Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σάλος για το Big Brother, αποσύρονται χορηγοί - ΕΣΡ: Έχει ανοίξει φάκελος, «βροχή» οι καταγγελίες

tags :
Σάλος για το Big Brother, αποσύρονται χορηγοί  - ΕΣΡ: Έχει ανοίξει φάκελος, «βροχή» οι καταγγελίες
Απαντώντας στην κριτική, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι η σιωπή αποτελεί νομική του υποχρέωση
(Συνεχές und) Σάλο έχουν προκαλέσει τα σχόλια του - πρώην πλέον - παίκτη του reality Big Brother που προβάλλει ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ, σχετικά με τις γυναίκες και τον βιασμό, με αποτέλεσμα να παρέμβει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ζητώντας την επέμβαση του ΕΣΡ.
Απαντώντας στην κριτική περί αδράνειας, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι η σιωπή αποτελεί νομική του υποχρέωση, έως ότου εξεταστούν οι καταγγελίες.
Σύμφωνα με το ΕΣΡ, οι καταγγελίες έχουν ξεπεράσει τις 200 και έχει ανοίξει φάκελος σχετικά με το θέμα.
Μετά την κατακραυγή, η παραγωγή του reality έθεσε εκτός παιχνιδιού τον παίκτη Αντώνη Αλεξανδρίδη, ο οποίος προχώρησε στα χυδαία σχόλια για τις γυναίκες και τον βιασμό, αναφέροντας ότι «με τις γκόμενες πάω κάθε μέρα σε μία για να αδειάσει το "πακέτο" μου, αλλιώς έχει βιασμό».
Την ίδια ώρα, τουλάχιστον έξι χορηγοί έχουν ανακοινώσει ότι αποσύρουν τη χορηγία τους από το ριάλιτι, εν μέσω σφοδρών κοινωνικών αντιδράσεων, όπως εκφράζονται κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το περιστατικό προκάλεσε και την αντίδραση πολιτικών προσώπων και κομμάτων.

Η ανακοίνωση του ΕΣΡ

«Στο Συμβούλιο έχει περιέλθει πλήθος καταγγελιών (πλέον των διακοσίων) για διάπραξη (διοικητικού) αδικήματος κατά την διάρκεια εκπομπής τηλεοπτικού σταθμού μέσω του διαδικτυακού του ιστοτόπου.
Κάποιοι από τους καταγγέλλοντες διαμαρτύρονται και διερωτώνται "γιατί σιωπά το ΕΣΡ", η δε απάντηση σ’ αυτό είναι απλή: Διότι το ΕΣΡ έχει νομική υποχρέωση να σιωπά! Και τούτο επειδή, ως κρατική αρχή που κρίνει (και αποφασίζει) επί καταγγελιών (υποχρεούται να) ομιλεί -μετά από τήρηση νόμιμων διαδικασιών- μόνο με τις αποφάσεις του και όχι προκαταβολικώς, εμφανιζόμενο στην συνέχεια (και) ως αντικειμενικός κριτής θεμάτων για τα οποία ήδη έχει εκφρασθεί.
Για το συγκεκριμένο πάντως ζήτημα σχηματίσθηκε ήδη φάκελος και ορίσθηκε εισηγητής».

Η παρέμβαση Πέτσα

Ο σάλος που προκλήθηκε προκάλεσε την Κυριακή την παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα.
«Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με διάλογο σε τηλεοπτικό ριάλιτι, με περιεχόμενο χυδαία σεξιστικό που παραπέμπει ακόμα και σε εγκληματική πράξη, έχω ζητήσει την άμεση διερεύνηση από το ΕΣΡ.
Επικοινώνησα επίσης με τον τηλεοπτικό σταθμό και θεωρώ αυτονόητη την άμεση αντίδρασή του», ανέφερε στη δήλωσή του.

ΣΚΑΙ: Σταματάει προσωρινά η διαδικτυακή μετάδοση του ριάλιτι Big Brother

Ο ΣΚΑΪ με ανακοίνωσή του τοποθετήθηκε για το θέμα που προέκυψε από το βράδυ της Κυριακής με το Big Brother, ξεκαθαρίζοντας πως πρόκειται για ένα φαινόμενο που αντιτίθεται σε όλα όσα πρεσβεύει ο Όμιλος.
Επίσης, κάνει γνωστό πως θα σταματήσει προσωρινά η διαδικτυακή μετάδοση του παιχνιδιού και αναφέρει πως η δημοσιοποίηση του συγκεκριμένου σχολίου που προκάλεσε αντιδράσεις, στο πλαίσιο της διαδικτυακής μετάδοσης, οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος εργαζομένου που έγινε χωρίς καμία πρόθεση.

Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση του καναλιού:

«Ανακοίνωση Ομίλου ΣΚΑΙ αναφορικά με τη διαδικτυακή μετάδοση της παραγωγής Big Brother

Ο Όμιλος ΣΚΑΙ με την επιτυχημένη πορεία του τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει αποδείξει ότι δεν υιοθετεί, δεν ασπάζεται και δεν δέχεται λογικές, στάσεις ή συμπεριφορές που θίγουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τα ατομικά δικαιώματα και την ισότητα των φύλων.
Σε αυτό το πλαίσιο, διευκρινίζεται ότι όσα έλαβαν χώρα στη διαδικτυακή ζωντανή μετάδοση (livestreaming) του Big Brother, και όχι την ώρα της τηλεοπτικής μετάδοσης καθημερινού επεισοδίου, αφορούν σε σχόλιο ενός παίκτη, ο οποίος άμεσα απομακρύνθηκε από την παραγωγή, καθώς με τα λεγόμενά του, όχι μόνο παραβίασε κατάφωρα τους όρους και τους κανόνες του παιχνιδιού, αλλά προκάλεσε την αποστροφή και την καταδίκη σύσσωμης της ελληνικής κοινωνίας. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν ανεχόμαστε, καθώς αντιτίθεται σε όλα όσα πρεσβεύει ο Όμιλος μας.
Η δημοσιοποίηση του συγκεκριμένου σχολίου στο πλαίσιο της διαδικτυακής μετάδοσης οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος εργαζομένου, ένα σφάλμα δίχως πρόθεση, το οποίο, παρά τα μέτρα που είχαν ληφθεί, δεν μπόρεσε να αποφευχθεί.
Ως εκ τούτου, λάβαμε την απόφαση να προβούμε στην προσωρινή διακοπή της διαδικτυακής μετάδοσης του παιχνιδιού, ώστε να ενισχύσουμε περαιτέρω τους κανόνες και τις διαδικασίες ασφάλειας, που τη διέπουν.
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι κανόνες της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας, την τήρηση των οποίων εποπτεύει και ελέγχει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) και οι οποίοι αφορούν στην τηλεοπτική μετάδοση των επεισοδίων του παιχνιδιού, γίνονται απόλυτα σεβαστοί και θα συνεχίσουν να τηρούνται με αυστηρότητα από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.
Το σύνολο του προσωπικού του Ομίλου μας, η διοίκηση και η κοινωνική του δράση σε όλους τους τομείς και τα επίπεδα, επιβεβαιώνουν και θα συνεχίσουν να επιβεβαιώνουν έμπρακτα την απαρασάλευτη υπεράσπιση αξιών, όπως η ελευθερία, η ισότητα των φύλων και η ανθρωπιά.
Στον Όμιλό μας γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η θέση της γυναίκας σε μία σύγχρονη και ευνομούμενη κοινωνία είναι μακριά και πέρα από σεξιστικά στερεότυπα, προκαταλήψεις και πατριαρχικές αντιλήψεις.
Το αποδεικνύουμε άλλωστε έμπρακτα, απασχολώντας πλήθος γυναικών σε θέσεις κλειδιά».

H ανακοίνωση της ΝΔ: Ας μην θολώνουμε το πανίσχυρο μήνυμα με μικρόψυχες προσπάθειες πολιτικής εκμετάλλευσης

«Οτιδήποτε προωθεί την κουλτούρα του βιασμού είναι εγκληματικό και άρα απερίφραστα καταδικαστέο και μη αποδεκτό.
Πόσο μάλλον όταν αυτό δημοσιοποιείται στα πλαίσια τηλεοπτικών προϊόντων.
Τα αντανακλαστικά που επέδειξε η κυβέρνηση, η ομόθυμη καταδίκη σύσσωμου του πολιτικού κόσμου, η αντίδραση των λειτουργών των ΜΜΕ αλλά και της κοινωνίας στο σύνολο της αποτελούν την πιο εμφατική απάντηση σε τέτοια φαινόμενα» τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της ΝΔ και προσθέτει «ας μην θολώνουμε το πανίσχυρο μήνυμα με μικρόψυχες προσπάθειες πολιτικής εκμετάλλευσης».

Αποσύρονται χορηγοί

Την απόσυρση της χορηγίας τους ανακοίνωσαν οι εταιρείες Rigas Furniture, Doctor Plant, Candia και Nef Nef.

Η ανακοίνωση Rigas Furniture

Η εταιρεία Rigas Furniture μετά την ενημέρωσή της για το καταδικαστέο περιστατικό που συνέβη στο Big Brother, χωρίς δεύτερη σκέψη αποφάσισε να αποσύρει την χορηγία της.
Σε μια δύσκολη περίοδο που δοκιμάζονται όλες οι επιχειρήσεις ελέω κορωνοϊού η μικρή μας χορηγία για τη διαφήμιση στους τίτλους τέλους του reality θεωρήσαμε ότι θα ήταν κάτι θετικό.
Όμως, μια εταιρεία που στο πέρασμα του χρόνου έχει μάθει πρώτα απ΄ όλα να σέβεται τις ανθρώπινες αξίες, ανεξαρτήτως του κόστους δεν μπορεί να πράξει αλλιώς, πόσο μάλλον όταν το management της είναι "γυναικοκρατούμενο".
Ο βιασμός είναι έγκλημα και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται ακόμα και όταν αναφέρεται στο βωμό της τηλεθέασης.

Τι αναφέρει η Candia

Μετά την ενημέρωση για το σημερινό καταδικαστέο περιστατικό από συμπεριφορά παίχτη του Big Brother, η εταιρία μας αποχωρεί από τη χορηγία της, στη συγκεκριμένη εκπομπή, με γνώμονα το σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη και αξιοπρέπεια.
Καταδικάζουμε αντίστοιχες απόψεις και συμπεριφορές, τις οποίες δε πρεσβεύουμε.

Η ανακοίνωση της Camelot

Η εταιρεία μας Camelot μόλις ενημερώθηκε για το άκρως καταδικαστέο και απεχθές συμβάν το οποίο συνέβη στο Big Brother αποφάσισε την άμεση απόσυρση της χορηγίας της. Η Camelot σέβεται τις ανθρώπινες αξίες, την γυναίκα και γενικότερα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Η ανακοίνωση της Panda Sports

Η εταιρεία Panda Sports μετά την ενημέρωσή της για το καταδικαστέο περιστατικό που συνέβη στο Big Brother, χωρίς δεύτερη σκέψη αποφάσισε να αποσύρει την χορηγία της.
Καταδικάζουμε αντίστοιχες συμπεριφορές και απόψεις που δεν μας πρεσβεύουν.


Η ανακοίνωση της NEF-NEF

Αποσύρουμε τη χορηγία μας από το Big Brother και αναγνωρίζουμε το λάθος μας να συνεργαστούμε με μια εκπομπή που είναι αντίθετη με το ήθος και τις αξίες της εταιρείας μας.

Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ,  Κίνημα Αλλαγής, KNE

Το απαράδεκτο σχόλιο του παίκτη προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων μεταξύ των τηλεθεατών, των χρηστών στα social media αλλά και των πολιτικών κομμάτων.
Ο νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος έγραψε στο twitter: «Κουλτούρα βιασμού σε prime time και με χορηγούς. Αηδία και ανατριχίλα. Αν από αυτό βγάζουν λεφτά να βρουν κάποιον άλλο τρόπο. Να μην επιτρέψουμε να πάρει κεφάλι η καφρίλα και ο κανιβαλισμός».
Ο νέος εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος αναφέρει: «Η αναπαραγωγή της κουλτούρας του βιασμού σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Αποτελεί υπόθεση όλων μας η απομόνωση και αντιμετώπιση αυτών των αντιλήψεων. Τεράστια η ευθύνη του τηλεοπτικού σταθμού για την αναπαραγωγή του συγκεκριμένου υλικού».
Με τη σειρά της η τομεάρχης Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου έγραψε στο Facebook: «Η αναπαραγωγή κουλτούρας βιασμού είναι αδιανόητη για την κοινωνία μας. Τεράστια η ευθύνη του καναλιού που μετέδωσε τον κανιβαλισμό. Καμία ανοχή».
Τη δική της παρέμβαση έκανε και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Ζέφη Δημαδάμα.
«Γυναίκες ως "σκεύη ηδονής"! Γυναίκες για "χρήση" ακόμη και αν δεν θέλουν, τότε βιασμός! Ομοφοβικοί, σεξιστές, νταήδες και βιαστές(!) προς τέρψη των αχόρταγων τηλεθεατών & της τηλεοπτικής αρένας. Κι ομως δεν είναι μόνο στην TV... Η δολοφονία της Τοπαλούδη και τόσες άλλες γυναίκες δίπλα μας. Βια, βιασμός, δολοφονίες. Ο εισαγγελέας; Αίσχος!», έγραψε στο twitter.
Ανακοίνωση εξέδωσε και η Νεολαία του ΚΚΕ: "Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, μέσω του γνωστού τηλε-σκουπιδιού "Big Brother", "βιάζει" την ανθρώπινη αξιοπρέπεια!
Μετά τον ακραίο εξευτελισμό της ανθρώπινης ύπαρξης, την προβολή φασιστικών-ρατσιστικών αντιλήψεων και συμπεριφορών, την αναπαραγωγή στερεοτύπων και την εμπορευματοποίηση της σεξουαλικής επιλογής, ο ΣΚΑΪ προβάλλει πλέον και επικίνδυνα, μισογυνικά σχόλια για εγκληματικές πράξεις, όπως ο βιασμός γυναικών" αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΚΝΕ, με αφορμή σχετικό σχόλιο παίκτη του παιχνιδιού.
"Βούρκος το σύστημα της εκμετάλλευσης που καθαγιάζουν, βρωμερά απόνερα τα τηλεοπτικά τους προϊόντα! Εδώ και τώρα να σταματήσει να προβάλλεται το τηλε-σκουπίδι "Big Brother"! Δε θέλουμε να ζούμε σε χωματερή!" προσθέτει στο σχόλιό της η ΚΝΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης