Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αφγανιστάν: Οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο

Αφγανιστάν: Οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο
Σεπτέμβριο οι ειρηνευτικές συνομιλίες Ταλιμπάν και κυβέρνησης στο Αφγανιστάν
Οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στα εμπόλεμα μέρη στο Αφγανιστάν θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο 2020, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της χώρας στην Καμπούλ, μια κρίσιμη διαδικασία που είναι απαραίτητη προκειμένου να τερματιστούν περίπου δύο δεκαετίες πολέμου στο Αφγανιστάν.
Ο Αμπντάλα Αμπντάλα, εξέχων πολιτικός και πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου για την Εθνική Συμφιλίωση, δήλωσε πως Αφγανοί αξιωματούχοι είναι έτοιμοι να διεξαγάγουν συνομιλίες με τους Ταλιμπάν από τον Σεπτέμβριο.
Οι δηλώσεις γίνονται σε μια στιγμή που η προοπτική των ειρηνευτικών συνομιλιών έμοιαζε ζοφερή εξαιτίας του θέματος της απελευθέρωσης μιας τελευταίας ομάδας κρατουμένων Ταλιμπάν.
Η ομάδα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ασκεί πιέσεις σε αμφότερες τις πλευρές προκειμένου να επιλύσουν τη διαφορά και να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών ανοίγοντας τον δρόμο για τον τερματισμό ενός από τους πιο μακροχρόνιους πολέμους της Αμερικής.
Στο μεταξύ, μαχητές Ταλιμπάν σκότωσαν σήμερα τέσσερις αμάχους στη διάρκεια συγκρούσεων με τις αφγανικές δυνάμεις στην κεντρική επαρχία Παρουάν εν μέσω των εργασιών των συνεργειών διάσωσης έπειτα από ξαφνικές πλημμύρες που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 150 ανθρώπους, δήλωσαν αξιωματούχοι.
«Μαχητές Ταλιμπάν άνοιξαν πυρ εναντίον αμάχων που διέφευγαν από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τις πλημμύρες», δήλωσε ο Αμπντούλ Σουκούρ Κουντούσι, επαρχιακός αξιωματούχος στην Μπαγκράμ, έδρα της μεγαλύτερης στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ και τόπο των συγκρούσεων.
«Οι Ταλιμπάν συγκρούονταν με αφγανικές δυνάμεις και σκότωσαν αμάχους που ήταν σε ένα αυτοκινούμενο ρίκσο (τρίτροχο όχημα) κοντά σε στρατιωτικό σημείο ελέγχου», είπε ο Κουντούσι και πρόσθεσε πως φαίνεται ότι οι ισλαμιστές μαχητές νόμισαν πως οι επιβάτες ήταν Αφγανοί στρατιώτες.
Ένας Αφγανός στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν.
Ο απολογισμός των νεκρών από τις πλημμύρες έφθασε τους 150, ενώ τουλάχιστον 250 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί καθώς οι διασώστες αναζητούν επιζώντες στα ερείπια περισσότερων από 1.500 σπιτιών που καταστράφηκαν βόρεια της πρωτεύουσας Καμπούλ.
Οι αρχές απομάκρυναν περισσότερες από 900 οικογένειες από τμήματα της ορεινής επαρχίας που καταστράφηκαν από τις πλημμύρες, οι οποίες προκλήθηκαν από έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν αυτή την εβδομάδα.
«Η έρευνα συνεχίζεται καθώς πολλοί άνθρωποι, όπως φοβόμαστε, εξακολουθούν να είναι θαμμένοι κάτω από πέτρες και μπάζα», δήλωσε ο Ταμίν Αζίμι, εκπρόσωπος του υπουργείου Διαχείρισης Καταστροφών.
«Η κατάσταση είναι πολύ ζοφερή, η κλίμακα της απώλειας μεγάλη», πρόσθεσε.
Δυνάμεις ασφαλείας, αξιωματούχοι και επιζώντες περπατούν με δυσκολία ανάμεσα στις λάσπες σε αναζήτηση επιζώντων ενώ η προσπάθεια να καθαριστεί η περιοχή της καταστροφής ξεπέρασε τις 28 ώρες, καθώς εμποδίζεται από αποκλεισμένους και κατεστραμμένους δρόμους.
Στους νεκρούς περιλαμβάνονται πολλά παιδιά, δήλωσαν επιζώντες.
Ο απολογισμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί -την ίδια ώρα οικογένειες ετοιμάζονται για μαζικές ταφές ενώ λόφοι λάσπης μένει ακόμη να καθαριστούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης