Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sell off μετά το ράλι... πτώση -4,96% ο Nasdaq με την Apple -7,2% και απώλειες στις FAANG, παρέσυραν σε ισχυρή πτώση Wall Street και Ευρώπη

Sell off  μετά το ράλι... πτώση -4,96% ο Nasdaq με την Apple -7,2% και απώλειες στις FAANG, παρέσυραν σε ισχυρή πτώση Wall Street και Ευρώπη
Ισχυρή πτώση - διόρθωση  στη Wall Street μετά τα διαδοχικά ρεκόρ στον Nasdaq
(upd 5) Με σημαντικές απώλειες που άγγιξαν το sell off κατέγραψαν σήμερα 3 Σεπτεμβρίου οι αμερικανικοί δείκτες μετά τα αλλεπάλληλα ρεκόρ της Wall Street, με επίκεντρο τον Nasdaq και τις εταιρίες νέας τεχνολογίας που δέχονται ισχυρές πιέσεις.
Οι μετοχές των κολοσσών του τεχνολογικού κλάδου, μεταξύ άλλων οι μετοχές των FAANG δηλαδή Apple, Facebook, Amazon, Alphabet και Netflix, καθώς και εκείνη της Microsoft ηγήθηκαν των απωλειών.
Ενδοσυνεδριακά η μετοχή της Apple έφθασε να υποχωρεί έως -8, κλείνοντας τελικά με πτώση -7,2% στα 120,8 δολάρια με την κεφαλαιοποίηση στα 2,067 από 2,34 τρισεκ. δολάρια στις 2/9/2020 
Οι μετοχές των Amazon και Netflix  υποχώρησαν τουλάχιστον 5% έκαστη, ενώ το ίδιο ίσχυσε και για εκείνη της Facebook.
Η μετοχή της Microsoft κατρακύλησε -6,7%, με εκείνη της Alphabet -5,6%.

Οι μετοχές μειώθηκαν απότομα καθώς οι επενδυτές συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούσαν να συνεχίζονται οι αγορές επ΄αόριστον μετά από το πρόσφατο ράλι στα υψηλά όλων των εποχών.
«Κάποιος πάτησε το κουμπί πώλησης των μετοχών νέας τεχνολογίας και αυτό οδηγεί σε μεγάλη προσφορά μετοχών δήλωσε ο Adam Crisafulli του Vital Knowledge.
«Ειδικά για την τεχνολογία, οι μετοχές σημειώνουν μεγάλη πτώση η οποία έρχεται μετά από ένα τεράστιο πρόσφατο ράλι.

Οι εταιρίες FANNG συβέλλαν στην ανάκαμψη της χρηματιστηριακής αγοράς της Νέας Υόρκης από τον Μάρτιο και εξής, μετά το αρχικό σοκ που προκάλεσε το ξέσπασμα της πανδημίας του κορω νοϊού.
«Μολονότι δεν αναμένουμε ξανά ένα μίνι κραχ, δεν χρειαζόμαστε κάθε ημέρα νέα ιστορικά υψηλά προκειμένου να διατηρηθεί το θετικό κλίμα, το οποίο θα συνεχιστεί», τονίζει ο Frank Cappelleri, εκτελεστικός διευθυντής στην Instinet, σε σημείωμά του.
«Με τον S&P 500 σε ανοδική πορεία 9 στις 10 ημέρες και με πρόσφατη τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδό του το τελευταίο δίμηνο, ο δείκτης έχει κερδίσει τη δυνατότητα μιας περιόδου αφομοίωσης από τους επενδυτές των νέων δεδομένων», προσθέτει.
Στις ΗΠΑ το επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται στα τελευταία στοιχεία από την αγορά εργασίας στον απόηχο των αδύναμων στοιχείων που ανακοινώθηκαν χθες για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τον Αύγουστο, με τον αριθμό τους να υπολείπεται κατά τουλάχιστον 50% των εκτιμήσεων των αναλυτών.
Το κλίμα επιβαρύνει και η νέα ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας καθώς η αμερικανική κυβέρνηση άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επιβάλει και νέες κυρώσεις κατά Κινέζων διπλωματών, επικαλούμενη ανάλογες αποβάσεις της Κίνας για Αμερικανούς αξιωματούχους.
Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον αντέδρασε κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι παραβιάζουν τις διεθνείς.
Στο μέτωπο της πανδημίας με αμείωτη ένταση επελαύνει παγκοσμίως η επιδημία του κορωνοϊού, η οποία φαίνεται να εξαπλώνεται εντελώς ανεξέλεγκτα στην Ινδία αλλά και σε περιοχές της Λατινικής Αμερικής.
Η Ινδία ανακοίνωσε το τελευταίο 24ωρο ένα ακόμα νέο παγκόσμιο ημερήσιο ρεκόρ μολύνσεων – περισσότερα από 83.000 – ενώ είναι χαρακτηριστικό πως τον Αύγουστο ανέφερε σχεδόν 2 εκατομμύρια κρούσματα – αριθμός που δεν έχει προηγούμενο σε οποιαδήποτε άλλη χώρα από την έναρξη της επιδημίας – και 28.000 θανάτους.
Εξίσου εφιαλτική παραμένει η κατάσταση και στη Λατινική Αμερική, από όπου και προέρχονται οι 5 από τις 10 χώρες με τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως.
Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ, οι οποίες εξακολουθούν καθημερινά να αναφέρουν χιλιάδες θανάτους και μολύνσεις, οι ομοσπονδιακές υγειονομικές αρχές έστειλαν έκτακτες οδηγίες στις Πολιτείες, έτσι ώστε να είναι έτοιμες για τη διανομή περιορισμένων δόσεων εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε ομάδες πρώτης ανάγκης, όπως ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε προσωπικό εθνικής ασφάλειας, κοκ.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες -2,78% στις 28.292 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε πτώση -3,51% στις 3.455 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε -4,96% στις 11.458 μονάδες.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - ενισχύθηκε +26,4634% στις 33,6 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε -1,40% στις 13.057 μονάδες.
Image



Στις 881 χιλ. διαμορφώθηκαν οι νέες αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, από 950 χιλ. που αναμενόταν από τους αναλυτές.
Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 130 χιλ. στις 881 χιλ. την εβδομάδα που έληξε στις 29 Αυγούστου, από 1 εκατ. την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας.
Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις, δηλαδή ο συνολικός αριθμός των Αμερικανών που αιτούνται επίδομα ανεργίας - μειώθηκε επίσης την εβδομάδα που έληξε στις 22 Αυγούστου, στα 13,2 εκατομμύρια.
Οι αναλυτές ανέμεναν να παραμείνουν πάνω από τα 14 εκατ.
Στο 18,9% εκτοξεύθηκε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Ιούλιο, στα 63,6 δισ. δολ. από 53,5 δισ. τον προηγούμενο μήνα.
Το έλλειμμα ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι σύμφωνα με το Marketwatch, ανέμεναν διεύρυνση του ελλείμματος στα 58,9 δισ. δολ.
Οι εισαγωγές σημείωσαν άλμα 10,9%, ενώ οι εξαγωγές 8,1%.
Ωστόσο, η αύξηση σε εξαγωγές και εισαγωγές αποτελεί θετική εξέλιξη, τονίζουν οι αναλυτές.
Η Ciena Corp, εταιρεία συστημάτων δικτύου και λογισμικού ανακοίνωσε τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου χρήσης που υπερέβησαν τις προσδοκίες.
Ωστόσο, τόνισε πως η επιβράδυνση των παραγγελιών εξαιτίας της πανδημίας, θα πλήξει τα έσοδα για κάποια τρίμηνα.
Τα καθαρά κέρδη για το τρίμηνο μέχρι την 1η Αυγούστου, αυξήθηκαν στα 142,3 εκατ. δολάρια ή 91 σεντς ανά μετοχή, από τα 86,7 εκατ. δολάρια ή 55 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Εάν αφαιρεθούν τα έκτακτα, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 1,06 δολάρια, υψηλότερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις για 83 σεντς.
Τα έσοδα αυξήθηκαν 1,7% στα 976,7 εκατ. δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για 972,8 εκατ. δολάρια.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Michaels Cos ανακοίνωσε πως εμφάνισε καθαρές ζημιές 7,8 εκατ. δολαρίων ή 5 σεντς ανά μετοχή στο τρίμηνο μέχρι την 1η Αυγούστου, έναντι των κερδών 24,5 εκατ. δολαρίων ή 16 σεντς ανα μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 30 σεντς, αρκετά υψηλότερα των ζημιών 8 σεντς ανά μετοχή που ανέμεναν οι αναλυτές.
Οι πωλήσεις αυξήθηκαν στα 1,148 δισ. δολάρια από τα 1,034 δισ. δολάρια, επίσης υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για 1,006 δισ. δολάρια.
Η Campbell Soup εμφάνισε καθαρά κέρδη 86 εκατ. δολαρίων ή 28 σεντς ανά μετοχή, έναντι των ζημιών 8 εκατ. δολαρίων ή 3 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Εάν αφαιρεθούν τα έκτακτα, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή σημείωσαν άνοδο στα 63 από τα 42 σεντς, έναντι εκτιμήσεων για 60 σεντς.
Οι πωλήσεις αυξήθηκαν 18% στα 2,11 δισ. δολάρια, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για 2,06 δισ. δολάρια.
Για το γ΄ τρίμηνο της χρήσης, η εταιρεία αναμένει προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή 88-92 σεντς, έναντι εκτιμήσεων για 89 σεντς, και αύξηση των πωλήσεων 5%-7%.

Το τεχνολογικό sell off στη Wall, παρέσυρε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Με απώλειες -1,4% ο DAX

Στο «κόκκινο» έκλεισαν τελικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα (3/9), από κέρδη που ξεπέρναγαν το +2%, καθώς το τεχνολογικό sell off στη Wall Strert, επηρέασε το επενδυτικό κλίμα, με πολλούς επενδυτές να προχωρήσουν σε κατοχύρωση κερδών.  
Νωρίτερα ώθηση στις ευρωπαϊκές αγορές έδωσε το σχέδιο για την επανεκκίνηση της γαλλικής οικονομίας, ύψους 100 δισ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις.
To σχέδιο για την επανεκκίνηση της γαλλικής οικονομίας, ύψους 100 δισ. ευρώ, παρουσίασε η κυβέρνηση του  Emmanuel Macron, στην προσπάθεια ανάκαμψης από τη βαθειά ύφεση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.
To «France Relaunched» θα εφαρμοστεί σε ορίζοντα διετίας, με έμφαση στις δημόσιες επενδύσεις και τις φορολογικές περικοπές.
Στόχος είναι να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της γαλλικής οικονομίας με το ποσό των 35 δισ. ευρώ, η ενίσχυση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος με ποσό 30 δισ. ευρώ, ενώ ποσό 25 δισ. ευρώ θα διατεθεί για τη στήριξη της αγοράς εργασίας.
Η κυβέρνηση Macron ποντάρει στο σχέδιο των 100 δισ. ευρώ, για να επιστρέψει η οικονομία στα προ κρίσης επίπεδα έως το 2020, με την ύφεση για το 2020 να εκτιμάται στο 11%, η χειρότερη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Image
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, οι προσδοκίες για αύξηση των λιανικών πωλήσεων στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο διαψεύστηκαν, καθώς υποχώρησαν σε σχέση με τον Ιούνιο παρά την άρση περιορισμών που είχαν επιβληθεί λόγω της COVID-19, με τα είδη ένδυσης και υπόδησης να μειώνονται με διψήφιο ποσοστό.
Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη μειώθηκαν κατά 1,3% σε σχέση με τον Ιούνιο, ενώ σημείωσαν αύξηση 0,4% σε ετήσια βάση (σύγκριση με τον Ιούλιο 2019).
Οικονομολόγοι που είχαν ερωτηθεί από το Reuters ανέμεναν αύξηση 1,5% και 3,5% σε μηνιαία και ετήσια βάση, αντίστοιχα.
Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι πωλήσεις τροφίμων, ποτών και τσιγάρων παρέμειναν σταθερές σε μηνιαία βάση και αυξήθηκαν 1,5% σε ετήσια βάση, αλλά οι πωλήσεις άλλων προϊόντων, εκτός των τροφίμων, μειώθηκαν 2,9% σε μηνιαία βάση, ενώ αυξήθηκαν 0,5% σε ετήσια βάση.
Οι πωλήσεις υφασμάτων, ρούχων και παπουτσιών έκαναν βουτιά 10,6% και 25,8% σε μηνιαία και ετήσια βάση, αντίστοιχα.
Οι πωλήσεις βενζίνης στα πρατήρια καυσίμων, οι οποίες είχαν αυξηθεί με διψήφια ποσοστά σε μηνιαία βάση τον Μάιο και τον Ιούνιο, σημείωσαν αύξηση μόνο 4,3% τον Ιούλιο και σημείωναν πτώση 10,8% σε ετήσια βάση, παρά την έναρξη της περιόδου των διακοπών.
Χάνει momentum η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η HIS Markit για τον PMI Υπηρεσιών.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI Υπηρεσιών διαμορφώθηκε στις 51,9 μονάδες, από 54,9 μονάδες τον Ιούλιο.
Ο δείκτης διαμορφώθηκε οριακά υψηλότερα των εκτιμήσεων, καθώς οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο στις 51,6 μονάδες.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Iliad SA ανακοίνωσε κέρδη και έσοδα α΄ τριμήνου τα οποία διαμορφώθηκαν υψηλότερα στο α΄ εξάμηνο του έτους παρά το ότι υπέστη ζημιές από την πανδημία.
Η γαλλική εταιρεία τηλεπικοινωνιών ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 208 εκατ. ευρώ στην περίοδο μέχρι τις 30 Ιουνίου, υψηλότερα από τα 62 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο.
Τα προσαρμοσμένα EBITDA της περιόδου αυξήθηκαν στα 876 εκατ. ευρώ από τα 802 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν 6,8% σε ετήσια βάση στο α΄ εξάμηνο, στα 2,78 δισ. ευρώ.
Πρόσθεσε δε ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν από τον κορωνοϊό, ανήλθαν σε δεκάδες εκατ. ευρώ.
Η Capgemini SE ανακοίνωσε ότι τα κέρδη υποχώρησαν στο α΄ εξάμηνο, θέτοντας παρόλα αυτά στόχους για το 2020 παρά το αβέβαιο περιβάλλον.
Η γαλλική εταιρεία παροχής συμβουλών και τεχνολογίας, ανακοίνωσε ενδιάμεσα καθαρά κέρδη 311 εκατ. ευρώ έναντι των κερδών 388 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο.
Τα έσοδα αυξήθηκαν στα 7,58 δισ. ευρώ έναντι των 7,01 δισ. ευρώ. Η ενοποίηση της προσφάτως αποκτηθείσας εταιρείας Altran στους ισολογισμούς της είχε θετική επίδραση στα έσοδα της Capgemini στο β΄ τρίμηνο.
Οργανικά τα έσοδα μειώθηκαν κατά 3,4%.
Η εταιρεία αναμένει σταδιακή ανάκαμψη στο β΄ μισό του έτους και έθεσε τους στόχους για το 2020.
Αναμένει αύξηση των εσόδων κατά 12,5%-14% σε σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία, με μια εκτιμώμενη συμβολή από τις εξαγορές ύψους 17%, ενώ προβλέπει μείωση του λειτουργικού περιθωρίου κατά 0,6-0,9 μονάδες σε σχέση με το 12,3% του 2019.

Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας - Στο +0,94% ο Nikkei 225

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας μετά το ράλι στη Wall Street.
Οι ενδείξεις για διατήρηση των μέτρων στήριξης από τη Federal Reserve αλλά και οι ελπίδες για το εμβόλια κατά της Covid - 19 στηρίζουν τις διεθνείς αγορές.
Ωστόσο, δεν λείπουν οι αναλυτές που προειδοποιούν για διόρθωση στις αγορές.
Ο Asia Dow υποχώρησε  -0,13% στις 3.313 μονάδες.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 σημείωσε άνοδο +0,94% στις 23.465 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, ενισχύθηκε +0,91% στις 1.638,13 μονάδες.
O Ηang Seng υποχωρούσε 0,82% στις 24.915 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite σημείωσε απώλειες -0,74% στις 3.379 μονάδες.
Ο δείκτης Sensex υποχώρησε -0,23% στις 38.995 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης