Τελευταία Νέα
Διεθνή

Regling (ESM): Το Ταμείο Ανάκαμψης άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι επενδυτές την Ευρώπη

Regling (ESM): Το Ταμείο Ανάκαμψης άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι επενδυτές την Ευρώπη
«Ισχυρή ευρωπαϊκή απάντηση στις επικρίσεις για ατολμία και έλλειψη συντονισμού»
Το πρωτοφανές σχέδιο της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι επενδυτές την ΕΕ, σημείωσε ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling απαντώντας στις επικρίσεις προηγουμένων ετών περί έλλειψης συντονισμού και αδύναμων παρεμβάσεων.
Ο Γερμανός αξιωματούχος έκανε λόγο για μία νέα αντίληψη και την ισχυρότερη εμπιστοσύνη την τελευταία 10ετία όσον αφορά στις παρεμβάσεις της ΕΕ, όπως η τελευταία με το Ταμείο Ανάκαμψης με την κοινή έκδοση χρέους για την  αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.
«Πολλοί άνθρωποι στις αγορές μου λένε:
’’Είμαστε πλέον πιο θετικοί απέναντι Ευρώπη, λόγω της γρήγορης αντίδρασης, του μεγάλου όγκου πόρων και του καλού συντονισμού’’», δήλωσε ο Regling στο CNBC.
Τον Μάιο 2020 - περίπου δύο μήνες από τότε που επιβλήθηκαν αυστηρά lockdowns σε ολόκληρη την Ευρώπη - η ΕΕ ανακοίνωσε τα πρώτα μέτρα στήριξης για την ενίσχυση κρατών που αντιμετώπισαν οικονομικά σοκ λόγω της πανδημίας.
Τον Ιούλιο 2020 οι 27 χώρες της ΕΕ ανακοίνωσαν τη σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 750 δισεκ. ευρώ με την κοινή έκδοση χρέους για επενδύσεις και παρεμβάσεις σε ολόκληρη στην Ευρώπη.  
Το σχέδιο έχει ακόμη κάποια νομοθετικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν, αλλά σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η ΕΕ συμφώνησε να εκδώσει ένα τόσο μεγάλο ποσό κοινού χρέους.
Ορισμένοι πιστεύουν ότι η συμφωνία ανοίγει το δρόμο και για έκδοση κοινών ομολόγων και σε μελλοντικές κρίσεις.
Πάντως ο Regling σημείωσε ότι η παγκόσμια απάντηση στην κρίση δεν είχε τον ίδιο συντονισμό σε σύγκριση με το «κραχ» του 2008.
«Αλλά φυσικά ξέρουμε γιατί ήταν τόσο διαφορετικό αυτή τη φορά», είπε, αναφέροντας ότι «οι ΗΠΑ έχουν απομακρυνθεί από την πολυμέρεια» ενώ σοβεί η «μεγάλη σύγκρουση μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου».
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης