Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πράσινο Ταμείο: «Δεύτερη ευκαιρία» με 23 εκατ. ευρώ για 160 δήμους

Πράσινο Ταμείο: «Δεύτερη ευκαιρία» με 23 εκατ. ευρώ για 160 δήμους
Δεύτερη ευκαιρία για το Πράσινο Ταμείο 
Το διοικητικό συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου ενέκρινε να δοθεί με πρόσκληση «δεύτερη ευκαιρία» συνολικού προϋπολογισμού 23 εκατ. ευρώ σε 160 δήμους σε όλη τη χώρα, καθώς κυρίως λόγω των έκτακτων μέτρων για την αποτροπή διάδοσης του Covid-19, ορισμένοι δήμοι δεν πρόλαβαν να συμμετάσχουν στην πρώτη φάση του Προγράμματος Αστικής Αναζωογόνησης 2019 - 2020.
Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αυτή η δεύτερη ευκαιρία δίδεται καθώς προηγήθηκε συνεννόηση μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου.
Οι 160 δήμοι θα μπορούν να υποβάλουν προτάσεις για έργα σύνθετων αστικών αναπλάσεων ή παρεμβάσεων στον αστικό χώρο από τις ‪2 Σεπτεμβρίου έως τις 20 Νοεμβρίου 2020.
Η πρόσκληση, ο οδηγός και οι λοιπές τεχνικές λεπτομέρειες θα αναρτηθούν στο διαδικτυακό τόπο www.prasinotameio.gr με την έναρξη της προθεσμίας της πρόσκλησης, δηλαδή την Τετάρτη, ‪2 Σεπτεμβρίου 2020.
Υπενθυμίζεται ότι σε αυτήν την πρόσκληση δεν έχουν δικαίωμα υποβολής νέας πρότασης οι 172 Δήμοι που έχουν υποβάλει προτάσεις για 197 έργα στην πρώτη φάση του Προγράμματος. Αυτές οι προτάσεις ήδη αξιολογούνται και βρίσκονται στη διαδικασία ένταξης.

Nέο Πρόγραμμα για τις λιγνιτικές περιοχές στη Δυτική Μακεδονία

Επίσης, το ΔΣ του Πράσινου Ταμείου κατά την χθεσινή του συνεδρίαση, έκανε τρίτη κατά σειρά πρόσκληση υποβολής προτάσεων για τη χρηματοδότηση «πράσινων» δράσεων, στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος στην ιστορία του για την απολιγνιτοποίηση.
Η πρόσκληση αποσκοπεί στην εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών και διαδικασιών σχεδιασμού και αδειοδότησης του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης πιλοτικού προγράμματος κυκλικής διαχείρισης υγρών αποβλήτων στις περιοχές αυτές.
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και όλοι οι Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού των περιφερειακών ενοτήτων Κοζάνης και Φλώρινας.
Ο συνολικός προϋπολογισμός που διατίθεται με την παρούσα πρόσκληση ανέρχεται σε 1 εκατ. ευρώ, με ελάχιστο προϋπολογισμό της κάθε πρότασης στις 100.000 ευρώ.
Στόχος της είναι η προώθηση ενός ολοκληρωμένου μοντέλου κυκλικής διαχείρισης των αστικών λυμάτων πόλεων και οικισμών της Κοζάνης και της Φλώρινας της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Ειδικότερα, θα υποστηριχθεί η ανάπτυξη ολοκληρωμένων συστημάτων διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ώστε η παραγόμενη λυματολάσπη να τυγχάνει επεξεργασίας με σκοπό τη μετατροπή της σε ένα φιλικό προς το περιβάλλον ανανεώσιμο καύσιμο ή/και σε ωφέλιμο και ασφαλές για τον άνθρωπο και το περιβάλλον δευτερογενές υλικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης