Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kurz (Αυστρία): Η πανδημία ανέτρεψε τον κόσμο μας κι έχουμε να κάνουμε ακόμη πολλά, όλοι μας

Kurz (Αυστρία): Η πανδημία ανέτρεψε τον κόσμο μας κι έχουμε να κάνουμε ακόμη πολλά, όλοι μας
Θα μας ζητηθούν πολλά ακόμη, προειδοποιεί ο καγκελάριος Kurz, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα αισιοδοξίας για τέλος της κρίσης του κορωνοϊού νωρίτερα από το αναμενόμενο
Για μία ακόμη φορά, μετά το πρόσφατο μήνυμα του την περασμένη Παρασκευή, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Sebastian Kurz, προσπαθεί να μεταδώσει αισιοδοξία ότι η κρίση του κορωνοϊού θα τελειώσει νωρίτερα από το αναμενόμενο, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για μεγάλες προκλήσεις το φθινόπωρο και το χειμώνα, που «θα απαιτήσουν πολλά από όλους μας», όπως τόνισε σε συνέντευξή εφ΄ όλης της ύλης στην παραδοσιακή ετήσια εκπομπή της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης «Θερινές συζητήσεις».
Ο Sebastian Kurz -- ο οποίος ηγείται από τον περασμένο Ιανουάριο της κυβέρνησης συνασπισμού του κόμματός του με τους Πράσινους -- κάνοντας έναν προσωρινό απολογισμό, ανέφερε πως, μετά το 2019 είχε την αίσθηση ότι είχε βιώσει σχεδόν όλα όσα μπορεί κάποιος να βιώσει πολιτικά, όπως το "Σκάνδαλο της Ίμπιζα" (σ.σ. το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς που οδήγησε τον Μάιο του 2019 στη διάλυση του τότε κυβερνητικού συνασπισμού του με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων).
Αλλά, όπως σημείωσε, η πανδημία είναι το χειρότερο, καθώς "ο κορωνοϊός εκτινάσσει όλες τις διαστάσεις, έχει συγκλονίσει όλους, ο κόσμος ανατράπηκε από τη μία ημέρα στην άλλη", ωστόσο η δική του πρόγνωση στο μήνυμα του την Παρασκευή, ότι το επόμενο καλοκαίρι θα επιστρέψει η κανονικότητα, δεν ήταν τόσο πολύ τολμηρή.
Και αυτό, κατά την άποψή του, διότι, τα μηνύματα των φαρμακευτικών εταιρειών και των ερευνητών για ένα αποτελεσματικό φάρμακο ή για έναν εμβολιασμό είναι, ότι αυτά μπορούν να αναμένονται γρηγορότερα από ό, τι πιστευόταν αρχικά, ακόμη και αν κανείς δεν μπορεί να δώσει απόλυτη ασφάλεια.
Πριν από αυτό, ωστόσο, το φθινόπωρο και ο χειμώνας θα αποτελέσουν μεγάλες προκλήσεις, καθώς οι δραστηριότητες μετατίθενται όλο και περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους, το σχολείο ξεκινά, η εποχή της γρίπης είναι πολύ κοντά, και "θα απαιτηθούν πολλά από όλους μας, όχι μόνο από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση", ανέφερε ο καγκελάριος.
Το αποκαλούμενο "Σύστημα φωτεινού σηματοδότη" πρόκειται, όπως είπε, να λειτουργήσει από την την ερχόμενη Παρασκευή και προορίζεται να χαρτογραφήσει τον κίνδυνο μόλυνσης στις διάφορες περιοχές της Αυστρίας, αν και, οι λεπτομέρειες και οι συνέπειες του φωτεινού σηματοδότη δεν είναι ακόμη γνωστές.
Συχνά, δεν μπορεί να συγκριθεί η κατάσταση στις διάφορες περιοχές, καθώς, ένας μεγάλος αριθμός κρουσμάτων σε μια περιοχή της Βιέννης είναι διαφορετικός από ό, τι σε μια περιοχή σκι σημείωσε ο Sebastian Kurz, επισημαίνοντας πως ακόμα κι αν το μέλλον βασίζεται σε αυτό το σύστημα, "το ποια μέτρα λαμβάνονται πρέπει πάντα να παραμένει πολιτική απόφαση, και θα υπάρχει πάντα επαρκής απάντηση, αλλά είναι σημαντικό να συμμετέχει και ο πληθυσμός".
Ο ίδιος, χωρίς να προβεί σε λεπτομέρειες, προανήγγειλε για την Τετάρτη μία τελική αξιολόγηση της κατάστασης μαζί με τα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών και τον αντικαγκελάριο και αρχηγό των Πράσινων Werner Kogler, για να γίνει ένα βήμα προς την επιτάχυνση των μέτρων - τουλάχιστον με νέες εκκλήσεις, ίσως και με νέους κανονισμούς.
Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, όσο περισσότερο η κοινωνική ζωή μετατίθεται σε εσωτερικούς χώρους, όσο πλησιέστερα είναι η έναρξη λειτουργίας των σχολείων, τόσο πιο σημαντικό είναι να μειωθούν οι κοινωνικές επαφές, να γίνεται χρήση μάσκας και να τηρούνται οι αποστάσεις, και, "όσο περισσότερο συμβάλλουν όλοι, τόσο καλύτερα θα περάσουμε το φθινόπωρο και το χειμώνα, και ο στόχος είναι να αποφευχθεί ένα δεύτερο lockdown".
Ο ίδιος εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά κατ΄ αρχήν σκεπτικός απέναντι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, αναφέροντας πως τώρα το μέλημα είναι ούτως ή άλλως ένα άλλο, δηλαδή πρώτα από όλα να εξασφαλιστούν επαρκείς δόσεις εμβολίου για την Αυστρία, και σε κάθε περίπτωση, οι αρχές θα επιτρέψουν το εμβόλιο μόνο εάν είναι ασφαλές και δοκιμασμένο.
Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το φθινόπωρο να συνεχίσει να λειτουργεί η έκτακτης ανάγκης τηλεφωνική γραμμή υγείας 1450 και να είναι έτοιμη για πολύ περισσότερες κλήσεις από ό, τι πριν, ενώ πρέπει επίσης να διασφαλιστεί ότι υπάρχουν επαρκείς δυνατότητες διαγνωστικών τεστ, και όλα αυτά θα είναι "καθοριστικής σημασίας", τόνισε, σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας, στην εφ΄όλης της ύλης συνέντευξή του ο Αυστριακός καγκελάριος Sebastian Kurz.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης