Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Λόγω Alpha έκλεισε με μικρή άνοδο – Πάλι χαμηλός ο τζίρος

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Λόγω Alpha έκλεισε με μικρή άνοδο – Πάλι χαμηλός ο τζίρος
ΑΓΟΡΑ: Παρά την επενδυτική άπνοια κάποιες μετοχές ξεχώρισαν την εβδομάδα που πέρασε. Δεν ήταν πολλές. Ελάχιστες από τα βαριά, λίγες από τα μεσαία και ελάχιστες από τα μικρά. Το ΧΑ συνέχισε απτόητο τη συσσώρευσή του αδιαφορώντας για το τι κάνουν οι ξένες αγορές. Παρέμεινε εστιασμένο στις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Ευτυχώς αυτή την εβδομάδα είχαμε και λίγες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων και τα καλά αποτελέσματα της Alpha Bank βοήθησαν σήμερα. Βγήκαν και οι ξένοι οίκοι και υπενθύμισαν τις υψηλές τιμές-στόχους που έχουν δώσει. Μακάρι να πάρουν λίγο τα πάνω τους οι μετοχές των τραπεζών. Με -70% από την αρχή του έτους πάντως φαίνεται αρκετά καλά πως βλέπουν οι ξένοι τις ελληνικές τράπεζες.

Πλην ελαχίστων λοιπόν περιπτώσεων το επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν ανύπαρκτο και σήμερα. Οι τράπεζες βοήθησαν αλλά το κλείσιμο του ΟΠΑΠ στο χαμηλό ημέρας στις τελικές δημοπρασίες μείωσε την άνοδο. Έβγαλε επιτέλους αντίδραση η Jumbo, διατήρησε την καλή της εικόνα η ΕΥΔΑΠ και η ΔΕΗ.

JUMBO: Μετά από 10 πτωτικές συνεδριάσεις κατάφερε να βγάλει αντίδραση. Να σημειωθεί όμως πως παρά τις 10 πτωτικές οι απώλειες από την αρχή του έτους ήταν 20% δηλαδή σημαντικά μικρότερες από αυτές της αγοράς. Τεχνικά η υποχώρηση μέχρι τα 15 ευρώ ήταν αναμενόμενη. Είχε ξαναγίνει.

Τώρα, από εδώ θα πρέπει και πάλι να μπει στο καναλάκι που συσσωρεύει και να μη φύγει ξανά κάτω. Στα 14,86 ευρώ και στο +1,16% με όγκο 263 χιλ. τεμάχια. Η αποτίμηση στα 2,02 δισ. ευρώ.

ALPHA BANK: Ξεχώρισε σήμερα καθώς τα αποτελέσματα ήταν ανώτερα των εκτιμήσεων και τη θυμήθηκαν οι ξένοι οίκοι που την καλύπτουν. Στα 0,5570 ευρώ και κοντά στο υψηλό ημέρας το κλείσιμο με άνοδο 3,72%.

ΕΛΠΕ: Τα δικά του αποτελέσματα δεν ενθουσίασαν, αλλά κυρίως αυτό που ανησυχεί τους επενδυτές είναι το τρίτο τρίμηνο, όπου η πορεία του τουρισμού είναι κατώτερη των εκτιμήσεων και θα επηρεάσει τα έσοδα του ομίλου. Στα 5,17 ευρώ αμετάβλητος.

ΟΠΑΠ: Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε άνοδο αλλά εκεί βγήκαν πωλητές με αποτέλεσμα να κλείσει στα 7,6950 ευρώ και στο -1,35% που ήταν και χαμηλό ημέρας. Η εξέλιξη αυτή επηρέασε και την πορεία του γενικού δείκτη.

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Από τις ανοδικές ήταν αυτή που ξεχώρισε. Εμμονή μας έχει γίνει το τελευταίο διάστημα, γιατί η πτώση οφειλόταν σε αποχώρηση ξένου. Τα 4 ευρώ ήταν πρόκληση και επομένως το μόνο που είχαμε ήταν να περιμένουμε να τελειώσει ο πωλητής. Στις λίγες μέρες που μεσολάβησαν από όταν τη βάλαμε στο στόχαστρο λίγο κάτω από τα 4 ευρώ, πήραμε και μέρισμα σχεδόν 0,10 ευρώ και σήμερα ο τίτλος πήγε μέχρι τα 4,44 ευρώ.

Τελικά έκλεισε στα 4,36 ευρώ με άνοδο 6,34% αλλά νομίζουμε πως είναι η μεγαλύτερη άνοδος της χρονιάς. Η εκτίμησή μας είναι πως πρέπει να πάρει σημαντικό μέρος των απωλειών πίσω. Αν η συγκυρία ήταν καλύτερη ίσως και η αντίδραση από τα χαμηλά να ήταν καλύτερη. Όμως οι αγοραστές εδώ πρέπει να έχουν υπομονή. Τα δύσκολα πέρασαν. Αυτό δείχνει το ταμπλό.

ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ: Κοιτώντας τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης και πως ψήφισαν οι μέτοχοι παρατηρεί κάποιος ότι ένα ποσοστό 17% είχε άλλη γνώμη.

ΑΛΟΥΜΥΛ: Κάτι κινείται στις τελευταίες συνεδριάσεις και σήμερα η μετοχή ενισχύθηκε κατά 5% και κάτι με καλές συναλλαγές. Η αποτίμηση στα 27,3 εκατ. ευρώ και τώρα περιμένουμε εξάμηνο για να δούμε τι γίνεται.

ΚΙΝΗΣΕΙΣ: Είναι κάποιες κινήσεις μετοχών, και επειδή υπάρχουν λίγοι πλέον επενδυτές στο ΧΑ, είναι λες και βγαίνουν συντονισμένα ή από τον ίδιο κωδικό. Για παράδειγμα προχθές είδαμε σχεδόν ταυτόχρονα μεγάλες εντολές αγοράς σε Κλουκίνα και ΕΚΤΕΡ. Σήμερα είδαμε ξαφνικές πωλήσεις σε Centric και αμέσως μετά στην Τεχνική Ολυμπιακή. Ο όγκος και ο τρόπος που βγήκαν μας κάνει να πιστεύουμε πως είναι από τον ίδιο επενδυτή. Μπορεί ξαφνικά να αποφάσισε να ρευστοποιήσει.

CENTRIC: Βγήκε πίεση στη μετοχή. Κάποιοι φαίνεται πως έχουν βρει καλύτερη επένδυση. Με 75 χιλ. τεμάχια πήγε στο -6% και στα 0,2210 ευρώ. Η αποτίμηση στα 22,3 εκατ. ευρώ.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Λίγα λεπτά μετά τις πωλήσεις στο Centric άρχισαν να βγαίνουν και εδώ κομμάτια και μάλιστα ο πωλητής ήταν βιαστικός. Την πήγε μέχρι τα 1,35 ευρώ και έγιναν συνολικά 33 χιλ. τεμάχια. Στα 1,3720 ευρώ και στο -1,86% στο κλείσιμο. Δε συνδέουμε τις πωλήσεις στις δύο μετοχές με κάποια είδηση. Απλά θεωρούμε πως κάποιος αποφάσισε να πουλήσει.

ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ: Ξαφνικές πωλήσεις και εδώ και με 10 χιλ. τεμάχια η μετοχή έκλεισε στα 0,2240 ευρώ και στο -19,42%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης