Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σαρώνει ο κορωνοϊός με ρεκόρ κρουσμάτων σε Ινδία, Αμερική - Τέλη Οκτώβρη το εμβόλιο - Στους 865 χιλ. οι νεκροί, 26 εκατ. τα κρούσματα

Σαρώνει ο κορωνοϊός με ρεκόρ κρουσμάτων σε Ινδία, Αμερική - Τέλη Οκτώβρη το εμβόλιο - Στους 865 χιλ. οι νεκροί, 26 εκατ. τα κρούσματα
Οδηγία του αμερικανικού CDC στις Πολιτείες να είναι έτοιμες για τη διανομή εμβολίου στα τέλη Οκτωβρίου - Τέλη Οκτωβρίου θα γνωρίζει η Pfizer αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό
Σαρωτικό συνεχίζει να είναι το πέρασμα της επιδημίας του κορωνοϊού, σε κάποιες ωστόσο περιοχές όπως η Ινδία και τα κράτη της Λατινικής Αμερικής δείχνει να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
Η Ινδία ανακοίνωσε το τελευταίο 24ωρο ένα ακόμα νέο παγκόσμιο ημερήσιο ρεκόρ μολύνσεων – περισσότερα από 83.000 – ενώ είναι χαρακτηριστικό πως τον Αύγουστο ανέφερε σχεδόν 2 εκατομμύρια κρούσματα – αριθμός που δεν έχει προηγούμενο σε οποιαδήποτε άλλη χώρα από την έναρξη της επιδημίας – και 28.000 θανάτους.
Εξίσου εφιαλτική παραμένει η κατάσταση και στη Λατινική Αμερική, από όπου και προέρχονται οι 5 από τις 10 χώρες με τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως.
Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ, οι οποίες εξακολουθούν καθημερινά να αναφέρουν χιλιάδες θανάτους και μολύνσεις, οι ομοσπονδιακές υγειονομικές αρχές έστειλαν έκτακτες οδηγίες στις Πολιτείες, έτσι ώστε να είναι έτοιμες για τη διανομή περιορισμένων δόσεων εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε ομάδες πρώτης ανάγκης, όπως ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε προσωπικό εθνικής ασφάλειας, κοκ.
Στην Ευρώπη, όπου τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, στα επίπεδα του Μαρτίου όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ΕΕ, δηλαδή 40 κρούσματα ανά 100.000 άτομα, οι μαθητές επιστρέφουν στις σχολικές αίθουσες ενώ η σχολική χρονιά άρχισε και στην Wuhan της Κίνας, την πόλη από όπου ξέσπασε τον περασμένο Δεκέμβριο η επιδημία, με την Κίνα να παραμένει για 18η συνεχόμενη ημέρα χωρίς εγχώριο κρούσμα, γεγονός που δείχνει πως η επιδημία είναι σε ύφεση.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί είναι μια ανάσα από τους 865.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα περισσότερα από 26 εκατομμύρια, ενώ οι άνθρωποι που μολύνθηκαν και ανέρρωσαν, υπολογίζονται σε περισσότερους από 17,2 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 26.128.340 και οι θάνατοι σε 864.907
- Πρώτες οι ΗΠΑ σε κρούσματα με 6.137.974 και σε νεκρούς με 186.436
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 123.780 και σε κρούσματα με 3.997.865
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 67.376 και τέταρτο το Μεξικό με 65.816
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 41.602 νεκρούς.
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 1.006.923 – Στους 17.479 οι νεκροί
- Πέμπτο σε κρούσματα το Περού με 657.129 και έκτη η Νότια Αφρική με 630.595
- Έβδομη σε κρούσματα η Κολομβία με 624.069, όγδοο το Μεξικό με 610.957 και ένατη η Ισπανία με 479.554
- Δέκατη η Αργεντινή με 439.172
- Στους 35.497 οι νεκροί στην Ιταλία, στους 30.692 οι νεκροί στη Γαλλία
Image
ΗΠΑ: Στους 186 χιλ. οι νεκροί λόγω κορωνοϊού – Οδηγία στις Πολιτείες για διανομή εμβολίου στα τέλη Οκτωβρίου

Στους 186.000 ανέρχονται οι νεκροί στις ΗΠΑ από την επιδημία του κορωνοϊού καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν άλλοι τουλάχιστον 1.033 θάνατοι.
Συνολικά οι νεκροί στις ΗΠΑ υπολογίζονται σε 185.707.
Παράλληλα αναφέρθηκαν άλλα 39.774 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να φθάνει τα 6,12 εκατομμύρια.
Και ενώ ο εφιάλτης του κορωνοϊού μοιάζει να μην έχει τέλος για τις ΗΠΑ, οι οποίες αποτελούν την πλέον πληττόμενη χώρα παγκοσμίως – σε απόλυτους αριθμούς -, οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές ζήτησαν από όλες τις Πολιτείες της χώρας να προετοιμάσουν τη μεγάλης κλίμακας διανομή ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊού έως τα τέλη Οκτωβρίου, λίγες ημέρες δηλαδή πριν από τις προεδρικές εκλογές, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τις 3 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή πολλών αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, το Αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Ασθενειών (CDC) «ζητά επειγόντως» από τις Πολιτείες να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο, ώστε τα κέντρα διανομής για ένα μελλοντικό εμβόλιο να μπορούν να είναι «σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία έως την 1η Νοεμβρίου 2020», ανέφερε ο διευθυντής του CDC Robert Redfield σε επιστολή που έστειλε προς όλες τις Πολιτείες την περασμένη εβδομάδα.
Σε δηλώσεις του ο κορυφαίος Αμερικανός λοιμωξιολόγος, Anthony Fauci ανέφερε ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν αρκετά κλινικά δεδομένα από τις δοκιμές των εμβολίων που γίνονται σε ανθρώπους, έτσι ώστε έως το Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο να γνωρίζουμε ότι κάποιο από τα εμβόλια είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.
Βάσει των δεδομένων που παρουσίασαν αμερικανικά ΜΜΕ, το Αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Ασθενειών (CDC) ετοιμάζεται καθώς θεωρεί ότι ένα ή δύο εμβόλια κατά του κορωνοϊού θα μπορούν να διατεθούν σε περιορισμένες ποσότητες έως τα τέλη Οκτωβρίου.
Τα εμβόλια, τα οποία θα διανέμονται δωρεάν, αναμένεται να χορηγηθούν αρχικά στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι εργαζόμενοι στον χώρο της Υγείας, στο προσωπικό εθνικής ασφάλειας και στο νοσηλευτικό προσωπικό.

Στο κόκκινο Βραζιλία, Μεξικό λόγω κορωνοϊού – Σφοδρό το χτύπημα στη Λατινική Αμερική

Στο κόκκινο βρίσκονται Βραζιλία και Μεξικό στη Λατινική Αμερική, η οποία μετρά τα περισσότερα θύματα και κρούσματα από κάθε άλλη περιοχή στον κόσμο.
Στη Βραζιλία, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 1.184 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 46.934 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Συνολικά, η Βραζιλία, η οποία έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη χώρα παγκοσμίως με εξαίρεση τις  ΗΠΑ, μετρά 123.780 νεκρούς και 3.997.865 περιπτώσεις μόλυνσης.
Αλλά και το Μεξικό βρίσκεται πραγματικά στο κόκκινο, αποτελώντας την τέταρτη χώρα παγκοσμίως με τα περισσότερα θύματα.
Το τελευταίο 24ωρο το αρμόδιο υπουργείο ανακοίνωσε ότι κατέγραψε 575 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 4.921 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Συνολικά το Μεξικό μετρά 65.816 νεκρούς επί συνόλου 610.957 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Σημειώνεται ότι στις πρώτες 10 θέσεις των κρατών με τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως, βρίσκονται πέντε χώρες από τη Λατινική Αμερική (Βραζιλία, Μεξικό,  Περού, Κολομβία, Αργεντινή) ενώ στην 11η θέση παγκοσμίως είναι η Χιλή.
Image
Ανεξέλεγκτος ο κορωνοϊός στην Ινδία – Νέο παγκόσμιο ημερήσιο ρεκόρ με 83.833 κρούσματα

Ανεξέλεγκτα εξαπλώνεται η επιδημία του κορωνοϊού στην Ινδία, η οποία έχει εξελιχθεί στη νέα μεγάλη εστία του ιού σε παγκόσμιο επίπεδο.
Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο η Ινδία ανακοίνωσε ένα ακόμα παγκόσμιο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων, καθώς ανακοίνωσε 83.833 νέες μολύνσεις.
Συνολικά η Ινδία προσεγγίζει τα 3,85 εκατομμύρια κρούσματα, και εάν συνεχίσει με αυτόν τον ρυθμό, πολύ σύντομα θα ξεπεράσει τη Βραζιλία.
Παράλληλα μεγάλη αύξηση καταγράφεται και στον αριθμό των θυμάτων, καθώς όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Ινδίας, το τελευταίο 24ωρο υπήρξαν άλλοι 1.043 νεκροί.
Ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται σε 67.376 και είναι ο τρίτος  υψηλότερος στον κόσμο.
Ενδεικτικό του ρυθμού, με τον οποίο εξαπλώνεται πλέον ο κορωνοϊός στην Ινδία, είναι πως κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, καταγράφηκαν σχεδόν 2 εκατομμύρια κρούσματα - ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί σε οποιαδήποτε χώρα μέσα σε έναν μήνα - καθώς και 28.000 θάνατοι.
Είναι χαρακτηριστικό πως καθημερινά τον Αύγουστο η Ινδία ανακοίνωνε 64.000 μολύνσεις, αριθμός αυξημένος κατά 84% σε σχέση με τον Ιούλιο.
Παρά τα άκρως ανησυχητικά αυτά δεδομένα, η κυβέρνηση αίρει διαρκώς τα περιοριστικά μέτρα σε μια προσπάθεια να τονώσει την οικονομία, η οποία πλήττεται από την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Image
Ευρώπη: Ξεπέρασαν τα 4 εκατ. τα κρούσματα και τους 216 χιλ. οι θάνατοι

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει μολύνει περισσότερα από 4 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη μετά την πρωτοεμφάνιση του ιού στην Κίνα τον Δεκέμβριο.
Έως την Τρίτη 1/9, έχουν συνολικά καταγραφεί 4.006.077 περιπτώσεις μόλυνσης της Covid-19 στην Ευρώπη, με 216.080 θανάτους, ενώ 2.281.959 άνθρωποι θεωρούνται θεραπευμένοι από την νόσο.
Σχεδόν το ένα τέταρτο αυτών των κρουσμάτων έχει καταγραφεί στη Ρωσία (1.048.000 μολύνσεις - 17.299 θάνατοι).
Η Ισπανία ακολουθεί με 470.973 κρούσματα και 29.152 θανάτους, το Ηνωμένο Βασίλειο (337.168 - 41.504) και έπειτα η Γαλλία (315.497, 30.635).
Από την Παρασκευή 28/8 είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας παντού στο Παρίσι ενώ σύγχυση επικρατεί με τις οδηγίες για την χρήση μάσκας σε εργασιακούς χώρους.
Αν και αρχικά η σύσταση έκανε λόγο για συστηματική και όχι υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε χώρους εργασίας με μεγάλο συγχρωτισμό ατόμων, στη συνέχεια δόθηκαν λεπτομερείς οδηγίες για το πότε οι εργαζόμενοι θα μπορούν να μην τις φορούν.
Image
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε χθες Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου τις κυβερνήσεις των κρατών μελών να μη μειώσουν το χρονικό διάστημα της 14ημερης καραντίνας για άτομα που έχουν μολυνθεί με COVID-19, καθώς ορισμένα εκδηλώνουν τα συμπτώματα του ιού ακόμη και μετά από δύο εβδομάδες, δήλωσε η επικεφαλής της υπηρεσίας Υγείας της Ένωσης, εν μέσω της ανόδου των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στην Ευρώπη.
Η Γερμανία ενημέρωσε τις ευρωπαϊκές αρχές ότι σχεδίαζε να μειώσει το χρονικό διάστημα της καραντίνας, έπειτα από παρόμοιες κινήσεις της Ολλανδίας και της Νορβηγίας.
"Προσπαθούμε να χορηγήσουμε αποδεικτικά στοιχεία στους αρμόδιους λήψης αποφάσεων σχετικά με το είδος των κινδύνων που θα αναλάβουν αν μικρύνουν το διάστημα της καραντίνας", δήλωσε χθες η Andrea Amon, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), σε ευρωβουλευτές.
Ανέφερε πως στο 3% - 4% των κρουσμάτων, οι μολύνσεις εμφανίζονται έπειτα από 14 ημέρες, που είναι χθες το τυπικό διάστημα καραντίνας για την COVID-19.
Την περασμένη εβδομάδα, η Γερμανία αποφάσισε ότι από τον Οκτώβριο άτομα που επιστρέφουν από περιοχές υψηλού κινδύνου στο εξωτερικό θα πρέπει να μπαίνουν καραντίνα για πέντε ημέρες.
Η μερική χαλάρωση των προληπτικών μέτρων κατά της COVID-19 υιοθετείται καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει νέα αύξηση λοιμώξεων.
"Ο ιός δεν κοιμόταν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Δεν πήγε διακοπές", τόνισε η Amon.
Συμπλήρωσε πως τα δεδομένα αυτής της εβδομάδας δείχνουν ότι σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν 46 κρούσματα ανά 100.000 άτομα.
"Έχουμε σχεδόν επιστρέψει σε αριθμούς που βλέπαμε τον Μάρτιο", δήλωσε, αναφερόμενη στην αρχή της περιόδου κορύφωσης της πανδημίας στην Ευρώπη.
Οι μολύνσεις τον Μάρτιο στην Ευρώπη άρχισαν να αυξάνονται σταθερά σε περίπου 40 κρούσματα ανά 100.000 άτομα στο τέλος εκείνου του μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του ECDC, και συνέχισαν να αυξάνονται σε περίπου 70 ανά 100.000 έως τα τέλη Απριλίου.
Η τρέχουσα αύξηση των περιπτώσεων μόλυνσης οφείλεται εν μέρει στη διεξαγωγή περισσότερων τεστ.
Οι νέες μολύνσεις αφορούν επίσης σε μεγάλο βαθμό νεότερους ανθρώπους, πρόσθεσε η Ευρωπαία αξιωματούχος, ένα νέο στοιχείο που είχε ως αποτέλεσμα τη σταθεροποίηση των αριθμών νοσηλείας, καθώς η ασθένεια είναι πιο σοβαρή για τους ηλικιωμένους που επλήγησαν σκληρά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
Ωστόσο, η Amon σημείωσε ότι οι νοσηλείες αυξάνονται πλέον, σηματοδοτώντας την αύξηση σε περιπτώσεις και μεταξύ των ηλικιωμένων.
Τα δεδομένα που αφορούν τις 27 χώρες της ΕΕ, τη Βρετανία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν, διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των κρατών από 2 έως 176 μολύνσεις ανά 100.000 άτομα, συμπλήρωσε χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένες χώρες.

Αυστραλία: 15 νέοι θάνατοι και 113 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο στη Βικτόρια

Αύξηση κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο ο αριθμός των θυμάτων και των κρουσμάτων στην Πολιτεία Βικτόρια της Αυστραλίας.
Σημειώνεται πως μια ημέρα νωρίτερα, οι υγειονομικές αρχές της Αυστραλίας είχαν αναφέρει έξι θανάτους και 90 μολύνσεις.
Η Μελβούρνη, η πρωτεύουσα της πολιτείας και δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, διανύει την πέμπτη εβδομάδα του lockdown που επιβλήθηκε σε αυτή για την αποτροπή της διασποράς του ιού, διάρκειας έξι εβδομάδων.
Οι πολιτειακές αρχές είναι προγραμματισμένο να παρουσιάσουν το χρονοδιάγραμμα της χαλάρωσης των έκτακτων περιοριστικών μέτρων την Κυριακή.

Κίνα: Σε ύφεση ο κορωνοϊός – Χωρίς εγχώριο κρούσμα για 18 ημέρες

Σε ύφεση παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ καθώς για 18 συνεχόμενες ημέρες δεν έχει αναφερθεί ούτε ένα εγχώριο κρούσμα.
Το υπουργείο  Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε πως το τελευταίο 24ωρο ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 11 νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, έναντι οκτώ την προηγουμένη, διευκρινίζοντας ότι όλα ήταν «εισαγόμενα».
Δεν διαπιστώθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19.
17 ασθενείς κρίθηκε πως αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήρια από τα κινεζικά νοσοκομεία.
Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 192, οι τρεις σε σοβαρή κατάσταση.
Επισήμως, οι νεκροί στην Κίνα ανέρχονται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 85.077 μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.
Ο αριθμός των θυμάτων είναι αμετάβλητος από τον περασμένο Μάιο.
 
Pfizer: Τέλη Οκτώβρη θα ξέρουμε αν το εμβόλιό μας είναι αποτελεσματικό

«Περί τα τέλη Οκτωβρίου θα γνωρίζουμε αν το εμβόλιο που αναπτύσσουμε για τη νόσο COVID-19 θα είναι αποτελεσματικό», ανέφερε σήμερα Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου ο CEO και ο πρόεδρος της αμερικανικής εταιρείας Pfizer, Albert Bourla, μιλώντας για την πρόοδο και ολοκλήρωση των κλινικών μελετών του εμβολίου.
Συμμετέχοντας σε διαδικτυακή συζήτηση μεταξύ των μελών της IFPMA (της διεθνούς ομοσπονδίας παραγωγών φαρμάκων και ενώσεων), ο ελληνικής καταγωγής επικεφαλής του φαρμακευτικού κολοσσού εξήγησε ότι γίνεται ένας αγώνας δρόμου για την ολοκλήρωση των κλινικών μελετών του εμβολίου που αναπτύσσει με τη συνεργασία της γερμανικής εταιρείας BioNtech.
Στην κλινική δοκιμή φάσης 3, που ξεκίνησε τον Ιούλιου σε ΗΠΑ και Ευρώπη, έχουν ήδη εγγραφεί 23.000 εθελοντές.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης