Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ασκήσεις πολέμου στο Αιγαίο - Ο Erdogan απειλεί Ελλάδα και ΕE, σχεδίαζε θερμό επεισόδιο - Σε ετοιμότητα η Ελλάδα, νέα παρέμβαση State Department

Ασκήσεις πολέμου στο Αιγαίο - Ο Erdogan απειλεί Ελλάδα και ΕE, σχεδίαζε θερμό επεισόδιο - Σε ετοιμότητα η Ελλάδα, νέα παρέμβαση State Department
Το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle αναμένεται να καταπλεύσει άμεσα στην Ανατολική Μεσόγειο σε απροσδιόριστη αποστολή και με ισχυρή συνοδεία
(Συνεχές upd) Με στόχο τη δημιουργία τετελεσμένων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η Τουρκία κλιμακώνει όλο και περισσότερο τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας.
Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis -μετά και τη νέα NAVTEX- θα βρεθεί ακόμα πιο κοντά στο Καστελόριζο, ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, έχει προαναγγείλει τμηματικές NAVTEX για την παραμονή του Oruc Reis στην περιοχή έως το τέλος του έτους.
Πλέον, ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου έχει ενισχυθεί επικίνδυνα, κάτι που η Τουρκία όχι μόνο δεν φοβάται, αλλά οι κινήσεις της δείχνουν ότι το επιδιώκει...
Στην τουρκική προκλητικότητα αναφέρθηκε εκ νέου η Κομισιόν επισημαίνοντας ότι το μήνυμα προς την Τουρκία για αποκλιμάκωση της έντασης είναι σαφές.
Ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, επανήλθε χθες 1/9 με νέες απαξιωτικές δηλώσεις για την Ελλάδα.
«Είναι αστείο να βλέπεις μια χώρα που πνίγεται σε μια κουταλιά νερό να θέλει να πλήξει την Τουρκία στην διεθνή αρένα» είπε ενώ ισχυρίστηκε ότι οι κινήσεις της Τουρκίας σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο γίνονται για να αποδοθεί δικαιοσύνη».
Απειλές κατά της Ελλάδας εκτόξευσε για ακόμα μία φορά και ο Cavusoglu, με αφορμή τη φωτογραφία που απεικονίζονται Έλληνες φαντάροι να αποβιβάζονται στο Καστελόριζο.
Άλλωστε κάποιοι γεωπολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι απώτερος στόχος της Τουρκίας είναι ένα θερμό επεισόδιο, αρκεί να μην φαίνεται ότι το προκάλεσε. Σε αυτή την περίπτωση, η Τουρκία θεωρεί ότι η Ελλάδα θα συρθεί στο τραπέζι του διαλόγου με περισσότερα θέματα στην ατζέντα και όχι μόνο την ΑΟΖ.
«Δεν παρασυρόμαστε σε λεκτικές προκλήσεις, ούτε στην προσπάθεια στρατικοποίησης που επιχειρεί η Τουρκία», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας κληθείς να σχολιάσει την εμπρηστική ρητορική της Άγκυρας.
Τόνισε πως η Αθήνα παραμένει προσηλωμένη στο τρίπτυχο που διέπει τις δράσεις της:
-Έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας
-Τους συμμάχους μας στο πλευρό μας
-Τη δύναμη να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
«Η Τουρκία έχει πια ένα δρόμο. Είναι στη σέντρα. Μπορεί να διαλέξει το γήπεδο που οδηγεί στην έμπρακτη αποκλιμάκωση ή το γήπεδο που οδηγεί στις κυρώσεις», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Erdogan: Οι κινήσεις μας σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο είναι για την απόδοση δικαιοσύνης

Σε νέα επίθεση εις βάρος της Ελλάδας χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan.
Μάλιστα, ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι με τις κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αποδίδεται δικαιοσύνη.
«Είναι αστείο να βλέπεις μια χώρα που πνίγεται σε μια κουταλιά νερό να θέλει να πλήξει την Τουρκία στην διεθνή αρένα» είπε ο Erdogan μιλώντας ενώπιον των δικαστών με αφορμή την έναρξη της νέας δικαστικής χρονιάς.
«Πλέον ό,τι και να κάνουν, δεν μπορούν να μας σταματήσουν.
Κουραστήκαμε με αυτό το παιχνίδι σκιών.
Είναι αστείο (άλλες χώρες) να χρησιμοποιούν την Ελλάδα, που είναι ανίκανη, ως δόλωμα κατά μίας περιφερειακής και παγκόσμιας δύναμης όπως η Τουρκία» είπε και επεσήμανε «οι κινήσεις μας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο είναι κινήσεις για να αποδοθεί δικαιοσύνη».
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη Γαλλία επισημαίνοντας ότι η προσπάθεια κάποιων να εμποδίσουν την Τουρκία να πάρει το μερίδιο της από τα πλούτη της Ανατολικής Μεσογείου, που είναι δικαίωμα κάθε χώρας που βρέχεται από αυτή, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της σύγχρονης αποικιοκρατίας.
«Τα λόγια που ακούγονται από πολιτικούς και διπλωμάτες δεν μπορούν να συγκαλύψουν τις βαρβαρότητες που χωρών που θεωρούν ότι είναι σπουδαίες, δυνατές, πλούσιες και ανίκητες» τόνισε.

Νέα καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων από το State Department

Σε νέα καταδίκη των τουρκικών ερευνών προχώρησε το State Department, τονίζοντας ότι οι κινήσεις της Άγκυρας αυξάνουν τις εντάσεις και αποσταθεροποιούν την περιοχή.
Στόχος της Ουάσιγκτον είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση και να επιστρέψουν όλα τα μέρη στο τραπέζι του διαλόγου και για αυτό ακριβώς τονίστηκε ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος μέσα από την επίδειξη ισχύος.
Την ίδια ώρα, το State Department ανακοίνωσε τη μερική άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων στη Κυπριακή Δημοκρατία.
Η συγκεκριμένη κίνηση γίνεται στο πλαίσιο του γνωστού Νόμου «EastMed Act» και θα έχει μερικό χαρακτήρα, καθώς η απαγόρευση για την πώληση όπλων που έχουν φονικό χαρακτήρα (lethal weapon) θα παραμείνει σε ισχύ.
 Η άρση του εμπάργκο αφορά το δημοσιονομικό έτος 2020-2021 και θα έχει τη δυνατότητα να ανανεωθεί.
Όπως εξήγησε το State Department, η αμερικανική διπλωματία κινείται στη γραμμή πράττοντας και βλέποντας και για αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν κάνει απότομες αλλαγές αλλά προχώρα βήμα-βήμα σε προσεκτικές κινήσεις.
Σε κάθε περίπτωση πάντως έσπευσε να διευκρινίσει, ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν συνδέεται με την Ελλάδα, την Τουρκία και το Αιγαίο, αλλά έχει να κάνει  με την στρατηγική αναβάθμιση της συνεργασίας με την Κύπρο, η οποία, όπως σημείωσε, θα λειτουργήσει ευεργετικά τόσο για την ίδια την περιοχή όσο και για τα εθνικά συμφέροντα ασφάλειας των ΗΠΑ.

Αποκάλυψη Die Welt: Ο Erdogan ήθελε θερμό επεισόδιο - «Βυθίστε ελληνικό πλοίο ή συντρίψτε μαχητικό αεροσκάφος» - Τον μετέπεισαν οι στρατηγοί του

Σε μια σοκαριστική αποκάλυψη προχώρησε η γερμανική εφημερίδα Die Welt, αναφέροντας στο χθεσινό (1/9) της φύλλο ότι ο Recep Tayyip Erdogan ήθελε θερμό επεισόδιο στη Μεσόγειο με την Ελλάδα.
Η διαταγή του Τούρκου προέδρου προς τους στρατηγούς της ήταν «βυθίστε ελληνικό πλοίο στη Μεσόγειο ή συντρίψτε ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος».
Σύμφωνα με την Die Welt, «αν πέρναγε από το χέρι του Τούρκου Προέδρου, το ναυτικό του θα είχε βυθίσει ένα ελληνικό πλοίο στη Μεσόγειο εδώ και πολύ καιρό.
Αυτό ακριβώς ζήτησε ο Recep Tayyip Erdogan, σύμφωνα με πληροφορίες από στρατιωτικούς κύκλους» και συμπλήρωσε ότι «πρέπει να το κάνετε έτσι ώστε κανείς να μην πεθάνει».
Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι στρατηγοί αρνήθηκαν και τότε τους αντιπρότεινε να ρίξουν ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος, φέρνοντας ως επιχείρημα ότι ο Έλληνας θα προλάβει να χρησιμοποιήσει το κάθισμα εκτόξευσης για να σωθεί.
Αλλά και σε αυτή την περίπτωση εισέπραξε και δεύτερη αρνητική απάντηση.
Διότι, όπως αναφέρει η Die Welt, όταν προετοιμάζεται ένας πόλεμος, ο στρατός ακολουθεί συγκεκριμένη διαδικασία, σύμφωνα με την οποία αρχικά γίνονται συζητήσεις στο παρασκήνιο με τα εμπλεκόμενα μέρη, στη συνέχεια διεξάγονται αερομαχίες, ακολουθούν προειδοποιητικές βολές και στο τέλος η επίθεση.
Image
Οι απειλές Cavusoglu

Εάν ο στρατιωτικός εξοπλισμός στο Καστελόριζο υπερβεί τα όρια που καθορίζονται από συμφωνίες, η Ελλάδα θα είναι χαμένη.
Αυτό ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlut Cavusoglu σε κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε με τον υπουργό Εξωτερικών της Αλγερίας Sabri Boukadoum στην Άγκυρα.
Ο ίδιος επανέλαβε ότι η Τουρκία είναι υπέρ της διαπραγμάτευσης για δίκαιη κοινή χρήση των υδάτων της Ανατολικής Μεσογείου.
Αυτά τα νησιά δεν μπορούν να οπλιστούν.
Μπορεί η Ελλάδα να έχει κάποιες δυνάμεις για εσωτερική ασφάλεια, αλλά αυτό έχει ένα όριο.
Εάν υπάρχουν εξοπλισμοί που υπερβαίνουν το όριο, η Ελλάδα θα χάσει,ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.
Με την άνευ όρων υποστήριξη της ΕΕ, η Ελλάδα λαμβάνει προκλητικά μέτρα κατά του διεθνούς δικαίου.
Δεν προσπαθούμε να αφαιρέσουμε τα δικαιώματα κανενός, ούτε όμως αφήνουμε σε κανέναν άλλο να καταπατήσει τα δικαιώματά μας.
Τέτοια βήματα θα βλάψουν την Ελλάδα.
«Η Ελλάδα προσπαθεί να μας προκαλέσει, και το αποτέλεσμα είναι επικίνδυνο.
Η Ελλάδα θα υποφέρει επίσης από αυτό», ανέφερε ο Cavusoglu.

Κομισιόν: Σαφές το μήνυμα προς την Τουρκία

Σαφές μήνυμα προς την Κομισιόν για την αποκλιμάκωση της ελληνοτουρκικής έντασης έχει απευθύνει η Κομισιόν.
«Η Ε.Ε. ήταν πολύ σαφής στην αλληλεγγύη της προς Ελλάδα και Κύπρο και πολύ σαφής όσον αφορά το τι αναμένει από την Τουρκία ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση», τόνισε ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής, Peter Stano.
Μάλιστα, επεσήμανε ότι γίνονται πολλές διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο ώστε να επιτευχθεί ο σκοπός αυτό.
«Ελπίζουμε οι Τούρκοι φίλοι και εταίροι μας να λάβουν υπ’ όψη το μήνυμα αυτό και να αρχίσουν να συμπεριφέρονται αναλόγως, ώστε να αποφύγουμε τα περιοριστικά μέτρα», πρόσθεσε.

Στη Μεσόγειο και το γαλλικό Charles de Gaulle

Η Γαλλία παραμένει στο πλευρό στην Ελλάδα κάτι που έχει αποδείξει και με τις πράξεις της.
Το γαλλικό αεροπλανοφόρο  Charles de Gaulle αναμένεται να καταπλεύσει άμεσα στην Ανατολική Μεσόγειο σε απροσδιόριστη αποστολή και με ισχυρή συνοδεία.
Μάλιστα η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Florence Parly, μιλώντας στο δίκτυο Εurope 1, προανήγγειλε ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου το αεροπλανοφόρο θα αποπλεύσει.
Για λόγους ασφαλείας δεν έχουν ανακοινωθεί περισσότερες λεπτομέρειες, ωστόσο στρατιωτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι το αεροπλανοφόρο θα βρίσκεται σε «ετοιμότητα μάχης», δηλαδή με πλήρες πολεμικό φορτίο το οποίο περιλαμβάνει πλήθος μαχητικών αεροσκαφών Rafale, ιπτάμενα ραντάρ και στρατηγικό οπλισμό πυραύλων μέγιστης ακτίνας δράσης, αντι-υποβρυχιακό οπλοστάσιο.
Η ανάπτυξη του γαλλικού πολεμικού ναυτικού έρχεται σε συνέχεια των δηλώσεων του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron, πως «η Τουρκία καταλαβαίνει μόνο από πράξεις».

Πολεμικό κλίμα καλλιεργούν τα τουρκικά ΜΜΕ

Εν τω μεταξύ, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης καλλιεργούν πολεμικό κλίμα, με τη Yeni Safak να θεωρεί ότι η Τουρκία έχει πλέον δικαίωμα επέμβασης σε ελληνικά νησιά.
Η εφημερίδα επικαλείται εκτιμήσεις ειδικών, βάσει των οποίων η Ελλάδα μεταφέροντας στρατιώτες στα νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς έχασε το δικαίωμα κυριαρχίας της.
Στο σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της με τίτλο «Δημιουργήθηκε δικαίωμα επέμβασης της Τουρκίας», η Yeni Safak αναφέρει ότι με βάση τους ειδικούς η παράνομη αποστολή στρατιωτών στα νησιά δίνει το δικαίωμα πολιτικής, νομικής και στρατιωτικής επέμβασης στην Τουρκία.
Image

Σε παραλήρημα ο σύμβουλος του Erdogan για θέμα εξωτερικής πολιτικής

Κάθε προηγούμενο ξεπέρασε ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, για θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Ειδικότερα, ο Mesut Hakki Casin έφτασε στο σημείο να αποκαλέσει τους Έλληνες νάνους και να πει ότι «οι στρατιώτες θα πεθάνουν από την πείνα».
«Η Ευρώπη έχει καταρρεύσει λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Στην Ευρώπη όλοι είναι άφραγκοι.
Κανείς δεν έχει χρήματα στις τσέπες του.
Εμείς βρήκαμε αέριο.
Οι Έλληνες όχι» υποστήριξε ο Kasin.
Στο στόχαστρο του μπήκε και η Γαλλία, που σημειώενται ότι έχει εκφράσει και εμπράκτως την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα.
«Η Γαλλία είναι άχρηστη.
Δεν μπορεί να πουλήσει τα προϊόντα της όπως το Ισραήλ.
Η Ελλάδα θα αγοράσει 18 πολεμικά αεροσκάφη, αλλά εμείς θα αγοράσουμε 200 αεροσκάφη.
Πρέπει να βλέπεις ποιος έχει το χρήμα.
Η Ελλάδα πεινάει.
Είμαι στο Νταλαμάν και συνέχεια προσγειώνονται και απογειώνονται αεροπλάνα.
Έχει παντού τουρίστες.
Κανείς δεν ταξιδεύει στην Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν τουρίστες.
Ούτε οι Τούρκοι δεν πηγαίνουν εκεί για ψάρια και ρακί.
Η Ελλάδα πεθαίνει από την πείνα.
Τους λυπάμαι τους Έλληνες.
Οι Έλληνες στρατιώτες στο Καστελόριζο θα πεθάνουν από την πείνα αν δεν φτάσουν σύντομα προμήθειες.
Κι αυτό γιατί το Καστελόριζο προμηθεύεται τρόφιμα από την Τουρκία.
Η Ελλάδα τα ξέρει όλα αυτά.
Παρακολουθώ τα ελληνικά ΜΜΕ που μεταδίδουν ότι η Τουρκία ενισχύει το Πολεμικό Ναυτικό της.
Ναι. η Τουρκία θα φτιάξει αεροπλανοφόρο και ελικοπτεροφόρο.  
Μάλιστα, τη Δευτέρα ο Πρόεδρος Erdogan μας είπε τα ευχάριστα νέα ότι η Τουρκία θα πάει στο Διάστημα.
Έτσι, εκτός από την ξηρά και την θάλασσα οι δυνάμεις μας θα κατακτήσουν και το Διάστημα.
Με το καταρτισμένο εργατικό δυναμικό της η Τουρκία θα μπει στις 10 ισχυρότερες οικονομίες στον κόσμο στα επόμενα 15 χρόνια» δήλωσε ο ίδιος.

Η απάντηση της Αθήνας στην τουρκική NAVTEX

Μετά και την τελευταία τουρκική  NAVTEX, το Oruc Reis θα συνεχίσει τις έρευνες του έως τις 12 Σεπτεμβρίου.
«Η Τουρκία συνεχίζει να εκπληρώνει πιστά το ρόλο του ταραξία και του παράγοντα αστάθειας στην περιοχή. Να αγνοεί εκκλήσεις για διάλογο και να κλιμακώνει τις προκλήσεις της.
Να αυτοεγκλωβίζεται στα αδιέξοδα των δικών της επιλογών.
Να υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή εξωθώντας τη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα» αναφέρει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και προσθέτει «Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται. Βασιζόμενη αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στους κανόνες καλής γειτονίας, θα συνεχίσει να επιδιώκει συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της με όλες τις χώρες της περιοχής.
Kαλούμε την Τουρκία να αποστεί από τα καθημερινά παραληρήματα στα οποία επιδίδεται και να εργαστεί για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής».

Διστακτική η Κομισιόν

Την ίδια στιγμή, όμως, η Κομισιόν παραμένει διστακτική όσον αφορά την επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία.
Έτσι, αρκείται στις εκκλήσεις για διάλογο με στόχο την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης και επισημαίνει μονότονα πια ότι οι κινήσεις της Τουρκίας προκαλούν ανησυχία στην ΕΕ.
Στο ίδιο κλίμα φαίνεται πως πραγματοποιήθηκε και η επικοινωνία του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Josep Borrell, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Borrell ενημέρωσε τον Cavusoglu για τις αποφάσεις του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και του επεσήμανε ότι «το κλίμα σε βάρος της Τουρκίας είναι παρά πολύ βαρύ».
Για την ιστορία σημειώνεται ότι η νέα τουρκική NAVTEX εκδόθηκε μετά την επικοινωνία Borrell Cavusoglu, κάτι που σημαίνει ότι όσο ο Erdogan βλέπει διστακτική την ΕΕ τόσο θα κλιμακώνει τις προκλήσεις...
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης