Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι ζητάει με επιστολή του ο Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών (SSM) από τις ελληνικές τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια

Τι ζητάει με επιστολή του ο Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών (SSM) από τις ελληνικές τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια
Τέσσερα σημεία κλειδιά - Ξεχωριστό κεφάλαιο η πανδημία
Αν και με τρόπο απλούστερο  σε σχέση με άλλες φορές, οι ελληνικές τράπεζες οφείλουν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου να υποβάλουν τα πλάνα τους για τη μείωση των NPEs, ασχέτως του γεγονότος πως αυτό θα το επαναλάβουν  και  μέσα στο Μάρτιο του 2021 αναλυτικότερα μαζί με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες.
Ο SSM έστειλε επιστολές προς τις ελληνικές τράπεζες τις οποίες υποβάλει σε επιπλέον δοκιμασία και τους ενημερώνει για την απλούστευση της διαδικασία καθώς επιθυμεί να έχει την εικόνα της προοπτικής χωρίς όμως να επιβάλει στο πιστωτικό σύστημα της χώρας να "μαντέψει" την πορεία την πορεία της οικονομίας ή κρίσιμους δείκτες που σχετίζονται με το ενεργητικό του καθώς κάτι τέτοιο δεν θα ήταν και ιδιαίτερα εφικτό με τις συνθήκες που επικρατούν στην παρούσα φάση.
Ο λόγος για τον οποίον ο SSM υποβάλει τις ελληνικές τράπεζες στη συγκεκριμένη  επιπλέον δοκιμασία δεν είναι άλλος από το γεγονός πως διαθέτουν το υψηλότερο ποσοστό NPE σε όλη την Ευρώπη.
Τα στοιχεία του α΄ τριμήνου των τραπεζών δείχνουν ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώθηκαν στα 60,9 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 7,6 δισ. ευρώ σε σχέση με τα τέλη του προηγούμενου έτους, λόγω της ολοκλήρωσης της συναλλαγής Cairo που υλοποίησε η Eurobank.

Τι ζητάει ο Επόπτης

Η  αρμόδια ομάδα του SSM  αναμένει να λάβει την καθιερωμένη πλέον έκθεση στρατηγικής των τραπεζών για τα κόκκινα δάνεια  (NPEs), τα πρότυπα που θα ακολουθήσει η κάθε τράπεζα για να επιτύχει τη σχετική μείωση και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της στρατηγικής που θα διαμορφώσουν την πορεία των NPEs για το διάστημα 30 Ιουνίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2022.

Σε τέσσερα σημεία επιμένει ο επόπτης.

-Η στρατηγική και το επιχειρησιακό σχέδιο πρέπει να είναι φιλόδοξα και αξιόπιστα και επίσης θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τη μέχρι σήμερα απόδοση της κάθε τράπεζας .

-Απαιτούνται σαφείς και προσδιορισμένοι ποσοτικοί στόχοι για τη μείωση του αποθέματος των των NPEs συμπεριλαμβανομένων των προβλέψεων που λαμβάνονται εξαιτίας αυτών των κόκκινων δανείων και μειώνουν την περιουσία των τραπεζών.

-Ο SSM επισημαίνει πως θα αρκεστεί στην πορεία των κόκκινων δανείων και των ενεχύρων ενώ θεωρεί προαιρετική την οποιαδήποτε αναφορά  σε μακροοικονομικές παραδοχές και δείκτες κερδών και ζημιών επί των σταθμισμένων ενεργητικών.

-Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί για τον SSM η πανδημία που ζητάει επιτακτικά από τις τράπεζες να την λάβουν υπόψη στις προβλέψεις τους πραγματοποιώντας ωστόσο τον σχετικό διαχωρισμό.

-Ο SSM ζητά  από τις  ελληνικές τράπεζες στα στοιχεία της ποιοτικής και ποσοτικής στρατηγικής μείωσης των κόκκινων δανείων να λαμβάνουν υπόψη τους τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία και το περιβάλλον που αυτή έχει διαμορφώσει καθώς και το κόστος προγραμμάτων που αφορούν μέτρα ανακούφισης αλλά και βασικές μετρήσεις  κινδύνου που σχετίζονται με την εκτέλεση της στρατηγικής  μείωσης των NPEs.

Οι απαντήσεις των ελληνικών τραπεζών θα έχουν τη δυνατότητα και προσαρμογής και ελέγχου το Μάρτιο του 2021 ενώ η άσκηση αυτή που θα αφορά την ερχόμενη άνοιξη όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες θα αποτελέσει έναν πρόδρομο έλεγχο του πως θα προσαρμοστούν οι ασκήσεις του SSM από τούδε και στο εξής στα δεδομένα της πανδημίας αναφέρουν ενημερωμένες πηγές.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης