Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Θερμό επεισόδιο σχεδίαζε ο Erdogan - Γιατί είπαν «όχι» οι στρατηγοί - Τα βήματα του τουρκικού στρατού πριν τον... πόλεμο - Νέα παρέμβαση από ΗΠΑ

Θερμό επεισόδιο σχεδίαζε ο Erdogan - Γιατί είπαν «όχι» οι στρατηγοί - Τα βήματα του τουρκικού στρατού πριν τον... πόλεμο - Νέα παρέμβαση από ΗΠΑ
Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από τους στρατηγούς του να βυθίσουν ελληνικό πλοίο ή να καταρρίψουν ελληνικό πολεμικό αεροσκάφος
(upd6) Η πρόθεση της Τουρκίας για θερμό επεισόδιο ή ακόμα και στρατιωτική σύγκρουση με την Ελλάδα είναι έκδηλη.
Σε κάθε ευκαιρία ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο και όπως προκύπτει και από τις πληροφορίες που αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, δεν έχει διάθεση να μείνει μόνο στα... λόγια.
«Βυθίστε ελληνικό πλοίο ή καταρρίψτε μαχητικό» ζήτησε ο Erdogan από τους στρατηγούς του.
Πάντως, αξιωματούχος της Κομισιόν, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο «ατυχήματος» στην Ανατολική Μεσόγειο, επανέλαβε την πάγια θέση ότι η ΕΕ εστιάζει στην εξεύρεση λύσης που θα οδηγήσει αποκλιμάκωση της ελληνοτουρκικής έντασης.
Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ σε νέα παρέμβαση τους μέσω του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Mike Pompeo, ζήτησαν την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, καλώντας Ελλάδα και Τουρκία να βρουν διπλωματικές λύσεις.
Ωστόσο, ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt «επιτίθεται» στη Γαλλία για τη στήριξη που προσφέρει στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος αλλά και ότι αποστολή γαλλικών στρατευμάτων στη Μεσόγειο είναι επικίνδυνη.
Άλλωστε η διαφωνία της Γερμανίας για τη στάση της Γαλλίας δεν είναι κρυφή.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, σε πρόσφατες δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel, στη γαλλική θερινή προεδρική κατοικία, τόνισε ότι οι προσεγγίσεις Γαλλίας και Γερμανίας όσον αφορά την επίτευξη σταθερότητας στη Μεσόγειο δεν ήταν πάντα οι ίδιες στον τρόπο, αλλά ήταν συγκλίνουσες στη βούληση.
Από την πλευρά της, πάντως, η Ελλάδα έχει αρχίσει να θωρακίζεται εξοπλιστικά, με τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, να επικοινωνία με τη Γαλλίδα ομόλογο του για την αγορά των Rafale.

Τα βήματα του τουρκικού στρατού πριν τον... πόλεμο

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Die Welt, που επικαλείται στρατιωτικούς κύκλους της γειτονικής χώρας, ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από τους στρατηγούς του να βυθίσουν ελληνικό πλοίο εδώ και καιρό.
Οι στρατηγοί αρνήθηκαν να κάνουν κάτι τέτοιο και η επόμενη ιδέα ήταν να καταρριφθεί ένα ελληνικό πολεμικό αεροσκάφος.
Εκεί, ήταν και πάλι η ιδέα ο πιλότος να βγει από το αεροσκάφος και να σώσει την ζωή του.
Όπως προκύπτει από το δημοσίευμα, ο τουρκικός στρατός ακολουθεί μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία πριν τη σύγκρουση. Κι αυτός ήταν ο λόγος που αρνήθηκαν να βυθίσουν ελληνικό πλοίο ή να καταρρίψουν ελληνικό πολεμικό αεροσκάφος.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, λοιπόν, όταν προετοιμάζεται για πόλεμο, ο τουρκικός στρατός ακολουθεί μια ακολουθία βημάτων: πρώτα, μυστικές συζητήσεις με τα εμπλεκόμενα μέρη, στη συνέχεια διεξάγει ελιγμούς, ακολούθως έναν ακριβή ελιγμό πολέμου, προειδοποιητικά πυρά και μετά την επίθεση.
Η Τουρκία βρίσκεται επί του παρόντος στη φάση «ελιγμών πολέμου»: στα τέλη Αυγούστου, το ναυτικό της πήρε θέση.
Μάλιστα, το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα ξεκινήσει στρατιωτική άσκηση βορειοδυτικά της Κύπρου.
Ερμηνεύοντας τις κινήσεις Erdogan, η εφημερίδα γράφει -όπως μετέδωσε ο Σκάι- ότι η σταδιακή διαμάχη του για το φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο έχει μόνο έναν σκοπό: να εξασφαλίσει την εξουσία του και να ενώσει τους Τούρκους πίσω του.
Ο μετασχηματισμός της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η ανακάλυψη ενός φερόμενου προσοδοφόρου πεδίου φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα που είχε ήδη βρεθεί το 2004 και η κόντρα με την Ελλάδα: Όλα αυτά είναι ψηφιδωτά κομμάτια με τα οποία θέλει να αποσπάσει τον τουρκικό λαό από να στραφεί εναντίον του.
Και έτσι ο Erdogan προκαλεί με ρητορική πολέμου, ενώ το ναυτικό πηγαίνει βήμα προς βήμα προς μια στρατιωτική αντιπαράθεση με τον εταίρο του ΝΑΤΟ, Ελλάδα: «Δεν είμαστε έθνος με στρατό.
Ολόκληρο το έθνος μας είναι στρατός!» είπε σε ομιλία του  το Σαββατοκύριακο.
 Image

Handelsblatt: Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος, λάθος η παρουσία της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο

Στη διαμεσολαβητική προσπάθεια της Γαλλίας και της Γερμανίας και στην διαφορετική τακτική που ακολουθούν επικεντρώνεται η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
«H Τουρκία είναι ουσιαστικός εταίρος στην ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση, εταίρος στο ΝΑΤΟ και ακόμη ένας σημαντικός, περιφερειακός οικονομικός και στρατιωτικός παράγοντας.
Η αποστολή γαλλικών στρατευμάτων στη Μεσόγειο και στα ελληνικά νησιά είναι επομένως αφελής και επικίνδυνη και αυξάνει τον κίνδυνο ενός πολέμου.
Επομένως, η επίλυση της διαφοράς αποτελεί δοκιμασία για την ΕΕ.
Το Βερολίνο και το Παρίσι μπορούν μόνον από κοινού να επιτύχουν κάτι.
Η στρατηγική "Good Cop, Bad Cop" των Macron και Merkel μέχρι στιγμής προκάλεσε μόνο επιπλέον κλιμάκωση.
Δεν χρειάζεται περισσότερος στρατός στην περιοχή, αλλά περισσότερος διάλογος.
Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν να διαπραγματευτούν "όλες τις περιστάσεις".
Μια επίδειξη όπλων θα κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα», καταλήγει η Handelsblatt.

Κομισιόν: Εστιάζουμε στην εξεύρεση λύσης που θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης

Η ΕΕ εστιάζει στην εξεύρεση λύσης η οποία θα οδηγήσει στην αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο ανέφερε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Peter Stano, ερωτηθείς κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, αν υπάρχει σχέδιο Β, σε περίπτωση «ατυχήματος» στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Stano σημείωσε ότι «η πολιτική της ΕΕ στις εξωτερικές υποθέσεις πάντα ήταν ότι πρέπει να ακολουθούμε το σχέδιο Α.
Το σχέδιο Β είναι επί της ουσίας να αποφεύγουμε να έχουμε σχέδιο Β ή να αποφεύγουμε την κατάσταση στην οποία χρειάζεται σχέδιο Β».
«Εστιάζουμε λοιπόν πρόσθεσε στο να κάνουμε ό,τι μπορούμε, εστιάζουμε όλη μας την ενέργεια και την προσοχή, στο να επιτύχουμε μία λύση και να αποφύγουμε να κλιμακωθεί μία κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο σε κάτι που κανείς δε θέλει να δει.
Γιατί δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να δει μια ακόμη πιο δραματική κλιμάκωση και ένα ατυχές γεγονός.
Γι’ αυτό όλες οι προσπάθειες εστιάζουν στην αποκλιμάκωση και το διάλογο και αυτό συμβαίνει τώρα» τόνισε ο Stano.

Αποκλιμάκωση ζήτησε ο Pompeo

Την αποκλιμάκωση της ελληνοτουρκικής έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο ζητά, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Mike Pompeo.
Όπως μεταδίδει τα διεθνή πρακτορεία, ο Pompeo συνέστησε σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να αποσυρθούν από την Ανατολική Μεσόγειο και να αναζητήσουν διπλωματικές λύσεις.
Πάντως, η τοποθέτηση Pompeo προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση καθώς βάζει την Ελλάδα στο ίδιο κάδρο με την Τουρκία, από τη στιγμή που η Τουρκία είναι εκείνη που κλιμακώνει την ένταση σε καθημερινή βάση πλέον...

H επικοινωνία Παναγιωτόπουλου με Parly

H Ανατολική Μεσόγειο αλλά και το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνομιλίας του Έλληνας υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, με τη Γαλλίδα ομόλογο του, Florance Parly.
Ειδικότερα, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέλυσε στην Parly την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο με την τούρκικη παραβατικότητα, τις προκλήσεις και την παρουσία του Oruc Reis σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για 3η εβδομάδα.
Οι δυο υπουργοί συζήτησαν και για τα εξοπλιστικά και το ενδιαφέρον της Ελλάδας για απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών Rafale.
Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα η επικοινωνία μεταξύ των δύο υπουργών είναι τακτική, καταδεικνύοντας την προσέγγιση των δύο κρατών, ειδικά στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου.
«Είμαστε σε συζητήσεις με τη Γαλλία -και όχι μόνο- για να ενισχύσουμε τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας» δήλωσε στο Reuters, Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος και συμπλήρωσε ότι «σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει μια συζήτηση που περιλαμβάνει την αγορά αεροσκαφών».
Ο ίδιος αξιωματούχος επεσήμανε ότι δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας η Αθήνα έχει συμφωνήσει την αφορά 18 Rafale από τη Γαλλία.

Νέα καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων από το State Department

Σε νέα καταδίκη των τουρκικών ερευνών προχώρησε το State Department, τονίζοντας ότι οι κινήσεις της Άγκυρας αυξάνουν τις εντάσεις και αποσταθεροποιούν την περιοχή.
Στόχος της Ουάσιγκτον είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση και να επιστρέψουν όλα τα μέρη στο τραπέζι του διαλόγου και για αυτό ακριβώς τονίστηκε ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος μέσα από την επίδειξη ισχύος.
Την ίδια ώρα, το State Department ανακοίνωσε τη μερική άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων στη Κυπριακή Δημοκρατία.
Η συγκεκριμένη κίνηση γίνεται στο πλαίσιο του γνωστού Νόμου «EastMed Act» και θα έχει μερικό χαρακτήρα, καθώς η απαγόρευση για την πώληση όπλων που έχουν φονικό χαρακτήρα (lethal weapon) θα παραμείνει σε ισχύ.
 Η άρση του εμπάργκο αφορά το δημοσιονομικό έτος 2020-2021 και θα έχει τη δυνατότητα να ανανεωθεί.
Όπως εξήγησε το State Department, η αμερικανική διπλωματία κινείται στη γραμμή πράττοντας και βλέποντας και για αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν κάνει απότομες αλλαγές αλλά προχώρα βήμα-βήμα σε προσεκτικές κινήσεις.
Σε κάθε περίπτωση πάντως έσπευσε να διευκρινίσει, ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν συνδέεται με την Ελλάδα, την Τουρκία και το Αιγαίο, αλλά έχει να κάνει  με την στρατηγική αναβάθμιση της συνεργασίας με την Κύπρο, η οποία, όπως σημείωσε, θα λειτουργήσει ευεργετικά τόσο για την ίδια την περιοχή όσο και για τα εθνικά συμφέροντα ασφάλειας των ΗΠΑ.
Πάντως, ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία αποτέλεσε η απόφαση των ΗΠΑ για άρση του εμπάργο όπλων στην Κύπρο.
Ειδικότερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Mike Pompeo, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, τον ενημέρωσε ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να άρουν το εμπάργκο πώλησης όπλων που είχε επιβληθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία, όσον αφορά μη φονικούς εξοπλισμούς (non-lethal).
Η εξέλιξη προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Τουρκίας, με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να επισημαίνει ότι η απόφαση αυτή «δηλητηριάζει τις ελπίδες για ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο και είναι ασύμβατη με το πνεύμα της συμμαχίας».
Όπως υπογραμμίζει η ανακοίνωση: «Η απόφαση των ΗΠΑ για την άρση του εμπάργκο όπλων κατά της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης αγνοεί την ισότητα και την ισορροπία μεταξύ των δύο λαών στο νησί. Είναι βέβαιο ότι αυτή η απόφαση θα πλήξει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος».
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι, σε μια περίοδο εν εξελίξει προσπαθειών για μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ΗΠΑ λαμβάνουν μια τέτοια απόφαση που είναι ασύμβατη με το πνεύμα της συμμαχίας.
«Αναμένουμε από τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν την απόφασή τους και να υποστηρίξουν τις υπάρχουσες προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή», συμπληρώνει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση «η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα για την Κύπρο, θα λάβει αποφασιστικά τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων, σύμφωνα με τη νομική και ιστορική ευθύνη της».

Πιο κοντά στο Καστελόριζο το Oruc Reis

Εν τω μεταξύ μετά και την τελευταία τουρκική NAVTEX το Orus Reis θα πλησιάσει ακόμα περισσότερο το Καστελόριζο.
«Συνεχίζει την αποστολή του: Το Oruc Reis θα κάνει έρευνες μέχρι τη Ρόδο και το Καστελόριζο» είναι και ο τίτλος της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak.
Όπως αναφέρεται, έως σήμερα έχει ερευνηθεί μία θαλάσσια περιοχή μεγαλύτερη των 2.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ στόχος είναι να φτάσει τα 15.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
«Το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, χωρίς να επηρεάζεται από την κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, συνεχίζει τις δραστηριότητές του.
Tο πλοίο το οποίο μέχρι τώρα έχει ερευνήσει μία περιοχή μεγαλύτερη από 2.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα θα συνεχίσει τα καθήκοντά του.
Στη δεύτερη και τρίτη φάση των εργασιών του θα χαράξει την πορεία του προς το βορρά και θα ερευνηθούν συνολικά 15.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα μέχρι εκεί που τελειώνουν τα χωρικά ύδατα Καστελόριζου και Ρόδου», αναφέρει το δημοσίευμα.
Image
 
Le Figaro για Erdogan: Ο Σουλτάνος αναζητά διαρκώς νέους εχθρούς

Μη ικανοποιημένος με την ανάκτηση της Αγίας Σοφίας για να τη μετατρέψει σε τζαμί, ο νεοσουλτάνος, Rejep Tayyip Erdogan, θέλει τώρα να εκδικηθεί τη ναυμαχία της Ναυπάκτου; διερωτάται ο Philippe Gélie, σε σχετικό αφιέρωμα της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro.
Επιπλέον, όπως αναφέρει: «Το ναυτικό του παρελαύνει στην ανατολική Μεσόγειο κανονιοβολώντας, σε μια εποχή που οι εντάσεις με την Ελλάδα βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους.
Οι δύο γειτονικές χώρες, ιστορικοί αντίπαλοι, αγωνίζονται για την εκμετάλλευση πλούσιων υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αναζωπυρώνοντας μια αρχαία διαμάχη, για την έκταση των αντίστοιχων ηπειρωτικών εδαφών τους.  
Στα ανοιχτά της Κύπρου, οικονομικά οφέλη και θέματα κυριαρχίας δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.
“Η παραμικρή σπίθα θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια καταστροφή”, προειδοποιεί ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών  Heiko Maas».
«Πρόκειται να γίνουμε μάρτυρες του πρώτου πολέμου, δύσκολα νοητό, μεταξύ δύο μελών του ΝΑΤΟ;», είναι το δεύτερο ερώτημα που θέτει ο αρθρογράφος, προσθέτοντας ότι o Erdogan «προκαλεί στους Ευρωπαίους να είναι έτοιμοι να "θυσιάσουν" όσους "μάρτυρες" και αυτός».
Σύμφωνα με τον Gélie, o εθνικιστικός λαϊκισμός ισλαμιστικού τύπου του Τούρκου προέδρου «τον ωθεί συνεχώς να κάνει νέους εχθρούς, μεταξύ των οποίων οι Έλληνες και Γάλλοι "άπληστοι και ανίκανοι ηγέτες" εμφανίζονται τώρα σε εξέχουσα θέση».
figaro-frontpage
Ανησυχία στις Βρυξέλλες

Τις τελευταίες ημέρες φαίνεται πως υπάρχει έντονη ανησυχία στις Βρυξέλλες για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Άλλωστε, αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε χθες ότι στο παρασκήνιο διεξάγονται διαβουλεύσεις ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση της ελληνοτουρκικής έντασης.
Πάντως, όπως μετέδωσε το Open, σχετικά με την εντολή Erdogan «για να το γνωρίζει η εφημερίδα Die Welt και να επικαλείται τουρκικές στρατιωτικές πηγές, είναι πάρα πολύ πιθανό οι μυστικές υπηρεσίας της Γερμανίας, της Γαλλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών να γνωρίζουν τις τουρκικές μεθοδεύσεις.
Γι' αυτό ακούμε συχνά τις τελευταίες μέρες πως υπάρχει μεγάλη ανησυχία στην Ευρώπη για θερμό επεισόδιο.
Για αυτό υπάρχει η μεγάλη κινητοποίηση της Γαλλίας που στέλνει αεροπλανοφόρο στην ανατολική Μεσόγειο.
Γι' αυτό και βλέπουμε και τη στροφή της Γερμανίας απέναντι στην Τουρκία που επιλέγει αν σκληρύνει τη στάση της.
Για αυτό είδαμε και τις προειδοποιήσεις για τις κυρώσεις.
Όλοι στην Ευρώπη φαίνεται πως γνωρίζουν τα τρελά σχέδια του Erdogan γνωρίζουν πως πάμε για πόλεμο, πως βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από το θερμό επεισόδιο, επειδή ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να στηρίξει την εξουσία του τα επόμενα χρόνια».

www.bankingnews.gr

Pompeo, ζήτησαν την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, καλώντας Ελλάδα και Τουρκία να βρουν διπλωματικές λύσεις.

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης