Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τι κρύβεται πίσω από τις τουρκικές NAVTEX στην Αν. Μεσόγειο; - Ο καθορισμός της θαλάσσιας δικαιοδοσίας χωρίς πόλεμο με 3 ερευνητικά πλοία

Τι κρύβεται πίσω από τις τουρκικές NAVTEX στην Αν. Μεσόγειο; - Ο καθορισμός της θαλάσσιας δικαιοδοσίας χωρίς πόλεμο με 3 ερευνητικά πλοία
Η Τουρκία δεν μπορεί να προχωρήσει σε απονενοημένη πράξη που είναι ο πόλεμος θα ήταν αυτοκτονία για τα συμφέροντα της και την οικονομία της
Τι κρύβεται πίσω από την στρατηγική της Τουρκίας με τις συνεχείς NAVTEX στην Ανατολική Μεσόγειο;
Το σύστημα NAVTEX (NAVigational TEleX), είναι μια διεθνής αυτοματοποιημένη υπηρεσία άμεσης εκτύπωσης μεσαίας συχνότητας για την διάδοση προειδοποιήσεων και προβλέψεων πλοήγησης και μετεωρολογίας, καθώς και επειγουσών πληροφοριών για την ασφάλεια στη θάλασσα (MSI) σε πλοία.
Το θέμα αυτό αναλύει το φιλοτουρκικό Dogu Akteniz Politik παρουσιάζει την τουρκική θέση αλλά έχει σημασία να ξέρουμε πως αντιλαμβάνονται οι τούρκοι τις εξελίξεις και να κατανοήσουμε κοινώς που το πάνε…
Το bankingnews το οποίο τους τελευταίους μήνες παρουσιάζει πολύ αναλυτικά θέματα άμυνας – διπλωματίας και γεωστρατηγικά θέματα με επίκεντρο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία δεν θέλει πόλεμο.
Προφανώς χρησιμοποιεί παράνομα μέσα, προφανώς παραβιάζει τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα και δικαιοδοσίες... και χωρίς καμία αμφιβολία είναι συστηματικός παραβάτης… αλλά η Τουρκία δεν σχεδιάζει πόλεμο.
Ήταν έκπληξη το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίας Welt που έκανε λόγο για σχέδιο πολέμου που απετράπη… η Τουρκία δεν μπορεί να προχωρήσει σε απονενοημένη πράξη που είναι ο πόλεμος θα ήταν αυτοκτονία για τα συμφέροντα της και την οικονομία της.
Η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει το Oruç Reis, Barbaros Hayreddin Paşa και Yavuz και θα συνεχίσει τις έρευνες στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο

Πως αξιολογούν οι τούρκοι τα δεδομένα;

Το Navtex (Navigational Telex) είναι ένα σύστημα επικοινωνίας που παρέχει αυτόματα γραπτές πληροφορίες στους ναυτικούς σχετικά με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, τις πληροφορίες πλοήγησης, τον επείγοντα χαρακτήρα, την ασφάλεια και τις περιοχές όπου γίνονται έρευνες ή στρατιωτικές ασκήσεις στην θάλασσα.
Οι Ναυτικές Δυνάμεις προειδοποιούν να μην εισέλθουν σε αυτές τις περιοχές άλλα πλοία… ανακοινώνοντας εκ των προτέρων τις πληροφορίες της εκπαίδευσης και των ασκήσεων που θα πραγματοποιηθούν.
Η Navtex είναι μέρος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) και του Παγκόσμιου Συστήματος Θαλάσσιου Κινδύνου και Ασφάλειας (GMDSS).
Η αποστολή γραπτών μηνυμάτων καθιστά δυνατή την επεξεργασία του μηνύματος.

Η στρατηγική της Τουρκίας μέσω NAVTEX

Οι ανακοινώσεις Navtex… στα τουρκικά χωρικά ύδατα εκδίδονται από τη διεύθυνση διοίκησης ναυτικών δυνάμεων ναυσιπλοΐας, υδρογραφίας από τους σταθμούς της Αττάλειας, της Samsun, της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης.
Οι ανακοινώσεις είναι δεσμευτικές για όλα τα πολιτικά και στρατιωτικά πλοία και σκάφη.
Αυτές οι ανακοινώσεις δημοσιεύονται επίσης στον ιστότοπο της Γενικής Διεύθυνσης Ασφάλειας που εγγυάται την ασφαλή πλοήγηση των ναυτικών.
Ο Oruc Reis το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας έχει σταλεί στην  Ανατολική Μεσόγειο για να συνεχίσει το σεισμικό ερευνητικό του έργο με στόχο ανακάλυψη υδρογονανθράκων.
Η Ελλάδα αντέδρασε καθώς θεωρεί ότι η Τουρκία παραβιάζει τα ελληνικά θαλάσσια δικαίωμα όπως η υφαλοκρηπίδα.
Οι δραστηριότητες της Τουρκίας συνεχίζουν να αυξάνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Για την ΕΕ δεν μπορεί να επιλυθεί μέσω διπλωματικών διαύλων η ένταση της Ελλάδος με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μάλιστα σχεδιάζουν να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, για τους τούρκους η θάλασσα που δέσμευσαν με τις NAVTEX είναι τουρκικά θαλάσσια σύνορα.
Η τουρκική κυβέρνηση αναφέρει, «γνωρίζουμε καλά τα θέματα της ειρήνης και της διπλωματικής γλώσσας, αλλά δεν θα διστάσουμε να κάνουμε το απαραίτητο για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας».
Στις ελληνικές εφημερίδες αναφέρονται «ο Erdogan δοκιμάζει την Ελλάδα στέλνοντας το πλοίο Oruç Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία.
Το Oruç Reis αγνοεί τις ανακοινώσεις των ελληνικών πολεμικών πλοίων.
Η Ελλάδα κατηγορεί την Τουρκία ότι αγνοεί την υφαλοκρηπίδα των νησιών όπως η Ρόδος και η Κρήτη.
Η Ελλάδα αναφέρει ότι η αποστολή του πλοίου Oruç Reis στην περιοχή συνοδευόμενη από τουρκικά πολεμικά πλοία θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Τι θα κάνει η Τουρκία;

Αναμένεται ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο με τα ερευνητικά πλοία Oruç Reis, Barbaros Hayreddin Paşa και Yavuz την προσεχή περίοδο, παρέχοντας παράλληλα προστασία μέσω του Ναυτικού.
Εν ολίγοις, δεν είναι ευπρόσδεκτες οι ανακοινώσεις των ελληνικών NAVTEX στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η κύρια πηγή των εν λόγω διαφορών με τις Navtex Τουρκίας και Ελλάδος σχετίζεται με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τον «χάρτη της Σεβίλλης», που στηρίζει η Ελλάδα τους ισχυρισμούς της για να μεγιστοποιήσει τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες της.
Η Ελλάδα ζητάει από την Τουρκία να περιοριστεί στον κόλπο της Αττάλειας και να μην έχει καμία άλλη πρόσβαση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το θέμα δεν είναι πλέον φυσικό αέριο.
Έχει γίνει ζήτημα ασφάλειας για την Τουρκία.
Η Τουρκία πρέπει να αγωνιστεί στο τέλος για αυτό το ζωτικό ζήτημα.
Πρέπει πρώτα να παρέμβει διπλωματικά και μετά να είναι έτοιμη με τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Πολεμική Αεροπορία και το Ναυτικό.
Η Τουρκία με τις NAVTEX δείχνει τον δρόμο ότι οι θάλασσες που ερευνά είναι τουρκικής δικαιοδοσίας.
Η Ελλάδα στηριζόμενη στην ΕΕ και στην Γαλλία θέλει να περιθωριοποιήσει την Τουρκία
Η Γαλλία θέλει να διατηρήσει την αποικιακή της στρατηγική και χρησιμοποιεί την Ελλάδα για τον σκοπό αυτό.
Η Ελλάδα θέλει επίσης να δημιουργήσει ένα νέο μέτωπο εναντίον της Τουρκίας.
Η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει πίσω από το να διεκδικεί τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες της.
43
e3
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης