Τελευταία Νέα
Οικονομία

Λίστα με 100 επιχειρήσεις στα χέρια του Γ. Βρούτση που ζητούσαν επιδοτήσεις με πλαστά και εικονικά στοιχεία

Λίστα με 100 επιχειρήσεις στα χέρια του Γ. Βρούτση που ζητούσαν επιδοτήσεις με πλαστά και εικονικά στοιχεία
Η συγκεκριμένη λίστα προέκυψε από διασταυρώσεις που έγιναν μεταξύ της ΕΡΓΑΝΗΣ, του Taxis και του e- ΕΦΚΑ
Λίστα με 100 επιχειρήσεις οι οποίες στην πλειοψηφία τους δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών οι οποίες δήλωσαν ψεύτικα και πλασματικά στοιχεία στην ΕΡΓΑΝΗ προκειμένου να αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά ως ενίσχυση από την πανδημία του Κορωνοϊού, έχει στα χέρια του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Η συγκεκριμένη λίστα προέκυψε από διασταυρώσεις που έγιναν μεταξύ της ΕΡΓΑΝΗΣ, του Taxis και του e- ΕΦΚΑ, προκειμένου να διαπιστωθεί το ύψος των μισθών που κατέβαλλαν στους εργαζόμενους, καθώς έδειχναν ότι ζητούσαν στην πλατφόρμα υπέρογκα ποσά για ανύπαρκτους μισθούς.
Οι συγκεκριμένες εταιρίες «που πιάστηκαν στα πράσα» και δεν επιδοτήθηκαν από το μηχανισμό, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΒΝ, θα μπουν στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ προκειμένου να ελεγχθούν και για άλλες φορολογικές απάτες.
Ο υπουργός Εργασίας, ανέφερε μία μόνο περίπτωση απ΄ όλες, χωρίς να κατονομάσει την ατομική επιχείρηση η οποία μέσω της δήλωσης που υπέβαλε ζητούσε  1.742.000 ευρώ για την καταβολή δώρου Πάσχα, το οποίο παρεμπιπτόντως, είναι στη διακριτική ευχέρεια των επιχειρήσεων να το καταβάλλουν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.
Άλλη επιχείρηση ζητούσε 1.100.000 ευρώ για αποδοχές εργαζόμενου, καθώς επίσης και 800.000 ευρώ.
Μάλιστα υπήρχε και περίπτωση ατομικής επιχείρησης με δυο εργαζόμενους που υπέβαλλε αίτημα για 50.000 ευρώ, θεωρώντας ότι εξαιτίας της ταχύτητας με την οποία κινούνταν τον περασμένο Μάρτιο-Απρίλιο και Μάϊο, κατά τη διάρκεια δηλαδή του lockdown, θα ήταν αδύνατος ο έλεγχος.
Μάλιστα, ο κ. Βρούτσης αναφερόμενος στην ατομική επιχείρηση που ζήτησε 1.742.000 ευρώ επεσήμανε ότι από την διασταύρωση με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, αφορούσε το δώρο εργαζομένου, του οποίου ο μισθός του ανέρχεται σε 1.159,84.
Ο υπουργός εξήγησε ότι αν δεν υπήρχε ειδική εντολή και προνοητικότητα για ελέγχους και διασταύρωση, ίσως να δίνονταν τελικά τα ποσά αυτά που «δεν είναι δικά μας είναι των φορολογουμένων».
Τέλος, για τις εισφορές του ΕΦΚΑ που έχουν ανασταλεί λόγω της πανδημίας, ο υπουργός Εργασίας επιβεβαίωσε το σχετικό δημοσίευμα του ΒΝ της 18ης Αυγούστου για 12 -24 δόσεις με μηδενικό ή επιτόκιο που θα κυμαίνεται  στο 2,5%.
Η ρύθμιση θα γίνει μέσα στον Χειμώνα και θα έχει έναρξη από την αρχή του 2021 και με δεδομένο ότι έχει βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης της πανδημικής κρίσης.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης