Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συνεχίζει τις προκλήσεις ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan ακόμη και μετά την παρέμβαση του Trump

Συνεχίζει τις προκλήσεις ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan ακόμη και μετά την παρέμβαση του Trump
Ακάθεκτη η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας
Ακάθεκτη η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας καθώς εξέδωσε νέα Navtex την Πέμπτη για έρευνες με το «Oruc Reis» στην ίδια σχεδόν περιοχή, στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, νότια του Καστελόριζου για άλλες πέντε ημέρες.
Ταυτόχρονα τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν ελληνικά F 16 που επέστρεφαν από την κοινή άσκηση με Ιταλία, Γαλλία και Κύπρο και ακολούθησαν αερομαχίες.
Και όλα αυτά, ενώ ο υπουργός Άμυνας του Erdogan, Hulusi Akar, εκτόξευε νέες πολεμικές απειλές.
Ακόμη και η παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump, καθώς φαίνεται, δεν στάθηκε ικανή να σταματήσει τις τουρκικές προκλήσεις με τον Tayyip Erdogan να συνεχίζει το παιχνίδι, που παίζει εδώ και αρκετό καιρό.
Η ελληνική πλευρά πάντως αποτιμά θετικά την πρωτοβουλία Trump, διότι καταδεικνύει το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος ασχολείται ενεργά πλέον με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο ενόψει και των αμερικανικών εκλογών αποβλέποντας και στην ψήφο της ελληνικής ομογένειας.
Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα στο διπλωματικό μαραθώνιο που έχει επιδοθεί το τελευταίο διάστημα, τονίζει σε όλους τους τόνους με σαφήνεια, πως για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, την ευθύνη φέρει η Τουρκία.
Η Ελλάδα επιθυμεί τον διάλογο και την αποκλιμάκωση κάτι το οποίο φαίνεται να είναι σαφές σε όλα τα επίπεδα της αμερικανικής πολιτικής σκηνής, όπως σημειώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Στο μεταξύ, ο Donald Trump όπως αποκάλυψε στον Σκαϊ ο Αλέξης Παπαχελάς, αμέσως μετά το τηλεφώνημα στον Erdogan, τηλεφώνησε για δεύτερη φορά στον Έλληνα πρωθυπουργό και τον ενημέρωσε για όσα συζήτησαν με τον Τούρκο πρόεδρο.
Αν και δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συνομιλίας, το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαιώνει το τηλεφώνημα με κυβερνητικές πηγές να σημειώνουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος επιθυμεί την αποκλιμάκωση.
Ωστόσο, σε αυτό το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν φαίνεται να θέλουν έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεσολάβηση και αφήνουν αυτό το ρόλο, προς το παρόν τουλάχιστον, στη Γερμανία.
Προς αυτή την κατεύθυνση, μένει να δούμε σήμερα αν θα επιβεβαιωθεί και η διαρροή που υπήρξε δύο ημέρες νωρίτερα, για νέα μεσολάβηση από το Βερολίνο με την Angela Merkel αυτή τη φορά να καλεί τον Tayyip Erdogan στο τηλέφωνο, καθώς και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Άλλωστε η κ.Merkel βλέπει πλέον και την υστεροφημία της καθώς έχει δηλώσει πως δεν θα διεκδικήσει ξανά την πρωθυπουργία της Γερμανίας.
Ενδιαφέρεται δηλαδή για μια θεαματική κίνηση σε διεθνές επίπεδο που να μπορέσει να μείνει στην ιστορία.
 
Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης