Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αποκλιμάκωση της έντασης εν μέσω απειλών επιζητά η Αθήνα - Επικοινωνία Δένδια με Stoltenberg, απροθυμία ΕΕ και ΝΑΤΟ για ισχυρό μήνυμα στον Erdogan

Αποκλιμάκωση της έντασης εν μέσω απειλών επιζητά η Αθήνα - Επικοινωνία  Δένδια με Stoltenberg, απροθυμία ΕΕ και ΝΑΤΟ για ισχυρό μήνυμα στον Erdogan
Διπλωματικός μαραθώνιος από την Αθήνα για την εκτόνωση της έντασης αλλά η υποκριτική στάση ΝΑΤΟ - ΕΕ αποθρασύνει την τουρκική ηγεσία
(upd) Εν μέσω κλιμακούμενων προκλήσεων και πολεμικής ρητορικής από την Τουρκία εκτυλίσσεται ένα παράλληλο διπλωματικό πόκερ για τη διεξαγωγή διαλόγου μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας με εμφανή την απροθυμία των μεγάλων δυνάμεων – συμπεριλαμβανομένων ΝΑΤΟ και ΕΕ – να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στον Erdogan που θα αποτελούσε ανάχωμα στα νέο –οθωμανικά, επεκτατικά του σχέδια.     
Ο διπλωματικός μαραθώνιος συνεχίστηκε και το Σάββατο (5/9/2020) με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να επικοινωνεί με τον  ΓΓ του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg και να του τονίζει την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης.
Ο επικεφαλής της βορειοατλαντικής συμμαχίας είναι έκθετος με τη σπουδή του να ανακοινώσει την έναρξη ενός διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών και την ίδια ώρα αίσθηση προκαλεί ο διάλογος που είχε με τον Έλληνα υπουργός Άμυνας Νίκο Παναγωτόπουλος. Η υποκριτική επί της ουσίας στάση, που τηρούν ΕΕ και ΝΑΤΟ, όπως και η πολιτική των ίσων αποστάσεων ρίχνουν νερό στον μύλο της προκλητικότητας και των επιθετικών σχεδιασμών της Άγκυρας.
Η Αθήνα διέψευσε τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει συμφωνία για συζητήσεις με την Τουρκία και ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί μόνο στην περίπτωση που η γειτονική χώρα σταματήσει τις προκλήσεις και τις απειλές.
Αμφιλεγόμενη είναι η και η πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, περί διεξαγωγής «πολυμερούς διάσκεψης» με συμμετοχή των εμπλεκόμενων πλευρών και του ΝΑΤΟ.
Ξεκάθαρα υπέρ των ελληνικών θέσεων τάχθηκε ο επικεφαλής της Κ.Ο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και Χριστιανοκοινωνιστής, Manfred Weber λέγοντας ότι ΕΕ και Γερμανία πρέπει να έχουν μία σαφή τοποθέτηση για το σε ποια πλευρά βρίσκονται στην ελληνοτουρκική ένταση των τελευταίων εβδομάδων.
Σε αυτό το κλίμα σε νέες προκλήσεις προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος «ευχήθηκε» οι Έλληνες να μην έχουν την τύχη, που είχαν πριν από 100 χρόνια με τη μικρασιατική καταστροφή.
Λίγες ώρες αργότερα προχώρησε σε νέα πολεμική δήλωση, τονίζοντας πως η χώρα του έχει τη δύναμη να «διαλύσει τους χάρτες που της επιβάλλονται».
Το απόγευμα του Σαββάτου, μία «περίεργη» αναφορά προκάλεσε πληθώρα ερωτημάτων. Τα τουρκικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για μεταφορά αρμάτων μάχης από τη Συρία στα σύνορα με την Ελλάδα, στον Έβρο. 

Μεταφορά αρμάτων μάχης από τη Συρία στα σύνορα με την Ελλάδα

Μεταφορά αρμάτων μάχης στα σύνορα με την Ελλάδα ξεκίνησε ο τουρκικός στρατός σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο IHA.
Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, τανκ που βρίσκονταν στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, στην επαρχία Ρεϊχανλί και Κουμλού της Αντιοχείας φορτώθηκαν σε φορτηγά και με κατεύθυνση την Αδριανούπολη.
Δύο κομβόι φορτηγών φορτωμένα με 40 τανκ αναχώρησαν  το μεσημέρι του Σαββάτου (5/9/2020) από τα σύνορα με τη Συρία.
Το κομβόι αναμένεται να μεταφερθεί από το λιμάνι Αλεξανδρέττας της Τουρκίας με τρένο στην Αδριανούπολη.

Νέα πρόκληση Erdogan: Πριν από έναν αιώνα τους θάψαμε και τους ρίξαμε στη θάλασσα

Νέες πολεμικές απειλές σε βάρος της Ελλάδας εξαπέλυσε το μεσημέρι του Σαββάτου (5/9/2020) ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Θα καταλάβουν σύντομα ότι η Τουρκία έχει πολιτική, οικονομική και στρατιωτική δύναμη να διαλύσει τους χάρτες που της επιβάλλονται» είπε ο Erdogan κατά τα εγκαίνια νοσοκομείου και πρόσθεσε:
«Είτε θα το καταλάβουν πολιτικά, είτε θα το βιώσουν οδυνηρά στο πεδίο της μάχης».
Λίγες ώρες νωρίτερα προέβη και σε νέα πρόκληση
Σε νέες του δηλώσεις που δημοσιεύει η εφημερίδα Hurriyet υποστηρίζει ότι «πριν από έναν αιώνα είτε τους (έλληνες) θάψαμε στο χώμα είτε τους ρίξαμε στη θάλασσα.
Εύχομαι να μην πληρώσουν το ίδιο τίμημα.»
Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Όσους πριν από έναν αιώνα επιτέθηκαν κατά της ανεξαρτησίας μας , ο τουρκικός λαός τους έθαψε  είτε στο χώμα είτε τους έριξε στη θάλασσα.
Αυτοί που στόχευσαν τη σημαία μας και την προσευχή μας, όταν έψαχναν τρόπο να βγουν από αυτή την πίεση εκτέλεσαν τρεις πρωθυπουργούς, δυο υπουργούς και έναν αρχιστράτηγο.
Ευχόμαστε να μην κάνουν το ίδιο λάθος σήμερα και να μην πληρώσουν το ίδιο τίμημα σήμερα.»

Επικοινωνία Δένδια – Stoltenberg

Τηλεφωνική συνομιλία με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg είχε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης από πλευράς της Τουρκίας, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.
Image

Ο επίμαχος διάλογος Παναγιωτόπουλου - Stoltenberg που «άναψε φωτιές»

Τον επίμαχο διάλογο ανάμεσα στον έλληνα υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Yens Stoltenberg που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις αποκάλυψε ο ΣΚΑΪ.
Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, οι αρχικές συζητήσεις γι’ αυτό το θέμα είχαν γίνει και την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο Stoltenberg βρέθηκε στο Βερολίνο, και συναντήθηκε με τον Ν. Παναγιωτόπουλο και την γερμανίδα υπουργό Άμυνας με την Annegret Kramp-Karrenbauer.
Το ζήτημα ήλθε στην επιφάνεια την Πέμπτη αργά το απόγευμα, όταν στην ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ αναρτήθηκε δήλωση του Stoltenberg, ο οποίος ενημέρωνε πως ύστερα από επικοινωνία του με τους ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας, «οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συζητήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για να συσταθεί ένας μηχανισμός στρατιωτικής αποτροπής σύγκρουσης ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι περιστατικών και ατυχημάτων στην Ανατ. Μεσόγειο».
Μετά την άμεση και έντονη διάψευση της Αθήνας στην αιφνιδιαστική ανακοίνωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, διέρρευσε η ακόλουθη συνομιλία.

Παναγιωτόπουλος: Όσο παραμένουν σ’ αυτό το σημείο τόσα πλοία αυξάνεται ο κίνδυνος να γίνει κάτι λόγω υπερσυγκέντρωσης, κόπωσης και έντασης πολλών πλοίων σε μια τόσο περιορισμένη περιοχή.

Stoltenberg: Εντάξει. Τι μπορώ να κάνω;

Παναγιωτόπουλος: Να μεσολαβήσεις ώστε να βρεθεί τρόπος να αποσύρει αμέσως ο Erdogan όλα τα πλοία.

Stoltenberg: Όλα τα πολεμικά;

Παναγιωτόπουλος: Όλα τα πολεμικά.

Stoltenberg: Και το Oruc Reis;

Παναγιωτόπουλος: Βεβαίως και το Oruc Reis. Αν αποσυρθούν τα πολεμικά, θα φύγει και αυτό, γιατί ποτέ δε βγαίνει χωρίς συνοδεία πολεμικών πλοίων.

Ο Stoltenberg μετά την αντίδραση της Αθήνας ανασκεύασε για όσα είπε.

Weber (ΕΛΚ): ΕΕ και Γερμανία πρέπει να λάβουν ξεκάθαρη θέση υπέρ της Ελλάδας

Ξεκάθαρα υπέρ των ελληνικών θέσεων τάσσεται ο επικεφαλής της Κ.Ο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και Χριστιανοκοινωνιστής, Manfred Weber λέγοντας ότι ΕΕ και Γερμανία πρέπει να κάνουν σαφή την τοποθέτησή τους για το σε ποια πλευρά βρίσκονται στην ελληνοτουρκική ένταση των τελευταίων εβδομάδων.
Σε συνέντευξή του στο γερμανικό Der Spiegel αναφερόμενος μεταξύ άλλων στα ελληνοτουρκικά και το δίλλημα της Γερμανίας, να στηρίξει την χώρα-εταίρο στην ΕΕ, την Ελλάδα, την ώρα που δεν θέλει να αναστατώσει τις σχέσεις της με τον Erdogan απαντά.
«To γεγονός ότι ο Γερμανός ΥΠΕΞ Heiko Maas πετά στην Αθήνα, για να εμφανιστεί εκεί ως μεσoλαβητής, είναι για μένα απαράδεκτο. Έχουμε μια σύγκρουση ενός κράτους-μέλους της ΕΕ με μια τρίτη χώρα, η οποία επιπλέον εμφανίζεται ως επιτιθέμενη χώρα. Πρέπει να είναι σαφές σε ποια πλευρά βρίσκονται η ΕΕ και η Γερμανία: στο πλευρό της Ελλάδας.
Ο υπ. Εξωτερικών πρέπει να είναι προσεκτικός ώστε να μην είναι εκβιάσιμος εξαιτίας του φόβου μιας νέας προσφυγικής κρίσης.
Αντ´ αυτού θα έπρεπε να μιλάμε για οικονομικές κυρώσεις, μεταξύ των οποίων αναστολή της τελωνειακής συμφωνίας με την Τουρκία και πολλά άλλα, ώστε να αντιδράσουμε απέναντι στις επιθέσεις του Erdogan».

Kurz: Χρειάζεται ενιαία και ισχυρή απάντηση από την ΕΕ στους εκβιασμούς του Erdogan

Η χρησιμοποίηση από την Τουρκία των μεταναστών ως όπλο κατά της Ευρώπης και η παραβίαση του διεθνούς δικαίου απέναντι στην Ελλάδα με γεωτρήσεις σε ελληνικό έδαφος, είναι «απολύτως ανεπίτρεπτα», καταγγέλλει ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Sebastian Kurz σε συνέντευξη του στην αυστριακή εφημερίδα Kurier.
Ταυτόχρονα, ο ίδιος προειδοποιεί ότι «εάν τα δεχόμαστε όλα, εάν δεν είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα, τότε αυτό θα επιτρέψει σε κάποιον σαν τον Erdogan να συνεχίζει και να υπερβαίνει διαρκώς τα όρια, και κάτι τέτοιο είναι σε μεσοπρόθεσμη βάση επικίνδυνο».
Σε σχέση με τα μελλοντικά προσφυγικά ρεύματα, ο Αυστριακός καγκελάριος παρατηρεί ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει εξαιρετική δουλειά, οι Έλληνες προστατεύουν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προστατεύουν και τα δικά μας σύνορα, και η Αυστρία διαθέτει αστυνομικούς και αξιωματικούς της ομάδας Cobra για την υποστήριξη της Ελλάδας».
«Αλλά, από την άλλη πλευρά υπάρχει ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan, ο οποίος χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως όπλο και προτρέπει μετανάστες να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη για να μας ασκήσει πίεση», προσθέτει.
Απαντώντας στην ερώτηση «τι μπορεί να κάνει η ΕΕ για να αντιμετωπίσει την εκβιαστική πολιτική του Τούρκου Προέδρου», ο Αυστριακός καγκελάριος τονίζει ότι η ΕΕ «πρέπει επιτέλους να εμφανιστεί ενωμένη και αποφασισμένη».
Ο ίδιος, όπως αναφέρει, θα ευχόταν «να αποκτήσουμε επιτέλους ως ΕΕ το θάρρος να αντισταθούμε στον Erdogan και να μην επιτρέψουμε στο εξής ούτε την εκμετάλλευση των προσφύγων ως όπλο, ούτε τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από τον Τούρκο Πρόεδρο».
Ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος επισημαίνει ακόμη στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Kurier ότι «η Τουρκία ζει από τον ευρωπαϊκό τουρισμό και από τις οικονομικές συναλλαγές με την ΕΕ» και ότι «η Τουρκία είναι απολύτως τρωτή. Όμως το θέμα δεν είναι να τραυματίσουμε κάποιον, αλλά το να δείξουμε τις κόκκινες γραμμές μας».
«Εάν τα δεχόμαστε όλα, εάν δεν είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα, τότε αυτό θα επιτρέψει σε κάποιον σαν τον Erdogan να συνεχίζει, και να υπερβαίνει διαρκώς τα όρια, και κάτι τέτοιο είναι σε μεσοπρόθεσμη βάση επικίνδυνο», προειδοποιεί με κάθε σαφήνεια ο Sebastian Kurz.

Η θέση της Ρωσίας για τα 12 ναυτικά μίλια

Θέση για τα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο πήρε η Ρωσία μέσω της πρεσβείας της στην Αθήνα.
Δημοσιεύει δήλωση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova για τα χωρικά ύδατα, που εμπεριέχει σημαντική αναφορά στο διεθνές δίκαιο αλλά και στενότερη χωρική θάλασσα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Η Ρωσία υπέγραψε τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και η θέση της βασίζεται σε διεθνή νομικά πρότυπα που περιλαμβάνονται σε αυτό το έγγραφο.
Συγκεκριμένα, το άρθρο 3 της Σύμβασης προβλέπει ότι κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίζει το εύρος των χωρικών του υδάτων έως όριο που δεν υπερβαίνει τα 12 ναυτικά μίλια, μετρούμενο από γραμμές βάσης που καθορίζονται σύμφωνα με την παρούσα σύμβαση.
Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, χώρες, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, καθορίζουν μια στενότερη χωρική θάλασσα.
Προχωρούμε με την υπόθεση ότι σε αυτό το ζήτημα τα κράτη καθοδηγούνται από την κοινή λογική και λαμβάνουν υπόψη τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες μιας περιοχής.
Σε περιπτώσεις όπου μια χωρική θάλασσα πρέπει να οριοθετηθεί μεταξύ γειτονικών κρατών, αυτό το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
Image
 
Πέτσας: Tο μόνο θέμα προς διευθέτηση με την Τουρκία η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών

«Συνεχίζουμε σταθερά να επισημαίνουμε ότι το μόνο θέμα που έχουμε προς διευθέτηση είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Τουρκία», τόνισε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας.
Ο κ. Πέτσας μιλώντας  στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» σημείωσε πως «έχουμε συνηθίσει το τελευταίο διάστημα σε προκλητικές δηλώσεις που υπερβαίνουν τα εσκαμμένα. Καταλαβαίνουμε ότι ο κ. Erdogan θέλει να συνεχίσει αυτή τη ρητορική για τους δικούς του λόγους.
Το δικό μας μήνυμα όμως όπως και της Ευρώπης και των διεθνών παραγόντων, είναι ξεκάθαρο. Τελειώνουν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις.
Η κίνηση του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ που μιλούσε για δήθεν συμφωνία δεν έπρεπε να γίνει.
Έπρεπε να παραμείνει στο τεχνικό επίπεδο όπως ήταν η πρότασή του και όχι να δημιουργούνται εντυπώσεις είτε στο εξωτερικό είτε στο εσωτερικό.
Έχουμε πει πολλές φορές ότι όποιος κατέχει δημόσια αξιώματα πρέπει να κινείται με τη σοβαρότητα που επιβάλλει το αξίωμα, το οποίο κατέχει.
Και ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ κατέχει ένα μεγάλο αξίωμα».
Επανέλαβε ότι το μόνο θέμα που έχουμε προς διευθέτηση είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Τουρκία, προσθέτοντας πως «υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο.
Είναι το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών που διακόπηκαν τον Μάρτιο του 2016 με υπαιτιότητα της Τουρκίας.
Εφόσον η Τουρκία εννοεί αυτά που λέει, μπορεί να σταματήσει τις προκλήσεις, να αρχίσουμε τις συζητήσεις, προκειμένου να οριοθετήσουμε επιτέλους τις θαλάσσιες ζώνες προς το καλό των λαών όλης της περιοχής.
Η επιστολή που δόθηκε στον Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. από τον κ. Δένδια, προκειμένου να δοθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, περιέχει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Ότι θεωρούμε πως η Τουρκία, με τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται, αποτελεί παράγοντα αστάθειας, απειλεί την σταθερότητα στην περιοχή και την ειρηνική συνύπαρξη.
Και για αυτόν τον λόγο θέτουμε το ζήτημα υπόψη του Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. και του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο είναι αρμόδιο να εφαρμόζει τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Επομένως, κάνουμε ό,τι χρειάζεται σε όλα τα φόρα για να αναδεικνύουμε ποιος προκαλεί και ποιος είναι ο παράγοντας σταθερότητας».
Συμπλήρωσε ότι  «το πλαίσιο το οποίο έχει συμφωνηθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και έχει διαμηνυθεί προς τον Τούρκο Πρόεδρο, είναι ξεκάθαρο: Ή αποκλιμάκωση ή κυρώσεις.
Για πρώτη φορά έχουμε έναν κατάλογο κυρώσεων, οι οποίες είναι αυστηρές και μπορούν να υλοποιηθούν συνολικά ή τμηματικά.
Image

Τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας

Τι κρύβεται πραγματικά πίσω από την ένταση Ελλάδας – Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο;
Μα φυσικά τα τεράστια διεθνή ενεργειακά συμφέροντα και ένας πακτωλός χρημάτων που φτάνει ακόμη και τα 12 δισ ευρώ, που θα δώσει η Αθήνα για την αγορά ενός νέου εξοπλιστικού προγράμματος με τη Γαλλία (που μας στηρίζει τόσο!) να κερδίζει τη μερίδα του Λέοντος αν και δεν μένουν παραπονεμένες οι Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία Βρετανία και φυσικά ΗΠΑ.
Όπως αναφέρει σε σχετικό του δημοσίευμα το Βήμα, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει με ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα, το οποίο δεν θα επικεντρώνεται στις υπερβολικές προμήθειες από μια χώρα, αλλά θα δρομολογεί το κλείσιμο κρίσιμων εκκρεμοτήτων και παράλληλα θα θέτει σε κίνηση έναν πιο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την αναδιάρθρωση των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών.
Ο κεντρικός σχεδιασμός θα ανακοινωθεί από τον Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.
Ωστόσο, θεωρείται βέβαιη η προμήθεια 18 Γαλλικών μαχητικών αεροπλάνων Rafael F2 και F3R (εκ των οποίων 8 είναι μεταχειρισμένα) τα οποία θα φτάσουν στην Ελλάδα το 2021, μετά και την επικοινωνία που είχαν ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τη γαλλίδα ομόλογό του Florance Parli.
Παράλληλα, η Αθήνα κινείται και προς την υπογραφή συμφωνίας για την υποστήριξη των 45 Mirage που διαθέτει ήδη η ελληνική αεροπορία.
Η συμφωνία αυτή ωστόσο έχει τελματώσει στο Ελεγκτικό Συνέδριο και ο υπουργός Άμυνας καταβάλει προσπάθειες για να απεμπλακεί.
Την ίδια ώρα στο τραπέζι των αμυντικών οπλικών συστημάτων, είναι και η συζήτηση με τις ΗΠΑ για την απόκτηση των 20  F-35 με πιθανότατο σενάριο να ολοκληρωθεί το 2014 ώστε να μην συμπέσουν με τα τεραστια ποσά που δίνονται αυτή την περίοδο για την αναβάθμιση των Αμερικανικών F-16.
Τη σκυτάλη παίρνει το Ναυτικό το οποίο θα εκσυγχρονίσει τις 3 φρεγάτες ΜΕΚΟ, ποσό που ανέρχεται στα 450 εκατ ευρώ και περιλαμβάνει ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα. Επιπλέον, θα υπάρξει προμήθεια 35 τορπιλών Seahake για την αναβάθμιση 18 υποβρυχίων και η αγορά 25 συσσωρευτών για μπαταρίες υποβρυχίων με κόστος πάνω περίπου 100 εκατ ευρώ.
Επίσης το Πολεμικό Ναυτικό θα αναβαθμιστεί με ελικόπτερα Sikorsky και 4 MH-60R Seahawk.  

Νέο μήνυμα Μητσοτάκη σε Erdogan

Μήνυμα στην Τουρκία και στον πρόεδρο Erdogan να σταματήσει τις προκλήσεις και τις απειλές στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο προκειμένου να αρχίσουν οι επαφές και ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών έστειλε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στον απόηχο των δηλώσεων του γ.γ. ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, ο οποίος έκανε λόγο για συμφωνία των δύο ηγετών για διάλογο Ελλάδας – Τουρκίας.
«Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις» είπε ο κ.Μητσοτάκης παρουσιάζοντας την κατάσταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου στον Yang Jiechi,  μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Διευθυντή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας τον οποίο υποδέχθηκε στο Μαξίμου την Παρασκευή 4/9 στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Από τις πολλές και τις υπερβολικές αποστροφές του κ. Erdogan συγκρατώ μόνο μια αυτή για τον διάλογο και απαντώ με έξι καθαρές λέξεις:
Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις.
H χώρα μας και μπορεί και θέλει να συζητήσει τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο με βάση το διεθνές δίκαιο χωρίς η ίδια να εκβιάζεται και χωρίς να παραβιάζεται η λογική.
Ας φύγουν οι απειλές για να ξεκινήσουν οι επαφές» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.
«Η χώρα μας εκτός από την επιθετικότητα της Τουρκίας αντιμετωπίζει και ενέργειες που αμφισβητούν κάθε κανόνα του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Με μια ρητορική που διαστρέφει την ιστορία και αλλοιώνει τη γεωγραφία, υπονομεύοντας τη νομιμότητα και με κινήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια σε όλη τη Μεσόγειο.
Γι' αυτό και θέλω να σας πω ότι σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα επιδώσει στον ΓΓ του ΟΗΕ επιστολή μου όπου παρουσιάζεται η έκνομη δραστηριότητα της Άγκυρας.
Όπως και οι απειλές που αυτή διαμορφώνει για τη σταθερότητα στην περιοχή που είναι κομβική για το διεθνές εμπόριο» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε κάθε ένταση σε οποιοδήποτε σημείο του παγκόσμιου χάρτη συνιστά πρόκληση για τις δυνάμεις της ειρήνης και πολύ περισσότερο όταν αυτή εκδηλώνεται στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας που είναι και ανατολικά σύνορα της Ευρώπης.
Η παράνομη δράση της Τουρκίας συνιστά διεθνή πρόκληση που απαιτεί διεθνή απάντηση και μόνη πυξίδα μπορεί να είναι το διεθνές δίκαιο.
Η Ελλάδα δεν έκρυψε ποτέ ότι ταυτόχρονα με τα δικαιώματα υπερασπίζεται την καλή γειτονία η διπλωματία είναι άλλη όψη της ισχύος της χώρας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Εκπρόσωπος Κομισιόν: Έτοιμη η ΕΕ για περιοριστικά μέτρα αν η Τουρκία δεν αποκλιμακώσει   

Ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα, με το οποίο καταδικάζει, παράλληλα, τη δραστηριότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, έστειλε η Κομισιόν.
«H EE είναι έτοιμη να επιβάλει περιοριστικά μέτρα εφόσον η Τουρκία δεν προχωρήσει σε αποκλιμάκωση», τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υπεύθυνος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, P. Stano, μιλώντας στην ΕΡΤ1.
«Η ΕΕ είναι πολύ ξεκάθαρη σε σχέση με την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα και την Κύπρο και η προσδοκία της ΕΕ εκφράστηκε προς στην Τουρκία τόσο με δημόσιες δηλώσεις όσο και μέσω της δέσμευσης του Ύπατου Εκπροσώπου Borell οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Cavusoglu, τον ενημέρωσε για τις συζητήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών και τις προσδοκίες της ΕΕ να δουν την αποκλιμάκωση, να δουν διάλογο και δέσμευση και όχι μονομερή βήματα τα οποία αποτελούν προκλήσεις και συμβάλλουν στην αύξηση των εντάσεων» υπογράμμισε ο Stano.
Επιπροσθέτως, ο κ. Stano τόνισε ότι η ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει «τι θα συμβεί από την πλευρά μας εάν δεν υπάρχουν δείγματα αποκλιμάκωσης.
Γι' αυτό το συμβούλιο είναι έτοιμο να ξεκινήσει συζητήσεις για πιθανά περιοριστικά μέτρα αλλά όλοι ελπίζουμε ότι είναι πιθανόν να προχωρήσουμε μέσω του δρόμου του διαλόγου και των συζητήσεων».

Καρότο και μαστίγιο από ΕΕ για Τουρκία

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποφασίσουν μια προσέγγιση «καρότου και μαστίγιου» έναντι της Τουρκίας, όταν συνεδριάσουν, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρότεινε τη διεξαγωγή μιας πολυμερούς διάσκεψης για να εκτονωθούν οι εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο ενώ επανέλαβε την «πλήρη αλληλεγγύη» των Ευρωπαίων με την Αθήνα.
Η ΕΕ θα επαναβεβαιώσει ότι υποστηρίζει την κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου, υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel σε συνέντευξη που έδωσε σε έξι ευρωπαϊκά πρακτορεία ειδήσεων, μεταξύ των οποίων το Ρόιτερς και το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Θα προσδιορίσουμε εργαλεία για την εξωτερική πολιτική μας, μια προσέγγιση μαστιγίου και καρότου -- τί εργαλεία να χρησιμοποιήσουμε για να βελτιώσουμε τη σχέση και με ποια εργαλεία να αντιδράσουμε, αν δεν γίνουμε σεβαστοί», δήλωσε και προσέθεσε: «Θέλουμε να μας σέβονται».
Ο Charles Michel δήλωσε πως κατά τη συνάντηση αυτή θα μπορούσαν να συζητηθούν το ακανθώδες θέμα των θαλάσσιων συνόρων στην ανατολική Μεσόγειο, η ενέργεια, η ασφάλεια και η μετανάστευση.
Ο Charles Michel ωστόσο, αρνήθηκε να μιλήσει για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ή τιμωρητικά μέτρα που μπορεί να υιοθετήσει η ΕΕ έναντι της Τουρκίας.
«Δεν δεχόμαστε μονομερείς συμπεριφορές ασύμβατες με το διεθνές δίκαιο εκ μέρους της Τουρκίας», υπογράμμισε.
Ο Charles Michelο οποίος πρόκειται να ταξιδέψει στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα πριν από τη σύνοδο κορυφής, πρότεινε επίσης την πραγματοποίηση μιας διεθνούς διάσκεψης για την ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων πλευρών και του ΝΑΤΟ.
Μια τέτοια διάσκεψη θα μπορούσε, σύμφωνα με τον ίδιο, να περιλάβει «όλες τις χώρες που εμπλέκονται στις διάφορες συζητήσεις για τα θαλάσσια σύνορα» στη Μεσόγειο.
«Αυτός μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για την αποκλιμάκωση στην περιοχή και για να υπάρξει ένας δίαυλος για διάλογο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προσθέτοντας ότι έχει ήδη αναφέρει την ιδέα στην Αθήνα και την Άγκυρα.
«Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες, δεν μπορεί να συνεχισθεί», τόνισε.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης