Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τα μέτρα που θα αναγγείλει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ στην Θεσσαλονίκη προετοιμάζει το κυβερνητικό επιτελείο - Τι περιλαμβάνουν

Τα μέτρα που θα αναγγείλει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ στην Θεσσαλονίκη προετοιμάζει το κυβερνητικό επιτελείο - Τι περιλαμβάνουν
Πρόκειται για μέτρα που θα συνοδεύουν το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης το οποίο θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου
Με στόχο να μείνει όρθια η οικονομία μέσα στον κυκλώνα της πανδημίας του κορωνοϊού, το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται πλέγμα μέτρων έτσι ώστε να καταστεί δυνατό να κερδηθεί εντός του 2021 το μεγαλύτερο μέρος από το χαμένο ΑΕΠ του 2020.
Πρόκειται για μέτρα που θα συνοδεύουν το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης το οποίο θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του πολιτικο-οικονομικού Thessaloniki HELEXPO Forum που υποκαθιστά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης λόγω κορωνοϊού.
Σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί την ευρωπαϊκή απόφαση για χαλάρωση του δημοσιονομικού Συμφώνου Σταθερότητας που ισχύει το 2020 και για όσο διαρκεί η πανδημία, η κυβέρνηση σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, τους επόμενους μήνες, είναι αποφασισμένη να διαθέσει στην εγχώρια αγορά, όσα χρήματα χρειάζονται προκειμένου να στηριχθεί η κοινωνία, να τονωθούν η απασχόληση και η οικονομική δραστηριότητα, να θωρακιστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας καθώς και να ενισχυθεί η αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.
Με όπλο τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα που παραμένουν στα 34 δισ. ευρώ παρά το γεγονός ότι ήδη έχουν διατεθεί 18 δισ. ευρώ, το κυβερνητικό επιτελείο, θέλει, μαζί με την αξιοποίηση και των πολύ χαμηλών επιτοκίων με τα οποία δανείζεται, να προχωρήσει ακόμη πιο αποφασιστικά τον αγώνα που δίνει για να ανασχεθεί η ύφεση.
Υπό το πρίσμα αυτό, η κυβέρνηση κινείται με γνώμονα να διαθέσει μέχρι το τέλος του έτους όσα χρήματα απαιτούνται προκειμένου να περιοριστεί η καταβύθιση της οικονομίας και να είναι μονοψήφια η μείωση του ΑΕΠ της χώρας, με μόνο όριο να μη γίνει διψήφιο το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2020, δηλαδή να κινηθεί στην περιοχή κάτω του 10%.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει από τη Θεσσαλονίκη, εκτός από φοροελαφρύνσεις που θα εφαρμοστούν με τον Προϋπολογισμό του 2021, δέσμη πρόσθετων μέτρων τα οποία θα ισχύσουν εντός του 2020.
Σε αυτά συγκαταλέγονται:


-Η καταβολή σε δύο δόσεις, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο, του συνόλου των επιδικασθέντων αναδρομικών ύψους 1,5 δισ. ευρώ σε περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους.

-Η επανάληψη το φθινόπωρο όλων των μέτρων τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας που ελήφθησαν την άνοιξη και συνεχίστηκαν το καλοκαίρι με στόχο να μείνουν όρθιες οι επιχειρήσεις και και να μη χαθούν θέσεις εργασίας.

-Μεταξύ αυτών, θεωρείται βέβαιο ότι θα περιλαμβάνεται η Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νο 3, ύψους ενός δισ. ευρώ, κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών ως το τέλος του έτους, αναστολή δόσεων, οικονομική ενίσχυση εργαζομένων που πλήττονται, των οποίων η έκταση θα οριστικοποιηθεί στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες.

-Η υγειονομική θωράκιση της χώρας καλύπτοντας όλες τις ανάγκες του ΕΣΥ σε ανθρώπινους πόρους και υλικά.

-Η ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης