Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Γιατί υπάρχει κόντρα Γαλλίας και Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο; - Τα ενεργειακά κοιτάσματα και πως χρησιμοποιούν την Ελλάδα

Γιατί υπάρχει κόντρα Γαλλίας και Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο; - Τα ενεργειακά κοιτάσματα και πως χρησιμοποιούν την Ελλάδα
Η Γαλλία είναι ο σημαντικότερος παράγοντας της στρατιωτικής δύναμης της ηπειρωτικής Ευρώπης, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και ένας από τους ισχυρότερους στρατούς στον κόσμο και χώρα της G7
Γιατί υπάρχει κόντρα Γαλλίας και Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο;
Σε άρθρο του ένας τούρκος πανεπιστημιακός ο Muhammet Kağan Kesemen από το Πανεπιστήμιο Giresun αναλύει τις διαφορές Τουρκίας και Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Γαλλία είναι ο σημαντικότερος παράγοντας της στρατιωτικής δύναμης της ηπειρωτικής Ευρώπης, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και ένας από τους ισχυρότερους στρατούς στον κόσμο και χώρα της G7.
Η Τουρκία με υψηλή γεωπολιτική και γεωστρατηγική σημασία, με μεγάλη ακτογραμμή και με αυξανόμενο περιφερειακό ρόλο έχει βρεθεί σε σύγκρουση με την Γαλλία.

Σύγκριση στρατιωτικής δύναμης Γαλλίας και Τουρκίας

Σύμφωνα με την έκθεση Global Powers Ranking 2020 του ανεξάρτητου Global Firepower με έδρα τις ΗΠΑ, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι ο 13ος ισχυρότερος στρατός στον κόσμο.
Η Γαλλία κατατάσσεται στην 7η θέση στην ίδια έκθεση.
Ενώ ο αμυντικός προϋπολογισμός της Τουρκίας ανέρχεται σε 19 δισεκατομμύρια δολάρια, για την άμυνα της Γαλλίας διατίθενται σε ετήσια βάση 41,5 δισεκατομμύρια δολάρια.  
Ο συνολικός αριθμός ενεργών στρατευμάτων στην Τουρκία είναι 735 χιλιάδες, ενώ ο συνολικός αριθμός ενεργών στρατευμάτων στην Γαλλία είναι 451 χιλιάδες.
Η Τουρκική ναυτική δύναμη, αριθμεί 149 πάσης φύσεως πολεμικά πλοία (Corvettes, υποβρύχια, περιπολικά σκάφη φρεγάτες κ.α.).
Η ναυτική δύναμη της Γαλλίας αριθμεί 180 πολεμικά πλοία.
Αν και η Τουρκία διαθέτει 206 μαχητικά αεροσκάφη στην Πολεμική της  Αεροπορίας, η Γαλλία διαθέτει 266 μαχητικά αεροσκάφη.
Ο αριθμός των τανκς μάχης φθάνει τα 2.662 στον τουρκικό στρατό, στην Γαλλία δεν ξεπερνούν τα 528.
Ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής αξιολόγησης των δύο χωρών μελών του ΝΑΤΟ εντός της συμμαχίας, ο τουρκικός στρατός είναι ο 4ος ισχυρότερος στρατός του ΝΑΤΟ, ενώ ο γαλλικός στρατός βρίσκεται στη 2η θέση στην κατάταξη των ισχυρότερων στρατών του ΝΑΤΟ.
Τέλος, η Γαλλία, η οποία πραγματοποίησε την πρώτη της πυρηνική δοκιμή στις 13 Φεβρουαρίου 1960, απέκτησε επίσης βόμβα υδρογόνου στις 24 Αυγούστου 1968.
Σήμερα θεωρείται ότι έχει περίπου 300 πυρηνικές κεφαλές.
Η Τουρκία δεν διαθέτει καμία πυρηνική ισχύ.
Ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής σύγκρισης, είναι προφανές ότι ο γαλλικός στρατός είναι ποσοτικά ανώτερος από τον τουρκικό στρατό.
Ωστόσο, η μακροχρόνια εμπειρία του τουρκικού στρατού και η κινητοποιημένη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας για χρόνια έχει αυξήσει τις δυνατότητες και τις ικανότητες του στρατού και έχει αυξήσει την εμπειρία του.
Ως αποτέλεσμα των κινήσεων που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στον αμυντικό κλάδο, το τουρκικό ναυτικό ενισχύθηκε σοβαρά.

Ανταγωνισμός στην Ανατολική Μεσόγειο

Το πρόβλημα της Ανατολικής Μεσογείου και της Λιβύης έπληξε τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας.
Η Τουρκία έχει αναγνωρίσει την επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης και ταυτόχρονα υπέγραψε μνημόνιο για την θαλάσσια δικαιοδοσία, η Γαλλία αντιθέτως είναι απέναντι στην νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης.
Αν και η Γαλλία έχει εμπλακεί στο ζήτημα της Λιβύης, ενδιαφέρεται στενά για τον αγώνα εξουσίας στην περιοχή ειδικά μετά τον Muammar Gaddafi.
Η Γαλλία από την άλλη θέλει να αυξήσει την επιρροή της στη Λιβύη μέσω των δυνάμεων του Haftar που αποτελεί το αντίπαλο στρατόπεδο της επίσημης κυβέρνησης της Λιβύης.
Δεν θα ήταν λάθος να πούμε ότι η Γαλλία θέλει να βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο για τρεις λόγους.
1)Ο πρώτος λόγος σχετίζεται με την ενέργεια.
Με άλλα λόγια, οι γαλλικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου θέλουν να πάρουν ένα μερίδιο της κατανομής ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο.
2)Ο δεύτερος λόγος είναι η εγγύτητά της Γαλλίας με τις γεωγραφικές περιοχές που ενδιαφέρεται η Γαλλία.
(Τυνησία, Λίβανος, Λιβύη, Συρία, Μαυριτανία, Νίγηρας, Καντ) 3)Τέλος, όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία δεν έχουν δείξει ενδιαφέρον στην περιοχή, η Γαλλία έρχεται να καλύψει αυτό το κενό.
Προτού επιλυθούν όλες αυτές οι εντάσεις, συνεχίζουν να προστίθενται νέες.
Γαλλία και Τουρκία ήρθαν αντιμέτωπες στο μέτωπο της Λιβύης στις 10 Ιουνίου 2020μέσω του Ναυτικού.
Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Φλωράνς Πάρλυ δήλωσε σε δήλωση στις 18 Ιουνίου ότι το φορτηγό πλοίο «Ugly», ύποπτο για μεταφορά όπλων στη Λιβύη, απενεργοποίησε το σύστημα transpoder και έκρυψε πληροφορίες όπως τον κωδικό ταυτότητάς του και τον τελικό προορισμός του, μετά την προσπάθεια της γαλλικής κορβέτας να επιθεωρήσει το φορτηγό πλοίο στο πλαίσιο της αποστολής του στο ΝΑΤΟ.
Η Γαλλία ανέφερε ότι αποκλείστηκε η γαλλική φρεγάτα από τις τουρκικές φρεγάτες.
Η Γαλλία έφερε άμεσα το επεισόδιο αυτό στο ΝΑΤΟ και ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιουλίου, ότι το γαλλικό ναυτικό ανέστειλε την συμμετοχή της ναυτικής δύναμης στη Μεσόγειο στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τη στρατιωτική συμφωνία μεταξύ της Κύπρου και της Γαλλίας στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας στη θάλασσα, τα πολεμικά αεροπλάνα της Γαλλία στην Πάφο έχουν κλιμακώσει τη στρατιωτική διάσταση της κρίσης.
Τέλος, για να ενισχύσει την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, η Γαλλία δώρισε 8 αεροσκάφη και έλαβε από την Ελλάδα 10 παραγγελίες αεροσκαφών μέσα στον Αύγουστο του 2020.
Η Γαλλία και η Ελλάδα, με NAVTEX πραγματοποίησαν κοινές  στρατιωτικές ασκήσεις που πυροδότησαν την ένταση.
H Γαλλία χρησιμοποιεί την Ελλάδα για τα επεκτατικά της σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο.
Υπήρχε πάντα ένταση μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας, αλλά το πρόβλημα της Ανατολικής Μεσογείου επιδεινώνει τις σχέσεις και τις φέρνει αντιμέτωπες ακόμη και με σύγκρουση.
Η κλιμακούμενη ένταση αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου μεταξύ των δύο χωρών.
r4r
Οικονομικές σχέσεις

Η Τουρκία βρίσκεται στην 14η θέση ως προς το εμπόριο με την Γαλλία.
Οι οικονομίες επιδεινώνονται σε όλο τον κόσμο μετά την επιδημία του Covid 19, ωστόσο η Τουρκία αλλά και η Γαλλία θα ήταν λάθος να διακινδυνεύσουν τις καλές σχέσεις τους στην οικονομία. Φυσικά, απαιτείται τρίτος για να διαμεσολαβήσει.
Θα πρέπει Γαλλία και Τουρκία να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Το ΝΑΤΟ ή η ΕΕ, όπου έλαβε χώρα η τελευταία κρίση μεταξύ των δύο πλευρών, θα μπορούσαν να διαδραματίσουν κάποιο διαμεσολαβητικό ρόλο.
Τέλος, υπάρχει ένα σημείο που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές και ζητήματα προτεραιότητας στις διεθνείς σχέσεις.
Αυτά δεν πρέπει να συγχέονται με πολιτικές ομάδες, κόμματα, κινήματα ή ιδεολογίες.
Το πρόβλημα της Ανατολικής Μεσογείου επισκιάζει όλες τις εξελίξεις, παρ΄ όλο  που για την Τουρκία είναι πρόβλημα πρέπει να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της χωρίς να χαθεί η συνεργασία με χώρες όπως η Γαλλία.
j scaled

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης