Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Με πόλεμο νεύρων και με ατελείωτη προπαγάνδα συντηρεί την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο η Άγκυρα

Με πόλεμο νεύρων και με ατελείωτη προπαγάνδα συντηρεί την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο η Άγκυρα
Δοκιμάζονται τα νεύρα στο Αιγαίο εδώ και αρκετές εβδομάδες με την Άγκυρα
Δοκιμάζονται τα νεύρα στο Αιγαίο εδώ και αρκετές εβδομάδες με την Άγκυρα όχι απλώς να αρνείται να συμβάλει στην αποκλιμάκωση αλλά να κλιμακώνει ολοένα και περισσότερο την ένταση στην περιοχή.
Είναι μάλιστα, η πιο παρατεταμένη περίοδος που οι δύο στόλοι είναι αντιμέτωποι στο παιχνίδι που παίζει η Τουρκία με διαρκείς προκλήσεις, προπαγάνδα, συνεχείς υπερπτήσεις στο Αιγαίο και με το «Oruc Reis», να παραμένει εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Επί σειρά εβδομάδων η Άγκυρα ακολουθεί την τακτική της διαρκούς κλιμάκωσης, με την ένταση συνεχώς να ανεβαίνει και να πυροδοτείται.
Αγνοώντας τις διεθνείς πιέσεις και τις ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις για κυρώσεις, το δρόμο της κλιμάκωσης επιλέγει και πάλι, καθώς η Τουρκία εξέδωσε τελικά και νέα Navtex σε περιοχή κοντά στο Καστελόριζο στην οποία η Αθήνα απάντησε με αντι Navtex αλλά και με μία πολύ σκληρή ανακοίνωση στην οποία την χαρακτηρίζει ταραξία και παράγοντα αστάθειας στην περιοχή.
Η νέα παράνομη τουρκική Navtex συνοδεύτηκε όμως και από νέες παραληρηματικές δηλώσεις που εκτροχιάζουν την ένταση τόσο από τον Recep Tayyip Erdogan όσο και τον Mevlut Cavusoglou.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί, είναι και το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Welt, που επικαλείται τουρκικές στρατιωτικές πηγές και ανέφερε ότι πριν από μερικές ημέρες ο Erdogan φέρεται να ζήτησε από τους στρατηγούς του στην Άγκυρα, να προχωρήσουν στη βύθιση ελληνικού πλοίου στην Ανατολική Μεσόγειο, με όσο γίνεται λιγότερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.
Οι Τούρκοι στρατηγοί φαίνεται ν’ αντέδρασαν, με τον Erdogan να αντιπροτείνει ρίψη ελληνικού πολεμικού μαχητικού αεροσκάφους, με τέτοιο τρόπο ώστε να διασωθεί ο Έλληνας πιλότος.
Η Welt αναφέρει πως ευσεβής πόθος του Τούρκου προέδρου είναι να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα, προκειμένου να τη σπρώξει σε διαπραγματεύσεις με τους δικούς του προφανώς όρους, κάτι όμως που «φρέναρε»  από τις αντιδράσεις των στρατηγών του.
Όλο αυτό δεν είναι παρά μια προπαγάνδα του Erdogan, υποστηρίζουν διπλωματικοί αναλυτές, στο πλαίσιο του παιχνιδιού να εξωθήσει την Ελλάδα να κάνει αυτή, την πρώτη κίνηση και να χρεωθεί την ευθύνη για ένα θερμό επεισόδιο.
Πόσο μάλλον, που σύμφωνα με διπλωματικούς παρατηρητές είναι εξαιρετικά απίθανο Τούρκοι στρατιωτικοί να αντιδράσουν σε κάποια εντολή του  Erdogan με βάση βέβαια και όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος του 2016 οπότε ο Σουλτάνος αποκεφάλισε σύσσωμη την ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Πολλούς μάλιστα, τους έστειλε και στη φυλακή ή τους οδήγησε σε εξορία.
Δεν θα μπορούσε δηλαδή κάποιος Τούρκος στρατηγός ή ναύαρχος να του φέρει αντίρρηση και να παραμένει στη θέση του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης