Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ καταδικάζουν τη δηλητηρίαση του Alexei Navalny με Novichok

ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ καταδικάζουν τη δηλητηρίαση του Alexei Navalny με Novichok
Η Καγκελάριος Merkel παίρνει θέση για την υπόθεση Navalny
(upd) Θέση για την πολύκροτη υπόθεση του επικεφαλής της ρωσικής αντιπολίτευσης Alexei Navalny, πήρε επίσημα η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, μετά και την τοποθέτηση του εκπρόσωπου Stephen Seibert.
Η κ. Merkel ανέφερε πως ο Alexei Navalny ήταν θύμα μιας «απόπειρας δολοφονίας με δηλητηρίαση», στόχος της οποίας ήταν να τον σιωπήσει.
Τα τεστ που έγιναν από ένα γερμανικό στρατιωτικό εργαστήριο έδειξαν ότι ο Alexei Navalny δηλητηριάστηκε με ουσία τύπου Novichok, το οποίο χρησιμοποιούνταν από τη σοβιετική εποχή.
Ακολούθως, η καγκελάριος δήλωσε ότι υπάρχουν «πολύ σοβαρά ερωτήματα που μόνο η ρωσική κυβέρνηση μπορεί να απαντήσει και πρέπει να απαντήσει».
Η κ. Merkel πραγματοποίησε σύσκεψη με τους υπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Άμυνας, Οικονομικών και αξιωματούχους της καγκελαρίας, για να αναλύσουν την εξέλιξη της υπόθεσης Alexei Navalny και να προγραμματίσουν τα επόμενα βήματα της Γερμανίας.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της καγκελάριου, δήλωσε ότι οι δοκιμές από ειδικό γερμανικό στρατιωτικό εργαστήριο απέδειξαν την παρουσία «νευροτοξικού παράγοντα τύπου Novichok».
«Κατόπιν αιτήματος του Charite University Clinic Berlin, ένα εργαστήριο της Bundeswehr διενήργησε τοξικολογικές εξετάσεις στα δείγματα του Alexei Navalny.
Τα αποτελέσματα παρείχαν αναμφισβήτητα στοιχεία ότι ο Navalny δηλητηριάστηκε από νευροτοξικό παράγοντα τύπου Νοβιτσόκ», ανέφερε ο Stephen Seibert.
Ο κ. Seibert υποστήριξε πως η γερμανική κυβέρνηση θα ενημερώσει τους συμμάχους της σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ για τα ευρήματά της, ενώ θα αποφασίσουν από κοινού για τη στάση που θα κρατήσουν απέναντι στη Ρωσία.
Ο 44χρονος επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Ρωσία, ασθένησε μέσα στο αεροσκάφος που θα τον μετέφερε από τη Σιβηρία στην Μόσχα, ωστόσο εισήχθη τελικά σε νοσοκομείο της πόλης Ομσκ σε κωματώδη κατάσταση τον περασμένο μήνα.
Στη συνέχεια, ειδικά διαμορφωμένο αεροπλάνο τον μετέφερε σε νοσοκομείο στο Βερολίνο για να συνεχίσει τη θεραπεία του.
Στο μεταξύ, η Μόσχα απαντώντας στους γερμανικούς ισχυρισμούς, ανέφερε πως περιμένει την απάντηση του Βερολίνου στο αίτημα του Ρώσου εισαγγελέα.
«Περιμένουμε απάντηση στο αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσίας σχετικά με την κατάσταση γύρω από τον Navalny», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, σε σχόλιό του για τη δήλωση της γερμανικής κυβέρνησης.
Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov υπογράμμισε με δηλώσεις στο πρακτορείο Sputnik, πως το Βερολίνο δεν ενημέρωσε τη Μόσχα για τα συμπεράσματά της σχετικά με τη «δηλητηρίαση του Navalny με το Novichok» και ότι η Ρωσία δεν έχει λάβει τέτοιες πληροφορίες.
Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας σκοπεύει, σύμφωνα με τον Stephen Seibert, να ενημερώσει τον Ρώσο πρεσβευτή στο Βερολίνο, για τα αποτελέσματα εργαστηριακών αποτελεσμάτων του Navalny.

ΝΑΤΟ: «Σοκαριστική» η δηλητηρίαση του Alexei Navalny - Να γίνει έρευνα

Ο Γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg καταδίκασε τη «σοκαριστική» δηλητηρίαση του Alexei Navalny με τον νευροτοξικό παράγοντα από την ομάδα του Novichok και κάλεσε τη Ρωσία να ερευνήσει την υπόθεση.
"Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο Alexei Navalny έπεσε θύμα μιας επίθεσης με έναν νευροτοξικό παράγοντα τύπου Novichok.
Είναι σοκαριστικό, και το καταδικάζω απερίφραστα", δήλωσε.

Ανησυχεί ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε «ιδιαίτερα ανήσυχος» για τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων του Alexei Navalny, που πραγματοποιήθηκαν στη Γερμανία και έδειξαν ότι ο Ρώσος επικριτής του Κρεμλίνου δηλητηριάστηκε.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν πολύ από τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα.
Η δηλητηρίαση του Alexei Navalny είναι απολύτως μια καταδικαστέα πράξη», ανέφερε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.
«Η Ρωσία έχει ήδη χρησιμοποιήσει τον νευροτοξικό παράγοντα Novichok στο παρελθόν», τόνισε, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον θα συνεργαστεί με τους συμμάχους της «για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι στη Ρωσία».

Καταδικάζει και ο Γάλλος ΥΠΕΞ

Στο μεταξύ, και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean Yves Le Drian καταδίκασε τη χρήση της σοβιετικού τύπου νευροτοξικής ουσίας Novichok για την δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου Alexei Navalny, ο οποίος νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση στο Βερολίνο.
«Θέλω να καταδικάσω με τον πιο απερίφραστο τρόπο τη σοκαριστική και ανεύθυνη χρήση μιας τέτοιας ουσίας», δήλωσε ο κ. Le Drian σε ανακοίνωσή του.

Weber: Η υπόθεση Navalny «δηλητηριάζει» τις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας

«Μετά την αποδεδειγμένη δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου Alexei Navalny με έναν νευροτοξικό παράγοντα, υπάρχει ένα τεράστιο πρόσθετο βάρος στις σχέσεις με τη Ρωσία.
Η ευρωπαϊκή και δυτική κοινότητα αξιών πρέπει να αντιδράσουν σε αυτό με ενιαίο και αποφασιστικό τρόπο», τόνισε ο επικεφαλής της ομάδας του Eυρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωκοινοβούλιο και αντιπρόεδρος του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος (CSU) της Βαυαρίας, Manfred Weber, σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του Δημοσιογραφικού Ομίλου Funke η οποία θα δημοσιευτεί αύριο Πέμπτη.
«Η αποδεδειγμένη δηλητηρίαση του Alexei Navalny πρέπει να καταστήσει σαφές στον καθένα ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι στη Ρωσία διατρέχουν κίνδυνο με κάθε τρόπο.
Είναι πολύ απίθανο να αποτελούν συμπτώσεις οι δολοφονίες, οι δηλητηριάσεις και οι απειλές κατά αντιπολιτευόμενων Ρώσων και δημοσιογράφων.
Πρόκειται για συστηματικές ενέργειες.
Η δηλητηρίαση του Alexei Navalny πρέπει να συζητηθεί άμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η ρωσική ηγεσία οφείλει μια γρήγορη, αξιόπιστη και άμεση έρευνα», τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης