Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Merkel: Σε ρόλο... Αμερικανού προέδρου στην κρίση Ελλάδας Τουρκίας - Μπορεί να την κατευνάσει και πως;

Merkel: Σε ρόλο... Αμερικανού προέδρου στην κρίση Ελλάδας Τουρκίας - Μπορεί να την κατευνάσει και πως;
Σε αντίθεση με παλαιότερες ελληνοτουρκικές κρίσεις, όπου μεσολαβούσε ο εκάστοτε πρόεδρος των ΗΠΑ, προκειμένου να αποφευχθεί μία ελληνοτουρκική σύρραξη, τον ρόλο αυτόν ανέλαβε τώρα, η καγκελάριος Angela Merkel
Σε αντίθεση με παλαιότερες ελληνοτουρκικές κρίσεις, όπου μεσολαβούσε ο εκάστοτε πρόεδρος των ΗΠΑ, προκειμένου να αποφευχθεί μία ελληνοτουρκική σύρραξη, τον ρόλο αυτόν τον έχει αναλάβει στην παρούσα κρίση, η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, επισημαίνει σε άρθρο γνώμης το Bloomberg.
Την τελευταία φορά που η Τουρκία και η Ελλάδα έφτασαν στο χείλος του πολέμου, τηλεφωνήματα από τον Πρόεδρο Bill Clinton προς τους ηγέτες και των δύο χωρών τους έπεισαν να αποσυρθούν.
Τώρα, καθώς οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ βρίσκονται εν τω μέσω μιας νέας κρίσης στην ανατολική Μεσόγειο, οι απρόθυμες προσπάθειες του Προέδρου Donald Trump για την εξάλειψη των εντάσεων δεν έχουν αποτέλεσμα.
Μετά την παρέμβαση της Γερμανίδας Καγκελάριου Angela Merkel, και οι δύο πλευρές παραιτήθηκαν - προσωρινά τονίζει το Bloomberg.
Οι εχθροπραξίες έχουν ξαναρχίσει από τότε σοβαρά, Άγκυρα και η Αθήνα διατηρούν μια ρητορική υψηλών τόνων και δύο από τα πολεμικά τους πλοία συγκρούστηκαν πρόσφατα κατά τη διάρκεια μιας αντιπαράθεση, καθώς το διακύβευμα είναι ισχυρότερο από ό, τι το 1996.
Τότε, η σύγκρουση ήταν κυρίως για ένα σύμπλεγμα νησίδων στο Αιγαίο Πέλαγος.
Τώρα, επικαλούνται εδαφικές αξιώσεις για την υποστήριξη ισχυρισμών αποκλειστικών δικαιωμάτων γεώτρησης για μεγάλες αποθέσεις φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο και η στρατιωτική σύγκρουση είναι πιθανή, τονίζει το Bloomberg.
Με τις ΗΠΑ να στερούνται τόσο τη θέληση όσο και τo να ασκήσουν επιρροή στους συμμάχους, θα πρέπει κάποιος άλλος να παρέμβει αποτελεσματικά και η Merkel πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειές της.
«Η Τουρκία φαίνεται να έχει απομονωθεί, καθώς η Ελλάδα αποκτά όλο και περισσότερους συμμάχους (Κύπρος, Αίγυπτος, Ισραήλ, Γαλλία), γεγονός που ευνοεί την εθνικιστική ρητορική του Recep Tayyip Erdogan», σημειώνει στο άρθρο του το Bloomberg.
Ωστόσο, παρά τη διαμεσολάβησή της και μία προσωρινή εκεχειρία, η ένταση συνεχίζεται αμείωτη, με κύριο στόχο την εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε διαφιλονικούμενα νερά της Ανατολικής Μεσογείου.
Οι ΗΠΑ φαίνονται και απρόθυμες και μη ικανές να αποτρέψουν μία ένοπλη σύρραξη και η καγκελάριος πρέπει να ενισχύσει τις προσπάθειές της».
Αναφερόμενο στην επιρροή της καγκελαρίου στον πρόεδρο Erdogan, το Bloomberg σημειώνει: «Διαφαίνεται κάποια επιρροή της, καθώς η Γερμανία είναι ένας από τους κύριους εμπορικούς εταίρους της Τουρκίας και κατέχει επί του παρόντος την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Μία από τις προτεινόμενες λύσεις είναι η συμμετοχή της Τουρκίας στο Συμβούλιο για το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, από το οποίο είναι αποκλεισμένη λόγω της διαφωνίας της με την Κύπρο.
Προτείνεται ακόμα η διαμεσολάβηση της καγκελαρίου προκειμένου αφενός να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους της με το επιχείρημα ότι η πρόσβαση στο φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου αποτελεί την καλύτερη εναλλακτική για ενεργειακή ανεξαρτησία από τη Ρωσία και, αφετέρου, να πείσει την Τουρκία και την Κύπρο ότι η Ευρώπη είναι η πιο λογική αγορά για το φυσικό αέριο, ενώ η πιο σύντομη διαδρομή περνάει μέσα και από τις δύο χώρες».
 
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης