Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεννηματά προς ΓΣΕΒΕΕ: Χρειάζονται γενναίες και στοχευμένες παρεμβάσεις για τους μικρομεσαίους

Γεννηματά προς ΓΣΕΒΕΕ: Χρειάζονται γενναίες και στοχευμένες παρεμβάσεις για τους μικρομεσαίους
Επίκεντρο της συνάντησης αποτέλεσαν τα προβλήματα των ΜμΕ μέσα στην κρίση και οι προτάσεις του ΚΙΝΑΛ για την αξιοποίηση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης
Με την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, κα. Φώφη Γεννηματά συναντήθηκαν σήμερα 2 Σεπτεμβρίιου, στα γραφεία του ΚΙΝΑΛ στη Βουλή, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργος Καββαθάς και ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Αθανάσιος Νικολόπουλος.
Στην συνάντηση συμμετείχαν οι βουλευτές, κ.κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, Κώστας Σκανδαλίδης, Μιχάλης Κατρίνης και οι γραμματείς των τομέων, κ.κ. Γ. Κουτσούκος, Α. Πόντας και Σ. Κομνηνός.
Επίκεντρο της συνάντησης αποτέλεσαν τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσα στην κρίση και οι προτάσεις του ΚΙΝΑΛ για την αξιοποίηση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης και στην ευρύτατη συζήτηση που ακολούθησε συζητήθηκαν συνοπτικά τα ακόλουθα θέματα:
• Η γενική κατάσταση της οικονομίας, η συρρίκνωση του ΑΕΠ, των εξαγωγών και του λιανικού εμπορίου και ο αποπληθωρισμός ως πολύ ανησυχητικές ενδείξεις.
• Η έλλειψη ρευστότητας ως μείζον θέμα για την επιβίωση των επιχειρήσεων.
• Το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής που αποτέλεσε μεν το μοναδικό αποτελεσματικό μέτρο, αλλά δυστυχώς το ποσό που διατέθηκε δεν ήταν επαρκές.
Πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ είναι στη βάση της συσσωρευμένης εμπειρίας, ο τρίτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής που θα ενεργοποιηθεί τον Σεπτέμβριο, να εφαρμοστεί με νέα, διαφορετικά κριτήρια.
Πιο συγκεκριμένα, να χορηγηθεί σε συνάρτηση κι ως ποσοστό του κύκλου εργασιών του 2019 και με ανώτατο όριο (χορήγηση).
• Οι συστημικές τράπεζες, οι οποίες εξακολουθούν να αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Η απροθυμία τους να ανταποκριθούν στα αιτήματα χιλιάδων επιχειρήσεων, ακόμη και υπό τις σημερινές συνθήκες έκτακτης ανάγκης, επιβάλλει την ενεργοποίηση του πραγματικού ρόλου της Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα πρέπει να λειτουργήσει προς όφελος των μικρών επιχειρήσεων κι όχι όπως λειτουργεί σήμερα σαν ΕΤΕΑΝ, χρηματοδοτώντας τα προγράμματα των τραπεζών.
• Η φτωχοποίηση των εργαζομένων και η αύξηση της ανεργίας που δεν μπορεί να συνεχιστεί.
• Το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ που απέτυχε παρά τις τέσσερις βελτιώσεις που μεσολάβησαν.
Φαίνεται από τον μικρό αριθμό των επιχειρήσεων που εντάχθηκαν σε σχέση με όσες επλήγησαν.
Απαιτείται έστω και τώρα ένα πρόγραμμα που θα διαμορφωθεί με φορείς που έχουν γνώση των πραγματικών συνθηκών και θα στηρίζει πραγματικά την εργασία και όχι την ανεργία, ούτε την υποαπασχόληση.
• Η αύξηση του ιδιωτικού χρέους ως αποτέλεσμα της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης, της εξαιρετικά βίαιης μείωσης εισοδημάτων και του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με απλή χρονική μετάθεση των υποχρεώσεων φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.
Απαιτείται, πέραν εκείνων των υποχρεώσεων που συμπεριελήφθησαν στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και σε Νόμους, να ρυθμιστούν και όσες γεννήθηκαν εντός της πανδημίας και είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν στο σημερινό περιβάλλον βαθιάς ύφεσης.
• Η ιδιαίτερη προσοχή που πρέπει να δοθεί στην ρύθμιση των 120 δόσεων προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, η οποία έδωσε την ευκαιρία σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις να επανέλθουν στην κανονικότητα.
Το πάγωμα του χρόνου από την έναρξη της πανδημίας για αυτές μέχρι την 31/12/2020 και η επαναφορά των ρυθμισμένων οφειλών από 31/1/2021 αφενός δεν διαταράσσει την κουλτούρα πληρωμών και αφετέρου στηρίζει τις επιχειρήσεις που προσπαθούν μετά από την δεκαετή κρίση και την πανδημία να συνεχίσουν απρόσκοπτα την λειτουργία τους διατηρώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας.
• Ο αναγκαίος εκσυγχρονισμός του πτωχευτικού δικαίου με την νομοθέτηση της έγκαιρης προειδοποίησης και δεύτερης ευκαιρίας (που αποτελεί στην ουσία εφαρμογή του προγράμματος Early Warning που πιλοτικά λειτούργησε το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ), το σχέδιο Νόμου για τον νέο πτωχευτικό δίκαιο φέρνει σε εξαιρετικά ευάλωτη θέση τους επαγγελματίες – εμπόρους και βιοτέχνες που έχουν δανειοδοτηθεί με προσημείωση ή υποθήκη της πρώτης κατοικίας που παύει να προστατεύεται.
• Η μείωση 40% του ενοικίου μέχρι 31/12/2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης