Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στα 18,12 δισ. οι προσφορές στην (βιαστική) επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου, με επιτόκιο 1,21% - Αντλήθηκαν 2,5 δισ. - Σταϊκούρας: Ψήφος εμπιστοσύνης

Στα 18,12 δισ. οι προσφορές στην (βιαστική) επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου, με επιτόκιο 1,21% - Αντλήθηκαν 2,5 δισ. - Σταϊκούρας: Ψήφος εμπιστοσύνης
H Ελλάδα προχωρά στην επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου (re-opening) που εξέδωσε η Ελληνική Δημοκρατία στις 18 Ιουνίου με επιτόκιο 1,5%
(upd8) Στα 18,2 δισ. έφθασαν οι συνολικές προσφορές στην επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου που δημοπράτησε σήμερα, 2 Σεπτεμβρίου 2020, το ελληνικό Δημόσιο υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό 7,28 φορές.
Το ελληνικό δημόσιο άντλησε 2,5 δισεκ. ευρώ  με επιτόκιο 1,2150% έναντι εκτίμησης του bankingnews για 1,18% με 1,20%.
Να σημειωθεί ότι αναμενόταν έκδοση 3ετούς ή 5ετούς διάρκειας αρχές Σεπτεμβρίου και όχι επανέκδοση 10ετούς.
Το ελληνικό δημόσιο βιαστικά επιχείρησε να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές πριν από την δημοσιοποίηση των στοιχείων για το ΑΕΠ του β΄ τριμήνου 2020 που θα ανακοινωθεί αύριο 3 Σεπτεμβρίου 2020.
Να σημειωθεί ότι αναμένεται ύφεση -15,5% με 16,3% στο β΄ τρίμηνο και συνολικά στο έτος -8% με -9%.
Ανάδοχοι - συντονιστές της έκδοσης είναι οι Barclays, Citi, IMI-Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale.
Πρόκειται για επανέκδοση - άνοιγμα των υφιστάμενων ομολόγων λήξεως 18 Ιουνίου 2030 (ISIN GR0124036709).

Σταϊκούρας για έκδοση 10ετους ομολόγου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από τους επενδυτές - Δανειστήκαμε με το χαμηλότερο επιτόκιο διαχρονικά

Την εκτίμηση πως παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, η επενδυτική κοινότητα δείχνει εμπιστισύνη στην Ελλάδα, ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας αναφερόμενος στην έκοδη του 10ετους ομολόγου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Σήμερα, η Ελλάδα κατέγραψε άλλη μία σημαντική επιτυχία στον στίβο των αγορών.
Για 3η φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, η διεθνής επενδυτική κοινότητα επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της στην ελληνική οικονομία.
Η χώρα δανείστηκε, με το χαμηλότερο κόστος που έχει επιτευχθεί ποτέ στις εκδόσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.
Συγκεκριμένα, μέσω της έκδοσης 10ετούς ομολόγου, άντλησε 2,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο περίπου στο 1,2%.
Το χαμηλότερο επιτόκιο διαχρονικά, ανεξαρτήτως διάρκειας έκδοσης.
Επίσης, πολύ σημαντική είναι η μεγάλη ζήτηση και η καλή ποιότητα της σημερινής έκδοσης.
Αυτή καλύφθηκε, στη συντριπτική πλειοψηφία της, από ξένα χαρτοφυλάκια και θεσμικούς επενδυτές.
Γι’ αυτούς τους λόγους, συγχαίρω θερμά τον ΟΔΔΗΧ για τη μεθοδική και σοβαρή δουλειά του.
Όλα τα παραπάνω συνιστούν ισχυρή έμπρακτη απόδειξη ότι οι αγορές αναγνωρίζουν το συνεκτικό οικονομικό σχέδιο της Κυβέρνησης και την αποτελεσματική εφαρμογή του για την αντιμετώπιση των δυσμενών οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών  της πανδημίας.
Και επικροτούν την ολιστική στρατηγική που χαράσσει για την ταχύτερη δυνατή ανάταξη της οικονομίας, ώστε η χώρα να επιτύχει ισχυρή, βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη.
Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας.
Έχουμε συναίσθηση ότι οι δυσκολίες είναι πολλές και μεγάλες, αλλά είναι στο χέρι μας να τις υπερβούμε.
Και θα τις ξεπεράσουμε, με πίστη στις δυνάμεις μας, με μεθοδικότητα και σκληρή δουλειά».

Σταϊκούρας: Το επιτόκιο θα είναι χαμηλότερο από οποιαδήποτε άλλη έκδοση 10ετούς ομολόγου

«Φαίνεται να επιτυγχάνονται και οι τρεις στόχοι της κυβέρνησης στο πεδίο της έκδοσης ομολόγου», ανέφερε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, αναφερόμενος στο ύψος των προσφορών, το επιτόκιο και στην ποιότητα των ενδιαφερόμενων επενδυτών. Εκτίμησε, καθώς ακόμη δεν είχε διαθέσιμα όλα τα στοιχεία, πως «το επιτόκιο λογικά θα είναι χαμηλότερο από οποιαδήποτε άλλη έκδοση 10ετούς ομολόγου έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια».
Αναφέρθηκε στην έγκριση  2,7 δισ. ευρώ μέσα από το πρόγραμμα SURE.
«Θα αξιοποιηθούν για πρωτοβουλίες που έχουμε ήδη αναλάβει ή που θα αναλάβουμε» για την τόνωση της αγοράς εργασίας, επεσήμανε
Για το πακέτο των μέτρων στήριξης επισήμανε ότι υπάρχει σχεδιασμός σε δύο επίπεδα το μακροπρόθεσμο και το βραχυπρόθεσμο για το διάστημα της υγειονομικής κρίσης της οποίας «την έκταση και την ένταση δεν ξέρουμε» είπε, επαναλαμβάνοντας ότι κάθε εβδομάδα αλλάζουν τα δεδομένα.
Για το προσωρινό μέτρο του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ είπε πως το αν θα επεκταθεί εξαρτάται από την έκταση της υγειονομικής κρίσης. Εξήγησε πως η συμφωνία σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο είναι πως μπορεί κάθε χώρα να δαπανήσει πόρους πάνω σε τέσσερις συγκεκριμένους άξονες όσο διαρκεί ο κορωνοϊός.
Δηλαδή στους άξονες των δαπανών για τη δημόσια υγεία, για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, για την ενίσχυση των εργαζομένων και για την κοινωνική συνοχή.

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δανείστηκε με τη χαμηλότερη απόδοση στην ιστορία της - Χαιρετίζουμε την ψήφο εμπιστοσύνης

«Η Ελλάδα σήμερα δανείστηκε με τη χαμηλότερη απόδοση στην ιστορία της σε οποιαδήποτε λήξη ομολόγων.
Στο νέο άνοιγμα του 10ετους ομολόγου άντλησε 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο γύρω στο 1,2%.
Ενάντια σε μια παγκόσμια πανδημία, χαιρετίζουμε την ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελληνική Δημοκρατία», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτηση στο twitter, αργά το απόγευμα στα αγγλικά, για τη σημερινή επανέκδοση 10ετους ομολόγου.
«Greece today borrowed at the lowest yield ever in its history for any bond maturity.
The re-opening of the 10-year bond raised Euro2.5 billion at a rate of about 1.2%.
Against a global pandemic, we salute the vote of confidence in the Hellenic Republic.».
 
Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews.gr

Τρέχοντας στις αγορές σήμερα με επανέκδοση 10ετούς.... πριν τα μαύρα στοιχεία για την ύφεση στο β΄ τρίμηνο 2020 στις 3/9

Απότομη αύξηση των επιτοκίων θέλησε να αποφύγει η κυβέρνηση, βγαίνοντας σήμερα 2 Σεπτεμβρίου 2020 στις αγορές μία μέρα νωρίτερα από την ανακοίνωση των στοιχείων για την ύφεση στο δεύτερο φετινό τρίμηνο, όπου η πτώση στο ΑΕΠ θα είναι τρομακτική.
Τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο Πέμπτη από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα δείχνουν συρρίκνωση σε ποσοστό πάνω από 15%.
Αν και στο υπουργείο Οικονομικών εμμένουν στην πρόβλεψη για ύφεση 7,9% με βάση το δυσμενές σενάριο για το σύνολο του 2020, τα μηνύματα από νευραλγικούς κλάδους όπως ο τουρισμός και η εστίαση προοιωνίζονται απώλειες πολύ μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες παραπέμποντας σε βαθύτερη ύφεση.
Στον τουρισμό οι εισπράξεις κινούνται μόλις στο 20% των περυσινών, ενώ η αρχική απαισιόδοξη εκτίμηση τοποθετούσε τον πήχη στο 40%, και στην εστίαση σε μέσα επίπεδα η τρύπα στα έσοδα κυμαίνεται στο 50%.
Η γκρίζα αυτή κατάσταση στην οικονομία υποχρεώνει το οικονομικό επιτελείο να βγει εσπευσμένα στις αγορές πριν οι επενδυτές στήσουν το δικό τους παιχνίδι με τα επιτόκια, ανεβάζοντας σε μεγαλύτερα επίπεδα το κόστος δανεισμού για το ελληνικό Δημόσιο.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους έδωσε εντολή στους έξι αναδόχους (Barclays, Citi, IMI-Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale) να βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις των ξένων θεσμικών για ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία - μολονότι η τελευταία δέχεται ισχυρό ράπισμα από τον κορωνοϊό.
Οι έξι τράπεζες θα προχωρήσουν στην επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου (re-opening) που εξέδωσε η Ελληνική Δημοκρατία στις 18 Ιουνίου με επιτόκιο 1,5%, με στόχο την άντληση 1,5 με 2 δισ. ευρώ.
Είναι μία κίνηση που στοχεύει στην αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων τα οποία στο υπουργείο Οικονομικών παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα δεδομένου του νέου πακέτου μέτρων που απαιτούνται για τη στήριξη της οικονομίας.
Η χρηματοδότηση δεν είναι εύκολη υπόθεση για το οικονομικό επιτελείο, που προσπαθεί να μην τρώει από τα έτοιμα ώστε να μη βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο το επόμενο διάστημα.
Με δεδομένο ότι η έξαρση της πανδημίας ανεβάζει τον λογαριασμό για το Δημόσιο, καθώς εκτιμάται ότι θα χρειαστούν πρόσθετες παρεμβάσεις για τη στήριξη της οικονομίας ύψους 4 δισ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να ενισχύσει τη χρηματοδοτική δύναμη πυρός και τη ρευστότητα του Δημοσίου χωρίς να «ξεφουσκώσει» το μαξιλάρι των ταμειακών διαθεσίμων που ανέρχεται σε 34,7 δισ. ευρώ από 37,5 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάρτιο. «Βγήκαμε στις αγορές και θα ξαναβγούμε με επιτυχία» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφερόμενος στους τρόπους ενίσχυσης των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας.
Πέραν του νέου πακέτου για την αναχαίτιση της κρίσης από τον κορονοϊό θα χρειαστούν περίπου 1,2 δισ. ευρώ για την καταβολή των αναδρομικών για τις κύριες συντάξεις με βάση την απόφαση του ΣτΕ, ενώ ο τρίτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής για την παροχή φτηνών δανείων σε πληττόμενες επιχειρήσεις, που αναμένεται να ανοίξει μέσα στον Σεπτέμβριο, θα κοστίσει στα κρατικά ταμεία περισσότερα από 1 δισ. ευρώ.
Η νέα έξοδος στις αγορές συνδέεται παράλληλα και με το γεγονός ότι η «πρωτογενής» ζημία στον προϋπολογισμό είναι μεγαλύτερη από τις προβλέψεις, ξεπερνώντας ήδη τα 8,5 δισ. ευρώ, ενώ η εισροή πόρων από τα κοινοτικά ταμεία καθυστερεί.
Στο δημοσιονομικό μέτωπο, η πτώση της κατανάλωσης και η καθίζηση του τζίρου στην αγορά επιδεινώνουν την υστέρηση των φορολογικών εσόδων, πράγμα που σε συνδυασμό με τη διόγκωση των δαπανών εντείνει τους κραδασμούς στον προϋπολογισμό.
Επισημαίνεται ότι στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 7,463 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,166 δισ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 1,763 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2019. Δηλαδή η συνολική απόκλιση στο πρωτογενές ισοζύγιο ανήλθε σε 8,629 δισ. ευρώ.
Το έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού εκτινάχθηκε στα 10,915 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 2,086 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2020 στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού και ελλείμματος 1,868 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης