Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επί τα βελτίω αναθεώρηση για την διεθνή ύφεση, στο -4,4% το 2020 - Στο -9% η Ευρωζώνη

Fitch: Επί τα βελτίω αναθεώρηση για την διεθνή ύφεση, στο -4,4% το 2020 - Στο -9% η Ευρωζώνη
Επί τα βελτίω αναθεώρηση της πρόβλεψης για την παγκόσμια ύφεση από τη Fitch Ratings
Σε επί τα βελτίω αναθεώρηση της πρόβλεψης για την παγκόσμια ύφεση προχώρησε η Fitch Ratings, «βλέποντας» πλέον τη συρρίκνωση του ΑΕΠ στο 4,4% το 2020, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ποσοστό 4,6%.
Όπως σημειώνει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, εν μέσω άνευ προηγουμένου ύφεση λόγω κορωνοϊού, η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο ήταν ταχύτερη από ό,τι αναμενόταν.
Ωστόσο, ο οίκος αναμένει ο ρυθμός ανάκαμψης θα μετριαστεί σύντομα.
«Η Κίνα έχει ήδη ανακτήσει το προ-κρίσης επίπεδο του ΑΕΠ και οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο υπερβαίνουν τα επίπεδα του Φεβρουαρίου, αλλά αμφιβάλλουμε ότι αυτό σημαίνει ανάκαμψη σε σχήμα "V".
Τα σοκ ανεργίας έπονται στην Ευρώπη», σχολιάζει η Fitch, η οποία αναμένει η οικονομία των ΗΠΑ να συρρικνωθεί κατά 4,6% φέτος σε σύγκριση με προηγούμενη εκτίμηση 5,6%.
Η πρόβλεψή μας για την ανάπτυξη της Κίνας για το 2020 διαμορφώνεται σε 2,7% σε σύγκριση με + 1,2%.
Για την Ευρωζώνη προβλέπεται ύφεση 9% το 2020 (από 8%), για το Ηνωμένο Βασίλειο στο 11,5% (9%) και για τις αναδυόμενες αγορές (EM) -εξαιρουμένης της Κίνας- ύφεση 5,7% (4,7%).
Για την Ινδία η πρόβλεψη αναθεωρήθηκε δραστικά επί τα χείρω, σε συρρίκνωση 10,5% του ΑΕΠ έναντι 5%.
«Δεν αναμένουμε να συνεχιστεί ο ρυθμός επέκτασης τους τελευταίους μήνες, καθώς η ώθηση ξεθωριάζει, οι εξάρσεις στην αγορά εργασίας περιορίζουν τις καταναλωτικές δαπάνες και οι επιχειρήσεις απολύουν.
Με το ξέσπασμα του ιού να μην έχει ακόμη περιοριστεί, η κοινωνική αποστασιοποίηση και οι συνεχιζόμενοι περιορισμοί θα πλήξουν τη δραστηριότητα.
Ο τομέας των μεταφορών και αναψυχής -ο οποίος συνήθως αντιπροσωπεύει το 8% με 10% του ΑΕΠ στις ΗΠΑ και την Ευρώπη- παραμένει σε βαθιά ύφεση και δεν έχει βιώσει ανάκαμψη.
Περαιτέρω ανακοινώσεις για τη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής από τον Ιούνιο θα συμβάλουν στην αντιστάθμιση της αδυναμίας της ιδιωτικής ζήτησης, αλλά βλέπουμε τον ρυθμό ανάκαμψης να μετριάζεται από τα τέλη του 2020, έτσι ώστε το επίπεδο του ΑΕΠ πριν από τον ιό να μην επιτευχθεί έως το 4ο 3μηνο 2021 στις ΗΠΑ και το 4ο 3μηνο του 2022 στην Ευρωζώνη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης