Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

MLS:Το ιδιωτικό συμφωνητικό Καματάκη τον φέρνει αντιμέτωπο με παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας

MLS:Το ιδιωτικό συμφωνητικό Καματάκη τον φέρνει αντιμέτωπο με παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας
Ορατό το ενδεχόμενο ο βασικός μέτοχος της MLS να βρεθεί αντιμέτωπος και με τις εποπτικές για παραβιάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας
Ορατό είναι το ενδεχόμενο ο βασικός μέτοχος της MLS κος Γιάνης Καματάκης να βρεθεί αντιμέτωπος όχι μόνο με την Leftwich Limited που πέτυχε το πάγωμα των περιουσιακών του στοιχείων αλλά και τις εποπτικές για παραβιάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας.
Και αυτό διότι η σύναψη του ιδιωτικού συμφωνητικού έγινε εν αγνοία των μετόχων και των ομολογιούχων της MLS παρά το γεγονός ότι ο κ Καματάκης είναι συνδεδεμένο πρόσωπο και ως γνωστόν τα συνδεδεμένα πρόσωπα όταν πραγματοποιούν πράξεις που μπορεί να επηρεάσουν την εταιρία δεν οφείλουν μόνο να ενημερώσουν αλλά και να λάβουν άδεια από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων.
Στην προκειμένη περίπτωση του ιδιωτικού συμφωνητικού δεν υπήρξε καμία άδεια και καμία ενημέρωση. Ωστόσο είναι προφανές ότι το ιδιωτικό συμφωνητικό μπορεί να επηρεάσει την εταιρία. Πως; Εάν η κυπριακή εταιρία πετύχει την κατάσχεση μετοχών Καματάκη επηρεάζεται και η μετοχική σύνθεση αλλά και οι λοιποί μέτοχοι που δεν γνώριζαν τη συμφωνία.
Από την άλλη πλευρά η συμφωνία Καματάκη μπορεί και να θεωρηθεί άκυρη από τα δικαστήρια σε περίπτωση που ληφθούν υπό όψιν παράμετροι της χρηματιστηριακής νομοθεσίας και ειδικά διατάξεις του νόμου 4548/2018 σχετικά με ακυρότητα συμβάσεων συνδεδεμένων προσώπων.
Σε κάθε περίπτωση όμως η υπόθεση της πώλησης του 3% των μετοχών Καματάκη με ιδιωτική τοποθέτηση δημιουργεί εκ νέου ερωτήματα για το πόσο προστατεύονται οι μέτοχοι της μειοψηφίας από πρακτικές τέτοιου είδους. Βέβαια σε αυτές τις πρακτικές αυτές πρέπει να περιληφθούν και τα μετοχοδάνεια που είναι αμφίβολο αν έχουν ανακοινωθεί σε πολλές περιπτώσεις μέσω του ΧΑ από τις εισηγμένες.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης