Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Σε νέα εξοπλιστικά προγράμματα προχωρά η Ελλάδα υπό τη σκιά της έντασης με την Τουρκία - Το «ευχαριστώ» σε Γαλλία και ΗΠΑ για την Ανατολική Μεσόγειο

Σε νέα εξοπλιστικά προγράμματα προχωρά η Ελλάδα υπό τη σκιά της έντασης με την Τουρκία - Το «ευχαριστώ» σε Γαλλία και ΗΠΑ για την Ανατολική Μεσόγειο
Δρομολογείται η απόκτηση 18 Γαλλικών Rafale, η υποστήριξη των Mirage και φυσικά τα Αμερικανικά F-35 και η ενίσχυση των F16
Τι κρύβεται πραγματικά πίσω από την ένταση Ελλάδας – Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο;
Μα φυσικά τα τεράστια διεθνή ενεργειακά συμφέροντα και ένας πακτωλός χρημάτων που φτάνει ακόμη και τα 12 δισ ευρώ, που θα δώσει η Αθήνα για την αγορά ενός νέου εξοπλιστικού προγράμματος με τη Γαλλία (που μας στηρίζει τόσο!) να κερδίζει τη μερίδα του Λέοντος αν και δεν μένουν παραπονεμένες οι Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία Βρετανία και φυσικά ΗΠΑ.
Όπως αναφέρει σε σχετικό του δημοσίευμα το Βήμα, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει με ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα, το οποίο δεν θα επικεντρώνεται στις υπερβολικές προμήθειες από μια χώρα, αλλά θα δρομολογεί το κλείσιμο κρίσιμων εκκρεμοτήτων και παράλληλα θα θέτει σε κίνηση έναν πιο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την αναδιάρθρωση των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών.
Ο κεντρικός σχεδιασμός θα ανακοινωθεί από τον Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.
Ωστόσο, θεωρείται βέβαιη η προμήθεια 18 Γαλλικών μαχητικών αεροπλάνων Rafael F2 και F3R (εκ των οποίων 8 είναι μεταχειρισμένα) τα οποία θα φτάσουν στην Ελλάδα το 2021, μετά και την επικοινωνία που είχαν ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τη γαλλίδα ομόλογό του Florance Parli.
Παράλληλα, η Αθήνα κινείται και προς την υπογραφή συμφωνίας για την υποστήριξη των 45 Mirage που διαθέτει ήδη η ελληνική αεροπορία.
Η συμφωνία αυτή ωστόσο έχει τελματώσει στο Ελεγκτικό Συνέδριο και ο υπουργός Άμυνας καταβάλει προσπάθειες για να απεμπλακεί.
Την ίδια ώρα στο τραπέζι των αμυντικών οπλικών συστημάτων, είναι και η συζήτηση με τις ΗΠΑ για την απόκτηση των 20  F-35 με πιθανότατο σενάριο να ολοκληρωθεί το 2014 ώστε να μην συμπέσουν με τα τεραστια ποσά που δίνονται αυτή την περίοδο για την αναβάθμιση των Αμερικανικών F-16.
Τη σκυτάλη παίρνει το Ναυτικό το οποίο θα εκσυγχρονίσει τις 3 φρεγάτες ΜΕΚΟ, ποσό που ανέρχεται στα 450 εκατ ευρώ και περιλαμβάνει ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα. Επιπλέον, θα υπάρξει προμήθεια 35 τορπιλών Seahake για την αναβάθμιση 18 υποβρυχίων και η αγορά 25 συσσωρευτών για μπαταρίες υποβρυχίων με κόστος πάνω περίπου 100 εκατ ευρώ.
Επίσης το Πολεμικό Ναυτικό θα αναβαθμιστεί με ελικόπτερα Sikorsky και 4 MH-60R Seahawk.   

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης