Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Στροφή Stoltenberg (ΝΑΤΟ), κάνει λόγο για τεχνικές συζητήσεις - Δένδιας: Διαπραγμάτευση μόλις φύγουν τα τουρκικά πλοία - H ΕΕ έτοιμη για μέτρα

Στροφή Stoltenberg (ΝΑΤΟ), κάνει λόγο για τεχνικές συζητήσεις - Δένδιας: Διαπραγμάτευση μόλις φύγουν τα τουρκικά πλοία -  H ΕΕ έτοιμη για μέτρα
Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι εάν η Τουρκία δεν σταματήσει τις προκλήσεις και τις απειλές, δεν μπορεί να αρχίσει ο διάλογος
(Συνεχές upd) Αν και η ελληνοτουρκική ένταση κλιμακώνεται καθημερινά και ο κίνδυνος για θερμό επεισόδιο στην Ανατολική Μεσόγειο έχει αυξηθεί επικίνδυνα, το ΝΑΤΟ συνεχίζει τα παιχνίδια περί συζητήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης.
«Στροφή» όσον αφορά τα όσα ισχυρίστηκε χθες 3/9 για συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία να ξεκινήσει τεχνικός διάλογος έκανε σήμερα 4/9 το μεσημέρι ο ΓΓ του ΝΑΤΟ G. Stoltenberg.
«Δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία, μόνο συζητήσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Stoltenberg μιλώντας σε συνέντευξη τύπου, διευκρινίζοντας ότι οι συζητήσεις είναι τεχνικές και σε στρατιωτικό επίπεδο.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ διευκρίνισε ότι στόχος των συζητήσεων είναι να δημιουργηθούν μηχανισμοί στρατιωτικής αποκλιμάκωσης, όπως και να μειωθούν οι κίνδυνοι συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Δεν έχει επιτευχθεί κάποια συμφωνία για αυτό το μηχανισμό, ακόμη», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο οι συζητήσεις είναι τεχνικές και όχι διαπραγματεύσεις.
«Είναι τεχνικές συζητήσεις περισσότερο, παρά διαπραγματεύσεις στην υπάρχουσα διαφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Συνεπώς, προορίζονται να συμπληρώσουν, όχι να αντικαταστήσουν τις προσπάθειες της Γερμανίας για πολιτική διαμεσολάβηση για αποκλιμάκωση», σημείωσε.
Η Αθήνα διέψευσε τον γγ του ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει συμφωνία για συζητήσεις με την Τουρκία και ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί μόνο στην περίπτωση που η γειτονική χώρα σταματήσει τις προκλήσεις και τις απειλές.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε σήμερα και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος απηύθυνε για ακόμα μια φορά αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία να σταματήσει τις απειλές για να αρχίσει ο διάλογος.
«Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Στον αντίποδα, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, παραμένει αμετακίνητος στην τακτική των προκλήσεων και επιρρίπτει σε Ελλάδα και Κύπρο την ευθύνη για την ένταση.
Πάντως, όπως προκύπτει από δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, η ΕΕ εξετάζει τη διεξαγωγή «πολυμερούς διάσκεψης» με συμμετοχή των εμπλεκόμενων πλευρών και του ΝΑΤΟ.
Ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα, με το οποίο καταδικάζει, παράλληλα, τη δραστηριότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, έστειλε η Κομισιόν.
«H EE είναι έτοιμη να επιβάλει περιοριστικά μέτρα εφόσον η Τουρκία δεν προχωρήσει σε αποκλιμάκωση», τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υπεύθυνος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, P. Stano, μιλώντας στην ΕΡΤ1.

Νέο μήνυμα Μητσοτάκη σε Erdogan

Μήνυμα στην Τουρκία και στον πρόεδρο Erdogan να σταματήσει τις προκλήσεις και τις απειλές στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο προκειμένου να αρχίσουν οι επαφές και ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών έστειλε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στον απόηχο των δηλώσεων του γ.γ. ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, ο οποίος έκανε λόγο για συμφωνία των δύο ηγετών για διάλογο Ελλάδας – Τουρκίας.
«Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις» είπε ο κ.Μητσοτάκης παρουσιάζοντας την κατάσταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου στον Yang Jiechi,  μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Διευθυντή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας τον οποίο υποδέχθηκε στο Μαξίμου σήμερα Παρασκευή 4/9 στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Από τις πολλές και τις υπερβολικές αποστροφές του κ. Erdogan συγκρατώ μόνο μια αυτή για τον διάλογο και απαντώ με έξι καθαρές λέξεις:
Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις.
H χώρα μας και μπορεί και θέλει να συζητήσει τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο με βάση το διεθνές δίκαιο χωρίς η ίδια να εκβιάζεται και χωρίς να παραβιάζεται η λογική.
Ας φύγουν οι απειλές για να ξεκινήσουν οι επαφές» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.
«Η χώρα μας εκτός από την επιθετικότητα της Τουρκίας αντιμετωπίζει και ενέργειες που αμφισβητούν κάθε κανόνα του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Με μια ρητορική που διαστρέφει την ιστορία και αλλοιώνει τη γεωγραφία, υπονομεύοντας τη νομιμκότητα και με κινήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια σε όλη τη Μεσόγειο.
Γι' αυτό και θέλω να σας πω ότι σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα επιδώσει στον ΓΓ του ΟΗΕ επιστολή μου όπου παρουσιάζεται η έκνομη δραστηριότητα της Άγκυρας.
Όπως και οι απειλές που αυτή διαμορφώνει για τη σταθερότητα στην περιοχή που είναι κομβική για το διεθνές εμπόριο» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε κάθε ένταση σε οποιοδήποτε σημείο του παγκόσμιου χάρτη συνιστά πρόκληση για τις δυνάμεις της ειρήνης και πολύ περισσότερο όταν αυτή εκδηλώνεται στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας που είναι και ανατολικά σύνορα της Ευρώπης.
Η παράνομη δράση της τουρκίας συνιστά διεθνή πρόκληση που απαιτεί διεθνή απάντηση και μόνη πυξίδα μπορεί να είναι το διεθνές δίκαιο.
Η Ελλάδα δεν έκρυψε ποτέ ότι ταυτόχρονα με τα δικαιώματα υπερασπίζεται την καλή γειτονία η διπλωματία είναι άλλη όψη της ισχύος της χώρας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Εκπρόσωπος Κομισιόν: Έτοιμη η ΕΕ για περιοριστικά μέτρα αν η Τουρκία δεν αποκλιμακώσει   

Ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα, με το οποίο καταδικάζει, παράλληλα, τη δραστηριότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, έστειλε η Κομισιόν.
«H EE είναι έτοιμη να επιβάλει περιοριστικά μέτρα εφόσον η Τουρκία δεν προχωρήσει σε αποκλιμάκωση», τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υπεύθυνος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, P. Stano, μιλώντας στην ΕΡΤ1.
«Η ΕΕ είναι πολύ ξεκάθαρη σε σχέση με την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα και την Κύπρο και η προσδοκία της ΕΕ εκφράστηκε προς στην Τουρκία τόσο με δημόσιες δηλώσεις όσο και μέσω της δέσμευσης του Ύπατου Εκπροσώπου Borellο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Cavusoglu, τον ενημέρωσε για τις συζητήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών και τις προσδοκίες της ΕΕ να δουν την αποκλιμάκωση, να δουν διάλογο και δέσμευση και όχι μονομερή βήματα τα οποία αποτελούν προκλήσεις και συμβάλλουν στην αύξηση των εντάσεων» υπογράμμισε ο Stano.
Επιπροσθέτως, ο κ. Stano τόνισε ότι η ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει «τι θα συμβεί από την πλευρά μας εάν δεν υπάρχουν δείγματα αποκλιμάκωσης.
Γι' αυτό το συμβούλιο είναι έτοιμο να ξεκινήσει συζητήσεις για πιθανά περιοριστικά μέτρα αλλά όλοι ελπίζουμε ότι είναι πιθανόν να προχωρήσουμε μέσω του δρόμου του διαλόγου και των συζητήσεων».

Δένδιας από ΟΗΕ: Η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται με την Τουρκία

Η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται με την Τουρκία, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών, σε δήλωση του σε Έλληνες δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης του με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Antonio Guterres.

Αναλυτικότερα οι δηλώσεις του:

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών είναι κατ’αρχήν πάντοτε ένα ευχάριστο γεγονός από μόνο του. Είναι ένας παλιός φίλος της χώρας μας και ένα εξαιρετικά έμπειρο άτομο στα τεκταινόμενα στην περιοχή.
Μου έδωσε την ευκαιρία να του εξηγήσω τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, πως η τουρκική παραβατικότητα δημιουργεί προβλήματα στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην περιοχή και επίσης κουβεντιάσαμε για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, αντίγραφο της οποίας εθιμοτυπικά του έδωσα.
Του παρέδωσα επιστολή του Πρωθυπουργού, του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, με την παράκληση του Πρωθυπουργού να την διαβιβάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, και επίσης είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε κάποιες απόψεις για το μέλλον του Κυπριακού προβλήματος.
Το πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα μετά τις τουρκοκυπριακές «εκλογές».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι δυσαρεστημένη η Αθήνα, κ. Υπουργέ, από το έγγραφο που προσκόμισε ο κ. Stoltenberg σε Ελλάδα και Τουρκία;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν έχουμε μελετήσει το έγγραφο και κατά συνέπεια δεν θα μπορούσα να σας μιλήσω για δυσαρέσκεια ή ευαρέσκεια.
Αυτό όμως που θέλω να επαναλάβω είναι αυτό που περιέχεται στις χθεσινές ανακοινώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, δηλαδή ότι η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται με την Τουρκία.
Η Ελλάδα έχει πει ξεκάθαρα ότι διαπραγμάτευση με την Τουρκία μπορεί να υπάρξει μόλις τα τουρκικά πλοία αποχωρήσουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Όχι όμως όσο τα τουρκικά πλοία παραμένουν εκεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι στις σκέψεις της Ελλάδας προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τις τουρκικές απειλές οι οποίες στρέφονται και κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι πάντα δικαίωμα οποιουδήποτε μέλους των Ηνωμένων Εθνών, και κατά συνέπεια και της χώρας μας.
Το πότε όμως, κάτω από ποιες συνθήκες πρέπει να χρησιμοποιηθεί αυτή η δυνατότητα, αυτό είναι πάντα θέμα το οποίο αποφασίζεται υπό τις συνθήκες της συγκεκριμένης στιγμής.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Cavusoglu: Η Ελλάδα είχε δεχθεί την πρόταση Stoltenberg και στη συνέχεια υπαναχώρησε

Για ψεύδη κατηγορεί την Ελλάδα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, αναφερόμενος στη δήλωση του γγ του ΝΑΤΟ για τα περί διαλόγου Ελλάδας και Τουρκίας.
Ειδικότερα, ο Cavusoglu κατηγόρησε την Ελλάδα ότι ενώ αρχικά είπε ναι στις προτάσεις του Jens Stoltenberg για διάλογο στην συνέχεια υπαναχώρησε.
Σε ειρωνικό ύφος, ο Cavusuglu είπε ότι η Τουρκία δεν εκπλήσσεται από την στάση της Ελλάδας και μάλιστα είπε ότι ο γ.γ. του ΝΑΤΟ δεν λέει ψέματα.
«Ψέματα λέει η Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.
«Εάν η Ελλάδα περιμένει να παραιτηθούμε των δικαιωμάτων μας στην Ανατολική Μεσόγειο και να δεχτούμε τους όρους της, θα απογοητευτεί» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, όπως μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα Sabah στην αγγλόφωνη έκδοσή της.

Η απάντηση της Αθήνας στον Cavusoglu

O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, στην αγωνία του να μετακινήσει το επίκεντρο της συζήτησης από την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας, βάφτισε ως «συνομιλίες» μια πρόταση του ΝΑΤΟ σε τεχνικό επίπεδο για τη μείωση της έντασης που προκαλεί η ίδια η Τουρκία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σημειώνουν διπλωματικές πηγές.
Ευχής έργο θα ήταν να επεδείκνυε τον ίδιο ενθουσιασμό και για το πολιτικό διακύβευμα που είναι η ανάγκη τερματισμού των τουρκικών προκλητικών ενεργειών και η απόσυρση του Oruc Reis και των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία με όρους αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο (και όχι την απόπειρα επιβολής τετελεσμένων).
Είναι κρίμα που η Τουρκία αρνείται πεισματικά να το κατανοήσει, καταλήγουν οι διπλωματικές πηγές.

Καρότο και μαστίγιο από ΕΕ για Τουρκία

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποφασίσουν μια προσέγγιση «καρότου και μαστίγιου» έναντι της Τουρκίας, όταν συνεδριάσουν, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρότεινε τη διεξαγωγή μιας πολυμερούς διάσκεψης για να εκτονωθούν οι εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο ενώ επανέλαβε την «πλήρη αλληλεγγύη» των Ευρωπαίων με την Αθήνα.
Η ΕΕ θα επαναβεβαιώσει ότι υποστηρίζει την κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου, υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel σε συνέντευξη που έδωσε σε έξι ευρωπαϊκά πρακτορεία ειδήσεων, μεταξύ των οποίων το Ρόιτερς και το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Θα προσδιορίσουμε εργαλεία για την εξωτερική πολιτική μας, μια προσέγγιση μαστιγίου και καρότου -- τί εργαλεία να χρησιμοποιήσουμε για να βελτιώσουμε τη σχέση και με ποια εργαλεία να αντιδράσουμε, αν δεν γίνουμε σεβαστοί», δήλωσε και προσέθεσε: «Θέλουμε να μας σέβονται».
Ο Charles Michel δήλωσε πως κατά τη συνάντηση αυτή θα μπορούσαν να συζητηθούν το ακανθώδες θέμα των θαλάσσιων συνόρων στην ανατολική Μεσόγειο, η ενέργεια, η ασφάλεια και η μετανάστευση.
Ο Charles Michelωστόσο, αρνήθηκε να μιλήσει για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ή τιμωρητικά μέτρα που μπορεί να υιοθετήσει η ΕΕ έναντι της Τουρκίας.
«Δεν δεχόμαστε μονομερείς συμπεριφορές ασύμβατες με το διεθνές δίκαιο εκ μέρους της Τουρκίας», υπογράμμισε.
Ο Charles Michelο οποίος πρόκειται να ταξιδέψει στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα πριν από τη σύνοδο κορυφής, πρότεινε επίσης την πραγματοποίηση μιας διεθνούς διάσκεψης για την ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων πλευρών και του ΝΑΤΟ.
Μια τέτοια διάσκεψη θα μπορούσε, σύμφωνα με τον ίδιο, να περιλάβει «όλες τις χώρες που εμπλέκονται στις διάφορες συζητήσεις για τα θαλάσσια σύνορα» στη Μεσόγειο.
«Αυτός μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για την αποκλιμάκωση στην περιοχή και για να υπάρξει ένας δίαυλος για διάλογο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προσθέτοντας ότι έχει ήδη αναφέρει την ιδέα στην Αθήνα και την Άγκυρα.
«Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες, δεν μπορεί να συνεχισθεί», τόνισε.

Στο... διάλογο επιμένει η Κομισιόν

«Ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι ο διάλογος, μόνο ο διάλογος μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες δήλωσε λύσεις» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Peter Stano, κληθείς να τοποθετηθεί εκ νέου επί του περιεχομένου ενός δυνητικού διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Συγκεκριμένα, o Stano επεσήμανε τα εξής: «Η θέση της ΕΕ παραμένει η ίδια σε συνέχεια του άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών και ο διάλογος πρέπει να ξεκινήσει ώστε αποκλιμακωθεί η απαράδεκτη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτό είναι προς το συμφέρον τόσο της Τουρκίας όσο και της ΕΕ.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος έχει εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό προσωπικά με αυτό το σκοπό και προσπαθεί με τις επαφές του να μεταφέρει το μήνυμα και να επιτύχει αντί για μονομερή βήματα και ανταλλαγή απειλών και δηλώσεων, να έχουμε τελικά ένα διάλογο που να ξεκινήσει με διαπραγματεύσεις για το πως θα αποκλιμακωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο».
Κληθείς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις σε σχέση με την αλληλεγγύη της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο, ο Stano τόνισε τα εξής: Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο έχει ξεκαθαριστεί σε πολλές περιπτώσεις.
Η ΕΕ έχει πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο για την τρέχουσα κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη δράση και τις μονομερείς κινήσεις της Τουρκίας.
Η ΕΕ είναι ξεκάθαρη πως από το τι περιμένει για την αποκλιμάκωση.
Επαναλαμβάνω ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι ο διάλογος, μόνο ο διάλογος μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες λύσεις», ξεκαθάρισε ο Peter Stano.

Το παρασκήνιο της επαφής ΝΑΤΟ με Ελλάδα

Η δήλωση του Stoltenberg το βράδυ της Πέμπτης προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ελλάδας που έσπευσε να τονίσει ότι ουδέποτε συμφώνησε σε διάλογο με την Τουρκία, χωρίς να έχει προηγηθεί η αποχώρηση του Oruc Reis από την Ανατολική Μεσόγειο.
«Η μονομερής εγχείρηση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μιας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δεν συνιστά έναρξη διαλόγου», ανέφεραν ελληνικές διπλωματικές πηγές.
Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο Stoltenberg κάλεσε στο γραφείο του τους στρατιωτικούς αντιπροσώπους Ελλάδας και Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, όπου σε μια συνάντηση πέντε λεπτών τούς έδωσε ένα μονοσέλιδο έγγραφο με τις σκέψεις του.
Ακολουθώντας την υπηρεσιακή οδό, από τη μόνιμη αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ, το έγγραφο του Stoltenberg μεταβιβάστηκε στο υπουργείο Εξωτερικών και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Έπειτα από διαβουλεύσεις, οι αρμόδιες αρχές στην Αθήνα αποφάσισαν να απαντήσουν ότι η πρόταση διαλόγου γίνεται επί της αρχής αποδεκτή, ωστόσο προηγείται η αποχώρηση του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Έως τότε δεν μπορεί να γίνει τεχνικός διάλογος.

Η επικοινωνία Merkel με Erdogan

Εν τω μεταξύ, χθες, πραγματοποιήθηκε και η πολυαναμενόμενη επαφή της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον Τούρκου πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, χωρίς ωστόσο να έχει κάποιο αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Erodgan εμφανίστηκε άκαμπτος ενώ επέρριψε την ευθύνη για την ένταση σε Ελλάδα και Κύπρο. Μάλιστα, υποστήριξε ότι είναι απαράδεκτο να υποστηρίζονται από άλλες χώρες.
«Η εγωιστική και άδικη στάση της Ελλάδα και των Ελληνοκυπρίων υποστηρίζεται από κάποιες χώρες, κάτι που είναι μη αποδεκτό» τόνισε ο Erdogan στη Merkel, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης