Τελευταία Νέα
Οικονομία

Έρχεται νέο πρόγραμμα προστασίας της πρώτης κατοικίας το 2021 - Τι θα περιλαμβάνει;

Έρχεται νέο πρόγραμμα προστασίας της πρώτης κατοικίας το 2021 - Τι θα περιλαμβάνει;
Θα καλύψει τα νέα «κόκκινα» δάνεια που θα προκύψουν μετά τη λήξη των μαρατόριων
Νέο πρόγραμμα προστασίας  της πρώτης κατοικίας θα απαιτηθεί  από το νέο έτος καθώς το υπάρχον που βρίσκεται σε εξέλιξη θεωρείται σχεδόν αδύνατο να απορροφήσει τις οικονομικά  ρήγματα που προκαλεί η πανδημία το κορωνοϊου στην επιχειρηματική κοινότητα από τον περασμένο Μάρτιο.
Η ύφεση της οικονομίας που να σημειωθεί βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση συρρικνώθηκε σε επίπεδα ρεκόρ του  15,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2020 διαγράφοντας μία ζοφερή εικόνα για την  πορεία της οικονομίας.
Οι φόβοι για συνέχιση της καταστροφικής πορείας ενισχύονται  από τη δυναμική επανεμφάνιση της πανδημίας και τα αυστηρά  μέτρα που εφαρμόζονται σε περιοχές που υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων  συμπαρασύρει σε ακόμη πιο  χαμηλά τα έσοδα για τις τοπικές επιχειρήσεις.
Τα αρνητικά νέα και  οι περιορισμένες πλέον δυνατότητες των δανειοληπτών  να αποπληρώσουν τα χρέη  τους προ τις  τράπεζες  αποτυπώθηκαν στα οικονομικά  μεγέθη  των συστημικών τραπεζών  οι οποίες έβαλαν σε εφαρμογή προγράμματα παγώματος καταβολής των μηνιαίων  δόσεων των δανείων.
Τα μέτρα αναστολής καταβολής οφειλών εξυπηρετούμενων δανειακών υποχρεώσεων, τόσο των επιχειρήσεων όσο και των Ιδιωτών ανήλθε στα 17,2 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη ου περασμένου  Ιουνίου  σε διάστημα 4 μηνών. 
Πρόκειται για πράσινα δάνεια  τα οποία  πρίν την εμφάνιση του COVID 19 αποπληρώνονταν  κανονικά.  
Σύμφωνα εκτιμήσεις  τραπεζικών στελεχών οι ρυθμίσεις για την προστασία  της  πρώτης κατοικίας που  ήταν μη  εξυπηρετούμενα  έχουν  ξεπεράσει  τα 10 δις ευρώ  και δίνουν ελπίδες  σε περισσότερους από 100.000 δανειολήπτες να ενταχθούν  στο πρόγραμμα επιδότησης  για διάστημα  εννέα  μηνών  με  την προϋπόθεση ότι το στεγαστικό δάνειο θα αποπληρώνεται  και θα  χαρακτηρίζεται  βιώσιμο.
Μέχρι σήμερα  στην ηλεκτρονική  πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείς διαχείρισης ιδιωτικού χρέους έχουν ολοκληρώσει την αίτηση 51.337 δανειολήπτες και αφορά το χρονικό διάστημα από 3 Αυγούστου  έως  την 1η Σεπτεμβρίου.
Από τις 2 μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου αναμένεται  να έχουν  κατατεθεί  επιπλέον 8.000 αιτήσεις με το συνολικό τους αριθμό  να ξεπερνά τις 60.000 αιτήσεις.
Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που μίλησε στο BN αφήνει ανοικτό οι ενδεχόμενο να δημιουργηθεί νέο πρόγραμμα από το 2021 για την προστασίας της 1ης κατοικίας καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις του COVID 9 συνεχίζονται με έντονους ρυθμούς.
Να σημειωθεί ότι θα χρειαστεί νέος  γύρος διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς μετά την ολοκλήρωση του πρώτου προγράμματος.
Ωστόσο αρκετοί δανειολήπτες που δικαιούνται την κρατική επιδότηση δεν   έχουν έρθει σε συμφωνία με τις τράπεζες για τη μηνιαία καταβολή των δόσεων αποπληρωμής του στεγαστικού τους δανείου.
Στην περίπτωση  που δεν υπάρξει  συμφωνία με την ολοκλήρωση του προγράμματος  θα γίνει  γνωστό ο αριθμός των κατοικιών που δεν  θα προστατευθεί και θα βγει  στο … σφυρί.
Τέλος να σημειωθεί ότι μέχρι της 30 Σεπτεμβρίου θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά αιτήσεις για την προστασία της 1ης κατοικίας με επιδότηση της μηνιαίας δόσης αποπληρωμής.  

 Νίκος  Θεοδωρόπουλος
 ntheo@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης