμβαση Trump για την ένταση στη Μεσόγειο - Επικοινωνία με Μητσοτάκη, Erdogan - H Tουρκία βάζει σε κίνδυνο την ειρήνη και δοκιμάζει το ΝΑΤΟ

Παρέμβαση Trump για την ένταση στη Μεσόγειο - Επικοινωνία με Μητσοτάκη, Erdogan - H Tουρκία βάζει σε κίνδυνο την ειρήνη και δοκιμάζει το ΝΑΤΟ
Επικοινωνία Μητσοτάκη για την ανατολική Μεσόγειο με πρωτοβουλία Trump
(Συνεχές υpd) Οι προκλήσεις τις Τουρκίας έχουν ξεπεράσει κάθε όριο, με τον Tούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, να πυροδοτεί το κλίμα και να κλιμακώνει την ελληνοτουρκική ένταση σε κάθε δημόσια εμφάνιση του.
Ενδεικτικό της ανησυχίας που έχει προκαλέσει η ένταση στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, είναι ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες τόσο με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη όσο και με τον πρόεδρο της Τουρκίας Rejep Tayip Erdogan, από τους οποίους και ζήτησε να χαμηλώσουν οι τόνοι και να αποκλιμακωθεί η ολοένα και κλιμακούμενη ένταση.
Σε δηλώσεις του στις 26 Αυγούστου, o Erdogan απείλησε ευθέως την Ελλάδα με πόλεμο, διαμηνύοντας ότι η Τουρκία θα κάνει ό,τι χρειάζεται στην Ανατολική Μεσόγειο, ανεξαρτήτως του κόστους.
«Είμαστε  αποφασισμένοι να κάνουμε οτιδήποτε πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό» είπε χαρακτηριστικά και κατηγόρησε την Ελλάδα για... ψευτομαγκιές.
Η Αθήνα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις έχει επιδοθεί σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο, την ώρα που οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας βρίσονται σε διαρκή ετοιμότητα.
Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία να σταματήσει αμέσως τις προκλήσεις για να αρχίσει ο διάλογος απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώντας και την επέκταση στα 12 μίλια της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο.
«Σε θάλασσες όπως η Μεσόγειος η έκταση της υφαλοκρηπίδας ταυτίζεται με την ΑΟΖ» σημείωσε λέγοντας πως τα νησιά μας, και το Καστελόριζο, έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Trump


Το βράδυ της Τετάρτης 26/8 ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ D. Trump.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τηλεφώνησε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Trump για το ενδιαφέρον του και για την επικοινωνία η οποία έγινε ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Ο Πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης, που βρισκόταν στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου, μίλησε στον Αμερικανό πρόεδρο από κρυπτογραφημένη τηλεφωνική συσκευή της αμερικανικής πρεσβείας.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος αναφέρεται πως ο πρόεδρος Trump εξέθεσε την ανησυχία της Ουάσιγκτον για την αυξημένη ένταση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, δύο νατοϊκών συμμάχων, στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Ο πρόεδρος Trump επαναβεβαίωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να δεσμευτούν σε διάλογο, ο οποίος είναι ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών τους» αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, επισημαίνοντας ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν σημαντικά διμερή και περιφερειακά θέματα.

Παρέμβαση Trump και στον Erdogan

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan o πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump με κύριο αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Το τηλεφώνημα του Trump έγινε λίγο μετά την επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη.
Όπως ανακοίνωσε η προεδρία της Τουρκίας, Trump και Erdogan συζήτησαν τηλεφωνικά χθες Τετάρτη 27/8 για διμερή και περιφερειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Μεσογείου.
Δημοσιεύματα πάντως στον Τουρκικό Τύπο αναφέρουν πως ο Erdogan υποστήριξε πως η Τουρκία επιθυμεί τη μείωση της έντασης στην περιοχή και πως είναι υπέρ του διαλόγου ενώ φέρεται να υπέδειξε την Ελλάδα ως υπεύθυνη για την κλιμάκωση της κρίσης στην ανατολική Μεσόγειο.
Image
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι οι δηλώσεις Erdogan έγιναν μία ημέρα μετά τη συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, με τον Γερμανό ομόλογο του, Heiko Maas.
Στόχος ήταν η αποκλιμάκωση της ελληνοτουρκικής έντασης, κάτι που δεν κατέστη εφικτό, καθώς η Τουρκία συνεχίζει να αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και πυροδοτώντας το κλίμα τη στιγμή που το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο έχει ανέβει επικίνδυνα.
Την ίδια στιγμή, η Γαλλία παραμένει η μόνη χώρα που παίρνει ανοιχτά θέση υπέρ της Ελλάδας, κάτι που απέδειξε και με την ελληνογαλλική άσκηση στις 13 Αυγούστου.
Ειδικότερα, η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Florence Parly, υποστηρίζει πως η Ανατολική Μεσόγειος δεν μπορεί να αποτελέσει «πεδίο παιγνιδιών» για εθνικές «φιλοδοξίες».

Οι απειλές Erdogan για... πόλεμο

Οι δηλώσεις Erdogan και οι απειλές του για πόλεμο προκαλούν έντονη ανησυχία, καθώς είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποίησε τόσο σκληρή γλώσσα και με τόσο έντονο ύφος.
«Αυτoί που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν σε άθλια κατάσταση την Ανατολία τώρα κάνουν  ψευτομαγκιες στο Αιγαίο, είναι σαν την ψυχολογία  να σφυρίζουν  μέσα στο νεκροταφείο.
Ο φόβος δεν ωφελεί στον θάνατο.
Η  Τουρκία στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα θα πάρει αυτό που δικαιούται» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία δεν έχει «βλέψεις στα δικαιώματα και στην κυριαρχία και τα συμφέροντα κανενός έτσι δεν θα υποχωρήσουμε από τα δικά μας.
Γι' αυτό είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε οτιδήποτε πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό.
Τους καλούμε να συμμαζευτούν να αποφύγουν ενέργειες που θα τους οδηγήσουν σε καταστροφή».
Επίσης, ο Erdogan προειδοποίησε ότι «η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που πρέπει να δοκιμαστεί η υπομονή, η δυνατότητα και η αποφασιστικότητα της.
Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι.
Αν λέμε πως το κάνουμε, σημαίνει πως το κάνουμε και πληρώνουμε και το τίμημα.
Αν υπάρχει κανείς που θέλει να μας αντιμετωπίσει και να πληρώσει τίμημα, ας έρθει.
Αν δεν υπάρχει, ας φύγουν από μπροστά μας να κάνουμε τη δική μας δουλειά.
Το γεγονός ότι εκείνοι που έπρεπε να εγκαταλείψουν την Ανατολία επειδή καταστράφηκαν πριν από έναν αιώνα τώρα επιδιώκουν ψεύτικο εκφοβισμό στο Αιγαίο είναι μια τακτική της ψυχολογίας του σφυρίγματος στο νεκροταφείο»
Image
Image
Η διπλή πρόκληση στη Χάλκη
 
Πλέον η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τόσο που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα... επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών, καθώς η Τουρκία προκαλεί επικίνδυνα την Ελλάδα.
Τα γεγονότα στη Χάλκη είναι χαρακτηριστικά των τουρκικών διαθέσεων.
Αυτή τη φορά, η Τουρκία -προκαλώντας διπλό επεισόδιο- αμφισβήτησε εμπράκτως τις αρμοδιότητες της Ελλάδας για έρευνα και διάσωση,
Όλα συνέβησαν κατά την επιχείρηση διάσωσης αλλοδαπών στη Χάλκη έπειτα από ναυάγιο.
Αρχικά τουρκική ακταιωρός με προβολείς, ακτίνες λέιζερ αλλά και δημιουργώντας θόρυβο προσπάθησε να «τυφλώσει» ελικόπτερο Super Puma του Πολεμικού Ναυτικού την ώρα που επιχειρούσε να παραλάβει ναυτικό που είχε τραυματιστεί. Ο ναυτικός είναι μέλος πληρώματος παραπλέοντος σκάφους που βοηθούσε στη διάσωση μεταναστών στο σημείο.
Στη συνέχεια έγινε και προσπάθεια από τουρκική ακταιωρό να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού την ώρα που έκανε έρευνα και διάσωση στην περιοχή.
Δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει την αρμοδιότητα έρευνας και διάσωσης σε ολόκληρη την περιοχή εντός του FIR Αθηνών, οι τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας ισοδυναμούν με νέα αμφισβήτηση των ελληνικών δικαιωμάτων.
Η Αθήνα αναμένεται να προβεί σε όλες τις νομικές ενέργειες για παρακώλυση διάσωσης ναυαγών με επίσημη διαμαρτυρία στο Εurocontrol.
Όπως έχει γίνει γνωστό, από το βράδυ της Τρίτης (26/8/2020) βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση των ελληνικών Αρχών στη θαλάσσια περιοχή 21 ναυτικά μίλια δυτικά της Χάλκης, για τη διάσωση προσφύγων και μεταναστών οι οποίοι επέβαιναν σε σκάφος 20 μέτρων που βρέθηκε «σε δυσχερή θέση», ενώ μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 92 άνθρωποι.
Επρόκειτο για επιχείρηση -μια από τις μεγαλύτερες σε κλίμακα- σε διεθνή ύδατα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Image
Τα συγχαρητήρια από Μητσοτάκη

Στο περιστατικό αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη συζήτηση για τις συμφωνίες για τις θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας με Αίγυπτο και Ιταλία.
Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε τα συγχαρητήρια του στο Λιμενικό Σώμα για τη μεγαλύτερη επιχείρηση διάσωσης.
«Είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους επιμένουν να μεταδίδουν fake news για δήθεν αδιαφορία της Ελλάδας στις ανθρώπινες ζωές» είπε χαρακτηριστικά

H ενημέρωση του Λιμενικού για το επεισόδιο με την Τουρκία στη Χάλκη

Για οργανωμένα εγκληματικά συμφέροντα που δρουν στην Τουρκία και μεταφέρουν παράνομα μετανάστες έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, πλοίαρχος Νίκος Λαγκαδιανός, κατά την ενημέρωση για το περιστατικό στη Χάλκη.
«Σε εξέλιξη από τις απογευματινές ώρες χθες βρίσκεται ευρύτατη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών, σε θαλάσσια περιοχή 21 ναυτικά μίλια δυτικά της Χάλκης σε διεθνή ύδατα και εντός της ελληνικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης. Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί σώοι 96 αλλοδαποί εκ των οποίων πέντε έχουν μεταφερθεί στην Κάρπαθο, 72 στη Ρόδο, ενώ 19 παρελήφθησαν από σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής.
Με γνώμονα την τήρηση και των υγειονομικών πρωτοκόλλων οι διασωθέντες σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υποβάλλονται σε τεστ για τον Covid-19 και έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο του νησιού».
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Λιμενικού Σώματος, το συγκεκριμένο περιστατικό συνιστά μια από τις μεγαλύτερες και πιο επιτυχείς επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που έχει καταγραφεί στο Αιγαίο πέλαγος «λαμβάνοντας υπόψη τα εξής στοιχεία: Τον ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό των διασωθέντων, το γεγονός ότι το συμβάν έλαβε χώρα κατά κύριο λόγο τη νύχτα, το γεγονός πως ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός διασωθέντων -μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά- δεν φορούσαν σωσίβια, τον χρόνο ρεκόρ εντός του οποίου διασώθηκαν 96 αλλοδαποί υπήκοοι.
Τονίζεται ότι οι λιμενικές αρχές έχουν εντοπίσει ήδη μεταξύ των διασωθέντων τρεις διακινητές οι οποίοι και συνελήφθησαν.
Οι έρευνες συνεχίζονται».
Στις δηλώσεις του, ο Νίκος Λαγκαδιανός επεσήμανε ότι η Ελλάδα, με αυτή την επιχείρηση «αποδεικνύει ότι αφενός φυλάσσει τα σύνορα της Ελλάδος και της Ευρώπης και αφετέρου σώζει ζωές που βρίσκονται σε κίνδυνο».
Τα στοιχεία άλλωστε, σύμφωνα πάντα με τον εκπρόσωπο Τύπου, αποδεικνύουν ότι «η αυξημένη επιτήρηση και προστασία των θαλασσίων συνόρων που πραγματοποιείται από το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση των μεταναστευτικών ροών, καθώς και αφίξεων μεταναστών στα ελληνικά νησιά - μείωση κατά 95% σε σύγκριση με το περασμένο έτος».
Ο εκπρόσωπος Τύπου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, έκανε λόγο για τιτάνια προσπάθεια των ελληνικών αρχών «καθώς οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα που δρουν στην Τουρκία έχουν επανειλημμένα προβεί σε διαδικασίες παράνομης μεταφοράς μεγάλου αριθμού μεταναστών».
Όπως μάλιστα επεσήμανε «τελευταία κάνουν χρήση ιστιοφόρων σκαφών καθώς και θαλαμηγών, με απώτερο σκοπό τη διασπορά των [διακινούμενων] στην Ευρώπη και την αποβίβαση τους κατά κύριο λόγο σε περιοχές της νότιας Ιταλίας.
Για το σκοπό αυτό, ακολουθούν πάντα θαλάσσιες διαδρομές σε διεθνή χωρικά ύδατα, κρατώντας μεγάλες αποστάσεις από τα ελληνικά νησιά -τα οποία περιπολούνται νυχθημερόν από τα επιχειρησιακά μέσα της Ελληνικής Ακτοφυλακής και της FRONTEX- προκειμένου να μη γίνουν αντιληπτοί ώστε να αποφύγουν την σύλληψη τους.
Επιγραμματικά αναφέρεται ότι περισσότερες από είκοσι πέντε τέτοιες περιπτώσεις έχουν λάβει χώρα τους τελευταίους 3 μήνες και έχουν επιτυχώς διαχειριστεί τόσο οι ελληνικές, όσο και οι ιταλικές αρχές.
Για το συγκεκριμένο φαινόμενο έχουν  επανειλημμένα ενημερωθεί οι τουρκικές αρχές, χωρίς καμία ανταπόκριση», κατάληξε στις δηλώσεις του ο κ. Λαγκαδιανός.

Το μήνυμα της Γαλλίας στον Erdogan

Σαφές μήνυμα στις προκλήσεις και στην εμπρηστική ρητορική του προέδρου της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan απευθύνει η Γαλλία, η οποία διά στόματος της υπουργού Άμυνας, Florence Parly, υποστηρίζει πως η Ανατολική Μεσόγειος δεν μπορεί να αποτελέσει «πεδίο παιγνιδιών» για εθνικές «φιλοδοξίες».
«Η Ανατολική Μεσόγειος μετατρέπεται σε περιοχή έντασης.
Ο σεβασμός για το διεθνές δίκαιο πρέπει να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.
Η Ανατολική Μεσόγειος δεν πρέπει να αποτελέσει πεδίο παιγνιδιών για τις φιλοδοξίες ορισμένων.
Είναι ένα κοινό αγαθό.
Το μήνυμά μας είναι απλό: προτεραιότητα στον διάλογο, συνεργασία και διπλωματία ώστε η ανατολική Μεσόγειος να γίνει μια περιοχή σταθερότητας και σεβασμού του διεθνούς δικαίου» ανέφερε σε μήνυμά της στο twitter η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας.

Οι απειλές της Άγκυρας


Λίγες ώρες νωρίτερα, η Άγκυρα εκτόξευε ευθείες απειλές προς την Ελλάδα.
«Η Τουρκία προτρέπει την Ελλάδα να "μη θέσει τον εαυτό της σε κίνδυνο" τρώγοντας το δόλωμα ορισμένων χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Ελλάδα να μην εξαπατάται από χώρες που την πετάνε στο δρόμο του τουρκικού ναυτικού...
Μη ρισκάρετε με ασκήσεις, με οποιοδήποτε βήμα, αυτή τη φορά δε θα προκληθεί ατύχημα, αυτή τη φορά θα κάνουμε αυτό που πρέπει», δήλωσε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων του με τον Γερμανό ομόλογο του.
Επίσης, ο Cavusoglu επέμεινε ότι «η Τουρκία δεν θα υπαναχωρήσει, θα υποστηρίξει τα δικαιώματα της», ενώ έθεσε θέμα Αιγαίου, τουρκικής μειονότητας και επαναπροώθησης μεταναστών.
«Η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.
Κύπρος και Ελλάδα είναι κακομαθημένες από την ΕΕ» είπε, ενώ προανήγγειλε και συνέχιση των ερευνών του Oruc Reis μετά τις 27 Αυγούστου και πιο νότια.
Είναι πασιφανές, λοιπόν, ότι η γερμανική πρωτοβουλία για αποκλιμάκωση της ελληνοτουρκικής κρίσης και επανεκκίνηση του διαλόγου, απέβη άκαρπη.
Το γεγονός και μόνο ότι οι δηλώσεις Cavusoglu έγιναν έχοντας δίπλα του τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Heiko Maas, αποδεικνύει τις διαθέσεις της Τουρκίας.
adalarinfo00 1 scaled
55
Το άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ


Στη σκιά της έντονης τουρκικής προκλητικότητας πραγματοποιείται στις 27 και 28 Αυγούστου, το Άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Βερολίνο.
Επί τάπητος θα τεθεί το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ ακόμα πιο εκτενής συζήτησης αναμένεται να γίνει στη Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου.
Ερωτηθείσα σχετικά με τις προτάσεις του Josep Borrell, η εκπρόσωπος της Κομισιόν επεσήμανε «όπως ο Ύπατος Εκπρόσωπος έχει ήδη αναφέρει, θα παρουσιάσει επιλογές στο Gymnich την Πέμπτη».
Σημειώνεται ότι η ελληνική πλευρά έχει εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια της για τη στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, αλλά και το γεγονός ότι δεν έχει τηρήσει σκληρή στάση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
Η Αθήνα πιέζει για την επιβολή κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία, ενώ με αφορμή την αντίδραση των Βρυξελλών στη Λευκορωσία, κατηγορεί την Κομισιόν για «δύο μέτρα και δύο σταθμά».
«Το διακύβευμα της Ανατολικής Μεσογείου  αφορά ολόκληρη την ΕΕ» τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων του με τον Maas για να συμπληρώσει στη συνέχεια «Προσβλέπουμε στο ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να υπερασπίσει τις ιδέες της».

Νέα παρέμβαση από ΗΠΑ

Σαφή θέση υπέρ της Ελλάδας καθώς καταδικάζει την πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, λαμβάνει ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Philip Reeker, ο οποίος επισημαίνει πως οι ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν την ενότητα του ΝΑΤΟ και έρχονται σε αντίθεση με τις στρατηγικές προτεραιότητες των ΗΠΑ στην περιοχή.
«Έχουμε διαβιβάσει επανειλημμένα στην Τουρκία ότι οι υπερπτήσεις της πάνω από την ελληνική επικράτεια, οι γεωτρητικές δραστηριότητες της στα ύδατα της Κύπρου, η υπογραφή του μνημονίου για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με την Λιβύη, καθώς και η δηλωμένη πρόθεσή της να πραγματοποιήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες στη βάση αυτού του μνημονίου αποτελούν προκλητικές και μη βοηθητικές ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή» τονίζει ο Reeker, εκφράζοντας παράλληλα τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Όπως λέει, βασικός στόχος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση και να διασφαλιστεί ότι οι γραμμές επικοινωνίας θα παραμείνουν ανοιχτές προκειμένου να υποστηριχθεί η συμμαχική ενότητα εντός ΝΑΤΟ.
Παράλληλα, αναγνωρίζει τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου και τονίζει ότι «η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί βαθιά για τις αυξημένες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδίως μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, δυο νατοϊκών συμμάχων».
«Αυτές οι εντάσεις περιπλέκουν τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ να παρουσιάσει ένα κοινό μέτωπο απέναντι στις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ενέχουν τον κίνδυνο μιας ακούσιας κλιμάκωσης» υπογραμμίζει ο Reeker, ο οποίος ωστόσο επισημαίνει ότι η Τουρκία παραμένει σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν να συνεργάζονται μαζί της σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
«Είμαστε σίγουροι ότι ο πρόεδρος Erdogan και οι ανώτεροι αξιωματούχοι του καταλαβαίνουν τη θέση μας» τονίζει ο Reeker, λέγοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να αντιτίθεται σθεναρά στην αγορά των S-400 από την Τουρκία.
«Η αναστολή της συμμετοχής και η εκκρεμότητα της αποπομπής της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 σε αντίδραση για την αγορά των S-400 σηματοδοτεί τη σοβαρότητα με την οποία η αμερικανική κυβέρνηση προσεγγίζει το συγκεκριμένο θέμα και τη βούλησή μας να υπάρξουν συνέπειες.
Ανησυχούμε βαθιά για τις πληροφορίες ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές για να θέσει σε λειτουργία τους S-400 και έχουμε τονίσει ότι το ζήτημα των S-400 παραμένει σημαντικό εμπόδιο στη διμερή σχέση και στο ΝΑΤΟ» λέει ο Reeker.

Κοινή άσκηση Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας

Η κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας αρχίζει από σήμερα (26/8/2020) και θα διαρκέσει έως την Παρασκευή (28/8/2020).
Την εναρκτήρια δραστηριότητα της τετραμερούς πρωτοβουλίας ( σ.σ. την εν εξελίξει από σήμερα αεροναυτική άσκηση EUNOMIA στη Μεγαλόνησο), χαιρέτισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας:
«Η τετραμερής συνεργασία  Κύπρου Ελλάδας, Γαλλίας  και Ιταλίας καταδεικνύει τη συλλογική και πλήρη δέσμευση των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών για εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS) και του  Εθιμικού Διεθνές Δίκαιου, για διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας, τον σεβασμό των κανόνων δικαίου και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι εντάσεις και η αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αυξηθεί, λόγω των παρατεταμένων συγκρούσεων στην περιοχή, καθώς επίσης και λόγω των αυξημένων προστριβών για διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με τον θαλάσσιο χώρο (όρια, μετανάστευση, ροές κ.λπ.).
Η εντάσεις αυτές επιδεινώνονται από την ανακάλυψη υπεράκτιων φυσικών πόρων στην περιοχή.
Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε επανειλημμένες παραβιάσεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), καθώς και του εθιμικού διεθνούς δικαίου, η οποία είναι δεσμευτική και για τις χώρες που δεν την έχουν υπογράψει.  
Η εν λόγω πρωτοβουλία αποσκοπεί στην κοινή επίγνωση κατάστασης, και καταδεικνύει τη  δέσμευση των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου στους Κανόνες Δικαίου ως μέρος της πολιτικής αποκλιμάκωσης της έντασης.
Ως πρώτη δραστηριότητα της εν λόγω πρωτοβουλίας, που σηματοδοτεί και την έναρξή της, με την ονομασία EUNOMIA, θα  είναι η συγκέντρωση εναέριων και ναυτικών μέσων, αλλά και προσωπικού από τις τέσσερις χώρες, στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου, από τις 26 Αυγούστου  μέχρι τις 28 Αυγούστου 2020 και η συνεργασία στην διεξαγωγή των σχεδιαζόμενων ενεργειών.
Σε αυτές θα  περιλαμβάνεται μεγάλο φάσμα επιχειρήσεων επιφανείας και αεροπορικών επιχειρήσεων, καθώς επίσης και ασκήσεις έρευνας και διάσωσης.
Η τετραμερής πρωτοβουλία θα συμβάλει στην επίτευξη μιας ενισχυμένης συλλογικής ναυτικής και αεροπορικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή, που θα βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση, το διάλογο και στη συνεργασία.
Η διπλωματική οδός πρέπει να παραμείνει ο προνομιακός τρόπος διευθέτησης των ζητημάτων, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχοντας κατά νου ότι μόνο ο διάλογος μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση από τη Γαλλία

Η Γαλλία θα συμμετάσχει σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με την Ιταλία, την Ελλάδα και την Κύπρο που θα πραγματοποιηθούν από τις 26 έως τις 28 Αυγούστου στην ανατολική Μεσόγειο, ανακοινώθηκε σήμερα από το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.
Το υπουργείο ανακοίνωσε επίσης πως τρία γαλλικά αεριωθούμενα Rafale και μια φρεγάτα εξοπλισμένη με ελικόπτερο θα συμμετάσχουν στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης