Μάχη στην οικονομία σε τρία πύρινα μέτωπα, με κυβερνητικό σχέδιο - Ύφεση, δημοσιονομικός εκτροχιασμός, χρήματα για φοροελαφρύνσεις

Μάχη στην οικονομία σε τρία πύρινα μέτωπα, με κυβερνητικό σχέδιο - Ύφεση, δημοσιονομικός εκτροχιασμός, χρήματα για φοροελαφρύνσεις
Σε τρία μέτωπα θα κλιμακωθεί ο αγώνας που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των καυτών προβλημάτων στην οικονομία
Σε τρία μέτωπα θα κλιμακωθεί ο αγώνας που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των καυτών προβλημάτων στην οικονομία.
Όλα ξεκίνησαν μετά τις δυσάρεστες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για την βουτιά στο κενό του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2020 η οποία άγγιξε το 15,2% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Είναι ένα γεγονός, το οποίο μπορεί να μην αιφνιδίασε το οικονομικό επιτελείο, πλην όμως πυροδότησε εξελίξεις για την λήψη ενός νέου γενναιόδωρου πακέτου μέτρων που θα συμβάλει στην αναστροφή αυτής της εικόνας.
Ήδη στο υπουργείο Οικονομικών βρίσκονται σε ανοικτή επικοινωνία με τους θεσμούς στο πλαίσιο της ανεύρεσης  της κατάλληλης δύναμης πυρός που θα στηρίξει νοικοκυριά, επιχειρήσεις και επαγγελματικές  των οποίων τα εισοδήματα εξαυλώθηκαν μέσα στην κρίση.
Την ίδια στιγμή οι χαμηλές πτήσεις των εσόδων από τον τουρισμό προμηνύουν ακόμα δυσκολότερη συνέχεια την ώρα που η κυβέρνηση να συντάξει μέσα στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η πανδημία έναν από τους δυσκολότερους προϋπολογισμούς της τελευταίας 30ετίας.
Η διατήρηση της δημοσιονομικής ευελιξίας και η σταδιακή άρση των φορολογικών βαρών είναι οι επόμενες δύο προκλήσεις που έχει μπροστά του το οικονομικό επιτελείο.
Θέμα δημοσιονομικών στόχων μπορεί να μην υπάρχουν για την επόμενη χρονιά, αφού σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές στο Eurogroup της 11ης Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο δρομολογούνται αποφάσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα ωστόσο πρόβλημα ταμειακό στον προϋπολογισμό εξακολουθεί να υπάρχει.
Οι πόροι από τα ευρωπαϊκά ταμεία, εφόσον έρθουν εγκαίρως, μπορούν να δώσουν λύση σε αυτό και βγάλουν την χώρα από το γκρίζο τοπίο του κορονοιού.

Αναλυτικότερα τα τρία μέτωπα για την κυβέρνηση είναι τα εξής:

1. Αναστροφή της ύφεσης: Ο σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα  περιλαμβάνει πακέτο κλιμακούμενων και κυλιόμενων μέτρων για την επούλωση των πληγών από την πανδημία στο παραγωγικό ιστό και σε νευραλγικούς για την ανάπτυξη κλάδους με χρήση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων που παρέχει το «ευρωπαϊκό πρόγραμμα Μάρσαλ».
Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αποδίδουν βαρύνουσα σημασία  στην γρήγορη εισροή και απορρόφηση των κονδυλίων από τα πακέτα της Κομισιόν τα οποία  αφ’ ενός θα δώσουν μεγάλες ανάσες ρευστότητας στην αγορά και θα κινητοποιήσουν επενδύσεις και αφ’ ετέρου θα διευρύνουν το πεδίο των παρεμβάσεων για τη στήριξη της οικονομίας αποτρέποντας άδειασμα της δεξαμενής των ταμειακών διαθεσίμων. 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων από τον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσει η ροή πόρων από το πρόγραμμα SURE για την επιδότηση μισθών και εισφορών που θα λειτουργήσει σαν ανάχωμα στις απολύσεις και την ανεργία καθώς και από τα δάνεια της ΕΤΕπ.
Με δεδομένο ότι το σκηνικό στην οικονομία παραμένει ρευστό και ουδείς είναι σε θέση να κάνει ασφαλή πρόβλεψη για το τελικό ύψος της ζημίας από την πανδημία αποκτά βαρύνουσα σημασία ο χρόνος εκταμίευσης των κονδυλίων.
Όσο νωρίτερα αρχίσει η εισροή τόσο ισχυρότερα θα είναι τα όπλα κατά της ύφεσης και τόσο μεγαλύτερη η δυναμική της ανάκαμψης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές συνολικά το ευρωπαϊκό πακέτο μαζί δηλαδή με τους πόρους και τα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 32 δις. ευρώ μπορεί να δώσει μία ώθηση της τάξης του 2%-2,2% ετησίως στο ΑΕΠ.
2. Διόρθωση δημοσιονομικών ανισορροπιών: Ο προϋπολογισμός κινείται σε «αχαρτογράφητα νερά», με τις τρύπες στα έσοδα να μεγαλώνουν από την βαθειά ύφεση και τις δαπάνες για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων να αυξάνονται ραγδαία.
Οι ασκήσεις που τρέχουν στο Γενικό Λογιστήριο βγάζουν φέτος δημοσιονομικό έλλειμμα ρεκόρ κοντά στα 16 με 17 δις. ευρώ και πρωτογενές έλλειμμα σε επίπεδα πάνω από το 5,7% του ΑΕΠ.
Ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη επισημαίνοντας ότι το μείζον θέμα δεν είναι η απόκλιση το 2020 αλλά οι δημοσιονομικοί κανόνες που θα ισχύσουν για το 2021 και οι οποίοι θα καθορίσουν την έκταση και την ένταση των παρεμβάσεων για τη στήριξη επιχειρήσεων, επαγγελματιών και εργαζομένων. 
Αρμόδια στελέχη θεωρούν σχεδόν «κλειδωμένη» την παράταση της ρήτρας διαφυγής από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας προβλέποντας ότι και το 2021 δεν θα υπάρχει στόχος για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα παραπέμποντας για οριστικές αποφάσεις στο Eurogroup στις 11 Σεπτεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία του 2018 με τους θεσμούς προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022, με σταδιακή υποχώρηση στο 3% το 2023, στο 2,5% το 2024 και στο 2,2% του ΑΕΠ από το 2025 και μετά.
3. Σταδιακή άρση των φορολογικών βαρών: Η πανδημική κρίση έχει παγώσει μια σειρά από φοροελαφρύνσεις που θα έδιναν οξυγόνο σε νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ώστε η οικονομία να ξεφύγει από το τέλμα.
Η στάση των αγορών την περίοδο του lockdown έχει προκαλέσει αλυσιδωτές πιέσεις σε όλο τον κύκλο της παραγωγής και του εμπορίου, χονδρικού και λιανικού, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να αναστέλλουν επενδυτικά σχέδια, να μειώνουν προσωπικό ή ακόμη και να κλείνουν.
Η δημιουργία δημοσιονομικού χώρου σε συμφωνία με τους δανειστές ώστε να προχωρήσουν οι φορολογικές ελαφρύνσεις είναι το κλειδί για την επανεκκίνηση της οικονομία, ιδιαίτερα μετά την ύφεση – τέρας που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για το δεύτερο τρίμηνο του 2020.
Στο οικονομικό επιτελείο περνούν από δεύτερο μάτι τις ανακοινώσεις που θα κάνει ο πρωθυπουργός  την επόμενη εβδομάδα στην ΔΕΘ ενσωματώνοντας μέτρα και πολιτικές που θα ενισχύουν την ανάπτυξη.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Μάριος Χριστοδούλου

BREAKING NEWS