Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Δημοσιονομικό έλλειμμα 21% του ΑΕΠ για τον Καναδά, πάνω από 120% το χρέος

Fitch: Δημοσιονομικό έλλειμμα 21% του ΑΕΠ για τον Καναδά, πάνω από 120% το χρέος
Έκθεση της Fitch Ratings για τον Καναδά
Οι πρόσθετες δαπάνες που αποφάσισε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Καναδά («ΑΑ+» -υποβαθμίστηκε τον Ιούνιο 2020- με σταθερό outlook) θα στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη αλλά θα διευρύνει το δημοσιονομικό έλλειμμα, αναδεικνύοντας τους κινδύνους που σχετίζονται με τη μελλοντική δημοσιονομική εξυγίανση και την πορεία του δημόσιου χρέους, αναφέρει σε έκθεσή της η ο Fitch Ratings.
Η σημαντική δημοσιονομική επιδείνωση αποτέλεσε βασικό παράγοντα για την υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας τον Ιούνιο, υπογραμμίζεται.
Τα νέα μέτρα θα αυξήσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα για το οικονομικό έτος 2020/2021 σε πάνω από το 21% του ΑΕΠ το 2020, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 16,1%.
Επίσης, η Fitch αναμένει ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ να αυξηθεί πάνω από το 120% του ΑΕΠ.
Η πολιτική δυναμική σε ομοσπονδιακό επίπεδο θα επηρεάσει επίσης τη δημοσιονομική πολιτική.
Το Φιλελεύθερο Κόμμα, με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Justin Trudeau, κυβερνά με μειοψηφία στο κοινοβούλιο και βασίζεται στα κεντροαριστερά και αριστερά κόμματα των μειονοτήτων για την ψήφιση της νομοθεσίας.
«Ο Καναδάς έχει ιστορικό ιτορικό δημοσιονομικής προσαρμογής μετά την ύφεση, τόσο στη δεκαετία του 1990 όσο και μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Ωστόσο, αναμένουμε να παραμείνουν έντονες οι πιέσεις δαπανών, ενώ η ανεργία παραμένει υψηλή και η οικονομική δραστηριότητα υποχωρεί.
Ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα είναι στην εξουσία μετά το 2020, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει βαθιές προκλήσεις και κινδύνους δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής», σχολιάζεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης