Τελευταία Νέα
Διεθνή

Borrell: Η Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες - Maas (Γερμανός ΥΠΕΞ): Στη Σύνοδο Κορυφής η συζήτηση για τις κυρώσεις

Borrell: Η Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες - Maas (Γερμανός ΥΠΕΞ): Στη Σύνοδο Κορυφής η συζήτηση για τις κυρώσεις
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την αλληλεγγύη του σε Ελλάδα και Κύπρο και συμπλήρωσε ότι μόνο με διάλογο θα αποφευχθεί η κρίση
Μήνυμα προς την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες απηύθυναν τόσο ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell, όσο και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Heiko Maas, σε κοινές τους δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθεσέων της ΕΕ.
Και οι δύο αξιωματούχοι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο διάλογος είναι μόνη διέξοδος από την κρίση.
Όσον αφορά το ζήτημα των κυρώσεων, οι αποφάσεις μετατέθηκαν -όπως ήταν αναμενόμενο- στη Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου.

Borrell: Η Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες

Τη στήριξη του σε Ελλάδα και Κύπρου εξέφρασε ο Josep Borrell καλώντας την Τουρκία να απέχει από τις μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο ίδιος τόνισε ότι η ΕΕ στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ συμπλήρωσε ότι απαραίτητο στοιχείο για την επανεκκίνηση του διαλόγου είναι η αποχή από τις μονομερείς ενέργειες.
Όπως είπε υπάρχει μια λεπτή ισορροπία μεταξύ της δυνατότητας να βρεθεί έδαφος για συζητήσεις με την Τουρκία και της επίδειξης της κοινής ισχύος στην υπεράσπιση των συμφερόντων μας.
Επίσης, χαιρέτησε τις προσπάθειες της Γερμανίας προκειμένου να βρεθεί λύση και είπε ότι ο ίδιος θα προσπαθήσει να συμβάλει.
Όσον αφορά το θέμα των κυρώσεων, ο Borrell υποστήριξε πως υπάρχει πολιτική συναίνεση των υπουργών Εξωτερικών, να ζητηθεί από τις υπηρεσίες να επιταχυνθεί η εργασία για να προστεθούν και άλλα άτομα (που θα προτείνει η Κύπρος) σε αυτά που υφίστανται κυρώσεις από την ΕΕ για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ωστόσο παρέπεμψε στη Σύνοδο Κορθυφής των ηγετών της ΕΕ.
Κληθείς να διευκρινίσει τι είδους κυρώσεις παρουσίασε, ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημείωσε ότι πρόκειται για περιοριστικά μέτρα που αρχικά στοχεύουν πρόσωπα, στη συνέχεια όμως θα στοχεύουν, πλοία, οντότητες, υποδομές, περιουσιακά στοιχεία, περιορισμό χρήσης λιμανιών, περιορισμούς επί προμηθειών και παροχής τεχνολογίας και άλλα οικονομικά μέτρα σε ό,τι σχετίζεται με τις ενέργειες αυτές καθαυτές τις παράνομες ενέργειες.
Σε δεύτερη φάση θα μπορούσαν να υπάρξουν μέτρα και επί άλλων τομέων της τουρκικής οικονομίας που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή.
Ξεκαθάρισε όμως ότι η ελπίδα όλων είναι να μη χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν.

Maas: Μόνο με διάλογο θα αποφευχθεί η κρίση

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Heiko Maas, τόνισε ότι οι καταστάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο επιβαρρύνουν τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, ενώ εξέφρασε τη στήριξη του τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.
«Είμαστε σαφείς, όσον αφορά την αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι η μόνη διέξοδος από την κρίση είναι ο διάλογος.
«Μια διπλωματική λύση με απευθείες συνομιλίες είναι ο επείγον στόχος μας.
Θα προσπαθήσουμε και τις επόμενες μέρρες να στηρίξουμε μια τέτοια διαδικασία διαλόγου, διότι ο διάλογος είναι η μόνο διέξοδος από αυτή τη διπλωματική κρίση.
Η Τουρκία θα πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και να σταματήσει τις προκλήσεις.
Τον Σεπτέμβριο, στη Σύνοδο Κορυφής θα συζητήσουμε αναλυτικά το θέμα των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία και θα κάνουμε προτάσεις για περαιτέρω περιοριστικά βήματα εις βάρος της Τουρκίας, εάν δεν υπάρξει λύση.
Στις Βρυξέλλες θα επεξεργαστούμε περαιτέρω κατάλογο για κυρώσεις» είπε ο Maas.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης