Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πάτωσε η οικονομία, ξαναγράφεται το σχέδιο Πισσαρίδη – Αλλαγές και στο πακέτο των μέτρων που θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης στην ΔΕΘ

Πάτωσε η οικονομία, ξαναγράφεται το σχέδιο Πισσαρίδη – Αλλαγές και στο πακέτο των μέτρων που θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης στην ΔΕΘ
Τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το -15,2% της πτώσης στο ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο και συνολικά  στο -7,9% για το πρώτο εξάμηνο του 2020,αναγκάζουν την ομάδα Πισσαρίδη να αναθεωρήσει το αρχικό σχέδιο των προτάσεων - μεταρρυθμίσεων
Με την χειρότερη ύφεση από την περίοδο της μεταπολίτευσης μεταβαίνει την επόμενη εβδομάδα στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να εξαγγείλει μέτρα για την στήριξη της πραγματικής  οικονομίας που στροβιλίζεται στη δίνη του κορονοιού.
Τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το -15,2% της πτώσης στο ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο και συνολικά  στο -7,9% για το πρώτο εξάμηνο του 2020,αναγκάζουν την ομάδα Πισσαρίδη να αναθεωρήσει το αρχικό σχέδιο των προτάσεων - μεταρρυθμίσεων, που θα έρθει το επόμενο διάστημα σε δημόσια διαβούλευση, για  την επανεκκίνηση  της ελληνικής οικονομίας.

Το προσχέδιο της επιτροπής είχε ξεκινήσει να συντάσσεται πριν η σκιά του κορονοιού  πέσει βαριά πάνω από την οικονομική δραστηριότητα της χώρας και στο οικονομικό επιτελείο έτρεφαν ακόμη προσδοκίες ότι ο τουρισμός θα μπορέσει να κάνει την διαφορά στα έσοδα και δεν θα υποκύψει μπροστά στην επέλαση της κρίσης.
Δυστυχώς συνέβη το αντίθετο, αφού όπως επισημαίνουν παράγοντες της τουριστικής αγοράς η θερινή σεζόν έκλεισε με μεγάλες απώλειες στις εισπράξεις, καθώς οι πληρότητες των ξενοδοχειακών μονάδων δεν ξεπέρασαν πανελλαδικά το 30%, και εκπέμπουν σήμα κινδύνου για μαζικά λουκέτα το φθινόπωρο εκτιμώντας ότι η βουτιά θα συνεχιστεί.
Σύμφωνα με νεότερες προβλέψεις για την πορεία του κλάδου το 2020, τα έσοδα δεν αναμένεται να υπερβούν τα 3,5 δισ. ευρώ έναντι 18,2 δισ. ευρώ πέρυσι και θα πέσουν ακόμα χαμηλότερα αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι λόγω ακύρωσης των κρατήσεων στα ξενοδοχεία θα πρέπει να επιστραφούν σημαντικά ποσά στους πελάτες τους. Ο τουρισμός παρέσυρε στον βυθό και την εστίαση που δέχεται νέα χτυπήματα από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων για το ωράριο λειτουργίας, ενώ λόγω του φόβου της αύξησης των κρουσμάτων αναμένεται επιδείνωση της ασφυξίας τους χειμερινούς μήνες.
Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η πτώση του τζίρου κυμαίνεται στο 50% κατά μέσο όρο, ενώ μία στις τρεις επιχειρήσεις βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού.
Την ίδια ώρα η οικονομική στενότητα των νοικοκυριών αλλά και η αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα ανοίγουν τρύπες στα ταμεία του λιανικού εμπορίου, που στο πρώτο εξάμηνο του έτους έχασε έσοδα άνω των 8 δισ. ευρώ, με τις προοπτικές για τους επόμενους μήνες να παραμένουν ζοφερές.
Η στασιμότητα στον τομέα των επενδύσεων λόγω του κλίματος ανασφάλειας αποτελεί ακόμα έναν επιβαρυντικό παράγοντα για την ύφεση, με μεγάλο ζητούμενο να παραμένει η αποκατάσταση του κλίματος σταθερότητας και εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας από Ελληνες και ξένους επενδυτές.
Ομιχλώδες είναι το τοπίο και στην οικοδομή, που βρίσκεται σε «νάρκωση» και κινείται σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς ουδείς μπορεί να προβλέψει τον χρόνο και τον ρυθμό ανάκαμψης.
Παράλληλα, δεν υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση και το ύψος των πόρων από τα πακέτα της Κομισιόν, ενώ η διόγκωση των δαπανών και η τρύπα στα έσοδα προκαλούν εκτροχιασμό του προϋπολογισμού υπονομεύοντας τη «δύναμη πυρός» για μέτρα στήριξης.
Ανασταλτικοί παράγοντες στη συρρίκνωση του ΑΕΠ είναι η πορεία του εμπορίου, οι επενδύσεις καθώς και το ύψος των πόρων που θα εισρεύσουν στη χώρα από τα ευρωπαϊκά ταμεία.
Τα στοιχεία για την ύφεση που ανακοινώσε η ΕΛΣΤΑΤ 3/9/2020 αλλάζουν τις προτεραιότητες της Ελλάδας σε σχέση με την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς αυτό το οποίο χρειάζεται η χώρα είναι ένα νέο γενναίο πακέτο για τη στήριξη εργαζομένων, επιχειρήσεων και ιδιοκτητών ακινήτων.


Στο υπουργείο Οικονομικών περνούν από δεύτερη αξιολόγηση τις μόνιμες μειώσεις των  φόρων και εισφορών που επρόκειτο να περιληφθούν στο πακέτο της ΔΕΘ που θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 12-13 Σεπτεμβρίου.
Προτεραιότητα δίνεται σε μέτρα που θα αποτελέσουν βασικό μοχλό για την ανάπτυξη και μέσα σε αυτά βρίσκονται:

*Η μείωση έως 100% της προκαταβολής φόρου και για το 2022

*Η μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις

* Η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης

* Η κατάργηση του Τέλους επιτηδεύματος

* Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης