Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πόσο πληρώνονται οι σύμβουλοι, για μια αναδιάρθρωση και ένα πρόσθετο δάνειο από την Εθνική Τράπεζα;

Πόσο πληρώνονται οι σύμβουλοι, για μια αναδιάρθρωση και ένα πρόσθετο δάνειο από την Εθνική Τράπεζα;
Η διαδικασία, η προκαταβολική πληρωμή, τα παραδοτέα που δεν υπήρξαν και τα καυτά ερωτήματα
Πόσο κοστίζει μια αναδιάρθρωση δανείου;
Θεωρητικά τίποτα πλην ίσως ενός επιχειρηματικού σχεδίου ή μια πρόσθετη χρηματοδότηση;
Θεωρητικά τίποτα.
Φαίνεται όμως σε κάποιες περιπτώσεις κοστίζει και μάλιστα πολύ με αποτέλεσμα το πραγματικό κόστος του δανείου να εκτινάσσεται.
Στις 6 Νοεμβρίου του 2013 υπογράφεται ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ του κ. Μάνου Δομαζάκι για λογαριασμό της Creta Farms που είχε ως αντικείμενο σε πρώτη φάση την εξειδίκευση του επιχειρηματικού σχεδίου που είχε ετοιμάσει η Grant Thornton (πραγματικά πρωτότυπο να εξειδικεύεται ένα επιχειρηματικό σχέδιο που έχει ετοιμάσει άλλος και θεωρητικά και πρακτικά αυτός που το ετοίμασε έχει και τα επιχειρήματα για την επιτυχία του) με σκοπό την εξαγωγή των αιτημάτων προς την Εθνική.
Σε δεύτερη φάση θα ήταν χρηματοοικονομικός σύμβουλος στη διαπραγμάτευση με την Εθνική.
Το κόστος για αυτές τις υπηρεσίες ήταν 344.400 ευρώ περιλαμβανόμενου του ΦΠΑ.
Η Διαδικασία εξέδωσε δύο τιμολόγια τα οποία η εταιρεία πλήρωσε πριν αυτά εκδοθούν δηλαδή προκαταβολικά και χωρίς να έχει προχωρήσει το ερ΄γο
Στις 30 Δεκεμβρίου του 2014 υπογράφεται νέο ιδιωτικό συμφωνητικό για την παροχή υπηρεσιών χρηματοικονομικού συμβούλου για την άντληση ποσού έως 5 εκ ευρώ από τις τράπεζες.
Η σύμβαση υπογράφεται για λογαριασμό της Creta από τον Κ. Δομαζάκη στην τελευταία μόνο σελίδα αλλά ρητά αναφέρεται σε αυτή ότι η εταιρία εκπροσωπείται από τον κ. Μάνο Δομαζάκι.
Η πληρωμή των τιμολογίων όπως και στην πρώτη σύμβαση γίνεται προκαταβολικά με εμβάσματα και επιταγές!!!
Η αμοιβή είναι 4% επί του δανείου συν ΦΠΑ αλλά το ερώτημα είναι πως γίνεται να πληρώνεται προκαταβολικά η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ  και μετά όλως συμπτωτικά η πληρωμή να ταιριάζει με το ποσό του δανείου δεδομένου ότι ήταν έως 5 εκ ευρώ το δάνειο.
Η Deloitte στον έλεγχο forensic που πραγματοποίησε ζήτησε από την Creta Farms τα ελάχιστα εκ των παραδοτέων που είχε λάβει η εταιρία.
Δεν υπήρχε κανένα παραδοτέο παρά μόνο η ενημέρωση από την Creta ότι η επικοινωνία γινόταν σε προσφορικό επίπεδο και συναντήσεις!!!
Από την πλευρά της η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ για την πρώτη σύμβαση παρέδωσε δείγμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με την Creta Farm για την εικόνα που είχε η εταιρία στην τράπεζα, επιστολή του Μάνου Δομαζάκι προς την ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ όπου παραθέτει την άποψή του για τις παρεχόμενες υπηρεσίες ( η επιστολή εστάλη μεταγενέστερα και αφού είχε στραφεί εμαντίον της ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ο κ. Δομαζάκης) και εξώδικο που είχε στείλει η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ στον Κ. Δομαζάκι.
Στη δεύτερη σύμβαση δεν απρεδόθη απολύτως τίποτα.
Η Deloitte δεν έβγαλε πάντως άκρη για το πότε λήφθηκαν οι υπηρεσίες από την Creta Farms.
Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι προς τι οι πληρωμές σε μια συμβουλευτική εταιρία όταν δεν υπάρχουν παραδοτέα.
Ο κ. Κ. Δομαζάκης σε κατάεθσή του προς τη Deloitte ισχυρίζεται πρώτον ότι το IBR που θα εξειδίκευε η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ κόστισε κάτω από 30.000 ευρώ και ότι η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ουδέποτε συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες.
Το ερώτημα όμως που μένει να απαντηθεί είναι αφού δεν προκύπτει από παραδοτέα ότι η συμβουλευτική εταιρία έκανε τα προβλεπόμενα στη σύμβαση πως είναι δυνατόν να πληρώθηκε και μάλιστα προκαταβολικά;
Για ποιο λόγο για παράδειγμα σε μια σύμβαση 4 εκ ευρώ θα έπρεπε να πληρωθεί αμοιβή 4% που αντιστοιχεί σχεδόν σε μια ετήσια επιβάρυνση σε τόκους και ανεβάζει κατακόρυφα το κόστος της δανειακής σύμβασης;
Γιατί μια εταιρία δεν μπορεί να διαπραγματευτεί με τις τράπεζες ειδικά όταν έχει ένα IBR στα χέρια που μπορεί να υποστηριχθεί τεχνικά από αυτόν που συνέταξε;
Φυσικά η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ισχυρίζεται ότι είχε επαφές με στελέχη της Εθνικής Τράεπζας.
Άραγε δεν πρέπει να κατονομάσει τα στελέχη της τράπεζας αλλά και πως τους έπεισε;
Υπάρχει αλληλογραφία και από πότε μια τράπεζα ειδικά όταν τίθενται θέματα τραπεζικού απορρήτου συζητά με μια συμβουλευτική εταιρία στο προφορικό;
Ή υπάρχουν έγγραφα που έχουν ανταλλαγεί και δεν έχουν προσκομιστεί;
Σε κάθε περίπτωση βέβαια αυτός που πρέπει να απαντήσει είναι ο κ. Μάνος Δομαζάκις που και στις δύο συμβάσεις της Creta Farms την εκπροσωπεί και κατά συνέπεια βεβαιώνει και πληρώνει όπως προκύπτει από μεταγενέστερη ηλεκτρονική του αλληλογραφία.
Και το βασικότερο που πρέπει να απαντηθεί γιατί υπάρχει τόση βιασύνη να πληρωθεί προκαταβολικά η εταιρία;
Είχε έξοδα να κάνει και έπρεπε μέσω της προκαταβολής να τα πληρώσει και ποια είναι αυτά;

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης