Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bild: Υπό πίεση η Merkel να σταματήσει τον αγωγό Nord Streem 2 και να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία

Bild: Υπό πίεση η Merkel να σταματήσει τον αγωγό Nord Streem 2 και να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία
Βουλευτές του CDU ζητούν μετά τη δηλητηρίαση Navalny ισχυρή ευρωπαϊκή απάντηση στον Putin για τον Nord Stream 2
Έντονες πιέσεις για κυρώσεις κατά της Ρωσίας δέχεται από το εσωτερικό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), η καγκελάριος Merkel.
Μετά την απόπειρα δολοφονίας του επικεφαλής της ρωσικής αντιπολίτευσης, Alexander Navalny ο οποίος παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στο Βερολίνο οι γερμανοί βουλευτές του CDU ζητούν από την Merkel να  αποσύρει τη στήριξη της στον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου «Nord Stream 2».
 Ο Norbert Röttgen, προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του γερμανικού Κοινοβουλίου και μέλους του CDU, δήλωσε ότι «μετά τη δηλητηρίαση του Navalny, απαιτείται μια ισχυρή ευρωπαϊκή απάντηση, την οποία πρέπει να λάβει ο Putin. Η Ε.Ε. θα πρέπει από κοινού να αποφασίσει τη διακοπή του “Nord Stream 2”».
 
Ο ρωσικός αγωγός «Nord Stream 2» η Γερμανία κι η Αμερική - ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Στο μεταξύ, η  Bild, σε βασικό της άρθρο την Πέμπτη, κάλεσε κι αυτή τη Merkel να «σταματήσει τον αγωγό του Putin» με την Καγκελάριο να παραμένει ψύχραιμη και να ζητά από τη Μόσχα να ερευνήσει την υπόθεση και να δώσει απαντήσεις.
Το Βερολίνο εκτιμά ότι ο αρχηγός της ρωσικής αντιπολίτευσης Navalny, δηλητηριάστηκε με τη νευροτοξική ουσία Νοβιτσόκ. Η ίδια ουσία είχε χρησιμοποιηθεί και τον Μάρτιο του 2018 στην απόπειρα δολοφονίας του πρώην Ρώσου κατασκόπου, Sergei Skrypal.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Merkel σχεδιάζει να συμβουλευτεί την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, προκειμένου να διαμορφώσει μία «απάντηση». Όμως, προς το παρόν δεν έχει προβεί σε κάποια συγκεκριμένη πρόταση.

Η αντίδραση της Μόσχας

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitri Peskov, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει βάση» στις κατηγορίες για εμπλοκή του ρωσικού κράτους στην υπόθεση. Πρόσθεσε δε, ότι η Μόσχα αναμένει διευκρινίσεις από το Βερολίνο για το γερμανικό συμπέρασμα ότι ο Navalny δηλητηριάστηκε.
Ταυτόχρονα, εξήγησε ότι δεν υπάρχει λόγος για την επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, ενώ απέρριψε τις «φωνές» για διακοπή του «Nord Stream 2».
Αξίζει να σημειωθεί ότι προτού οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαιώσουν ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με νοβιτσόκ, η Καγκελάριος έσπευσε να αποσυνδέσει κάθε συσχέτιση μεταξύ της υπόθεσης και του αγωγού, διαμηνύοντας ότι μία τέτοια σύνδεση «είναι ακατάλληλη».

Tο project του «Nord Stream 2»

Ο αγωγός «Nord Stream 2» αποτελεί ένα ρωσο-ευρωπαϊκό ενεργειακό project, του οποίου ηγείται η ρωσική εταιρεία Gazprom.
Το σχέδιο, προϋπολογισμού 9,5 δισ. ευρώ, προβλέπει την κατασκευή ενός αγωγού αερίου, μήκους 764 μιλίων, χάρη στον οποίο θα μεταφέρεται ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.
Το παραπάνω project, βέβαια, είχε εγείρει αντιδράσεις και κατά τους προηγούμενους μήνες, με την αμερικανική Γερουσία να ζητάει την επιβολή κυρώσεων στις εμπλεκόμενες εταιρείες, επικαλούμενη την υψηλή εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κατασκευή του «Nord Steam 2» βαίνει προς πλήρη ολοκλήρωση, καθώς εκκρεμεί να υλοποιηθεί μόλις το 6% των έργων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης