Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κορωνοϊός - Γαλλία: Επεκτείνει την υποχρεωτική χρήση μάσκας, ενώ η Ολλανδία την καταργεί - Αυστρία: Καλοκαίρι του 2021 η «λύτρωση»

Κορωνοϊός - Γαλλία: Επεκτείνει την υποχρεωτική χρήση μάσκας, ενώ η Ολλανδία την καταργεί - Αυστρία: Καλοκαίρι του 2021 η «λύτρωση»
Εντείνει τα μέτρα κατά του κορωνοϊού η Γαλλία, τα χαλαρώνει η Ολλανδία, αισιόδοξος διαφαίνεται ο Αυστριακός καγκελάριος για την πορεία της πανδημίας
Την ώρα που η Γαλλία αποφασίζει την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους των περισσοτέρων μεγάλων πόλεων της χώρας, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της πορείας του κορωνοϊού, η Ολλανδία αποφασίζει να την καταργήσει στην πλέον τουριστικά δημοφιλή πόλη της, το Άμστερνταμ, την ώρα που σε ομιλία του ο Αυστριακός καγκελάριος προσπάθησε να εμφυσήσει την αισιοδοξία στους πολίτες του, λέγοντας παράλληλα, πως την επιστροφή στην κανονικότητα δεν πρέπει να την περιμένουμε πριν το καλοκαίρι του 2021.
Αυτή είναι η αντιφατική πραγματικότητα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

Γαλλία: Επεκτείνεται σε αρκετές μεγάλες πόλεις της χώρας η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους
Η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους επεκτείνεται σε αρκετές μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, σε μια προσπάθεια των αρχών να περιορίσουν την εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού.
Μετά τη Μασσαλία από τα τέλη Αυγούστου και το Παρίσι από σήμερα, η μάσκα θα είναι υποχρεωτική στους δημόσιους χώρους και στο Στρασβούργο, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της πόλης.
Το μέτρο αυτό αφορά όλους όσοι είναι άνω των 11 ετών και θα τεθεί σε εφαρμογή ήδη από αύριο, Σάββατο, το πρωί και «έως τις 30 Σεπτεμβρίου το νωρίτερο» στο Στρασβούργο και σε όλες τις κοινότητες του διαμερίσματος του Κάτω Ρήνου.
Από σήμερα το πρωί είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στο Παρίσι και τα κοντινά του προάστια, με εξαίρεση για όσους κάνουν τζόγκινγκ και τους ποδηλάτες, όπως διευκρίνισε η αστυνομία.
Μέχρι τώρα, η υποχρέωση αυτή περιοριζόταν στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε ορισμένες πολυσύχναστες ή τουριστικές συνοικίες του Παρισιού.
Στο Μπορντό η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική από τη Δευτέρα στο μεγαλύτερο μέρος του κέντρου της πόλης, ανακοίνωσε η δημαρχία.
Το μέτρο ισχύει ήδη από τα μέσα Αυγούστου στη Μασσαλία, όπου τα μπαρ και τα εστιατόρια κλείνουν στις 23:00.
Η σταδιακή γενίκευση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους δημόσιους χώρους θα επιτρέψει στις γαλλικές αρχές να αντιμετωπίσουν καλύτερα την επιδημία covid-19 η οποία φαίνεται να κερδίζει έδαφος στη χώρα, με 6.000 νέα κρούσματα να ανακοινώνονται χθες, Πέμπτη, τον μεγαλύτερο αριθμό από τον Μάιο.
Πρόκειται για «έναν λογικό περιορισμό που πρέπει να δεχθούμε για ένα διάστημα», υπογράμμισε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron.
«Όπως κι εσάς, δεν μου αρέσει να φορώ μάσκα (…) είναι ενοχλητικό, δύσκολο», παραδέχθηκε.
Όμως «το χειρότερο θα ήταν με τη σημερινή χαλάρωση να επιτρέπαμε στον ιό να κυκλοφορήσει πιο γρήγορα, αυτό θα μας οδηγούσε αναπόφευκτα σε lockdown και διακοπή της δραστηριότητας», υπογράμμισε ο Macron.
Η μη συμμόρφωση προς την υποχρέωση χρήσης μάσκας τιμωρείται με πρόστιμο 135 ευρώ.

Ολλανδία: Το Άμστερνταμ καταργεί την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός
Οι αρχές του Άμστερνταμ ανακοίνωσαν σήμερα ότι σταματούν το πείραμα με την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός ως μέτρο περιορισμού της εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού, καθώς έχει περάσει η κορύφωση της τουριστικής περιόδου.
Το Άμστερνταμ υιοθέτησε στις 5 Αυγούστου την υποχρεωτική χρήση μάσκας στις τουριστικές περιοχές, την ώρα που στην Ολλανδία η μάσκα είναι υποχρεωτική μόνο στα μέσα μεταφοράς.
Οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης παραμένουν σε ισχύ στην πόλη, η οποία αποτελεί μία από τις βασικές εστίες της covid-19 στην Ολλανδία.

Αυστρία: «Φως στην άκρη του τούνελ» βλέπει ο Αυστριακός καγκελάριος Sebastian Kurz και αναμένει επιστροφή στην κανονικότητα το επόμενο καλοκαίρι
 "Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ και είναι πιθανό η κρίση να περάσει γρηγορότερα απ' ό, τι αρχικά προέβλεπαν πολλοί ειδικοί και σήμερα φαίνεται ότι είναι πιθανό να επιστρέψουμε στη συνήθη κανονικότητά μας το καλοκαίρι του 2021", τόνισε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Sebastian Kurz στο μήνυμα που απηύθυνε λίγο πριν το μεσημέρι.
Το μήνυμα αφορούσε την τρέχουσα κατάσταση όπως επίσης τις προοπτικές και τις προγραμματισμένες προτεραιότητες στο προσεχές μέλλον, και ορισμένα σημεία του είχαν ήδη δημοσιοποιηθεί εκ των προτέρων, όπως το γεγονός ότι, λίγο μετά από ένα δύσκολο φθινόπωρο και έναν δύσκολο χειμώνα, η επιστροφή στην "κανονικότητα" αναμενόταν το επόμενο καλοκαίρι.
Με το μήνυμα που απηύθυνε προς τον αυστριακό πληθυσμό από την Ομοσπονδιακή Καγκελαρία στη Βιέννη, ο Sebastian Kurz προσπάθησε να εμπνεύσει αισιοδοξία.
Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε πως, με βάση τα σημερινά δεδομένα, είναι πολύ πιθανό ότι το επόμενο καλοκαίρι "μπορεί να είναι και πάλι φυσιολογικό και λέω επίσης ότι θα πρέπει να είναι", και σ' αυτό θα πρέπει να οδηγήσει η έρευνα σχετικά με ένα εμβόλιο, τις μεθόδους θεραπείας και τα διαγνωστικά τεστ.
Ως προς τα συγκεκριμένα μέτρα κατά του κορωνοϊού και τις τρέχουσες εξελίξεις, ο ίδιος έκανε μάλλον γενικότερες αναφορές, λέγοντας πως τα "περαιτέρω μέτρα" θα αποφασιστούν μέχρι την επόμενη εβδομάδα, με τον στόχο να είναι ξεκάθαρος, "δηλαδή να αποφευχθεί ένα lockout", καθώς τώρα πολύ περισσότερα πράγματα είναι γνωστά για τον ιό, "και επομένως μπορούμε να λάβουμε πολύ στοχευμένα μέτρα".
Όπως σημείωσε ο ίδιος, από την αρχή της πανδημίας πολλά έχουν γίνει γνωστά, αλλά οι επόμενοι μήνες δημιουργουν μία μεγάλη πρόκληση, καθώς με την έναρξη του σχολείου, με περισσότερες δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους, με το ετήσιο κύμα της γρίπης, η κατάσταση θα μπορούσε γρήγορα να γίνει και πάλι σοβαρή και ως εκ τούτου την επόμενη εβδομάδα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα αξιολογήσει την κατάσταση μετάδοσης και θα συζητήσει για περαιτέρω μέτρα.
Αναφερόμενος στην οικονομία, ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε πως αυτή αναμένεται να συρρικνωθεί εφέτος περισσότερο από 7%, και ως εκ τούτου θα υπάρξει μια νέα εταιρική μορφή, η "Austrian Limited", που θα καθιστά δυνατή μία γρήγορη και απαλλαγμένη από γραφειοκρατία ίδρυση επιχειρήσεων, καθώς επίσης και συμμετοχή των εργαζομένων.
Επιπλέον, βρίσκονται σε επεξεργασία μέτρα για νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ σε όλα τα μέτρα θα υπάρχει από κοινού εποπτεία με τον κυβερνητικό εταίρο, τους Πράσινους, για την τήρηση των οικολογικών προδιαγραφών.
Για την επιστροφή στην ανάπτυξη, ο ίδιος θέλει να ενισχύσει την ελκυστικότητα του οικονομικού κόμβου -- επιπλέον των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ των μέτρων διάσωσης και ανακούφισης -- και να τοποθετήσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους που είναι σήμερα άνεργοι σε βιομηχανίες του μέλλοντος.
Προς τούτο, όπως σημείωσε, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα σημεία του κυβερνητικού προγράμματος που σχετίζονται με το οικονομικό κόμβο : εντοπισμός εταιρειών, προώθηση νέων επιχειρήσεων, φοροαπαλλαγές, οικολογικά κίνητρα.
Η πανδημία έδειξε ότι η ασφάλεια του εφοδιασμού είναι σημαντική και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο δημόσιος τομέας για τον εφοδιασμό των κυλικείων του πρέπει να προμηθεύεται περισσότερο από την περιφέρεια, ανέφερε ο καγκελάριος, σημειώνοντας, για παράδειγμα, πως εάν αγοραστούν 20% περισσότερα περιφερειακά προϊόντα, αυτό θα δημιουργούσε 46.000 νέες θέσεις εργασίας.
Παρατηρώντας, μεταξύ άλλων, ότι η πανδημία έχει αναδείξει το πρόβλημα της μοναξιάς στους ηλικιωμένους ανθρώπους, ο Sebastian Kurz εξήγγειλε την δημιουργία ενός "Συμφώνου κατά της μοναξιάς".
Σε σχέση με την κριτική ότι το γεγονός πως, οι σημερινές τοποθετήσεις για τα διδάγματα από την κρίση του κορωνοϊού έγιναν μόνον από τον ίδιο, χωρίς τον κυβερνητικό εταίρο, τον αντικαγκελάριο και αρχηγό των Πράσινων Werner Kogler, παραπέμπει σε ένα άσχημο κλίμα στον κυβερνητικό συνασπισμό, ο καγκελάριος επισήμανε πως "είναι πολύ συνηθισμένο να μην εμφανίζονται ως δίδυμα" οι κυβερνητικοί εταίροι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης