Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λιβύη: Απομάκρυνση του υπουργού Εσωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης – Ποιος αναλαμβάνει καθήκοντα

Λιβύη: Απομάκρυνση του υπουργού Εσωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης – Ποιος αναλαμβάνει καθήκοντα
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης προσωρινής αποπομπής του Bashagha ακούστηκαν πυροβολισμοί στο κέντρο της πρωτεύουσας
Aπομάκρυνε προσωρινά από τον πόστο του τον υπουργό Εσωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ), ο επικεφαλής της εδρεύουσας στην Τρίπολη κυβέρνησης της Λιβύης, δηλώνοντας ότι ο χειρισμός του στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και η βίαια καταστολή κατά διαδηλωτών θα ερευνηθεί.
Η εν λόγω απόφαση του Fayez al-Sarraj συμπίπτει με αναφορές για αυξανόμενες τριβές μεταξύ του πρωθυπουργού της ΚΕΣ και του υπουργού Εσωτερικών Fathi Bashagha,  πολιτικού στελέχους με μεγάλη επιρροή από την πόλη λιμάνι και στρατιωτική βάση Μισράτα.
Ένα διάταγμα που εκδόθηκε από τον Sarraj ανέφερε ότι εντός 72 ωρών ο Bashagha θα διερευνηθεί από την ηγεσία της ΚΕΣ  και τα καθήκοντά του θα αναληφθούν από έναν αναπληρωτή υπουργό, τον Khalid Ahmad Mazen, ενώ ξεχωριστό διάταγμα ανέθεσε σε μια περιφερειακή δύναμη με επικεφαλής τον Osama Jweili, διοικητή από την στρατιωτικά ισχυρή πόλη, Ζιντάν, να συνδράμει στη διασφάλιση της ασφάλειας στην λιβυκή πρωτεύουσα.
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης προσωρινής αποπομπής του Bashagha ακούστηκαν πυροβολισμοί στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Σημειώνεται ότι ο Bashagha ορίστηκε υπουργός το 2018 και  διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο κατά τη διάρκεια της 14μηνης στρατιωτικής επίθεσης των δυνάμεων του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, Khalifa Haftar,  με στόχο την κατάκτηση της Τρίπολης, μιας επίθεσης που αποκρούστηκε από την ΚΕΣ τον Ιούνιο με τη στρατιωτική στήριξη της Τουρκίας.
Ο Bashagha, ο οποίος χαίρει εκτίμησης από τους διεθνείς υποστηρικτές της ΚΕΣ, είχε ανακοινώσει μέτρα για τον έλεγχο των ενόπλων ομάδων που κατείχαν ισχύ στην Τρίπολη.
Ο ίδιος ο Bashagha σε ανακοίνωσή του δήλωσε έτοιμος για οποιαδήποτε έρευνα, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι αυτή πρέπει να μεταδοθεί τηλεοπτικά για να διασφαλιστεί η διαφάνεια.
Στο μεταξύ, στην Τρίπολη έχουν κλιμακωθεί οι διαδηλώσεις για τις επιδεινούμενες συνθήκες διαβίωσης και τη διαφθορά και μάλιστα, ένοπλοι χρησιμοποίησαν πυρά για να διαλύσουν το πλήθος των διαδηλωτών και την Πέμπτη 27/8 επιβλήθηκε 24ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, σύμφωνα με την κυβέρνηση.
Η απόφαση αυτή θεωρήθηκε από επικριτές ως τακτική για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.
Πάντως, το υπουργείο Εσωτερικών υπό τον Bashagha δήλωσε πως είναι έτοιμο να προστατεύσει τους ειρηνικούς διαδηλωτές από τις ένοπλες ομάδες.
Στο μεταξύ, η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε την Πέμπτη 27/8 ότι τουλάχιστον έξι διαδηλωτές απήχθησαν την Κυριακή και πολλοί τραυματίστηκαν μετά τη χρήση πραγματικών πυρών από ένοπλους άνδρες.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης