Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θεσμοί ΕΕ για Λευκορωσία: Να ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος για μια ειρηνική λύση και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις

Θεσμοί ΕΕ για Λευκορωσία: Να ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος για μια ειρηνική λύση και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις
Σε κοινή δήλωση προχώρησαν ο ανΥΠΕΞ της Ελλάδας και πρόεδρος της επιτροπής υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης με τους αρμόδιους φορείς του Συμβουλίου για τη Λευκορωσία
Σε κοινή δήλωση προχώρησαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και πρόεδρος της επιτροπής υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Rik Daems και η γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Marija Pejcinovic Buric.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών οι επικεφαλής των τριών θεσμών καλούν τις λευκορωσικές αρχές και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη «να ξεκινήσουν άμεσα έναν ευρύ και ανοιχτό διάλογο χωρίς αποκλεισμούς, με τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, προκειμένου να διασφαλιστεί μια ειρηνική λύση στην υφιστάμενη κρίση, ανοίγοντας, κατ' αυτόν τον τρόπο, το δρόμο στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις προς όφελος των Λευκορώσων πολιτών».
Επιπλέον, τονίζουν ότι «το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι έτοιμο να εργασθεί για την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης προκειμένου η έννομη τάξη της Λευκορωσίας να έρθει εγγύτερα στα ευρωπαϊκά δημοκρατικά πρότυπα».
Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης με την εμπειρία και την εμπειρογνωμοσύνη του είναι έτοιμο να υποστηρίξει έναν τέτοιο διάλογο, σε συνεργασία με άλλους διεθνείς εταίρους.
Ειδικότερα, σημειώνουν ότι «είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις».
Οι επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρώπης καταλήγουν στη δήλωσή τους ζητώντας «την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων διαδηλωτών, την παύση της κακομεταχείρισης και την άμεση και διαφανή έρευνα σε περιστατικά αστυνομικής βίας» δηλώνοντας ότι «η νομιμότητα δεν δημιουργείται από την καταπίεση.
Δημιουργείται από ελεύθερες, δίκαιες και νόμιμες εκλογικές διαδικασίες».
Η Λευκορωσία αν και δεν αποτελεί ακόμη μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα τελευταία χρόνια υπέγραψε και επικύρωσε 12 Συνθήκες και Πρωτόκολλα του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και προσχώρησε σε 4 Μερικές Συμφωνίες: την Επιτροπή Βενετίας, την Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO), τη Διευρυμένη Μερική Συμφωνία για τον Αθλητισμό και την Ευρωπαϊκή Φαρμακοποιία.
Επιπροσθέτως, το Συμβούλιο της Ευρώπης δραστηριοποιείται στη Λευκορωσία μέσω του Information Point στο Μινσκ, το οποίο δημιουργήθηκε το 2009. Το 2019 υιοθετήθηκε το νέο Σχέδιο Δράσης (2019-2021) μεταξύ της Λευκορωσίας και του Συμβουλίου της Ευρώπης περί συνεργασίας.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης