Άμυνα – Διπλωματία

Τα λάθη της Ελλάδας στην Α. Μεσόγειο, συμμάχησε με δύο δικτάτορες… ενώ ΗΠΑ και Γαλλία ξεπουλάνε όπλα – Επικίνδυνο το deal Ρωσίας – Άγκυρας με S400

Τα λάθη της Ελλάδας στην Α. Μεσόγειο, συμμάχησε με δύο δικτάτορες… ενώ ΗΠΑ και Γαλλία ξεπουλάνε όπλα – Επικίνδυνο το deal Ρωσίας – Άγκυρας με S400
Οι συμμαχίες με Αίγυπτο, Haftar στην Λιβύη και την Γαλλία είναι υψηλού ρίσκου για την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο
Η Ελλάδα στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει την προκλητική Τουρκία, διασφαλίζοντας την θαλάσσια δικαιοδοσία της όπως καθορίζεται από διεθνείς Συνθήκες και Συμβάσεις… έχει υποπέσει σε σημαντικά λάθη.

1)Το πρώτο λάθος είναι ότι συμμάχησε με δύο άπληστους δικτάτορες στην Αίγυπτο και στην Λιβύη, δύο τυχοδιώκτες που σκοτώνουν ομοεθνείς τους και δεν έχουν λαϊκή αναγνώριση ή η όποια αποδοχή εμφανίζουν δεν στηρίζεται στους δημοκρατικούς κανόνες.
Στο παρελθόν κατηγορούσαν στην Ελλάδα τον Ανδρέα Παπανδρέου που συμμάχησε με τον τότε δικτάτορα της Λιβύης M. Gaddafi… ενώ ο στρατηγός Haftar στην Λιβύη ή ο δικτάτορας Sisi στην Αίγυπτο που «συμμάχησαν» με την σημερινή κυβέρνηση της Ελλάδος είναι… αποδεκτοί.
Για ποια Αίγυπτο μιλάμε, που οι αξιωματικοί του αιγυπτιακού στρατού πουλάνε όπλα που κατέχουν γιατί βρίσκονται στα όρια της οικονομικής ανέχειας;
Αυτές οι δύο χώρες Λιβύη και Αίγυπτος δεν μπορεί να είναι σοβαροί σύμμαχοι της Ελλάδος, είναι πρόσκαιροι, περιστασιακοί που ανά πάσα στιγμή θα πουλήσουν την Ελλάδα.
Μόνο η Κύπρος είναι σταθερά προσανατολισμένη με την Ελλάδα και έχουν διαχρονικά κοινή στρατηγική.
Κοιτάσματα για 200 χρόνια γύρω από την Κρήτη | ΜΕΤΩΠΟ ΟΧΙ
2) Το δεύτερο λάθος είναι ότι η Ελλάδα στην προσπάθεια της να διαθέτει ισχυρές στρατιωτικές πλάτες αποδέχθηκε να αναπτύξει τα σχέδια της η Γαλλία που έχει ξεκάθαρα δική της ατζέντα.
Η Γαλλία δεν βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδος από αγάπη και φιλελληνισμό.
Ενδιαφέρεται να πουλήσει αεροπλάνα και το πιο σημαντικό να διατηρεί ανοικτούς θαλάσσιους διαύλους με Λιβύη και Λίβανο όπου θέλει να πραγματοποιήσει σημαντικά deals.
Η Ελλάδα απλά είναι σύμμαχος, βρίσκεται στην μέση του σχεδιασμού της Γαλλίας οπότε λειτουργεί ως σύμμαχος αλλά στην πράξη η Γαλλία εκμεταλλεύεται την Ελλάδα.

3)Το τρίτο λάθος είναι η εμπλοκή των ΗΠΑ στην περιοχή.
Ενώ θεωρητικά οι αμερικανοί λειτουργούν αποτρεπτικά σε οποιοδήποτε σχέδιο θερμού επεισοδίου ή πολέμου στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν θα επιτρέψουν πόλεμο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας… άδραξαν την ευκαιρία να ξεφορτώσουν φρεγάτες στην Ελλάδα με το πρόσχημα ότι πρέπει να ενισχυθεί το ελληνικό πολεμικό ναυτικό.
Αντί οι ΗΠΑ να αναλάβουν πρωτοβουλίες εκτόνωσης, θα βοηθούσε και τον Trump να αποκτήσει ερείσματα σε έλληνες κα τούρκους στις ΗΠΑ… ενόψει των εκλογών στις 3 Νοεμβρίου 2020… διαπραγματεύονται να πασάρουν κατά το λαϊκώς γραφόμενο μεταχειρισμένες φρεγάτες.
Δηλαδή εκτόνωση της έντασης στο Αιγαίο με αγορά νέων – έστω και μεταχειρισμένων φρεγατών -

4)Ενώ η νομική επιχειρηματολογία της Ελλάδος είναι ξεκάθαρα σωστή, η Ελλάδα δεν είναι ο παραβάτης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η Ελλάδα δεν διεκδικεί ή δεν αμφισβητεί από άλλες χώρες την θαλάσσια δικαιοδοσία τους, ενώ η Ελλάδα δεν έχει τις γειτονικές χώρες ούτε την Τουρκία… έχει προβεί σε κινήσεις που κλιμάκωσαν την ένταση και δεν έλυσαν το πρόβλημα με την Τουρκία.
Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει θέλει συμφωνία με την Τουρκία να λυθούν τα προβλήματα ή θέλει διαιώνιση της κατάστασης φθείροντας το στράτευμα, το ναυτικό και την αεροπορία που βρίσκονται σε καθημερινή κινητοποίηση;
Η Ελλάδα συμμαχώντας με την Αίγυπτο και την Λιβύη έλυσε τα προβλήματα με την Τουρκία ή τα επιδείνωσε;
Η Ελλάδα επικαλούμενη την Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο, όμως μια τέτοια πράξει θα αυξήσει την πιθανότητα πολέμου και ταυτόχρονα θα οξύνει και τις σχέσεις με την Ρωσία… γιατί ελαχιστοποιούνται τα διεθνή ύδατα στο Αιγαίο ναι ή όχι;
Μήπως τελικά όλη αυτή η διπλωματική κινητοποίηση είναι μηδενικού αθροίσματος κατά την θεωρία των παιγνίων;

5)Η Ελλάδα συμμάχησε με αλλότρια συμφέροντα αντί να επιλύσει τις διαφορές της με την Τουρκία και ταυτόχρονα απέκλεισε την Ρωσία.
Η στρατηγική της Ελλάδος να αγνοεί την Ρωσία έχει αποδειχθεί λάθος.
Η Ρωσία δεν είναι κομουνιστική χώρα για να ανησυχούμε για το σιδηρούν παραπέτασμα.
Η Ρωσία έχει τα ίδια συμφέροντα που έχουν και οι ΗΠΑ με την διαφορά ότι κάθε χώρα αντιμετωπίζει την Ευρώπη και την Μεσόγειο από διαφορετική οπτική.
Σε αντίθεση με την Ελλάδα που αγνοεί την Ρωσία, η Τουρκία χρησιμοποιεί την Ρωσία για τα δικά της σχέδια.
Στο πλαίσιο αυτό η Τουρκία ενημέρωσε για NAFTEX 8 έως 22 Σεπτεμβρίου και 17 έως 25 Σεπτεμβρίου στην ανατολική Μεσόγειο για τη Ρωσία.
Η Ρωσία, καλύπτοντας τις περιοχές δράσης του Oruç Reis και του Barbaros Hayreddin Pasha θα πραγματοποιήσουν μαζί με την Τουρκία ναυτικές ασκήσεις σε περιοχές που συμπίπτουν με τους τομείς δραστηριότητας των σεισμικών ερευνητικών πλοίων.
Επίσης οι τούρκοι υποστηρίζουν ότι οι ρωσικοί S-400 έχουν μεταφερθεί στην Τουρκία και βρίσκονται στην φάση της συναρμολόγησης και εκπαίδευσης.
Το αντιαεροπορικό σύστημα S-400 μπορεί να ενεργοποιηθεί μέσα σε 1 ώρα.
Η Τουρκία θα πρέπει να επιταχύνει τις παραδόσεις του TRNC S400.
Εάν η κρίση επιδεινωθεί, η Τουρκία μπορεί να επιταχύνει τη συμφωνία παράδοσης για τους νέους S400
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης