Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λευκορωσία: Aπήχθη η ηγέτις της αντιπολίτευσης Kolesnikova - Εξηγήσεις ζητούν Μεγάλη Βρετανία και Γερμανία

Λευκορωσία: Aπήχθη η ηγέτις της αντιπολίτευσης Kolesnikova - Εξηγήσεις ζητούν Μεγάλη Βρετανία και Γερμανία
Άγνωστοι συνέλαβαν, στο κέντρο του Μινσκ της Λευκορωσίας, τη Maria Kolesnikova, μέλος του προεδρείου του Συντονιστικού Συμβουλίου της αντιπολίτευσης
Άγνωστοι συνέλαβαν, στο κέντρο του Μινσκ, τη Maria Kolesnikova, μέλος του προεδρείου του Συντονιστικού Συμβουλίου της αντιπολίτευσης, και την απομάκρυναν με ένα φορτηγάκι, σύμφωνα με το λευκορωσικό μέσο ενημέρωσης Tut.By που επικαλείται αυτόπτη μάρτυρα.
Σύμμαχοι της Kolesnikova δήλωσαν ότι προσπαθούν να επαληθεύσουν το δημοσίευμα.
Η αστυνομία του Μινσκ ανακοίνωσε ότι ερευνά τις πληροφορίες πως η Kolesnikova απήχθη, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Βρετανία: Η Λευκορωσία να φροντίσει για την "ασφαλή επιστροφή" της Kolesnikova

Το Λονδίνο κάλεσε απόψε την κυβέρνηση της Λευκορωσίας να καταστήσει ύψιστη προτεραιότητά της την επιστροφή της Kolesnikova, ηγετικού στελέχους της αντιπολίτευσης, μετά τις πληροφορίες ότι συνελήφθη το πρωί από άγνωστους μασκοφόρους.
Η Kolesnikova είναι μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου της αντιπολίτευσης και είναι η τελευταία από τις τρεις γυναίκες πολιτικούς που έμειναν στη Λευκορωσία και ένωσαν τις δυνάμεις τους πριν από τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου σε μια προσπάθεια να νικήσουν τον απερχόμενο, βετεράνο πρόεδρο Lukashenko.
«Ανησυχούμε σοβαρά για την κατάσταση της Kolesnikova», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Raab.
«Το καθεστώς του Lukashenko πρέπει να καταστήσει ύψιστη προτεραιότητά του την ασφαλή επιστροφή της.
Το καθεστώς πρέπει να σταματήσει να φέρεται βάναυσα στους διαδηλωτές, να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους και να ξεκινήσει διάλογο με την αντιπολίτευση», πρόσθεσε.

Ηeiko Maas (Γερμανός ΥΠΕΞ): Απαιτούνται ξεκάθαρες απαντήσεις

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών Μaas ζήτησε από τους αρμόδιους πολιτικούς της Λευκορωσίας «να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με την τύχη της πολιτικού της αντιπολίτευσης Kolesnikova.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανησυχεί πολύ γι’ αυτήν.
Οι συνεχιζόμενες συλλήψεις και η καταστολή είναι απαράδεκτες», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός στην εφημερίδα "Bild".
Το Συντονιστικό Συμβούλιο της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία πιστεύει ότι η 38χρονη και δύο από τους συνεργάτες της έχουν απαχθεί ή συλληφθεί.
Μέσα ενημέρωσης ανέφεραν, επικαλούμενα έναν αυτόπτη μάρτυρα, ότι η Kolesnikova είχε συρθεί προς ένα μίνι λεωφορείο από αγνώστους. Οι αρχές δήλωσαν άγνοια για την εξαφάνιση.
Και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί επίσης για την εξαφάνιση των μελών της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία.
«Ανησυχούμε βαθιά για τη συνεχιζόμενη καταστολή και τον εκφοβισμό του πληθυσμού», δήλωσε εκπρόσωπος του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Βorell.
Η Kolesnikova είναι μία από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του δημοκρατικού κινήματος στη Λευκορωσία.
Για περισσότερες από τέσσερις εβδομάδες γίνονται διαδηλώσεις εναντίον του προέδρου Λουκασένκο.
Χθες, η αστυνομία συνέλαβε περισσότερα από 600 άτομα κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Λευκορωσίας.
Τις προεδρικές εκλογές, κατά τις οποίες ο Lukashenko ανακηρύχθηκε νικητής με πάνω από το 80% των ψήφων, η αντιπολίτευση τις χαρακτηρίζει εκλογική απάτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης