Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN/Times: Τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο άλλαξαν τα πάντα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

CNN/Times: Τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο άλλαξαν τα πάντα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο αναταγωνισμός για τα κοιτάσματα μπορεί να οδηγήσει σε μια ανάφλεξη στην περιοχή, εμπλέκοντας πολλούς δρώντες και απειλώντας με σύρραξη
Μπορεί Ελλάδα και Τουρκία να ήταν ιστορικά εχθροί στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, όμως οι εντάσεις των δύο χωρών έδειχναν ελεγχόμενες.
Μεχρις ότου οι υπεράκτιοι πόροι φυσικού αερίου της περιοχής άλλαξαν τα πάντα στην ανατολική Μεσόγειο κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών", αναφέρει το Αυστριακό Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Μελετών και Ασφάλειας.
Και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια ανάφλεξη στην περιοχή, εμπλέκοντας πολλούς δρώντες και απειλώντας με σύρραξη.
Αυτό αναφέρουν σχετικές αναλύσεις τόσο από τους Times όσο και από το CNN, οι οποίες καλύπτουν τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος μεταξύ των δύο χωρών.

CNN: Η αντιπαράθεση Τουρκίας και Ελλάδας θα μπορούσε να εμπλέξει σε σύγκρουση ολόκληρη την περιοχή

Την αύξηση της ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, διαπιστώνει νέα ανάλυση του CNN, καθώς η Ελλάδα και η Τουρκία, σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, αλλά και αντίπαλοι ιστορικά, κινούνται προς μια πιθανή στρατιωτική αντιπαράθεση που θα μπορούσε να εμπλέξει ολόκληρη την περιοχή.
Το πολεμικό ναυτικό και από τις δύο χώρες έκανε επίδειξη δύναμης στην αμφισβητούμενη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αυτήν την εβδομάδα, καθώς ένας αγώνας για τα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου προσθέτει ένα νέο σημείο τριβής σε παλαιές διαφορές.
Οι εντάσεις ξεκίνησαν για πρώτη φορά όταν η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι παρατείνει τη διάρκεια της εξερεύνησης στα αμφισβητούμενα ύδατα.
Και αυτή η κίνηση θεωρήθηκε από την Ελλάδα ως παράνομη.
Η Αθήνα ανταποκρίθηκε στην Άγκυρα εκδίδοντας αντί - NAVTEX, ανακοινώνοντας ναυτικές ασκήσεις στην ίδια τοποθεσία στα νότια της Τουρκίας και το ελληνικό νησί Καστελόριζο, το οποίο βρίσκεται μόλις πάνω από ένα μίλι από τις τουρκικές ακτές.
Την Τετάρτη, τόσο η Τουρκία, όσο και η Ελλάδα παραγματοποιήσαν ναυτικές ασκήσεις στην περιοχή, αυξάνοντας περαιτέρω τη θερμοκρασία στην περιοχή.
"Η Ανατολική Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε χώρο εντάσεων", ανακοίνωσε η Τετάρτη στο Twitter η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Florence Parly.
"Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου πρέπει να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.
Με τους Κύπριους, Έλληνες και Ιταλούς εταίρους μας θα ξεκινήσουμε θαλάσσιες και αεροπορικές στρατιωτικές ασκήσεις", ανακοίνωσε.
"Τα παράθυρα συνομιλίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πρέπει τώρα να ανοίξουν περισσότερο - και όχι να κλείσουν.
Επιπλέον, αντί για νέες προκλήσεις, τώρα χρειαζόμαστε επιτέλους βήματα για να χαλαρώσει η ένταση και να αρχίσουν άμεσα οι συζητήσεις", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Heiko Maas.
Μετά από συνάντηση με τον Μάας την Τρίτη, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου: "Η Τουρκία συνεχίζει να ενεργεί παράνομα, να κλιμακώνει και να προκαλεί, παρά τις προτροπές των γειτόνων, εταίρων και συμμάχων της.
Η Άγκυρα είπε επίσης ότι είναι ανοιχτή στον διάλογο, αλλά αυτό πρέπει να είναι χωρίς προϋποθέσεις και να επικεντρώνεται σε μια δίκαιη κατανομή πόρων.
Η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τις «μαξιμαλιστικές ιδέες» της και «να αφήσει την κοινή λογική να κυριαρχήσει», είπε ο Cavusoglu,
Οι γερμανικές προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας απέτυχαν στις αρχές Ιουλίου.
Η Τουρκία διέκοψε τις έρευνες για το φυσικό αέριο στην επίμαχη περιοχή ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν.
Όμως, σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, αυτές οι συνομιλίες απέτυχαν αφού η Ελλάδα υπέγραψε μερική συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης με την Αίγυπτο.
Έκτοτε, η Τουρκία πραγματοποιεί έρευνες στα αμφισβητούμενα ύδατα.
Η εδαφική διαμάχη μεταξύ της Τουρκίας, της Ελλάδας και του διχασμένου νησιού της Κύπρου υπάρχει περιφερειακά εδώ και χρόνια.
Όμως, "οι υπεράκτιοι πόροι φυσικού αερίου της περιοχής έχουν αλλάξει τα πάντα στην ανατολική Μεσόγειο κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών", λέει ο Michael Tanchum, ανώτερος συνεργάτης του Αυστριακού Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Μελετών και Ασφάλειας.
Αυτό μετέτρεψε σε «βασικό πεδίο μάχης στο οποίο συγκλίνουν μεγαλύτερες γεωπολιτικές γραμμές που αφορούν την ΕΕ και την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής», πρόσθεσε.
Η αμφισβητούμενη περιοχή συνδέεται επίσης με εδαφικές αξιώσεις από την Κύπρο.
Το νησί παραμένει χωρισμένο μεταξύ του ελληνόφωνου μέλους της ΕΕ και της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας στο νότο, και της αυτοανακηρυχθείσας Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, η οποία αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία.
Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει χορηγήσει σε διεθνείς εταιρείες, όπως την ENI της Ιταλίας και την Total της Γαλλίας, άδειες εκμετάλλευσης αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Έτσι, η τουρκική κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι αυτό αποκόβει τους Τούρκους Κυπρίους από τα ωφέλη στην περιοχή.
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2010 από την Αμερικανική Γεωλογική Εταιρεία, εκτιμάται ότι  υπάρχουν 1,7 δισεκατομμύρια βαρέλια ανακτήσιμου πετρελαίου και 122 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου στην περιοχή Λεβάντε της Ανατολικής Μεσογείου.
"Τόσο η Γαλλία όσο και ο στενός εταίρος της τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανταγωνίζονται την Τουρκία για επιρροή σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Όμως, οι κίνδυνοι είναι προφανείς, αναφέρει το CNN.

Times: Με το δάχτυλο στη σκανδάλη Τουρκία και Ελλάδα, λόγω Ανατολικής Μεσογείου

Η Τουρκία και η Ελλάδα δεσμεύονται καθημερινά να υπερασπιστούν τις ανταγωνιστικές τους αξιώσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς οι γείτονες και σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παραμένουν εγκλωβισμένοι σε μια τεταμένη διαμάχη για τα δικαιώματα εξερεύνησης ενέργειας.
Αυτό διαπιστώνει νέα ανάλυση των Times, τονίζοντας ότι η Ελλάδα ανακοίνωσε σχέδια για επέκταση των χωρικών της υδάτων κατά μήκος της δυτικής ακτής της - η οποία δεν αφορά την Τουρκία - και πραγματοποίησε για δεύτερη μέρα στρατιωτικές ασκήσεις σε ύδατα όπου η Άγκυρα αμφισβητεί.
Προς ανησυχία των δυτικών συμμάχων, και οι δύο χώρες έστειλαν πολεμικά πλοία για να σε μια περιοχή μεταξύ της Κρήτης και της Κύπρου όπου η Τουρκία έχει ερευνητικό σκάφος που αναζητά πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Οι Έλληνες και οι Τούρκοι στρατιώτες συμμετείχαν σε ασκήσεις μέσα σε αυτό το τμήμα της θάλασσας την Τρίτη.
«Η Τουρκία έχει το δικαίωμά της στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο και στη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδροςRecep Tayyip Erdogan.
«Ακριβώς όπως δεν έχουμε κανένα δικαίωμα στην επικράτεια, την κυριαρχία και τα συμφέροντα κανενός, δεν θα συμβιβαστούμε ποτέ σε αυτό που μας ανήκει.
Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό, τι είναι απαραίτητο από πολιτική, οικονομική και στρατιωτική άποψη", προειδοποίησε ο τούρκος ηγέτης.
Τα σκληρά λόγια του Erdogan ήρθαν παρά τις προσπάθειες διαμεσολάβησης της Γερμανίας, της οποίας ο υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε επισκέψεις σε Αθήνα και Άγκυρα μια ημέρα νωρίτερα.
"Καλούμε τους συνομιλητές μας να αποφύγουν λάθη που θα οδηγήσουν στην καταστροφή τους", είπε.
Στην Αθήνα, εν τω μεταξύ, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα σκοπεύει να ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα κατά μήκος της δυτικής ακτής της, απέναντι από την Ιταλία, από έξι έως 12 ναυτικά μίλια.
Η προγραμματισμένη επέκταση δεν θα επηρέαζε το έδαφος στο κέντρο της ελληνοτουρκικής διαμάχης.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός είπε στο κοινοβούλιο ότι η Ελλάδα εγκαταλείπει δεκαετίες «παθητικής» εξωτερικής πολιτικής.
Η Τουρκία έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι η επέκταση των ελληνικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο Πέλαγος, κοντά στις τουρκικές ακτές, θα θεωρηθεί ως λόγος για την κήρυξη πολέμου κατά της Ελλάδας.
Ο Μητσοτάκης, μιλώντας στο κοινοβούλιο, χαρακτήρισε τις ενέργειες της Τουρκίας ως «παράνομες και προκλητικές», αλλά πρόσθεσε ότι η Αθήνα ήταν πρόθυμη να ξεκινήσει συνομιλίες με την Άγκυρα ως μέρος της πρωτοβουλίας μεσολάβησης της Γερμανίας - μόνο εάν σταματήσουν οι τουρκικές έρευνες.
«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και μπορεί να συνοψιστεί σε έξι λέξεις: Όταν σταματήσουν οι προκλήσεις, μπορούν να ξεκινήσουν συνομιλίες», είπε κατά τη διάρκεια συζήτησης για την επικύρωση των συμφωνιών που έκανε πρόσφατα η Ελλάδα με την Ιταλία και την Αίγυπτο για τον καθορισμό των θαλάσσιων ορίων και των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών.
Όμως, η συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο προκάλεσε την οργή της Τουρκίας.
ΟΙ Έλληνες βουλευτές επικύρωσαν την ιταλική συμφωνία με πλειοψηφία αργά την Τετάρτη.
Επικύρωσαν επίσης το μεγαλύτερο μέρος της συμφωνίας με την Αίγυπτο.
Το γραφείο του Μητσοτάκη δήλωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump τηλεφώνησε τον Έλληνα πρωθυπουργό την Τετάρτη το βράδυ «για να συζητήσει τις πρόσφατες εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο».
Κατά τη διάρκεια της πρόσκλησης, ο Μητσοτάκης «έθεσε το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ», ανέφερε το γραφείο του.
Η Ελλάδα, είπε, ήταν διατεθειμένη να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κατάστασης «υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία σταματήσει αμέσως τις προκλητικές ενέργειές της».
Την ίδια ώρα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas προειδοποίησε την Τρίτη ότι «οποιαδήποτε σπίθα, όσο μικρή κια αν είναι, μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή».
Οι επισκέψεις του στην Αθήνα και στην Άγκυρα πραγματοποιήθηκαν πριν από συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Βερολίνο την Πέμπτη στην οποία θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας.
Μετά από συνομιλίες με τον Heiko Maas, οι υπουργοί Εξωτερικών τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας σηματοδότησαν την ετοιμότητα για διάλογο, αλλά κατηγόρησαν ο ένας τον άλλον για την αντιπαράθεση.
Το τουρκικό πλοίο Oruc Reis πραγματοποιεί επί εβδομάδες έρευνα στο Αιγαίο, συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία.
Η Αθήνα, η οποία αναφέρει ότι το πλοίο λειτουργεί πάνω από την υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας σε μια περιοχή όπου έχει αποκλειστικά δικαιώματα για πιθανά υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, έστειλε πολεμικά πλοία για να παρακολουθήσει τον τουρκικό στολίσκο.
Η Τουρκία αμφισβητεί τους ισχυρισμούς της Ελλάδας, επιμένοντας ότι μικρά ελληνικά νησιά κοντά στις τουρκικές ακτές δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων.
Η Άγκυρα κατηγορεί την Αθήνα ότι προσπαθεί να αρπάξει ένα άδικο μερίδιο των πόρων της Ανατολικής Μεσογείου.
Η Τουρκία αναζητά επίσης υδρογονάνθρακες σε ύδατα όπου η Κύπρος διεκδικεί αποκλειστικά οικονομικά δικαιώματα.
«Όλοι πρέπει να δουν ότι η Τουρκία δεν είναι μια χώρα της οποίας μπορεί να δοκιμαστεί η υπομονή, της οποίας η αποφασιστικότητα, οι ικανότητες και το θάρρος μπορούν να δοκιμαστούν.
Αν λέμε ότι θα κάνουμε κάτι, θα το κάνουμε και θα πληρώσουμε το τίμημα», δήλωσε ο Erdogan την Τετάρτη.
"Αν κάποιος θέλει να σταθεί μπροστά μας και να αντιμετωπίσει τις συνέπειες, είναι ευπρόσδεκτος.
Εάν όχι, μείνετε μακριά από το δρόμο μας και θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας", ανέφερε.
Ο Τούρκος ηγέτης μίλησε κατά τη διάρκεια της επετείου που σηματοδότησε τη μάχη του Μαντζικέρτ το 1071, κατά τη διάρκεια του οποίου οι Σελτζούκοι Τούρκοι νίκησαν τις βυζαντινές δυνάμεις, αποκτώντας είσοδο στην Ανατολία.

www.bankingnews.g

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης