Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι εγγυητές θα πληρώνουν το δάνειο όταν δεν συμφωνούν με την άρση του απορρήτου των καταθέσεων

Οι εγγυητές θα πληρώνουν το δάνειο όταν δεν συμφωνούν με την άρση του απορρήτου των καταθέσεων
Πλήθος ερωτημάτων εξακολουθούν να ταλανίζουν τους δανειολήπτες για την κρατική επιδότηση της πρώτης κατοικίας
Πλήθος ερωτημάτων εξακολουθούν να ταλανίζουν τους δανειολήπτες για την κρατική επιδότηση της πρώτης κατοικίας που να σημειωθεί απομένουν μόλις 23 ημέρες για την κατάθεση της αίτησης.
Η τηλεδιάσκεψη με το Ειδικό Γραμματέα Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτη Κουρμούση με τα μέλη του Επιμελητηρίου Λασιθίου έφερε στο προσκήνιο την έλλειψη ενημέρωσης παρότι η διαδικασία είναι απλουστευμένη και όλα τα στοιχεία προστίθενται άμεσα από την ΑΑΔΕ.
Ωστόσο τα ερωτήματα που απασχόλησαν τους δανειολήπτες από το Λασίθι ήταν η άρση του τραπεζικού απορρήτου των καταθέσεων, οι υποθέσεις ρύθμισης των δανείων που έχουν ενταχθεί στο Νόμο Κατσέλη, πώς οι αγρότες που επλήγησαν από τον Covid 19 μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα Γέφυρα Προστασίας της 1ης Κατοικίας και τα δάνεια από τον ΟΕΚ .
Τα μέλη του Επιμελητηρίου εστίασαν το ενδιαφέρον στην αίτηση άρσης του τραπεζικού απορρήτου που είναι υποχρεωτική όπως ανέφερε ο κ. Φώτης Κουρμούσης για τους δανειολήπτες όπως και για τους εγγυητές των δανείων οι οποίοι θα πρέπει να δώσουν τη συγκατάθεση τους στο στάδιο της αξιολόγησης της αίτησης δηλαδή μετά τις 30 Σεπτεμβρίου που ολοκληρώνεται ο κύκλος των αιτήσεων.
Μέλος του Επιμελητηρίου Λασιθίου ανέφερε την άρνηση του εγγυητή να συναινέσει στο αίτημα άρσης του τραπεζικού απορρήτου των καταθέσεων του.
Ο Ειδικός γραμματέας κ Φώτης Κουρμούσης σε αυστηρό ύφος, επισήμανε τις συνέπειες για τον εγγυητή του δανείου που στην περίπτωση που επιμένει να μη δώσει την συγκατάθεση του, τόνισε ότι θα είναι αυτός που θα αποπληρώσει το σύνολο του δανείου διότι στο στάδιο της αξιολόγησης της κρατικής επιδότησης στη συγκεκριμένη περίπτωση η ευθύνη θα πέσει στην πλάτες του εγγυητή.
Με τη σαφή τοποθέτηση του Ειδικού γραμματέα κ Φώτη Κουρμούση για την άρση του τραπεζικού απορρήτου των καταθέσεων, άνοιξε ο κύκλος των ερωτήσεων για τα δάνεια που έχουν δοθεί από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και για τους δανειολήπτες που έχουν πληγεί από τον COVID 19.
Οι περιπτώσεις των δανειοληπτών δεν δικαιούται για δεύτερη φορά κρατική επιδότηση και έτσι αποκλείονται από το Πρόγραμμα Γέφυρα. Ωστόσο η κατηγορία των δανειοληπτών μπορεί να υποβάλει αίτηση μόνο όταν για το ίδιο ακίνητο υπάρχει και τραπεζικός δανεισμός για την απόκτησή του.
Οι δανειολήπτες που έχουν προσφύγει στο Νόμο Κατσέλη αλλά δεν έχουν ακόμη την απόφαση δεν μπορούν να ενταχθούν στην κρατική επιδότηση διότι η χορήγηση της κρατικής επιδότησης απαιτεί τη ρύθμιση του δανείου από τις τράπεζες.
Η κρατική επιδότηση θα δοθεί μόνο στους δανειολήπτες που έχουν ήδη την απόφαση του Δικαστηρίου στα χέρια τους διότι έχει οριστικοποιηθεί η ρύθμιση του δανείου
Ωστόσο σε ερώτημα για αγρότες που επλήγησαν από τον COVID 19 η απάντηση που δόθηκε ήταν η ικανότητά τους να αποδείξουν ότι ο κορωνοϊός έπληξε το εισόδημά τους.
Πάντως τα βασικά τεκμήρια που αποδεικνύουν ότι κάποιο φυσικό πρόσωπο έχει πληγεί από τον κορωνοϊο είναι η είσπραξη της επιστρεπτέας προκαταβολής τα επιδόματα που δόθηκαν από την κυβέρνηση σε εργαζόμενους την περίοδο του lockdown όπως και η κατηγορία των εργαζομένων που μπήκε σε αναστολή από τις εταιρείες που απασχολούνταν.
Ο δημόσιος υπάλληλος με ενοικιαζόμενο ακίνητο από το οποίο είχε απώλεια εισοδήματος μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα κρατικής επιδότησης όταν κάποιο μέλος της οικογένειας μπορεί να πιστοποιήσει την απώλεια εισοδήματος.
Η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους έχει προγραμματίσει κύκλο τηλεδιασκέψεων με επιμελητήρια όλης της χώρας για το Πρόγραμμα Γέφυρα και πιο συγκεκριμένα τις επόμενες ημέρες έχει προγραμματίσει τηλεδιάσκεψη με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης