Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Απαλλάσσονται διοικήσεις και διευθύνοντες σύμβουλοι από τα χρέη των επιχειρήσεων, με ρύθμιση στο νέο πτωχευτικό κώδικα

Απαλλάσσονται διοικήσεις και διευθύνοντες σύμβουλοι από τα χρέη των επιχειρήσεων, με ρύθμιση στο νέο πτωχευτικό κώδικα
Η κορυφαία αλλαγή που φέρνει ανακούφιση στους επιχειρηματίες - Ποιοι εξαιρούνται από την νέα ρύθμιση
Μια κορυφαία μεταβολή στις ευθύνες των διοικούντων νομικά πρόσωπα επιφέρει ο καινούριος πτωχευτικός κώδικας καθώς απαλλάσσει την προσωπική τους περιουσία από τα βάρη της πτωχευμένης εταιρίας που διοικούν, εφόσον η πτώχευση δεν αποδειχθεί δόλια.
Ετσι τα βάρη της πτωχευμένης εταιρίας ικανοποιούνται από την πτωχευτική περιουσία χωρίς η διαδικασία να επιζητεί και την εκποίηση της προσωπικής περιουσίας των διοικούντων όπως μέχρι σήμερα, εφόσον το χρέος της εταιρίας είναι μεγαλύτερο.

Χρέος προς το Δημόσιο

Το θέμα αυτό αφορά κυρίως χρέη προς το Δημόσιο ενώ  σε ότι αφορά τις τράπεζες ή άλλους ιδιώτες πιστωτές, ισχύει το ίδιο, εκτός και εάν το φυσικό πρόσωπο έχει εκχωρήσει προσωπικές εγγυήσεις κάτι που συνήθως ζητείται σε ρύθμιση του δανείου από τις τράπεζες εφόσον δεν υπάρχει υποθήκη.
Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως κάποια εταιρία που οδηγείται σε πτώχευση ασφαλώς έχει προχωρήσει σε εκχώρηση προσωπικών εγγυήσεων των διοικούντων σε περίπτωση ρύθμισης των δανείων της και εφόσον οι διοικούντες φέρουν περιουσία.

Παράδειγμα
Για παράδειγμα έστω πως πτωχεύει μια εταιρία με χρέη 100.000 ευρώ προς το Δημόσιο και περιουσία που αναδεικνύεται στα 30.000 ευρώ και εκποιείται.
Η εταιρία διοικείται από πρόσωπα με περιουσία 200.000 ευρώ.
Δεν θα αναζητηθούν τα 70.000 ευρώ από την περιουσία αυτών των προσώπων.
Και εάν υπάρξει ένσταση από το Δημόσιο οι ιδιώτες όπως είναι διατυπωμένος ο νόμος εφόσον δεν έδρασαν δολίως θα δικαιωθούν.
Με το άρθρο 104 υπό τον τίτλο: "Απαλλαγή εκπροσώπων νομικού προσώπου προβλέπεται πως: Φυσικό πρόσωπο που εκ του νόμου έχει αλληλέγγυα ευθύνη λόγω της εκπροσωπευτικής ή διοικητικής του σχέσης με οφειλέτη νομικό πρόσωπο απαλλάσσεται από κάθε ευθύνη για οφειλές του πτωχού που προέκυψαν εντός της ύποπτης περιόδου ή και εντός των έξι (6) μηνών που προηγήθηκαν αυτής με την πάροδο τριάντα έξι (36) μηνών από την υποβολή της αίτησης πτώχευσης, ή είκοσι τεσσάρων (24) μηνών από την κήρυξη της πτώχευσης ή την καταχώρηση της παρ. 4 του άρθρου 3, όποιο από τα δύο προηγηθεί χρονικά, εκτός εάν εντός της παραπάνω προθεσμίας υποβληθεί προσφυγή οποιουδήποτε έχει έννομο συμφέρον κατά της απαλλαγής του.

Eίναι προφανές πως το Δημόσιο θα ασκεί ένδικες προσφυγές.
Ωστόσο το άρθρο σαφώς κατοχυρώνει τον διοικούντα την εταιρία εφόσον αυτός δεν έχει παρανομήσει.
Σε περίπτωση προσφυγής, το πτωχευτικό δικαστήριο, εκτιμώντας τα αίτια και τις συνθήκες της πτώχευσης, ύστερα από σχετική έκθεση του εισηγητή, στην οποία καταχωρούνται και οι τυχόν παρατηρήσεις του οφειλέτη και των πιστωτών, και αφού ακούσει τον σύνδικο, αποφαίνεται υπέρ της απαλλαγής, εάν το φυσικό πρόσωπο επιδεικνύει καλή πίστη τόσο κατά την κήρυξη της πτώχευσης όσο και κατά τη διάρκειά της, είναι συνεργάσιμος με τα όργανα της πτώχευσης, δεν ευθύνεται για πράξη ή παράλειψη του άρθρου 54 και η πτώχευση δεν οφείλεται σε δόλιες ενέργειές του.
Δεν απαλλάσσονται πλήρως αυτοί που καταδικάστηκαν για κάποια από τις πράξεις του ενάτου κεφαλαίου του παρόντος ή για κάποια από τις κακουργηματικές πράξεις της κλοπής, απάτης, υπεξαίρεσης ή πλαστογραφίας του Ποινικού Κώδικα.
Αν υπάρχει εκκρεμής ποινική δίωξη ή αστική αγωγή για κάποια από αυτές τις πράξεις ή παραλείψεις, το πτωχευτικό δικαστήριο μπορεί να αναβάλει την απόφασή του μέχρι την αμετάκλητη περάτωση της διαδικασίας.
Η απόφαση ανακαλείται αν επέλθει μεταβολή πραγμάτων που να δικαιολογεί την ανάκληση.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ορίζεται η διαδικασία διαγραφής απαιτήσεων του Δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης λόγω της απαλλαγής φυσικού προσώπου σύμφωνα με το παρόν άρθρο.
Είναι προφανές πως η κορυφαία αυτή αλλαγή επιτρέπει στους διοικούντες τις επιχειρήσεις να λειτουργήσουν με μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας και άνθρωποι οι οποίοι διαθέτουν περιουσία να αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης κάτι που μέχρι στιγμής το απέφευγαν.
Τα αντίστοιχα για τον ιδιώτη προβλέπονται στο άρθρο 103 του πτωχευτικού κώδικα.

irini9901@yahoo.gr
Eιρήνη Σακελλάρη

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης