Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Με μία «χαμένη» δεκαετία κινδυνεύουν οι φτωχές χώρες, λόγω κορωνοϊού

ΔΝΤ: Με μία «χαμένη» δεκαετία κινδυνεύουν οι φτωχές χώρες, λόγω κορωνοϊού
Έκθεση του ΔΝΤ για τις φτωχές χώρες και τον κορωνοϊό
Οι αναπτυσσόμενες χώρες χαμηλού εισοδήματος κινδυνεύουν με μία «χαμένη» δεκαετία εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, αναφέρει σε έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), καλώντας για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων.
«Οι αναπτυσσόμενες χώρες χαμηλού εισοδήματος βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Έχουν πληγεί και από εξωτερικά σοκ και υποφέρουν από σοβαρά εσωτερικά προβλήματα από την εξάπλωση του ιού και τα μέτρα lockdown για τον περιορισμό του.
Ταυτόχρονα, οι περιορισμένοι πόροι και οι αδύναμοι θεσμοί περιορίζουν την ικανότητα πολλών κυβερνήσεων να στηρίζουν τις οικονομίες.
Χωρίς συνεχή διεθνή προσπάθεια για την υποστήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών χαμηλού εισοδήματος, οι μόνιμες ουλές είναι πιθανό να βλάψουν τις αναπτυξιακές προοπτικές», σχολιάζει το ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι η οικονομική ανάπτυξη των εν λόγω χωρών είναι πιθανό να σταματήσει φέτος, σε σύγκριση με μέση ανάπτυξη 5% το 2019.
Οι χώρες αυτές εισήλθαν στην κρίση του COVID-19 σε ήδη ευάλωτη θέση -για παράδειγμα, οι μισές εξ αυτών παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους.
Επιπλέον, επιβαρύνθηκαν από τον Μάρτιο με απότομη συρρίκνωση των εξαγωγών και χαμηλότερες τιμές, ειδικά στο πετρέλαιο, λιγότερες εισροές κεφαλαίων και εμβασμάτων, και μειωμένες εισπράξεις από τον τουρισμό.
Πρόσφατες έρευνες που διενεργήθηκαν σε 20 αφρικανικές χώρες αποκαλύπτουν ότι πάνω από το 70% αυτών κινδυνεύουν να ξεμείνουν από τρόφιμα κατά τη διάρκεια ενός lockdown με διάρκεια περισσότερο από δύο εβδομάδες.
Σε αντίθετο κλίμα, το ΔΝΤ παραθέτει ως ένα καλό παράδειγμα για τα μέτρα κατά του ιού το Βιετνάμ και την Καμπότζη, που προχώρησαν σε πιο στοχευμένα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής απόστασης και της ανίχνευσης επαφών.

Η πολιτική υποστήριξη πρέπει να εστιάζεται στην υποστήριξη των πιο ευάλωτων, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, και στον περιορισμό της μακροχρόνιας επιρροής της κρίσης υγείας.
Για παράδειγμα, η προστασία της εκπαίδευσης είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι η πανδημία δεν δημιουργεί μια γενιά που χάνει τη σχολική εκπαίδευση και των οποίων οι ευκαιρίες καταστρέφονται.

«Παρά τις καλύτερες προσπάθειες των κυβερνήσεων στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, η διαρκής ζημιά φαίνεται αναπόφευκτη ελλείψει διεθνούς υποστήριξης. (…)
Η υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας είναι το κλειδί για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την πανδημία και να ανακάμψουν έντονα.
Οι προτεραιότητες περιλαμβάνουν: (1) εξασφάλιση βασικών προμηθειών υγείας, συμπεριλαμβανομένων θεραπειών και εμβολίων κατά την ανακάλυψή τους, (2) προστασία κρίσιμων αλυσίδων εφοδιασμού, ειδικά για τρόφιμα και φάρμακα, (3) αποφυγή προστατευτικών μέτρων, (4) εξασφάλιση ότι οι αναπτυσσόμενες οικονομίες μπορούν να χρηματοδοτήσουν κρίσιμες δαπάνες μέσω επιχορηγήσεων και ευνοϊκών χρηματοδοτήσεων, (5) εξασφάλιση της κάλυψης των διεθνών αναγκών ρευστότητας των LIDC, πράγμα που απαιτεί από τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς να διαθέτουν επαρκείς πόρους, (6) επαναπρογραμματισμός και αναδιάρθρωση του χρέους για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας όπου χρειάζεται», καταλήγει το Ταμείο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης