Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στους 285 οι νεκροί από τον κορωνοϊό και 144 νέα κρούσματα στην Ελλάδα - Ανησυχία για έξαρση τού ιού, στο επίκεντρο οίκοι ευγηρίας και δομές μεταναστών

Στους 285 οι νεκροί από τον κορωνοϊό και 144  νέα κρούσματα στην Ελλάδα - Ανησυχία για έξαρση τού ιού, στο επίκεντρο οίκοι ευγηρίας και δομές μεταναστών
Τέσσερα θύματα από τις επιπλοκές του Covid -19 το τελευταίο 24ωρο
Ανήσυχοι και προβληματισμένοι  για το ενδεχόμενο η επιδημία να ξεφύγει και να αρχίσει να εξελίσσεται ανεξέλεγκτα εξακολουθούν να είναι οι επιστήμονες, οι οποίοι και επιμένουν στην ανάγκη να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
Οι ειδικοί, οι οποίοι βλέπουν να αυξάνεται και ο αριθμός των νοσηλευομένων σε Μονάδες Εντατικής  Θεραπείας, εστιάζουν την προσοχή τους στην Αττική,  αλλά και στις κλειστές δομές, όπως είναι τα γηροκομεία και τα μέτρα φιλοξενίας μεταναστών, ενώ τονίζουν επιτακτικά τον κίνδυνο που συνιστούν οι ασυμπτωματικοί για τη διάδοση του ιού.
Στο μεταξύ, στη χώρα μας οι νεκροί από την πανδημία έφτασαν τους 285,  μετά και το  θάνατο πέντε ανθρώπων ανθρώπων τις τελευταίες ώρες.
 Το τελευταίο θύμα είναι ένας 47χρονος, ο οποίος νοσηλευόταν στην μονάδα εμφραγμάτων του Ιπποκράτειου νοσοκομείου της Αθήνας.
Την Πέμπτη (3/9/2020)  ο άτυχος άνδρας υπέστη οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και απεβίωσε.
Του έγινε εκ των υστέρων τεστ για κορωνοϊό, το οποίο βγήκε θετικό και δηλώθηκε από τον ΕΟΔΥ την Κυριακή (06/09/2020)
Παράλληλα, συνεχίζονται οι έλεγχοι σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού, ενώ όπως ανέφερε την Κυριακή 6/9 ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και  Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, τον Δεκέμβριο αναμένεται η πρώτη προμήθεια εμβολίων κατά του κορωνοϊό και «μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα έχει εμβολιαστεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός, ιδίως ευάλωτων ομάδων και ανθρώπων που είναι στην πρώτη γραμμή, όπως είναι το υγειονομικό προσωπικό».
Ως προς τα εμβόλια, είναι γνωστό ότι η Ελλάδα συμμετέχει στην κοινή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την  προμήθειά τους και ήδη έχει υπογραφεί η πρώτη συμφωνία με την Αstra-Zeneca και συμμετέχουμε σε αυτή.
Ο προγραμματισμός παραλαβής των δόσεων είναι ο Δεκέμβριος όπου και θα ξεκινήσουμε να παραλαμβάνουμε δόσεις εμβολίων, όπως ανακοίνωσε προ ημερών ο  υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Πέτσας: Τον Δεκέμβριο η πρώτη προμήθεια εμβολίων - Μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα έχει εμβολιαστεί μεγάλος αριθμός

Τον Δεκέμβριο αναμένεται η πρώτη προμήθεια εμβολίων κατά του κορωνοϊό και «μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα έχει εμβολιαστεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός, ιδίως ευάλωτων ομάδων και ανθρώπων που είναι στην πρώτη γραμμή, όπως είναι το υγειονομικό προσωπικό», ανέφερε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και  Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας.
Ο κ. Πέτσας μιλώντας την Κυριακή 6/9 στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN» σημείωσε πως «όπως έχει πει ο Υπουργός Υγείας, αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, είμαστε σε ένα καλό στάδιο για να έχουμε την πρώτη προμήθεια εμβολίων, η οποία θα είναι μάλλον τον Δεκέμβρη.
Θα πάμε με την κατανομή που υπάρχει για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση διαπραγματεύεται συνολικά, ώστε να αποφευχθεί ένας διαγκωνισμός που θα ύψωνε πάρα πολύ τις τιμές».
Επομένως, πρόσθεσε, «πάμε στην πρώτη προμήθεια τον Δεκέμβριο και μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα έχει εμβολιαστεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός», ενώ «αυτό που έχει σημασία μέχρι τότε, είναι να τηρούμε όλοι τα μέτρα».
«Ευτυχώς, τις τελευταίες εβδομάδες, αντί να δούμε μία έκρηξη κρουσμάτων, όπως ανέμεναν οι ειδικοί με τα μοντέλα τους, είδαμε μια σταθεροποίηση, αλλά σε ένα αρκετά μεγάλο ύψος», υπογράμμισε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι βλέπουμε «τις τελευταίες τρεις εβδομάδες μία μείωση του ρυθμού μετάδοσης, του Rt, που πέφτει από τη μονάδα προς τα κάτω και διαμορφώθηκε στο 0,72 την περασμένη εβδομάδα –κάτι θετικό».

Μαγιορκίνης: Ανησυχία για έξαρση κρουσμάτων

Την ανησυχία του για έξαρση των κρουσμάτων με την επιστροφή από τις διακοπές και ειδικά στην Αττική, εξέφρασε ο Γκίκας Μαγιορκίνης,  επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
«Είναι πολύ εύκολη η αναπαραγωγή ορφανών κρουσμάτων που δεν σχετίζονται μεταξύ τους και είναι και γενικά δύσκολη η εφαρμογή μέτρων οπότε με την επιστροφή των εκδρομέων ίσως να δούμε μια μικρή αύξηση στην Αττική» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Παρασκευή για 3ο  4ο και 5ο κύμα του Covid -19 μέσα στον χειμώνα ο ίδιος υπογραμμίζει πως «αυτό που νομίζω ότι θέλει να περιγράψει ο συνάδελφος είναι ότι μπορεί να δούμε μια παλινδρόμηση. Αντί να δούμε δηλαδή την μείωση και την εξαφάνιση που είδαμε τον Μάιο με το πλήρες lockdown που μόνο έτσι μπορεί να δούμε μια τέτοια μείωση να δούμε μια κυματοειδή μορφή που να ανεβοκατεβαίνει αναλόγως με το πόσο αποτελεσματικά είναι τα μέτρα που λαμβάνονται».
Όσον αφορά την γρίπη ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχει μια πρόβλεψη πως ίσως να είναι φέτος πιο ήπια σε συνδυασμό με τον μαζικό εμβολιασμό που προβλέπεται.
Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως οι νέοι μας ακούσανε, δείξανε μια συγκατάβαση στα μέτρα και το θεωρώ πολύ θετικό ωστόσο βλέπουμε ότι η αποτελεσματικότητα των μέτρων δεν πηγαίνει πολύ καλά στα 50 – 60 και αυτό πρέπει να μας απασχολεί.
Ή είναι η μετάδοση από τους νέους που δεν νομίζω ή ότι ο πυρήνας στην ηλικία 50-60 ετών έχει παραμείνει και πρέπει να δούμε πως θα τον αντιμετωπίσουμε.
Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων ο ίδιος τόνισε ότι τα σχολεία πρέπει να λειτουργήσουν ως ένα εκπαιδευτικό σύστημα όπου τα παιδιά θα μάθουν πως θα προστατεύονται αλλά όχι μόνο μέσα στην τάξη αλλά και στην κοινότητα.
Παράλληλα σημείωσε πως έχουμε αποφύγει το κακό σενάριο για πάνω από 700 κρούσματα μέχρι τέλος Αυγούστου.
Είμαστε σε ένα μέτριο σενάριο αυτή την στιγμή όπου βλέπουμε μια σταδιακή αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων που σίγουρα οφείλεται στην έξαρση που είχαμε πριν από 7 ημέρες και μια σχετική προσγείωση του κρουσμάτων.
Θα δούμε κατά πόσο αυτό θα συνεχίσει και θα θέλαμε να δούμε κάτω από 200 την ημέρα.

Συνεχείς οι έλεγχοι για την εφαρμογή των μέτρων κατά του κορωνοϊού - Συλλήψεις, πρόστιμα και λουκέτα

Εντατικοί έλεγχοι συνεχίζουν να πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό, το  Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 50.121 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις:
-17 παραβάσεις και 2 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.).
Σημειώνεται ότι από τις αρχές του Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά 543 σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 40 άτομα.
-5 για λειτουργία καταστήματος πέραν της 24:00 ώρας με επιβολή διοικητικού προστίμου 10.000 ευρώ και τριήμερη αναστολή λειτουργίας, από τις οποίες 2 στην Κεντρική Μακεδονία και από 1 σε Αττική, Ιόνια Νησιά και Νότιο Αιγαίο.
Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (Τρίτη 11 Αυγούστου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 82 σχετικές παραβάσεις.
-4 για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη.
Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά 141 σχετικές παραβάσεις.
-264 για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν 263 διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ και 1 των 300 ευρώ, ως ακολούθως: 46 στη Θεσσαλονίκη, 42 στην Κεντρική Μακεδονία, 35 στα Ιόνια Νησιά, 31 στη Στερεά Ελλάδα, 25 στην Κρήτη,
21 στην Πελοπόννησο, 16 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 15 στο Βόρειο Αιγαίο,
7 στην Αττική,  7 στην Ήπειρο, 7 στη Θεσσαλία,  5 στο Νότιο Αιγαίο,  4 στη Δυτική Ελλάδα και 3 στη Δυτική Μακεδονία.
Σημειώνεται ότι από αρχές Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 12.650 παραβάσεις και επιβλήθηκαν (12.639) διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ και 11 των 300 ευρώ.
Στις Κυκλάδες πραγματοποιήθηκαν 35 έλεγχοι σε καταστήματα, επιχειρήσεις κ.λπ. και βεβαιώθηκαν συνολικά 4 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας στη Μύκονο.
Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Στη Βουλή οι ΠΝΠ με τα μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών του κορωνοϊού – Προς ψήφιση στην ολομέλεια στις 15/9

Κατατέθηκαν στη Βουλή προς κύρωση, οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης που περιλαμβάνουν μέτρα για τις έκτακτες ανάγκες του ΕΣΥ λόγω κορωνοϊού, τη στήριξη της αγοράς εργασίας και τη διευκόλυνση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέτρα για την ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών, την προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας και την πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας των σχολικών μονάδων, τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων και της αγοράς εργασίας και την ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προς αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID - 19, καθώς και μέτρα για τη στήριξη των πλημμυροπαθών της Εύβοιας που επλήγησαν κατά τις πλημμύρες της 8ης και 9ης Αυγούστου 2020.
Τα σχετικά σχέδια νόμου θα επεξεργαστούν (σε κοινή τους συνεδρίαση) η επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και η επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020.
Τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2020 αναμένεται να τεθούν σε συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια.

Στα 144 τα νέα κρούσματα,  σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση (6/9)

Ακόμη 144 νέα κρούσματα του νέου ιού καταγράφηκαν στην Ελλάδα,  εκ των οποίων τα 24 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων, όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ την Κυριακή 6/9,  είναι 11.524 εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.
Image
2245 (19.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5017 (43.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
41 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 10 (24.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Image
To 92.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 161 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 4 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 284 θανάτους συνολικά στη χώρα. 106 (37.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

Από τα 144 νέα κρούσματα που δηλώθηκαν τα 119 είναι εγχώρια και τα 20 συνδέονται με συρροές, ενώ 13 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

Αναλυτικότερα:

* 24 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

* 1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο

* 51 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 8 συνδέονται με συρροές, ενώ 8 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

* 9 κρούσματα στη Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 1 αναφέρει πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

* 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

* 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας

* 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 3 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

* 1 κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας

* 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας

* 1 κρούσμα από Π.Ε. Ζακύνθου

* 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με συρροή, ενώ 1 αναφέρει στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

* 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας

* 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή

* 6 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 2 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

* 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κυκλάδων

* 4 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 2 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

* 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, συνδεόμενα με συρροή

* 9 κρούσματα στη Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 1 αναφέρει πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

* 9 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με συρροή, ενώ 3 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

* 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

* 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

* 2 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

* 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας

* 1 κρούσμα βρίσκεται υπό διερεύνηση.
Image
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης