Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Ελλάδα στο απόσπασμα: Γιατί η κυβέρνηση δεν μπλοκάρει την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την ΕΕ από την οποία κέρδισε 750 δισ; - Υποκρισία από ΕΕ

Η Ελλάδα στο απόσπασμα: Γιατί η κυβέρνηση δεν μπλοκάρει την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την ΕΕ από την οποία κέρδισε 750 δισ; - Υποκρισία από ΕΕ
Για να υπάρξει μια τάξη μεγέθους, μόνον τη δεκαετία 2009-2019, η Τουρκία πήρε από την Τελωνειακή Ένωση το ιλιγγιώδες ποσό των 750 δισ ευρώ.
Mε την ελληνοτουρκική κρίση να βρίσκεται στο επίκεντρο, ο Πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης, ήδη σκέφτεται τις επόμενες κινήσεις του για τα δύο μεγάλα μέτωπα:
Από την μια την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς εργασίας και από την άλλη την δυναμική αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας η οποία κλιμακώνεται επικίνδυνα με τις πλάτες των υποτιθέμενων φίλιων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με άλλα λόγια, η ελληνική διπλωματία συνειδητοποιεί ένα αξίωμα το οποίο ποτέ δεν μπόρεσε να το κάνει κτήμα της και οδηγό για την εξωτερική της πολιτική:
Η κάθε μία χώρα κοιτάζει το ζωτικό της συμφέρον και όχι την Πολιτική ή Οικονομική Ένωση στην οποία ανήκει όπως η Ε.Ε και το ΝΑΤΟ…
Το παραπάνω είναι ένα απλό παράδειγμα γιατί οι μεγάλες και κραταιές χώρες όπως η Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία χαϊδεύουν την Τουρκία για την προκλητική της στάση στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν αντιδρούν υπέρ μίας χρόνιας συμμάχου όπως είναι η Ελλάδα.
Το μυστικό κρύβεται στην τελωνειακή ένωση Ε.Ε – Τουρκίας η οποία επιτρέπει να επιτρέπει ένα επικερδές σύστημα εισαγωγών – εξαγωγών από και προς την μεγάλη αγορά της Τουρκίας.
Οι μεγάλες χώρες εισάγουν φθηνά προϊόντα για τις αγορές τους και εξάγουν σε μία τεράστια αγορά 80 εκατ. κατοίκων.
Η γαλαντόμα τελωνειακή ένωση Ε.Ε. - Τουρκίας
Για να υπάρξει μια τάξη μεγέθους, μόνον τη δεκαετία 2009-2019, (σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat), η Τουρκία πήρε από την Τελωνειακή Ένωση περίπου το ιλιγγιώδες ποσό των 750 δισ ευρώ.
Το ποσό αυτό προέρχεται από την σκανδαλώδη συμφωνία εξαγωγής τουρκικών προϊόντων- χωρίς ποσοτικούς περιορισμούς και χωρίς δασμούς - στην ΕΕ, από την οποία εισάγει σε ευρωπαϊκά προϊόντα σχεδόν το ισόποσο, δηλαδή το ετήσιο «οικονομικό αλισβερίσι» ΕΕ-Τουρκίας ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 120-140 δισ το χρόνο, συσσωρεύοντας ένα μεγάλο πλούτο, μέρος του οποίου σπαταλιέται σε εξοπλισμούς κυρίως από χώρες όπως η Γερμανία η οποία έχει δώσει στην Τουρκία προηγμένα άρματα μάχης και θα παραδώσει και υποβρύχια.
Γιατί να χαλάσει μία προσοδοφόρα συμφωνία win –win η Γερμανία για χάρη μία πολιτικής ένωσης που την συνδέει με την Ελλάδα;
Αντιθέτως η Ευρωπαϊκή Ένωση τι κάνει για την Ελλάδα;
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποφασίσουν μια προσέγγιση «καρότου και μαστίγιου» έναντι της Τουρκίας, όταν συνεδριάσουν, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, παράλληλα προτείνουν τη διεξαγωγή μιας πολυμερούς διάσκεψης για να εκτονωθούν οι εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Πραγματική κωμωδία με την «αυστηρότητα» της Ευρώπης…

Η ελληνική κυβέρνηση έχει αργήσει να διαπιστώσει ότι πρέπει να κινηθεί δυναμικά εξαντλώντας όλα τα διαπραγματευτικά μέσα που της δίνουν οι θεσμοί στους οποίους ανήκει.
Για παράδειγμα, συγκεκριμένος αναλυτής που μιλάει με το πρωθυπουργικό επιτελείο αναρωτιόταν γιατί η Ελλάδα (και η Κύπρος) δεν έχει απαιτήσει ακόμα και με βέτο στα όργανα της Ε.Ε την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε- Τουρκίας.
 Όπως επίσης γιατί η  Ελλάδα ως χώρα μέλος της Ε.Ε δεν έχει απαιτήσει με βέτο την απαγόρευση εξοπλιστικών συμφωνιών χωρών της Ε.Ε με την Τουρκία από την στιγμή που τα οπλικά συστήματα τα χρησιμοποιεί εναντίον μίας χώρας της Ε.Ε;
Η αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε –Τουρκίας θα γονάτιζε την τουρκική οικονομία ακόμα περισσότερο και θα την ανάγκαζε να αποσυρθεί από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Η απαγόρευση πώλησης όπλων θα ανάγκαζε την Γερμανία να κοιτάξει πελάτες σε άλλες αγορές.
Η Ελλάδα όχι μόνο σύρεται σε ένα διάλογο με τις σύμμαχες δυνάμεις να παίζουν τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου αλλά ο διάλογος αυτός είναι «άνευ όρων» και «άνευ ατζέντας».
Ουσιαστικά, στα μέτρα που ήθελε η Τουρκία με πολλά θέματα στην ατζέντα (Θράκη, μειονότητα, Αιγαίου, 12 ναυτικά μίλια, βραχονησίδες, αποστρατικοποίηση, υφαλοκρηπίδα, Κύπρος) και με την απειλή να επικρέμαται στη Μεσόγειο, καθώς ούτε τα ερευνητικά πλοία αλλά ούτε και τα πολεμικά έχουν φύγει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Ο μόνος τρόπος για να κερδίσει το πάνω χέρι στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις είναι να μπει δυναμικά στο πεδίο όπως έκανε και πριν καιρό με την επακούμβηση του Kemal Reis και να εντάξει ακόμα πιο ενεργά στην στρατηγική της και την Γαλλία.
 Όσο περνάει ο καιρός και τα τουρκικά πλοία παραμένουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, δημιουργείται ένα τεράστιο κεκτημένο για την γείτονα χώρα το οποίο δύσκολα ανατρέπεται.

Ανακοινώνει εξοπλιστικό πρόγραμμα


Στο μέτωπο της οικονομίας ο Πρωθυπουργός στις 13 Σεπτεμβρίου θα μιλήσει στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης έχοντας στο καλάθι του συγκεκριμένες ελαφρύνσεις, όπως καταργήσεις και μειώσεις φόρων και τελών, μείωση εργοδοτικών εισφορών, νέο εργασιακό νόμο, νέο κύκλο επιδοτήσεων των επιχειρήσεων (νέο ΕΣΠΑ), το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» καθώς και νέες ελαφρύνσεις σε επιχειρήσεις.
Παράλληλα, θα επαναλάβει τα μέτρα προστασίας προς τους εργαζόμενους και ανέργους που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση (και τα οποία θα κατατεθούν άμεσα σα νόμο σε ήδη υπάρχουσα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου) ενώ, τέλος, θα εξαγγείλει το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας ύψους 10 δισ  προκειμένου να ενισχυθεί η αποτρεπτική δύναμη της χώρας.
 Όπως φαίνεται από τις εξελίξεις, αυτό θα μοιραστεί σε επιμέρους εξοπλιστικά προγράμματα σε Γαλλία και ΗΠΑ.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης